تاکید میشود که برای دستیابی به چنین اهدافی، مشارکت همگانی اعم از بخش دولتی و خصوصی الزامی است. همچنین در این روند، سرمایهگذاران میتوانند با سرمایهگذاری در معادن طلای کشور، باعث رشد و شکوفایی هرچه بیشتر این صنعت سودآور شوند.
در ادامه با توجه به افزایش نرخ طلا، براساس پیشبینیها تا نیمه سال جاری میلادی طلا به رشد خود ادامه خواهد داد. در ایران نیز اگر نرخ دلار ثابت باقی بماند، رشد قیمت در کشور با افزایش قیمت جهانی همخوانی خواهد داشت و اگر نرخ دلار افزایش یابد، رشد چشمگیرتری رقم خواهد خورد.
میزان تولید جهانی طلا بین سه هزار تا سه هزار و ۵۰۰تن نوسان دارد. در این بین بزرگترین تولیدکنندگان این فلز گرانبها چین، استرالیا و روسیه هستند. پس از این سه کشور کانادا، ایالات متحده آمریکا، قزاقستان، مکزیک، اندونزی، آفریقای جنوبی و ازبکستان به ترتیب در رتبههای چهارم تا دهم قرار دارند. در این میان، ایران با تولید سالانه حدود ۳۰تن در مقام ۶۲ قرار گرفته است.
در کشور افزایش تورم و رشد قیمت دلار در یک سال اخیر باعث شده سرمایهگذارانی که به حوزه طلا ورود پیدا کرده بودند، در حدود ۱۰۰درصد سود حاصل کنند. در یک نگاه کلی، افرادی که در ایران و سایر کشورهای جهان روی طلا سرمایهگذاری کردند، همگی سود خوبی را به دست آوردند که اتفاقی کمسابقه بهشمار میرود.
عوامل رکوردشکنیهای اخیر قیمت طلا در بازارهای جهانی و افزایش قیمت این فلز گرانبها در داخل به موارد متعددی برمیگردد که شامل تنشهای سیاسی ایران در مقابله با آمریکا، تورم بالای ۴۰درصدی کشور، افزایش نرخ دلار، هجوم سرمایهگذاران و مردم به سمت طلا به عنوان سرمایه، جلوگیری از افت ارزش سرمایه به دلیل کاهش ارزش ریال فروش سکه با قیمت بالا توسط بانک مرکزی و افت میزان درآمدزایی دولت از صادرات بهخصوص صادرات نفت بوده است.
در چنین شرایطی کارشناسان باور دارند که برای مقابله با افزایش بیرویه قیمت طلا و ایجاد ثبات نسبی در بازار داخلی این فلز گرانبها، به نظر میرسد سیاستهای پولی کشور باید یکپارچه و ترمیم و روابط اقتصادی ایران با جهان تقویت شود.
از طرفی، باید افزایش تولید این فلز زرد نیز در دستور کار قرار بگیرد و کشور به تولید بیشتری از طلا برسد که این مساله، مستلزم همکاری دولت با بخش خصوصی هم در زمینه کشف ذخایر جدید و هم در توسعه معادن طلای کشور است.
وضعیت فلز گرانبها
در این خصوص سیداحمد مشکانی، فعال معدنی تصریح کرد: طلا در گذر زمان، همواره یکی از فلزات پرطرفدار در سطح جهان بوده و هنوز منشا اصلی این فلز گرانبها در دنیا مورد بحث است؛ به نحوی که نتایج جدید، نشان از منبعی آسمانی و خارج از کرهزمین برای آن دارد. خواص ویژه طلا از جمله چکشخواری، شکلپذیری، عدم اکسیداسیون، رنگ خاص، وزن مخصوص بالا و ترکیبپذیری با عناصر دیگر باعث شده که این فلز به عنوان یک فلز زینتی مورد توجه قرار گیرد.
طلا از چندهزار سال قبل به عنوان یک فلز گرانبها، مبادله و سپس به عنوان سکه ضرب شده است. به عبارتی، طلا اولین پول رایج در جهان محسوب شده و این در حالی است که پیش از آن انواع کالاها تهاتر میشدند. جالب است که تا سال ۲۰۲۰ میلادی، فقط ۱۹۰هزار و ۴۰تن طلا از معادن استخراج شده و هنوز ۵۴هزار تن دیگر از این فلز با ارزش در دل زمین وجود دارد که استخراج نشده است.
طلای استخراج شده به اندازه یک مکعب با اضلاع ۴/۲۱ متر است که در حدود ۷/۴۷درصد از آن در جواهرات مصرف میشود؛ ضمن اینکه حدود ۱/۲۱درصد در بانکها ذخیره شده و ۱/۱۷درصد در مالکیت خصوصی و ۱/۱۴درصد در صنایع و مصارف دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
مشکانی اظهار کرد: طبق آمار اعلام شده در حال حاضر میزان تولید جهانی طلا بین سههزار تا سههزار و ۵۰۰تن در سال در نوسان است و بزرگترین تولیدکنندگان این فلز گرانبها در سطح جهان را چین با تولید سالانه حدود ۴۰۰ تا ۴۲۰تن، استرالیا ۳۳۰تن و روسیه ۳۱۰تن شامل میشوند. پس از این سه کشور، کشورهای کانادا، ایالات متحده آمریکا، قزاقستان، مکزیک، اندونزی، آفریقایجنوبی و ازبکستان به ترتیب در رتبههای چهارم تا دهم قرار گرفتهاند.
در این میان، ایران با تولید سالانه حدود ۳۰تن (آمار غیردقیق)، در مقام ۶۲ قرار گرفته و این در حالی است که ما حدود یکدرصد از ذخایر طلای جهان را دارا هستیم؛ با این وجود، تولید طلا در کشور در حدود ۰٫۴درصد تولید جهان است و با اکتشاف دقیق ذخایر و پس از آن استخراج و فرآوری میتوانیم به تولیدات بیشتری از این فلز گرانبها دست پیدا کنیم.
برای دستیابی به چنین اهدافی، قطع به یقین یک مشارکت همگانی اعم از بخشهای دولتی و خصوصی الزامی است. بهعلاوه، سرمایهگذاران نیز میتوانند در این راستا به تولید طلای ایران کمک کنند و با سرمایهگذاری در معادن طلای کشور، باعث رشد و شکوفایی هرچه بیشتر این صنعت سودآور شوند.
این فعال معدنی با اشاره به وضعیت بازارهای جهانی طلا در طول یک سال اخیر گفت: رکوردهای جدیدی به ثبت رسیده و روند صعودی را طی کرده است که تا به امروز کمسابقه بوده است و شاید تکرار نشدنی باشد.
در ابتدای سال ۲۰۲۴ قیمت هر اونس طلا در حدود دوهزار دلار آمریکا بود و در انتهای همان سال، در حدود دوهزار و ۸۰۰دلار آمریکا قیمتگذاری شد؛ هماکنون نیز قیمت این فلز گرانبها در بازه دوهزار و ۸۰۰ تا سههزار دلار آمریکا در نوسان است. این رشد نزدیک به ۵۰درصدی، تعجب همگان را برانگیخت و سرمایهگذارانی که در این حوزه سرمایهگذاری کرده بودند، از سود خوبی بهرهمند شدند که با توجه به تورم موجود در هر کشور، این سود میتواند بیشتر هم بشود.
به عنوان مثال در ایران، افزایش تورم و رشد قیمت دلار در یک سال اخیر باعث شد سرمایهگذارانی که به حوزه طلا ورود پیدا کرده بودند، در حدود ۱۰۰درصد سود حاصل کنند که نیمی از آن متاثر از افزایش نرخ دلار بوده است. برای درک بهتر این مطلب اگر در ایران فردی ۱۰میلیارد تومان طلای ۲۴عیار را خریداری میکرد، در حال حاضر ۲۰میلیارد تومان سرمایه در اختیار داشت و به عبارتی سود دو برابری یا ۱۰۰درصدی برای وی حاصل میشد. در یک نگاه کلی، افرادی که در ایران و سایر کشورهای جهان بر روی طلا سرمایهگذاری کردند، همگی سود خوبی به دست آوردند که اتفاقی کمسابقه در دنیا بهشمار میآید.
مشکانی با اشاره به عوام مختلف داخلی و خارجی گفت: به طور کلی، دو دسته از عوامل داخلی و خارجی را میتوان عامل رکوردشکنیهای اخیر قیمت طلا در بازارهای جهانی و افزایش قیمت این فلز گرانبها در داخل کشور در نظر گرفت. عوامل خارجی را باید نزدیک شدن به رکود اقتصاد جهانی و ترس از این رکود؛ افت نرخ بهره فدرال رزرو که در اکثر موارد منجر به افزایش قیمت طلا میشود، تشدید تنشهای جهانی و ژئوپلیتیکی چند ماهه اخیر، روی کار آمدن دونالد ترامپ و تعیین مقررات جدید، افزایش تقاضای بعضی از کشورها برای خرید طلا از جمله چین، روسیه، ترکیه، هند و عربستان و افزایش کاربرد طلا در صنایع و خرید طلا به عنوان پشتوانه مالی در نظر گرفت.
او با اشاره به عوامل داخلی نیز گفت: تنشهای سیاسی ایران در مقابله با آمریکا، تورم بالای ۴۰درصدی کشور، افزایش نرخ دلار، هجوم سرمایهگذاران و مردم به سمت طلا به عنوان سرمایه، جلوگیری از افت ارزش سرمایه به دلیل کاهش ارزش ریال فروش سکه با قیمت بالا توسط بانک مرکزی و افت میزان درآمدزایی دولت از صادرات بهخصوص صادرات نفت بوده است.
براساس پیشبینیهای جهانی که توسط نخبگان صورت گرفته، قیمت طلا در هر اونس حدود سههزار دلار و بالاتر در سال جدید برآورد شده و برخی کارشناسان خارجی نیز تا سههزار و ۲۰۰ دلار در هر اونس را برای سال جاری میلادی معین کردهاند. در ایران نیز اگر نرخ دلار همچنان صعودی باقی بماند، قیمت طلا کماکان به مسیر افزایشی خود ادامه خواهد داد هرچند نوسانات موجود باعث تغییراتی در این روند صعودی خواهد شد.
مشکانی تصریح کرد: در چنین شرایطی و با هدف مقابله با افزایش بیرویه قیمت طلا و ایجاد یک ثبات نسبی در بازار داخلی این فلز گرانبها، به نظر میرسد سیاستهای پولی کشور باید یکپارچه و ترمیم و روابط اقتصادی ایران با جهان تقویت شود. در واقع با نگاهی که بتوان قدرت صادرات نفت را افزایش داد؛ البته با قیمت جهانی، نه با دور زدن تحریمها و زیرقیمت فروختن نفت چراکه همین موضوع باعث کاهش تورم و افزایش ارزش ریال نسبت به دلار خواهد شد.
از طرفی، باید افزایش تولید این فلز زرد نیز در دستور کار قرار بگیرد و کشور به تولید بیشتری از طلا برسد که این مساله، مستلزم همکاری دولت با بخش خصوصی هم در زمینه کشف ذخایر جدید و هم در توسعه معادن طلای کشور است. همچنین سیاستمداران باید با دقت این مرحله از بحرانهای به وجود آمده را کنترل کرده و سامان دهند و خود مسبب هیجان در سطح جامعه و بازار نشوند چراکه اگر مردم با استرس مالی همراه شوند، به سرعت شروع به خرید دلار، طلا و… خواهند کرد و همین امر وضعیت بازار را بحرانیتر خواهد کرد.
دولتمردان نیز با ایجاد صندوقهای واقعی طلا ، اوراق مشارکت قابل تضمین با پرداخت مشابهدرصد تورم، ایجاد سرمایهپذیری در پروژههای پرسودده با اطمینان بالا میتوانند نظر مثبت آحاد مردم را جلب کرده و به دنبال آن افراد به جای خرید طلا، در موارد ذکر شده سرمایهگذاری کنند.
این فعال معدنی با اشاره به وضعیت بازارها گفت: با توجه به نظر کارشناسان داخلی و خارجی، تا نیمه سال جاری میلادی طلا به رشد خود ادامه خواهد داد هرچند نوسانگیری از این فلز گرانبها چه در شرایط صعودی و چه در شرایط نزولی مرسوم است اما به نظر حرکت صعودی ادامه خواهد یافت. در ایران نیز اگر نرخ دلار ثابت باقی بماند، رشد قیمت در کشور با افزایش قیمت جهانی همخوانی خواهد داشت و اگر نرخ دلار افزایش یابد، رشد چشمگیرتری در ایران رقم خواهد خورد.
از نیمهدوم سال جاری میلادی به بعد نیز برخی از کارشناسان خارجی نظرات متفاوتی ارائه دادهاند و بعضی ریزش طلا تا دوهزار و ۸۰۰ دلار و حتی دوهزار و ۶۰۰ دلار در هر اونس را پیشبینی کردهاند. بعضی دیگر نیز ادامه روند صعودی اما با شیب بسیار کند را محتمل میدانند. در هر صورت، سرمایهگذاری در حوزه طلا همچنان جذاب خواهد بود و به نظر میرسد به دنبال مسائل ژئوپلیتیکی، رشد تقاضای صنعتی و نگاه به تورم جهانی، آینده روشنی در انتظار این فلز منحصربهفرد باشد.
بر همین اساس اگر ما بتوانیم میزان سرمایهگذاری خود در حوزه اکتشافات طلا و به دنبال آن استخراج و فرآوری این فلز گرانبها را افزایش دهیم، بدون شک میتوانیم نسبت به آینده صنعت و بازار طلای کشور امیدوار باشیم و گوی سبقت را در رقابت با سایر کشورهای منطقه همچون عربستان سعودی که سرمایهگذاری هنگفتی در حوزه طلا داشتهاند از آنها برباییم.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط