با توجه به اینکه چین بزرگترین مصرفکننده فلزات اساسی و بهویژه مس است، هر نوع تغییری در اقتصاد و سیاست این کشور بر روند قیمتی این فلز تاثیر مستقیم دارد. از اینرو قیمت مس روز سهشنبه ۱۲نوامبر به کمترین سطح دوماه اخیر رسید و از طرفی تضعیف دلار آمریکا وضعیت نامطلوب این فلز را تشدید کرده است.
با آغاز معاملات در هفته جاری، مس مجددا تحت فشار قرار گرفت و در معاملات CME در شیکاگو قیمت آن با کاهش حدود ۱.۷درصدی به کمتر از ۴.۲۳دلار به ازای هر پوند (۹۳۲۰دلار در هر تن) رسید. به عبارت بهتر از زمان اعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، بهای فلز سرخ با ۶درصد افت همراه شده است.
قیمت این فلز که در پایان ماه سپتامبر به دلیل خوشبینی نسبت به سیاستهای محرک اقتصادی چین افزایش یافته بود، نزدیک به ۱۲درصد کاهش یافته است و روز سهشنبه ۱۲نوامبر به پایینترین سطح دوماه اخیر رسید.
پیامد انتخاب ترامپ و روی کار آمدن جمهوریخواهان بر کالاها قابل مشاهده است که نوساناتی را در بازارهای فلزات به وجود آورده است و سرمایهگذاران و تولیدکنندگان بزرگ مس به طور قطعی چرخش نزولی داشتهاند.
سهام BHP روز دوشنبه دوباره در حجم بالایی مس معامله شد و از زمان رایگیری ایالاتمتحده تاکنون ۶درصد کاهش داشته است. مارکوس گاروی، رئیس استراتژی کالاهای Macquarie مستقر در سنگاپور، در یادداشتی جدید به نقل از اقتصاددانان بانک عنوان کرد که پتانسیل اعمال تعرفه ۶۰درصدی بر تمام واردات از چین، در صورت ترکیب با تعرفههای گسترده که بازسازی تجارت را محدود میکند، میتواند کاهش یابد. صادرات چین به میزان ۸درصد و در نتیجه کاهش ۲درصدی تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۵ کاهش یافته است، این در حالی است که چین بیش از نیمی از مس جهان را مصرف میکند.
برنامههای اقتصادی چینی بینتیجه ماند؟
وضعیت تولید در دومین اقتصاد بزرگ دنیا بهوضوح بر عملکرد قیمت کل کالاها تاثیرگذار است و از اینرو افت تولید در این کشور موجب نزولی شدن قیمت فلزات اساسی در بازارهای جهانی شده است. این در حالی است که ضعف دلار آمریکا نیز بر این رویه تاثیر مستقیم میگذارد.
در واقع، اگرچه کالاها اغلب به عنوان محافظ تورم در نظر گرفته میشوند، در این مثال -که تورم نه ناشی از رشد تقاضای قوی است و نه یک شوک منفی عرضه کالا- آنها تلاش میکنند به این شهرت ادامه دهند. در این راستا مککواری خاطرنشان میکند که جزئیات و مکانیزمهای اجرای تعرفهها همچنان نامشخص است، بهویژه اینکه مقامات چین تا چه اندازه به دنبال مقابله با تاثیر هرگونه تعرفه با افزایش تقاضای داخلی هستند.
بهجز نگرانی در مورد تاثیر دولت ترامپ بر بازارهای کالا، ناامیدی از نتیجه نشست مورد انتظار کمیته دائمی کنگره ملی خلق چین وضعیت بحرانی بازار را تشدید کرد. بالاترین نهاد قانونگذار کشور، برنامه بزرگ اوراق قرضه را برای کاهش بدهیهای انباشتهشده در دولتهای محلی شرح داد، اما اقدام مالی جدیدی اعلام نشد.
همچنین لری هو، اقتصاددان ارشد چین در مککواری، گفت که تخفیف پرداخت بهره برای دولتهای محلی کمتر از ۰.۱درصد از تولید ناخالص داخلی کشور در سال است و در حالی که میتواند ریسک بدهی دولت محلی را کاهش دهد، به طور مستقیم تقاضایی مانند یارانههای دولتی برای مصرف ایجاد میکند.
معاملات آتی مس روز سهشنبه ۱۲نوامبر به کمتر از ۴.۲۰دلار به ازای هر پوند رسید و به مسیر نزولی خود ادامه داد، چراکه نگرانیها در مورد ضعف اقتصادی و بسته محرک چین بر بازار تاثیر گذاشته است. دادههای منتشرشده در روز دوشنبه نشان داد بانکهای چینی تنها ۵۰۰میلیارد یوآن وام جدید برای ماه اکتبر اعطا کردهاند که کاهش شدیدی نسبت به ماه سپتامبر داشته و بسیار کمتر از ۷۰۰میلیارد یوآن پیشبینیشده بوده است.
دادههای اضافی آخر هفته نشان داد که تورم مصرفکننده چین در ماه اکتبر کمتر از حد انتظار بود، در حالی که کاهش قیمتهای تولیدکننده عمیقتر شد که نشاندهنده فشار مداوم بر اقتصاد است.
روز جمعه، چین از بسته بدهی ۱۰تریلیون یوآنی با هدف تسهیل تامین مالی دولت محلی رونمایی کرد، اما نتوانست محرک اقتصادی مستقیمی را که سرمایهگذاران به آن امیدوار بودند، فراهم کند. در همین حال، قیمت مس با خلاف جهت روند تقویت دلار آمریکا مواجه شد که از انتظارات رشد اقتصادی قوی در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ سود برد.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط