به گزارش بیرونیت به نقل از روابط عمومی ایمپاسکو، تنها در هفته گذشته، طلا حدود ۲۰۷۵ دلار معامله میشد که در آن زمان یک رکورد اسمی بود. امیدواریهایی وجود داشت، زیرا در اوایل دسامبر ۲۰۲۳ طلا توانست برای اولین بار در ۳.۳ سال به رکورد جدید ۲۰۷۱ دلار برسد. با این حال، این رقم تفاوت چندانی با رکورد آگوست ۲۰۲۰ (۲۰۶۲ دلار) نداشت. جالب اینجاست که موج صعودی سال ۲۰۲۰ نیز یک روند استثنایی بود و توانست بیش از ۴۰ درصد افزایش یابد بدون آنکه اصلاحی بیش از ۱۰ درصد داشته باشد.
پیشبینیها و تحقق آن
یکی از رویکردهای سال گذشته بر مبنای رکوردهای جدید بود که توجه رسانههای مالی را جلب کرد و طلا را به رادار سرمایهگذاران بازگرداند. سرمایهگذاران همیشه عاشق دنبال کردن برندگان هستند و برای استفاده از روند صعودی طلا وارد بازار میشوند. با ورود خریداران به بازار برای بهرهگیری از این روند، میتوان انتظار داشت که این موج صعودی حداقل تا ۲۵ درصد رشد کند.
اگر این موج به رشد ۲۵ درصدی میرسید، قیمت طلا به حدود ۲۲۷۵ دلار افزایش مییافت و بین این دو عدد، بسته شدن در رکوردهای متعدد موجب توجه بیشتر رسانهها و علاقه سرمایهگذاران میشد. در آن زمان، طلا در محدوده ۲۲۵۰ دلار بهعنوان هدفی امیدوارکننده، اما غیرقطعی به نظر میرسید. سالها بود که محدوده ۲۰۵۰ دلار بهعنوان یک سقف دستنیافتنی برای طلا شناخته میشد.
کاهش اولیه قیمت در فوریه
در آغاز سال، طلا کمی افت کرد و تا اواسط فوریه به ۱۹۹۱ دلار رسید. این کاهش به دلیل عدم ورود سرمایهگذاران آمریکایی به بازار طلا بود. این عامل، که معمولاً برای موجهای بزرگ صعودی ضروری است، در آن زمان غایب بود.
رکوردهای جدید در مارچ
اما در اوایل مارچ، طلا روند صعودی قدرتمندی را آغاز کرد. در دو روز نخست معاملات این ماه، طلا با رشد ۲.۰ و ۱.۶ درصدی، به رکوردهای جدیدی در ۲۰۸۳ و ۲۱۱۵ دلار دست یافت. این افزایش عمدتاً تحت تأثیر ورود گسترده معاملهگران آتی طلا بود، جایی که خرید ۵۵۰۰۰ قرارداد در یک هفته، چهارمین رکورد تاریخی محسوب میشد. در هفت روز معاملاتی از زمان آن سخنرانی، طلا ۶.۸ درصد افزایش یافت و به ۲۱۸۱ دلار رسید.
بیتفاوتی سرمایهگذاران آمریکایی
با وجود این رشد، سرمایهگذاران آمریکایی همچنان بیتوجه بودند. در اواسط مارچ، موجودی صندوقهای سرمایهگذاری طلای GLD و IAU به پایینترین سطح در ۴.۵ سال اخیر رسید. سرمایهگذاران آمریکایی همچنان به سهام شرکتهای هوش مصنوعی علاقه داشتند و این فلز ارزشمند را نادیده گرفتند.
تقاضای چین و بانکهای مرکزی
با وجود غیبت سرمایهگذاران آمریکایی، طلا به صعود خود ادامه داد و تا اواسط آوریل به رکورد جدید ۲۳۸۸ دلار رسید. این رشد عمدتاً تحت تأثیر تقاضای قوی از سوی چین و بانکهای مرکزی جهان بود.
در حالی که انتظار میرفت با عدم ورود سرمایهگذاران آمریکایی، روند صعودی طلا به سودی ۲۵ درصدی یا قیمت ۲,۲۷۵ دلار محدود شود، سرمایهگذاران چینی نقشی کلیدی در شکوفایی بازار ایفا کردند. سقوط بازارهای سهام چین، که از فوریه ۲۰۲۱ تا فوریه ۲۰۲۴ بیش از ۶۲.۹ درصد کاهش یافت، موجب شد سرمایهگذاران چینی به سمت طلا بهعنوان پناهگاهی امن هجوم بیاورند. این وضعیت با بحران ادامهدار بازار املاک در چین و محدودیتهای قانونی این کشور در خروج سرمایه، طلا را به گزینهای مطلوب برای سرمایهگذاران تبدیل کرد.
بانکهای مرکزی نیز به دلایل مختلفی از جمله نگرانی از کاهش ارزش دلار و خطرات سیاسی مرتبط با آن، خرید طلا را افزایش دادند. دادههای شورای جهانی طلا نشان میدهد که بانکهای مرکزی طی سهماهههای اول تا سوم سال ۲۰۲۴، به ترتیب ۳۰۵.۲، ۲۰۲.۲، و ۱۸۶.۲ تن طلا خریداری کردند. اگرچه این ارقام نسبت به سال ۲۰۲۳ حدود ۱۶.۸ درصد کاهش یافته بود، اما همچنان نشاندهنده تقاضای قوی از سوی این نهادها بود.
تقاضای چین و هند؛ ستونهای اصلی بازار طلا
تقاضای مصرفکنندگان چینی برای طلا در سهماهههای اول تا سوم سال ۲۰۲۴ به ترتیب ۳۰۸.۹، ۱۷۴.۳، و ۱۷۳.۴ تن بود. این ارقام نشان میدهد که مصرفکنندگان چینی، علیرغم کاهش ۷.۹ درصدی نسبت به سال گذشته، همچنان یکی از نیروهای اصلی تقاضای جهانی طلا هستند.
از سوی دیگر، کاهش تاریخی مالیات واردات طلا در هند از ۱۵ درصد به ۶ درصد در جولای ۲۰۲۴ موجب افزایش شدید تقاضای طلا در این کشور شد. این اقدام دولت هند برای حمایت از صنعت جواهرسازی داخلی، تقاضای مصرفکنندگان هندی را در سهماهه سوم به ۲۴۸.۳ تن رساند که بالاتر از میانگین پنجساله اخیر بود.
رشد بیسابقه قیمت طلا
طلا در آوریل ۲۰۲۴ به قیمت ۲,۳۸۸ دلار رسید و در آن زمان ۱۸.۸ درصد بالاتر از میانگین متحرک ۲۰۰روزه خود معامله میشد. این سطح بالا از لحاظ فنی نشاندهنده اشباع خرید بود که معمولاً به اصلاح قیمتهای بزرگ منجر میشود. با این حال، طلا به جای تجربه کاهش شدید، وارد یک روند تثبیتی شد و توانست به روند صعودی خود ادامه دهد.
در ماههای جولای و آگوست، طلا با ثبت شش رکورد جدید به رشد ۳۸.۷ درصدی رسید. در حالی که میزان داراییهای دو صندوق بزرگ طلای جهان (GLD و IAU) همچنان کاهش مییافت، تقاضای جهانی دیگر، از جمله مصرفکنندگان هندی و چینی، به رشد قیمتها کمک کرد.
آینده درخشان طلا در سال ۲۰۲۵
با نزدیک شدن به پایان سال، طلا با رشدی ۲۶.۹ درصدی عملکردی بهتر از شاخص S&P ۵۰۰ با رشد ۲۶.۶ درصدی ثبت کرد. با وجود رکوردهای پیدرپی، سرمایهگذاران آمریکایی هنوز به این بازار بازنگشتهاند. این در حالی است که میزان تخصیص سرمایه آمریکاییها به طلا تنها ۰.۲ درصد است و افزایش این سهم حتی به ۱ یا ۲ درصد میتواند قیمت طلا را به سطوحی بیسابقه برساند.
از سوی دیگر، انتظار میرود که تضعیف دلار آمریکا در سال ۲۰۲۵، تقاضای بیشتری برای طلا ایجاد کند. همچنین، تنشهای سیاسی و اقتصادی جهانی، از جمله جنگهای تعرفهای و تغییر سیاستهای مالی، میتواند طلا را به گزینهای جذابتر برای سرمایهگذاران تبدیل کند.
مطالب مرتبط