متوسط بهای هر کیلوگرم سیمان در بورس‌کالا بیش از ۱۰‌درصد کاهش یافت.
فرود سیمان از قله قیمتی

آمار هفتگی معاملات سیمان، به‌عنوان یکی از مصالح اصلی و پرکاربرد ساختمانی، از کاهش فشار تقاضا در این بازار در بازه زمانی شنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۳۰مردادماه خبر می‌دهد. به‌رغم کاهش عرضه سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران، سیمان در معاملات هفته جاری، از قله قیمتی فرود آمد.
بررســـــــی‌‌‌های «دنیای‌ اقتصاد» با استناد به داده‌‌‌های مربوط به معاملات سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد، اثر کاهش محدودیت‌های ناشی از قطعی برق کارخانه‌‌‌ها در روزهای اخیر و همچنین چشم‌‌‌انداز کاهش فعالیت‌‌‌های ساختمانی به دلیل تعطیلات پیش‌‌‌رو در شهریورماه و نزدیک شدن به فصل پاییز، در هفته جاری خود را در شکل کاهش تقاضا، کاهش معاملات و همچنین کاهش بهای سیمان در رینگ داخلی بورس‌کالا نشان داد. همچنین انتظار معامله‌‌‌گران و مصرف‌کننده‌‌‌های سیمان نسبت به افزایش عرضه به دلیل کاهش و برطرف شدن محدودیت‌های ناشی از قطعی برق با کاهش دمای هوا در روزها و هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو، بر افت بهای سیمان در معاملات هفته جاری اثر گذاشته است. سازنده‌‌‌ها امیدوارند، با امکان فعالیت بیشتر کارخانه‌‌‌ها و واحدهای تولیدکننده سیمان در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو به دلیل کاهش محدودیت‌های دسترسی به برق (کاهش قطعی‌‌‌‌‌‌ها)، عرضه نیز افزایش یابد و با افزایش عرضه، بهای سیمان نیز تعدیل شود.

کاهش تقاضا برای خرید سیمان در رینگ داخلی بورس‌کالا به فرود قیمتی این ماده اولیه و پرکاربرد ساختمانی منجر شد. به نظر می‌رسد سیمان در حال عبور از شرایط سخت قیمتی میانه تابستان و ورود به فاز تعدیل قیمت است. متوسط قیمت هر کیلوگرم سیمان که در بازه ۲۰ تا ۲۳مردادماه، قله ‌هزار و ۵۰۰تومانی را فتح کرد و به بالاترین میزان از ابتدای سال تاکنون رسید، در هفته جاری (شنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۳۰مردادماه) از قله قیمتی هفته قبل فرود آمده و با کاهش ۱۰.۴درصدی به سطح‌ هزار و ۳۴۳تومانی رسید. هرچند این سطح قیمتی نیز نسبت به انتظار سازنده‌‌‌ها به‌عنوان مصرف‌کنندگان اصلی این ماده اولیه ساختمانی، بالا برآورد می‌شود. متوسط بهای هر کیلوگرم سیمان در ابتدای تابستان امسال، حدود ۱۲۰۰تومان بود که سطح فعلی قیمت به‌رغم کاهش هفته اخیر حدود ۱۲‌درصد بالاتر از آن است. تغییرات متوسط قیمت هر کیلوگرم سیمان معامله‌شده در بورس‌کالای ایران در حالی در هفته جاری (شنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۳۰مرداد)، افت محسوس ۱۰درصدی را تجربه کرده که قیمت پایه هر کیلوگرم سیمان نیز ۱۰.۶‌درصد کاهش داشت.متوسط قیمت پایه هر کیلوگرم سیمان در معاملات هفته جاری رینگ صنعتی بورس‌کالا، ‌هزار و۱۸۰تومان بود؛ در حالی که متوسط قیمت پایه هر کیلوگرم سیمان در معاملات هفته قبل (۲۰ تا ۲۳ مرداد)، ‌هزار و ۳۲۰تومان تعیین شده بود.

کاهش ۱۸ درصدی تقاضا
بررسی آمارهای مربوط به حجم تقاضای ثبت‌شده برای خرید سیمان از بورس‌کالا، در هفته معاملاتی جاری (بازه شنبه ۲۷مرداد تا سه‌شنبه ۳۰مرداد)، نشان‌دهنده افت محسوس تقاضا در این بازار است. در حالی که تقاضا برای خرید سیمان با ورود به فصل تابستان به دلیل چشم‌‌‌انداز کاهش فعالیت کارخانه‌‌‌های تولیدکننده سیمان و همچنین افزایش فعالیت‌‌‌های ساختمانی با رشد محسوس روبه‌رو می‌شود، اما با عبور از میانه تابستان، در هفته پایانی مردادماه، تقاضا برای خرید سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالا ۱۸.۴‌درصد افت کرد. مهم‌ترین دلیل افت تقاضا برای خرید سیمان مربوط به چشم‌‌‌انداز مصرف‌کننده‌‌‌های اصلی این بازار یعنی سازنده‌‌‌ها درباره شرایط عرضه و تغییرات قیمت سیمان در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌روست.
انتظار می‌رود با کاهش محدودیت‌های مربوط به قطعی برق کارخانه‌‌‌ها و واحدهای تولیدکننده سیمان، با عبور از گرم‌‌‌ترین روزهای سال، عرضه این محصول صنعتی و ساختمانی در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو تقویت شود و افزایش یابد. همزمانی افزایش عرضه سیمان با کاهش فعالیت‌‌‌های ساختمانی در پاییز و زمستان (کاهش تقاضا)، فرضیه افت بیشتر قیمت این محصول صنعتی را در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو پررنگ‌‌‌تر کرده است. حجم تقاضا برای خرید سیمان در رینگ داخلی بورس‌کالا طی هفته جاری (شنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۳۰مردادماه) حدود یک‌میلیون و۲۵۰‌هزار تن بود؛ این میزان در هفته معاملاتی قبل (شنبه ۲۰ تا سه‌شنبه ۲۳مردادماه) حدود یک‌میلیون و۲۲۰‌هزار تن اعلام شد که ۱۸.۴‌درصد بیشتر از تقاضای هفته جاری بود. برخی فعالان بازار سیمان نیز از نبود نقدینگی در سمت عرضه مسکن و ساختمان (سازنده‌‌‌ها) به‌عنوان یکی از دلایل کاهش تقاضا و افت قیمت سیمان در هفته‌‌‌جاری خبر می‌دهند.

معاملات بیشتر افت کرد
در شرایطی که تقاضا برای خرید سیمان در رینگ داخلی بورس‌کالا در هفته جاری (۲۷ تا ۳۰مردادماه) نسبت به هفته قبل (۲۰ تا ۲۳مرداد)، با کاهش بیش از ۱۸درصدی همراه شد، میزان افت حجم معاملات بیش از این میزان و معادل ۱۶.۷‌درصد بود. در معاملات هفته جاری در فاصله روزهای شنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۳۰مردادماه، مجموعا ۹۱۳‌هزار و ۹۵۹تن انواع سیمان مورد معامله قرار گرفت که ۱۶.۷‌درصد کمتر از معاملات بازه زمانی مشابه هفته قبل است. در بازه زمانی مشابه هفته قبل، یعنی شنبه ۲۰ تا سه‌شنبه ۲۳مردادماه، نزدیک به یک‌میلیون و ۱۰۰‌هزار تن انواع سیمان در بورس‌کالا فروخته شد.

شرایط متفاوت عرضه
بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» درباره تازه‌‌‌ترین تحولات معاملات سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد حجم تقاضا، میزان معاملات و متوسط قیمت سیمان در حالی در معاملات هفته جاری (۲۷ تا ۳۰مردادماه) به میزان محسوس افت کرده است که روند عرضه باز هم کاهشی بود. به عبارت دیگر نه‌تنها ردپای افزایش عرضه در این افت قیمتی و معاملاتی بازار سیمان مشاهده نمی‌شود، بلکه اتفاقا کاهش قیمت‌ها و افت محسوس حجم تقاضا و میزان معاملات در شرایطی رخ داده که روند عرضه نیز کاهشی بوده و نسبت به هفته قبل (۲۰ تا ۲۳مردادماه)، ۱۴‌درصد افت داشته است. این موضوع می‌‌‌تواند فرضیه افت بیشتر قیمت سیمان را در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو با توجه به عبور بازار ساخت‌وساز از فصل اوج فعالیت‌‌‌ها و در نتیجه کاهش تقاضای خرید سیمان، تقویت کند. ضمن آنکه انتظار می‌رود با کاهش ساعات قطعی برق کارخانه‌‌‌ها، واحدهای تولیدکننده سیمان با توان بیشتر نسبت به تولید و افزایش عرضه این ماده اولیه ساختمانی به بازار اقدام کنند. در هفته جاری (شنبه ۲۷ تا سه‌شنبه ۳۰مردادماه)، مجموعا حدود یک‌میلیون و ۴۶‌هزار تن انواع سیمان در رینگ صنعتی بورس‌کالای ایران عرضه شد. میزان عرضه سیمان در معاملات هفته گذشته (شنبه ۲۰ تا سه‌شنبه ۲۳مردادماه)، حدود یک‌میلیون و۲۲۰‌هزار تن بود. آمارهای مربوط به حجم عرضه و همچنین میزان معاملات فروش سیمان در رینگ داخلی بورس‌کالا نشان می‌دهد که در هفته معاملاتی جاری (۲۷ تا ۳۰مرداد)، ۸۷‌درصد از کل سیمان عرضه‌شده به بازار فروخته شده است. فعالان بازار سیمان امیدوارند کاهش قیمت در هفته‌‌‌های پیش‌‌‌رو ادامه یابد و هزینه‌‌‌های ساخت‌وساز از ناحیه تامین سیمان تا حدی تعدیل شود. سازنده‌‌‌ها در میانه تابستان امسال به دلیل قطعی‌‌‌های گسترده برق در واحدهای تولیدکننده سیمان و سطح نامناسب عرضه نسبت به میزان تقاضا در فصل اوج فعالیت‌‌‌های ساختمانی، برای تهیه سیمان با مشکلات زیادی روبه‌رو بودند؛ گرانی سیمان و کمیاب شدن این ماده اولیه ساختمانی در برخی از روزهای تابستان، سازنده‌‌‌ها را با دردسر روبه‌رو کرد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0