حوزه سنگ‌آهن به عنوان نخستین زنجیره تولید فولاد با مشکلات و چالش‌های مختلفی رو‌به‌رو است. البته باید گفت معادن سنگ‌آهن همانند دیگر معادن کشور دچار مشکلات چندوجهی هستند و از دیگر حوزه‌ها مستثنی نیستند.
نبود زیرساخت‌ها در عرصه سنگ‌آهن

از جمله این موارد می‌توان به تغییر مداوم قوانین، مشکل حقوق دولتی، نبود زیرساخت‌ها و همچنین به‌‌روز نبودن ماشین‌آلات اشاره کرد. حالا گفته می‌شود در صورتی که این بخش استقلال خود را باز یابد شاهد رشد تولید و جذب سرمایه‌گذاری و تامین نیاز داخلی خواهیم بود.
کارشناسان باور دارند که در دولت چهاردهم به منظور اعتمادسازی برای جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر، نیازمند تعامل انجمن سنگ‌آهن با دیگر انجمن‌ها و زنجیره فولاد هستیم. ضمن اینکه لزوم حمایت دولت بیش از پیش احساس می‌شود.
در این خصوص رییس انجمن سنگ‌آهن، اعمال سیاست‌های حمایتی هدفمند برای ارتقای بخش معدن را مهم خواند و بیان کرد: در دولت چهاردهم به منظور اعتمادسازی برای جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر، نیازمند همکاری و تعامل با بازار سرمایه هستیم.
مهرداد اکبریان با اشاره به مشکلات مربوط به سنگ‌آهن و انتظار بهبود شرایط تولید و صادرات در دولت چهاردهم گفت: معادن سنگ‌آهن همانند همه معادن دچار مشکلات چندوجهی هستند.
وی با بیان اینکه معادن با تغییر مداوم قوانین و مشکل حقوق دولتی مواجه هستند، گفت: حوزه سنگ‌آهن به عنوان نخستین زنجیره تولید فولاد، با مشکلات و چالش‌های مختلفی روبه‌رو است که می‌توان به قوانین سختگیرانه‌ای چون بازگشت ارز، نبود زیرساخت‌ها و همچنین به‌‌روز‌ نبودن ماشین‌آلات اشاره کرد.
اکبریان با تاکید بر اینکه موضوع کمبود ماشین‌آلات، سوخت و گازوییل در معادن به ویژه سنگ‌آهن همچنان پابرجاست، تصریح کرد: در حال حاضر ظرفیت تولید سنگ‌آهن سالانه بین ۱۰۰ تا ۱۰۶‌میلیون تن و شامل همه نوع سنگ‌آهن است که قابلیت تبدیل به کنسانتره و در نهایت فولاد را دارد.

افزایش تولید داخل در بخش معادن
اکبریان با اشاره به اینکه کشور نیازمند افزایش تولید داخل در بخش معادن به خصوص سنگ‌آهن است، تصریح کرد: حدود چهار تا پنج سال زمان نیاز است تا تولیدکنندگان داخلی به شرایطی دست یابند که تولیدات آنها قابلیت رقابت به لحاظ قیمتی و فنی و خدمات پس از فروش را داشته باشد.
رییس انجمن سنگ‌آهن با تاکید بر اینکه در برنامه هفتم توسعه باید به رشد ۱۳‌درصدی در حوزه معادن دست یابیم، اظهار داشت: در این برنامه بیشترین رشد برای توسعه معادن به میزان ۱۳‌درصد و توسعه صنعت به میزان هشت و نیم‌درصد قرار داده شده که برای دستیابی به این موضوع نیازمند ماشین‌آلات به‌روز و تامین سوخت مورد نیاز هستیم.

