حال، در حوزه سیمان ابراز امیدواری میشود که شرایط فعلی کمبود انرژی قیمتها را افزایش ندهد. با اینکه به گفته انجمن صنعت خاکستری ترجیح بر این است که سیمان با قیمت متعادل عرضه شود اما بیبرقی و بیگازی بر میزان تولید و در نهایت قیمتها تاثیرگذار است و مشخص نیست که تولیدکنندگان تا چه زمانی در مقابل افزایش قیمتها مقاومت کنند.
در واقع تامین انرژی روند تولید و قیمت سیمان را به خطر انداخته است. درغیراین صورت شرایط بهگونه دیگری بود، به این صورت که سرمایهگذاری در صنعت سیمان بیشتر از نیاز کشور است و اگر انرژی تامین میشد بهراحتی میتوانستیم مازاد برنیاز مردم شاهد عرضه سیمان در کشور با قیمت متعادل باشیم. مساله این است که در شرایط فعلی فشار زیادی بر کارخانههای سیمان کشور وارد است. از آنجایی که آنها گاز ندارند، ناچار به مصرف مازوت هستند و این مساله روند کاهش تولید و افزایش قمیت را کند کرده است اما در این بین متاسفانه کورههای شرکتهایی که منع مصرف مازوت دارند متوقف شده است و کورههای سایر شرکتها هم در طول روز کمتر از ظرفیت کار میکنند، موضوعی که میتواند تا مرز تعطیلی کارخانهها پیش برود.
در این خصوص دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان بیان کرد: تولید قیمت سیمان را سامان میدهد، اگر تولید کاهش یابد و نتوانیم بازار را پوشش دهیم، قطعا روی قیمتها تاثیرگذار خواهد بود.
علیاکبر الوندیان، دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان درخصوص تاثیر محدودیتهای انرژی بر کاهش تولید و افزایش قیمت سیمان گفت: قیمت سیمان تا به حال متعادل بوده، حتی در شهریور و مهرماه که انرژی تامین شد و تولید افزایش یافت هم ذخایر را بهبود دادیم و هم با بیشتر شدن عرضه، قیمتها کاهشی شد.
الوندیان تصریح کرد: امیدواریم روند فعلی تامین انرژی در تولید اثر نگذارد و قیمتها افزایش نیابد. ما ترجیح میدهیم سیمان با قیمت متعادل به دست مردم برسد اما میزان تولید و عرضه و بازار است که روی این موضوع تاثیرگذار میگذارد. به گفته وی، سرمایهگذاری در صنعت سیمان بیشتر از نیاز کشور است، اگر انرژی تامین شود بهراحتی میتوانیم مازاد برنیاز مردم را در بازار عرضه کنیم؛ آنچه این وضعیت را تهدید و تشدید میکند تامین انرژی است که به مخاطره افتاده است.
وی با تاکید بر اینکه قطعا در آینده شاهد افت تولید سیمان خواهیم بود، گفت: چون گاز نداریم مازوت مصرف میکنیم. کورههای شرکتهایی که منع مصرف مازوت دارند متوقف شده است و کورههای سایر شرکتها هم در طول روز زیر ظرفیت کار میکند. دبیر انجمن صنفی صنعت سیمان گفت: در مورد مصرف برق هم تقریبا تمام واحدهای تولیدی سیمان کشور با ۵۰درصد محددیت در ۱۲ ساعت مواجه شدهاند که بهشدت تولید آنها را کاهش داده است.
محدودیت گاز به ۸۰درصد رسید!
در خصوص محدودیتهای گازی دبیر انجمن سیمان پیشتر با اشاره به اینکه نگرانیم اصلا به ما سوخت مازوت نرسد، گفت: دولت باید فکر اساسی برای تامین سوخت کارخانههای سیمان کند تا چرخه فعالیت آنها مختل نشود.
وی با بیان اینکه متاسفانه گاز برخی از کارخانههای سیمان قطع شده است، افزود: تعدادی از واحدهای تولیدی سیمان به دلیل نزدیکی به کلانشهرها مجاز به استفاده از مازوت هم نیستند اما محدودیت گازی آنها به بیش از ۵۰درصد رسیده است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان اظهار داشت: محدودیت انرژی در صنعت سیمان به چالش کلیدی تبدیل شده و هزینههای تولید را تحتتاثیر قرار داده است. برای حمایت از تولید تقاضا داریم که چالشهای پیشروی این عرصه زودتر منعکس شود.
الوندیان بیان داشت: در ششماهه اول سال با موضوع محدودیت برق روبهرو بودیم. بهطور خاص از اوایل خرداد تا اواسط شهریورماه محدودیت برق ادامه یافت و سبب شد تولیدکنندگان نسبت به سال گذشته شرایط نامساعدی داشته باشند.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان افزود: در زمانی که محدودیت انرژی نداشتیم یعنی در اردیبهشتماه امسال ۷میلیون و ۶۰۰هزار تن سیمان تولید شد که با روندی کاهشی به ۲میلیون و ۸۰۰هزار تن در مردادماه رسید. در حالی که این رقم سال گذشته در همین بازه زمانی بیش از ۵میلیون تن بود. این وضعیت تاثیر نامطلوب برق را نشان میدهد و در ادامه آن حدود ۷۰درصد کورهها متوقف شدند.
الوندیان با بیان اینکه در شهریورماه با رفع محدودیت برق، تولید سیمان روند افزایشی داشت، گفت: نزدیک به ۶میلیون و ۵۰۹هزار تن سیمان در این ماه تولید شد. با این حال از اواخر شهریورماه با محدودیت گاز روبهرو شدیم.
وی درخصوص محدودیت گاز گفت: این معضل از ۱۵مهرماه با عدد ۲۰درصد شروع شد، هفته بعد به ۵۰درصد رسید و محدودیت گاز اکنون به ۸۰درصد رسیده است. آنچه که باعث شده ما احساس خطر کنیم این است که در سالهای گذشته محدودیت گاز از آذرماه شروع میشد، سال ۱۴۰۲ این محدودیت از آبانماه شروع شد ولی امسال در مهرماه با محدودیت گاز روبهرو شدهایم!
الوندیان با اشاره به مازوت بهعنوان سوخت جایگزین گاز در صنعت سیمان گفت: امسال برای اولینبار است که با محدودیت مازوت روبهرو شدهایم. اکنون کارخانههای سیمان را برای تامین سوخت مازوت به ماهشهر و بندرعباس هدایت میکنند که این امر قیمت حملونقل را بیشتر از سوخت بالا میبرد و به حدود دو برابر رسانده است.
او تاکید کرد: با اینکه کارخانههایی در تهران، شمال و شرق کشور واقع شدهاند اما کارخانههای سوخت را به جنوب کشور ارجاع دادهاند. در حالی که سال گذشته از نزدیکترین انبارهای نفت، مازوت را تحویل میگرفتند. بنابراین انتظار میرود که سوخت جایگزین صنعت سیمان از نزدیکترین پالایشگاهها تهیه شود.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان افزود: چندین کارخانه محدودیت استفاده از مازوت دارند که بهدنبال آن هستیم که خلأیی در واحدهای پرمصرف پیش نیاید. نگرانی فعلی ما محدودیت مازوت است، در حالی که سال گذشته در ذخیرهسازی و مصرف با مشکلی روبهرو نبودیم اما امسال محدودیتها زیاد است. با وجود اینکه سال گذشته از بهمنماه تشویق به مصرف مازوت میشدیم اما امسال از حالا به ما میگویند که مازوت مصرف کنیم، آن هم با شرایطی که تهیهاش برای ما دشوار است.
او با اشاره به وضعیت حملونقل در کشور نیز تصریح کرد: باتوجه به اینکه ناوگان حملونقل ما آنقدر قوی نیست، در نتیجه ما خطر عدم رسیدن سوخت به کارخانهها را داریم. تا پیش از این حدود ۵۰درصد مخازن ذخیرهسازی شده بود اما امسال نتوانستهایم ذخیرهسازی را انجام دهیم؛ در نتیجه شاهد آن خواهیم بود که تولید در ماههای آینده دچار مشکل شود.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط