به گزارش بیرونیت، کمبود گاز وشروع زود هنگام آن در پاییز ۱۴۰۳ نشان می دهد واحدهای فولادی امسال نیز با مشکلاتی بیش از سال گذشته همراه هستند. نگاهی به تاریخ های شروع محدودیت های گازی و برقی نشان می دهد که کلا در سال جاری چه در تابستان و چه در زمستان این محدودیت ها زودتر از سال گذشته شروع شده اند و میزان تولید و صادرات را تحت تاثیر قرار داده اند.
هرچند توسعه میادین گازی و تامین این نیاز فولادی ها از وظایف دولت محسوب می شود اما عبور از این بحران باعث شده تا واحدهای تولیدی خود به فکر راهکارهایی برای برون رفت از این موضوع باشند.
شرکت آهن و فولاد ارفع که محصولات آن شامل شمش فولادی، بریکت و آهن اسفنجی می شود نیز از واحدهایی است که در چند سال اخیر با چالش تامین انرژی همراه بوده و این موضوع توانسته برنامه های تولیدی آن را تحت تاثیر قرار دهد.
اما حالا این مجموعه برای عبور از این بحران اجرای پروژه تولید و ذخیره سازی گاز طبیعی مایع را در دستور کار دارد. پروژه ای که می تواند بخش از کمبود های گازی در زمستان را حل کند.
اصلی ترین هدف برای اجرای این پروژه رفع ناترازی و تأمین پایدار گاز شرکت در فصل های سرد است که از ابتدای سال جاری در دستور کار قرار گرفته و در پروسه اجرا قرار دارد.
ساخت این مخزن و ذخیره گاز، آن هم در فصولی از سال که تامین گاز با محدودیت همراه نیست می تواند از توقف خطوط تولید در فصل سرما جلوگیری کند.
فرآیند تولید گاز مایع در ۸ ماه نخست سال انجام می شود و در مخازن کرایوژنیک ذخیره خواهد شد تا در فصل زمستان به منظور تأمین پیوسته گاز تولیدات شرکت استفاده شود. در این راستا دو مخزن با ظرفیت مجموع ۶۰ هزار مترمکعب در نظر گرفته شده است.
اما عدم النفع این پروژه برای فولاد ارفع چه خواهد بود؟
ذخیره سازی گاز مایع می تواند نیاز در فصل سرما را تامین کند. همچنین گاز طبیعی از متان تشکیل شده، در حالی که ارزش گازی. گاز مایع بالاتر از گاز طبیعی است. با توجه به اینکه گاز مایع تحت فشار ذخیره می شود می تواند در مناطقی که دسترسی به گاز طبیعی محدود است به کار گرفته شود.
هرچند گاز طبیعی در فولادسازی به عنوان سوخت اصلی و ارجحیتدار استفاده میشود، اما LPG بیشتر به عنوان یک گزینه جایگزین و کمکی مطرح است.
حال شرکت آهن و فولاد ارفع که پیش بینی کرده است ابتدای سال آینده فاز اول از این پروژه به بهره برداری می رسد، می تواند بخشی از نیاز خود به گاز برای ۱۴۰۴ را ذخیره کرده و در موقعیت کمبود از آن استفاده کند.
درنتیجه می توان پیش بینی کرد که این مجموعه در سال آینده می تواند آسیب کمتری از کمبود گاز دیده و برنامه های خود را تا حد زیادی محقق کند.
از سویی دیگر ذخیره سازی گاز می تواند برنامه های توسعه ای را افزایش دهد زیرا این مجموعه تا حدودی از تامین گاز آسوده شده است و می تواند برای بخش های توسعه ای خود برنامه ریزی داشته باشد.
درواقع توسعه در این مجموعه با حل بحران تامین انرژی می تواند میزان تولید خود را از سال آینده افزایش داده و حضور پررنگی در بازارهای داخلی و صادراتی داشته باشد.
امروز این پروژه که ۲۷ درصد پیشرفت داشته است، عملیات بتنریزی فونداسیون مخزن شرقی به حجم ۲۸۰۰ مترمکعب از ۸ آبان آغاز کرده است. برنامه ریزی ها نشان می دهد فاز اول این طرح در بهار سال ۱۴۰۴ و بهربرداری از کل طرح در بهار سال ۱۴۰۵ صورت خواهد پذیرفت.
منبع: تیتر۲۰
مطالب مرتبط