ضرورت استقلال در حوزه معادن
اکبریان استقلال و هویت مجزای بخش معدن را ضروری خواند و اظهار داشت: در صورتی که این بخش استقلال خود را باز یابد، شاهد رشد تولید و جذب سرمایه‌گذاری و تامین نیاز داخلی خواهیم بود.
وی عنوان کرد: اگر چنین نگاهی به بخش معدن وجود داشته باشد، با مشکلاتی چون تعدد قوانین، کمبود ماشین‌آلات و همچنین کمبود سرمایه‌گذاری مواجه نخواهیم شد.
اکبریان به موضوع سرمایه‌گذاری در حوزه معادن اشاره کرد و گفت: ۹۰‌درصد سرمایه مورد نیاز حوزه معدن توسط معادن تامین می‌شود، بنابراین کشور نیازمند سیاست‌های حمایتی هدفمند و موثر برای ارتقای بخش معدن و صنایع معدنی و توجه ویژه به حفظ و جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در معادن بزرگ‌مقیاس است.
رییس انجمن سنگ‌آهن با اشاره به اولویت‌های دولت چهاردهم در حوزه معادن گفت: انتظار می‌رود در دولت جدید، راهکارهای مربوط به واگذاری فعالیت‌ها به بخش خصوصی عملیاتی شود چراکه این بخش آمادگی لازم را برای کمک به حوزه معدن به ویژه صنعت سنگ‌آهن دارد، بنابراین بهتر است قبل از هر تصمیمی، جلساتی با نمایندگان بخش خصوصی برگزار و در این باره از نظرات آنها نیز بهره‌مند شد.
وی افزود: در دولت چهاردهم به منظور اعتمادسازی برای جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر، نیازمند همکاری و تعامل انجمن سنگ‌آهن با بازار سرمایه و تعامل بورس کالا با تشکل انجمن‌ها و زنجیره فولاد هستیم.
اکبریان خاطرنشان کرد: حوزه معادن نیازمند تصویب قوانینی برای توسعه صادرات و حل چالش‌های شرکت‌های کوچک و متوسط است.

اهمیت توسعه اکتشاف
به باور کارشناسان معادن‌ بزرگ سنگ‌آهن ایران با ذخایر چند صد‌ میلیون تنی تنها تا ده‌ها سال پاسخگوی نیاز صنایع فولادی کشور خواهند بود و با توسعه معدنکاری و صنایع معدنی، ذخایر سنگ‌آهن کشور رو به کاهش می‌رود؛ موضوعی که باعث شده اکتشافات عمیق در دستور کار قرار گیرد و معدنکاری به اعماق برود. با توجه به اینکه تاکید می‌شود ذخایر فعلی سنگ‌آهن کشور کافی نبوده و تحقق افق ۱۴۰۴ مشکل‌آفرین است، در نتیجه در صورتی که تغییری در رویه‌ها ایجاد نکنیم تا ۱۴سال آینده ذخایر تمام می‌شوند.
اظهار شده که در حال حاضر واحدهای فرآوری سنگ‌آهن در ظرفیتی پایین‌تر از ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کنند و تولیدات معادن سنگ‌آهن برای تامین خوراک آنها کافی نیست. در واقع سالانه حدود ۱۰۰‌میلیون تن سنگ‌آهن استخراج می‌شود، در حالی که صنایع فرآوری ظرفیت فرآوری ۱۶۰‌میلیون تن کانسنگ‌آهن را دارند که با همین روند استخراج ذخایر فعلی بعد از ۲۰ تا ۲۵سال تمام می‌شوند.
یک نگاه دیگر هم حکمفرماست که باور بر آن است میزان ذخایر سنگ‌آهن موجود در کشور که حدود ۵‌میلیارد تن برآورد می‌شود، جوابگوی نیاز تولیدکنندگان فولاد در کشور خواهد بود و بر این اساس دغدغه‌ای در راستای تامین پایدار خوراک مورد نیاز فولادسازان در آینده وجود ندارد.

به هر حال این موضوع از اهمیت سرمایه‌گذاری در حوزه اکتشافات ذخایر جدید سنگ‌آهن و به‌کارگیری تکنولوژی‌ و فناوری‌های روز در معادن کنونی سنگ‌آهن جهت اجرای حفاری در‌ عمق کم نمی‌کند؛ موضوعی که مستلزم توسعه سرمایه‌گذاری‌ها و مساعدت هرچه بیشتر سازمان‌های دولتی و فعالان بخش خصوصی است تا دست در دست یکدیگر در مسیر رشد اکتشافات و در ادامه استخراج و فرآوری سنگ‌آهن حرکت کنند و آینده روشنی را پیش پای صنعت فولاد کشور رقم بزنند.
ارزانی و کیفیت بالا از ویژگی‌های مهم معادن سنگ‌آهن کشور بوده اما مساله مهم این است که گویی برنامه مدونی برای اکتشاف ذخایر سنگ‌آهن تدوین نشده است، چراکه مدام شاهد تغییر سیاست‌ها در نیمه راه هستیم.

در واقع با اینکه یکی از بخش‌هایی که به ‌طور موفقیت‌‌‌‌آمیز توانسته به هدف خود برسد، سنگ‌آهن است و تاکیدها بر تولید و اکتشاف آن بوده اما مساله این است که دولت تا به امروز مدام مسیر خود را تغییر داده‌‌‌ است. با توجه به اینکه نگاه مسوولان برای رسیدن به هدف تغییراتی داشته، این تغییرات می‌تواند سهم ما را از بازارهای جهانی عوض کند. این در حالی است که شرایط امروز اقتصادی ایران خاص بوده و باید با دید وسیع‌تری تصمیم‌گیری کرد.

منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0