افزایش حجم عرضه این فلز در تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران طی هفته پایانی بهمنماه امسال نشان میدهد که محدودیت انرژی در واحدهای تولیدی نسبت به هفتههای گذشته کاهش یافته است و با گرم شدن هوا وضعیت تولید در این صنعت بهبود خواهد یافت.
ناترازی انرژی در صنعت آلومینیوم همچنان ادامه دارد و این موضوع به صورت مستقیم بر میزان تولید شمش آلومینیوم و عرضه آن در بازار فیزیکی بورسکالا اثر دارد. طی هفتههای گذشته میزان عرضه و تقاضا به صورت پایاپای پیش میرفت. واحدهای ذوب فعال در صنعت آلومینیوم مجبور هستند به دلیل کمبود گاز، بخشی از تولید خود را از مدار خارج کنند که این موضوع بازار را تحت تاثیر قرار میدهد. طی هفتههای گذشته که قطعی گاز به اوج خود رسیده بود، قیمت در حال افزایش بود که برای کنترل قیمت سمت تقاضا تحت کنترل درآمد. در تعیین قیمت شمش آلومینیوم در بازار داخلی دو مولفه قیمت در بازار جهانی و نرخ ارز در بازار موثر هستند که طی چند ماه گذشته هر دو مولفه در مدار صعودی قرار گرفتند و موجب شدند که قیمت آلومینیوم نیز در بازارهای فیزیکی و آزاد سقف قیمتی را بشکند. در این میان، وزارت صمت همچنان نتوانسته است سهمیههای بهینیاب را بهدرستی کنترل کند و عدهای در حال تهیه آلومینیوم مازاد بر مصرف هستند و با افزایش قیمت آن را در بازار آزاد در اختیار واحدهای تولیدی قرار میدهند که قادر به تامین مواد اولیه مصرفی خود از تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران نیستند. وزارت صمت از طرفی نتوانسته است ارز موردنیاز واحدهای ذوب را تامین کند؛ چراکه قرار بر این بود که واحدهای ذوب بتوانند با خرید ارز موردنیاز خود از سایر گروههای صنایع فلزی که ارز مازاد دارند مواد اولیه مصرفی خود را تهیه کنند.
دورخیز صنعت نقرهای برای افزایش تولید
در صنعت آلومینیوم در کشورهایی همچون چین رقابت و پیشرفت چشمگیر وجود دارد. به عبارت بهتر این نوع کشورها بر لزوم اتخاذ سیاستهای توسعهای تاکید دارند. چین با ظرفیتهای عظیم خود، آلومینا و آلومینیوم را به شکل گسترده تولید میکند. بنابراین در چنین شرایطی، واحدهای تولیدی ایرانی نیازمند سرمایهگذاریهای زیرساختی هستند تا بتوانند سهم خود را در بازار حفظ کنند. به طور کلی سرمایهگذاران به صنعت آلومینیوم به دلیل حاشیه سود کمتر نسبت به سایر صنایع، کمتر ورود میکنند و توسعه این صنعت به سرمایهگذاری نیاز دارد. از جمله چالشهای این صنعت، کمبود شمش برای صنایع پاییندستی است که در حال حاضر واحدهای تولیدی با ظرفیت حدود ۳۰ تا ۵۰درصد فعالیت میکنند. افزایش نرخ ارز موجب شده است تا قیمت پایه فلز نقرهای طی دوهفته متوالی حدود ۶درصد رشد را به ثبت برساند، این در حالی است که حجم عرضه و معاملات در بازار فیزیکی بورسکالا افزایشی بوده است. با گرم شدن هوا سهمیهبندی گاز برای واحدهای تولیدی کمتر میشود و حجم تولید و عرضه آلومینیوم در تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران افزایش مییابد. اما این موضوع تاثیری بر قیمتگذاری آن نخواهد داشت؛ چراکه نرخ ارز در بازار داخلی و قیمت این فلز در بازار جهانی در مدار رشد هستند و پیشبینی میشود تا پایان سالجاری روند صعودی قیمت شمش آلومینیوم ادامه داشته باشد. این موضوع در کنار کمبود مواد اولیه، وضعیت صنایع پاییندستی را بیش از پیش دشوار کرده است؛ صنایعی که به حمایت بیشتر وزارت صمت و ورود سرمایهگذاران به این بخش نیاز دارند.
رشد ۶ درصدی قیمت پایه آلومینیوم
بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران طی هفته پایانی بهمنماه نشان میدهد، این بازار میزبان ۸هزار و ۳۲۵تن شمش آلومینیوم بود که با استقبال ۷هزار و ۶۰۰تنی مواجه شد و در نهایت ۷هزار و ۳۵۰تن از این محصول مورد معامله قرار گرفت. میانگین قیمت پایه در هفته پایانی بهمنماه امسال ۲۳۸هزار و ۴۷۶تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین و معاملات با قیمت ۲۴۰هزار تومان به ازای هر کیلوگرم انجام شد. مقایسه بازار فیزیکی آلومینیوم در بازه زمانی ۲۷بهمن تا اول اسفندماه سال ۱۴۰۳ با هفته پیش از آن نشان میدهد که حجم عرضه و معاملات به ترتیب ۴۳.۵درصد و ۳۹.۵درصد کاهش داشته است، این در حالی است که میانگین قیمت پایه شمش آلومینیوم طی دوهفته متوالی ۶درصد رشد را به ثبت رسانده است. افزایش حجم عرضه نشان از آن دارد که محدودیت گاز در واحدهای تولیدی نسبت به هفتههای گذشته کمتر شده است و با گرم شدن هوا میزان تولید نیز بیشتر خواهد شد. اما قیمت پایه این محصول با تداوم رشد قیمت در بازار جهانی و نرخ ارز همچنان به مسیر صعودی خود ادامه میدهد و این مسیر تا زمان ثبات نرخ ارز ادامه خواهد داشت.
بررسی بازار جهانی نیز نشان میدهد که قیمتهای آلومینیوم از ۲۷۳۰دلار در روز ۲۰ فوریه به ۲۶۷۰دلار به ازای هر تن کاهش یافته است؛ چراکه شرطبندیها مبنی بر اینکه دولت آمریکا ممکن است برخی تحریمها علیه روسیه را کاهش دهد نگرانیهای فزاینده در مورد عرضه کم را کاهش داد. این تحولات، Rusal HDRs، بزرگترین تولیدکننده آلومینیوم جهان در خارج از چین را تا ۵۰درصد در هفته سوم فوریه افزایش داد که منعکسکننده انتظارات مبنی بر دسترسی این شرکت به شرکای صادراتی جدید است. این موضوع بهرغم تهدیدهای جدید کمیسیون اروپا مبنی بر اینکه ممکن است تحریمهای جدیدی علیه آلومینیوم روسیه اعمال شود رقم خورده است. با این حال، چین ۴۴میلیون تن آلومینیوم در سال ۲۰۲۴ تولید کرد که بیشترین حجم تولید در تاریخ ثبت شده است؛ به این معنی که تولید امسال بهطور قابلتوجهی کاهش مییابد، چراکه پکن برای جلوگیری از عرضه اضافی و کمک به اهداف انتشار کربن، سقف تولید خود را به ۲۵میلیون تن در سال ۲۰۱۷ محدود کرد. این موضوع بهرغم افزایش احتمالی کسری بودجه برای حمایت از محرکهای مالی است که قرار است شرایط بهبود رشد اعتبار را بهبود بخشد.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط