دوشنبه 16 تير 1404 شمسی /7/7/2025 3:24:13 AM
مروری بر دستاورد صنعت مس در هفت‌ماه

هفت ماه از آغاز سال 1398 گذشت و بسیار خرسندیم در سالی که به نام «رونق تولید» از سوی مقام معظم رهبری مزین شده است صنعت بزرگ مس ایران با تلاش مستمر کارگران و کارکنان صنعت مس به رکوردهای بی‌نظیری در حوزه تولید، توسعه و فروش دست یافته است. سال نو در شرایطی آغاز شد که اکثر تحلیلگران اقتصادی شرایط سختی را برای صنایع بزرگ و کوچک ایران پیش‌بینی می‌کردند ولی برخلاف نگاه تحلیل‌گران صنعت بزرگ مس ایران با تکیه و اعتقاد بر شعار «ما می‌توانیم» موفقیت‌های پی‌درپی در زمینه‌های مختلف کسب کرد.
از رشد تولید و فروش تا پیشبرد طرح‌های توسعه

خرسندیم که در سال جاری برای نخستین بار با رشد 26درصدی به تولید 154 هزار تن مس کاتدی که بیشترین میزان تولید کاتد از ابتدای راه‌اندازی تاکنون است، دست یافتیم و خدا را شاکریم که به‌رغم تحریم‌های سخت بین‌المللی برنامه‌های صادراتی شرکت محقق شد و به فروش حدود 12 هزار میلیارد تومانی دست یافتیم.
بازتاب رفتار درست اقتصادی شرکت که با برنامه‌ریزی‌های فنی و با احتساب تمام ریسک‌های داخلی و بین‌المللی انجام شد اثرات مثبتش را در بازار سرمایه نشان داد و بازدهی مثبت 38 درصدی سهام شرکت مس در 7 ماهه نخست سال جاری نشان از چنین رفتاری دارد. جدای از انجام برنامه‌های تولید و فروش که جزو وظایف ذاتی شرکت ملی صنایع مس ایران است و با همت بزرگ‌مردان صنعت مس بیش از برنامه‌های پیش‌بینی‌شده محقق شد، صنعت مس از ابتدای سال جاری مسیر رو به رو رشد و مثبتی را در حوزه توسعه مطابق با چشم‌انداز مصرف جهانی مس تعریف کرده است و به پیش برده است. از جمله این برنامه‌ها آغاز عملیات احداث کارخانه ١۵٠ هزار تنی تغلیظ سونگون، انجام طرح‌های فنی و اقتصادی گسترش معدن مس میدوک و احداث 3 کارخانه تغلیظ 150 هزار تنی در دره‌زار، میدوک و درآلو است که تمرکز شرکت ملی صنایع مس ایران در حال حاضر بر انجام و بهره‌برداری از آنها متمرکز شده است. این رویکرد مطابق با آخرین پیش‌بینی‌ مؤسسات معتبر بین‌المللی در خصوص افزایش 2،5میلیون تنی مصرف جهانی مس طی 5 سال آینده و تأکید بر ارزش بالای سودآوری فلز سرخ در میان صنایع تعریف شده است؛ به طوری‌که سوددهی 98 درصدی بنگاه‌های تولیدکننده مس در سال 2018 اثباتی بر این مدعاست.
یکی از جنبه‌های مغفول مانده در صنعت مس ایران حرکت به سمت هوشمندسازی سیستم‌های مالی و معدنکاری است رویکردی که چندصباحی است شرکت‌های بزرگ معدنی با هدف کاهش قیمت تمام‌شده و افزایش سودآوری و بهره‌وری در دستور کار قرار داده‌اند و به نتایج خیره‌کننده‌ای در این حوزه دست یافتند. در همین راستا، شرکت ملی صنایع مس ایران از ابتدای سال جاری هوشمند‌سازی سیستم مالی و تغییر ساختار واحدهای مالی را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های شرکت مس تعریف کرد. هوشمند سازی سیستم مالی در شرکت مس علاوه بر ایجاد شفافیت، میزان بهره‌وری سرمایه را به میزان چشمگیری افزایش می‌دهد و موجب افزایش رقابت‌پذیری در سطح جهانی می‌شود. علاوه بر این، با پیاده‌سازی این سیستم امکان تهیه گزارش‌های آنلاین از قیمت تمام‌شده و فراهم می‌شود و می‌توانیم تأثیر عوامل مؤثر بر کاهش قیمت تمام‌شده را در لحظه رصد کنیم.
جنبه دیگر از هوشمندسازی که پیرو انقلاب چهارم صنعتی در شرکت‌های بزرگ معدنکاری دنیا در حال پیاده‌سازی است استفاده از هوش مصنوعی، علوم رباتیک، اینترنت صنعتی اشیاء، دیجیتال‌سازی وسایل نقلیه خودکار و ... در عملیات معدنکاری از کشف ذخایر معدنی تا تولید محصول نهایی است. در چنین جهان معدنی، سیستم‌های ردیاب هوشمند در لحظه بهترین نقطه عملیات معدنکاری را با توجه به کیفیت و عیار ماده معدنی شناسایی و میزان سوددهی آن را بررسی می‌کنند و ماشین‌های غول‌پیکر دیجیتالی و خودکار حمل‌ونقل با ظرفیت حمل 700 تن ماده معدنی در یک مسیر امکان سودآوری بیشتر را فراهم کرده است.
بدون شک نزدیک کردن صنعت مس ایران به دانش روز دنیا باید به‌عنوان مهم‌ترین اصل در توسعه تعریف شود؛ چراکه سرعت تحولات در مبحث انقلاب چهارم صنعتی بسیار سریع و شگرف است و درصورتی‌که از این تحولات عقب بمانیم امکان جبران بسیار سخت، حتی ناممکن خواهد شد. بنابراین هوشمندسازی و استفاده از قابلیت‌های ارائه‌شده در انقلاب صنعتی چهارم در امور معدنکاری فرصتی گران‌بهایی است که باید با تمام قدرت به سمت آن گام برداریم تا از عرصه رقابت جهانی جا نمانیم. در این راستا از ابتدای سال جاری همکاری با شرکت‌های دانش‌بنیان و استارت‌آپ‌ها در دستور کار شرکت مس قرار گرفته است تا از توانمندی مراکز علمی برای نزدیک کردن صنعت مس ایران به دانش‌های روز استفاده کنیم. برگزاری همایش استارتاپ ایمنی برای پیاده‌سازی برخی از جدیدترین رویکردها در حوزه ایمنی از نتایج چنین سیاست‌گذاری است.
در مجموع باید گفت به‌رغم تحریم‌ها و دشواری‌هایی که در عرصه بین‌المللی برای صنعت بزرگ مس ایران به وجود آمده؛ اما دلاورمردان صنعت مس از ابتدای سال جاری هم در حوزه تولید و فروش و توسعه بیش از حد انتظار عمل کرده‌اند و از سوی دیگر با درک مقتضیات و شرایط زمانه قدم در مسیر سیاست‌گذاری‌های بین‌المللی در این صنعت حیاتی؛ که به‌درستی به آن عنوان «نبض اقتصاد و معیار سلامتی اقتصاد» داده‌اند؛ شده است. در پایان باید تأکید ‌کنم که در این مسیر شرکت ملی صنایع مس ایران آغوش خود را به روی هرگونه‌ ایده‌های جدید و نوآورانه باز می‌کند و در این مسیر از همه‌ اندیشمندان، نوآوران و متخصصان یاری می‌طلبد تا دِین خود را به مردم کشور عزیزمان ایران و نظام مقدس جمهوری اسلامی ادا کنیم.


دکتر اردشیر سعدمحمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس

مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین