به گزارش بیرونیت، روزنامه جهان صنعت در ادامه نوشت: همچنین در برنامه هفتم توسعه، متوسط رشد ارزشافزوده بخش معدن ۱۳درصد هدفگذاری شده است. در حالی که بررسی عملکرد رشد ارزشافزوده فعالیت استخراج معادن نشان میدهد که متوسط رشد ارزشافزوده بخش معدن از ابتدای برنامه اول توسعه تاکنون یعنی از سال ۱۳۶۸ تا ۱۴۰۲ برابر با ۶/۸درصد بوده است. آمارها و اطلاعاتی که دستیابی به رشد و توسعه را با سختی روبهرو میسازد.
طی یک دهه گذشته مجموع فعالیت معادن و صنایع معدنی در اقتصاد ایران بهطور میانگین سهمی برابر با ۵/۵درصد در تولید ناخالص داخلی اقتصاد ایران داشته است. این سهم در بالاترین میزان خود در سال ۱۳۹۹ به ۸/۹درصد رسیده است. همچنین سهم فعالیت استخراج معادن از کل تولید ناخالص داخلی کشور، در بالاترین میزان ۱/۳درصد در سال۱۳۹۹ بوده است. باید گفت سهم استخراج معادن به تدریج طی سالهای گذشته کاهشیافته و به ۱/۲درصد در سال۱۴۰۳ رسیده است.
کارشناسان باور دارند که یکی از علل اصلی کاهش رشد اقتصادی، کاهش شدید نرخ سرمایهگذاری در کشور است. بررسی روند سرمایهگذاری در ایران نشان میدهد که نرخ سرمایهگذاری در کشور ما از متوسط بلندمدت ۳۲درصد به ۲۴درصد طی یکدهه گذشته کاهش یافته است؛ مسالهای که به معنی کاهش ظرفیت مولد اقتصاد و فاصله گرفتن از مسیر بلندمدت رشد است اما از جمله موانع سرمایهگذاری در بخش معدن دو عامل یعنی تحریم و نپیوستن به FATF شناخته شده است.
افزایش سرمایهگذاری کشورهای خارجی میتواند منجر به رشد اقتصادی و تولید در ایران شود اما به دلیل اینکه سرمایهگذاران نمیتوانند اصل و سود حاصل از سرمایهگذاری خود را از ایران خارج کنند و همچنان در لیست سیاهFATF هستیم، در نتیجه آنها به سمت بازار ایران نمیآیند.
به این ترتیب کارشناسان باور دارند که دولت باید تمام عوامل بازدارنده در مسیر توسعه معدن را رفع و حل کند. گفته میشود که در صورت حل مساله FATF سرمایهگذار خارجی از چگونگی انتقال سرمایه و گردش پول خود مطمئن میشود و این به معنی حل مشکل اقتصادی است.
در این خصوص رییس خانه معدن ایران گفت: بدون پیوستن ایران به FATF گردش مالی بخش معدن با مشکل روبهرو خواهد بود و در این زمینه باید برنامهریزی شود.
محمدرضا بهرامن اظهار داشت: تحریمها مشکلاتی را برای بخش معدن ایجاد کرده است و اگر به FATF نگاه ویژهای نداشته باشیم، مشکلات مالی و پولی با سایر کشورها تداوم خواهد داشت.
وی افزود: برای توسعه در بخش معدن نیازمند سرمایهگذاری ۵۵میلیارد یورویی در پنجسال هستیم. در این راستا باید از سرمایهگذاری خارجی استفاده کنیم در حالی که اکنون سرمایه در این بخش ۱۰میلیارد یورو است.
مطالبهگری اقتصادی
رییس خانه معدن ایران با اشاره به رشد ۱۳درصدی در نظر گرفته شده برای بخش معدن در برنامه هفتم توسعه گفت: خانه معدن در این زمینه برنامهریزی را آغاز کرده است و مطالبهگری فنی و اقتصادی را دنبال میکند.
وی عنوان کرد: برنامهریزی در بخش معدن و نیازسنجی تا سال۲۰۵۰ در نظر گرفته شده است.
بهرامن با تاکید بر اینکه توسعه در بخش معدن بدون مسائل ایمنی و زیستمحیطی محقق نمیشود، ادامه داد: بخش ایمنی یکی از الزامات است که همسو با نظارتهای مستمر باید باشد و نیازمند استانداردهای بینالمللی و نظارت است.
طبس آخرین حادثه باشد
رییس خانه معدن ایران تاکید کرد: حادثه طبس باید آخرین حادثه در معادن کشور باشد. نیازمند سرمایهگذاری و استفاده از تکنولوژیها هستیم. از ۲۰۰معدن یک معدن مکانیزه است. ما نتوانستهایم از امکانات و تجهیزات استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: اکنون گفته شده است که تعدادی از معادن زغالسنگ سه ماه تعطیل شود. این تفکر درستی نیست، معادن زغالسنگ به خاطر نیاز به تخلیه گاز و سایر موارد نباید تعطیل شود بلکه باید نگاهها و مدیریت نوآوری به بخش معادن اضافه شود.
بهرامن با اشاره به برگزاری نمایشگاه ایران کانمین گفت: توسعه در هر جامعهای از مهمترین الزامات است در همین راستا نمایشگاه کانمین را ۱۸سال است دنبال میکنیم.
وی ابراز داشت: از هیاتهای تجاری برای حضور در نمایشگاه دعوت کردهایم، اکنون عربستان به دنبال ایجاد جایگاه ویژه در بخش معدن است، به دنبال تفاهم و همکاری با عربستان هستیم تا در نمایشگاه سال آینده این کشور حضور پیدا کنیم.
رییس خانه معدن ایران با تاکید بر اینکه نگاه به بخش معدن باید تغییر کند، گفت: به خاطر دستیابی به فناوریها و تجهیزات مدرن، بخش معدن کشورمان باید در عرصههای بینالمللی حضور یابد و از ظرفیت و توانمندی سایر کشورها در عرصه نوآوریها استفاده کند. از اینرو تفکر نمایشگاهی به معرفی دستاوردهای ایران در تعامل با سایر کشورها در بخش معدن کمک میکند.
وی به تداخل برگزاری دو نمایشگاه کانمین و متافو اشاره کرد و گفت: تعداد شرکتکنندگان در نمایشگاه کانمین به خاطر برگزاری نمایشگاه متافو (فولاد، فلزات غیرآهنی، ریختهگری، قالبسازی، آهنگری، معدن و صنایع معدنی،صنایع سرامیک و نسوزها، شیرهای صنعتی) با ریزش روبهرو بود، تعدادی از شرکتهایی که در بخش خدمات و ماشینآلات بودند نتوانستند به خاطر محدودیت فضا در این نمایشگاه شرکت کنند.
بهرامن افزود: هر چند برگزاری دو نمایشگاه معدنی برای مخاطبان خوب است اما تداخل دو نمایشگاه با یکدیگر منجر به نارضایتی شرکتهای بخش معدنی شده است. گفته میشود اگر دولت بتواند نظر مساعد حاکمیت را برای پیوستن به FATF جلب کند، سطح تجارت ایران با کشورهای هدف صادراتی بیشتر خواهد شد. البته با توجه به وعدههای انتخاباتی مسعود پزشکیان و مواضعی که وزیر اقتصاد در جلسات مختلف دربارهFATF داشته است، بهنظر میرسد که دولت بهدنبال حل این مساله است. این در حالی است که ایران یکی از سختترین کشورها در بحث پولشویی و نقل و انتقالات پول در دنیاست اما این شرایط در کشورهای همسایه نیز تا این حد سختگیرانه نیست.
مطالب مرتبط