به گزارش بیرونیت به نقل از روابط عمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، فعالان محیطزیست معتقدند که آلایندگیهای این کارخانه باعث تغییر آب و هوا و در نتیجه باعث تغییرات در میزان برداشت محصول کشاورزی که اصلیترین منبع درآمد مردم منطقه بوده، شده است. از سوی دیگر استاندار گلستان با بیان اینکه شورابههای ناشی از تولید ید در گلستان بیش از ۳۰۰ هکتار زمین را در برگرفته است، صدور مجوز برای تاسیس یا توسعه کارخانه ید در استان منوط به جذب شورابهها شرط اولیه برای فعالیت کارخانههای ید است. مسئولان شرکت مربوطه می گویند از خرداد ماه سال جاری تا کنون ده ها میلیارد ریال برای تقویت دایک حفاظتی دریاچه هزینه کردهاند.
حال ما به سراغ دکتر علیرضا شهیدی، معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور رفتیم و نظرات وی را در این خصوص جویا شدیم:
بهطور حتم هرگونه فعالیت عمرانی، صنعتی، معدنی و یا کشاورزی، بر محیط پیرامون تاثیرگذار است. به همین دلیل است که پیوست مطالعات زیستمحیطی برای این گونه پروژهها الزام آور شده تا با کمک تحلیلهای مرتبط، نسبت سود پروژهها برای جامعه در مقایسه با تاثیرات احتمالی بر محیطزیست سنجیده شود و درنهایت درخصوص بهره برداری و یا کاهش آثار زیانبار تدابیری اندیشیده شود. ذخیرهگاه ید در آبهای فسیل شمال استان گلستان نیز از این قاعده مستثنی نیست.
طی یک قرن گذشته، توسعه اکتشافات ذخایر طبیعی کشور منجر به این شد که خوزستان پایتخت نفت، عسلویه پایتخت گاز، سنگان پایتخت سنگ آهن و یا سرچشمه مرکز تولید مس شود. در این میان استحصال ید گلستان یک مخزن مشترک با همسایه شمالی، در کمتر از یک دهه ایران را در جایگاه چهارم تولیدکنندگان جهانی ید قرار داده است.
اینکه استحصال ید نیز همچون سایر ذخایر و منابع طبیعی کشور چالشهای زیست محیطی به دنبال داشته باشد، امری آشکار است. لیکن یک انتخاب مهم پیش روی تصمیم سازان وجود دارد که آن را صرفا یک چالش زیست محیطی بدانند یا اینکه برنامهریزی و مدیریت آن به گونهای باشد که کمترین آسیب را به محیط زیست پیرامون وارد و به عنوان یک فرصت جهانی کشور را در تامین این ماده معدنی مهم خودکفا کند.
مطالب مرتبط