به دنبال تحولات بازارهای جهانی مطرح شد

مس یک فلز مهم در سراسر جهان محسوب می‌شود و بسیاری از صنایع در جهان به این فلز وابسته هستند. قیمت این فلز اخیرا افزایش یافته که دلیل این افزایش قیمت به باور کارشناسان رشد اقتصادی چین، کاهش تولید و عرضه و همین‌طور پیشنهاد ادغام دو شرکت بزرگ در حوزه معدن است.
افزایش قیمت مس و حجم تقاضا

از طرفی حجم تقاضا برای فلز مس در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر روندی افزایشی به خود گرفته و اخیرا این روند در قیمت فلز مذکور در بازار انعکاس پیدا کرده است. امروز افزایش قیمت‌ فلز مس تصفیه شده توجه بسیاری از سرمایه‌گذاران را به خود جلب کرده است. البته باید گفت که رشد حجم عرضه در مقیاس گسترده به بازار، کار ساده‌ای نبوده و نمی‌توان از آن به عنوان را‌ه‌‌حلی سریع برای رفع کمبود در بازار نام برد.

با این همه، گسترش پروژه‌های توسعه‌ای و افزایش حجم عرضه قراضه ممکن است پاسخ سریع‌تری برای رفع مشکل کمبودهای موجود در بازار این فلز سرخ را ارائه دهد.
در این بین یکی از راه‌های رفع کمبودها در بازار مس، افزایش میزان تولید از سوی شرکت‌های معدنی شناخته شده است. در همین راستا، تعداد زیادی از شرکت‌ها در هفته‌های اخیر در رابطه با آغاز فرآیند تولید در پروژه‌های خود، اطلاعیه‌هایی را ارائه داده‌اند. در ادامه باید گفت که اگرچه توسعه پروژه‌های معدنی دشوار است اما راه‌اندازی پروژه‌های معدنی جدید کاری بسیار سخت‌تر است. تاجایی که زمان اکتشاف تا رسیدن به مرحله تولید در پروژه‌های جدید مس گاهی حدود ۲۰ سال اعلام شده است.
قیمت سه ماهه مس در معاملات روزانه بورس فلزات لندن در تاریخ ۲۰ می‌۲۰۲۴، به رکورد ۱۱‌هزار و ۱۰۴ دلار و ۵۰ سنت در هر تن رسید. در بازار کنسانتره مس نیز در ماه می‌۲۰۲۴ رکوردهای جدیدی به ثبت رسید.

در همین راستا، تعرفه‌های ذوب و پالایش مس در واحدهای ذوب، پایین‌ترین میزان در چندین سال گذشته (از سال ۲۰۲۳ به بعد) را به ثبت رساند در واقع تعرفه‌های ذوب و پالایش مس در حال حاضر به ارقامی منفی رسیده‌اند که در قالب تخفیف به شرکت‌های معدنی ارائه می‌شوند.
اخیرا براساس شاخص قیمت هفتگی، موسسه «Fastmarkets» تعرفه ذوب کنسانتره مس با شرط تحویل محموله در بنادر منطقه آسیا اقیانوسیه و تقبل هزینه ارسال توسط خریدار (cif) را رقمی حدود منفی سه دلار و ۸۰ سنت در هر تن (در قالب ارائه تخفیف) در روز جمعه ۲۴ می‌۲۰۲۴ ارزیابی کرد.

ثبت پایین‌ترین رقم برای تعرفه ذوب کنسانتره مس
رقم گزارش شده نسبت به تعرفه ذوب مس تعیین شده در ۱۷ می‌سال ۲۰۲۴ حدود ۰٫۸ دلار در هر تن کاهش را تجربه کرد که پایین‌ترین تعرفه ذوب به ثبت رسیده از سوی موسسه «Fastmarkets» از سال ۲۰۱۳ به شمار می‌رود.
اخیرا نیز افزایش قیمت مس و کنسانتره مس، بازار این فلز را به شدت تحت تاثیر قرار داد. همچنین پیشنهاد خرید سهام دارایی‌های مس شرکت «Anglo American» از سوی شرکت «BHP» برای دستیابی به رویای تبدیل شدن به بزرگ‌ترین تولیدکننده مس در جهان، مورد پذیرش واقع نشد. اگرچه شرکت «BHP» با این کار قصد داشت همزمان در هزینه‌های تولید صرفه‌جویی کرده و میزان تولید مس خود را افزایش دهد اما هنوز مشخص نیست که انجام فرآیند ادغام منجر به افزایش میزان تولید مس شرکت «BHP» می‌شد یا خیر؟
ویل آدامز تحلیلگر موسسه «Fastmarkets» عنوان کرد: پیشنهاد خرید سهام دارایی‌های مس شرکت «Anglo American» از سوی شرکت «BHP» بر وضعیت بازار مس تاثیرگذاشته است. بر همین اساس، حجم تقاضا برای فلز مس در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر روندی بسیار افزایشی به خود گرفته و اخیرا این روند صعودی در قیمت فلز مذکور در بازار انعکاس یافته است.

افزایش میزان تولید مس شرکت‌های معدنی
یکی از راه‌های رفع کمبودها در بازار مس، افزایش میزان تولید از سوی شرکت‌های معدنی است. در همین راستا، تعداد زیادی از شرکت‌ها در هفته‌های اخیر در رابطه با آغاز فرآیند تولید در پروژه‌های خود اطلاعیه‌هایی را ارائه کرده‌اند.
در همین زمینه شرکت چینی «MMG» که مدیریت معدن مس «Las Bambas» در کشور پرو را برعهده دارد، در ماه می‌۲۰۲۴ اعلام کرد که توسعه پروژه مذکور ممکن است در نیمه دوم سال ۲۰۲۴ آغاز شود.
در اطلاعیه شرکت نامبرده ذکر شده است در صورتی که روند راه‌اندازی توسعه پروژه طبق برنامه در اوایل سال ۲۰۲۵ به ظرفیت ۱۰۰‌درصد برسد، میزان تولید مس در معدن «Las Bambas» از ۳۰۰ هزار تن در سال ۲۰۲۳ به سالانه ۴۰۰ هزار تن خواهد رسید. لازم به ذکر است که روند توسعه در معدن «Las Bambas» به دلیل اعتراضات جوامع محلی در کشور پرو به تعویق افتاده بود.

در اواسط ماه می‌۲۰۲۴، شرکت
«Southern Copper Corp» اعلام کرد که به توسعه پروژه مس «Tia Maria» تحت مدیریت خود در کشور پرو ادامه خواهد داد. لازم به یادآوری است که این پروژه از سال ۲۰۱۵ با اعتراضات جوامع محلی روبه‌رو شده بود اما اکنون شرکت نامبرده عنوان کرده که در حال حاضر زمان مناسبی برای توسعه پروژه مس «Tia Maria» است.
در همین رابطه شان اوسمار، مدیر اجرایی شرکت «Triple Flag Precious Metals» بیان کرد: رشد قیمت مس را نمی‌توان تنها عامل تاثیرگذار در افزایش تمایل شرکت‌ها در ادامه روند توسعه‌ پروژهای خود اعلام کرد.
وی معتقد است که افزایش قیمت طلا موجب رشد تولید مس خواهد شد. بیش از نیمی از حجم کل عرضه مس در آینده از منبع ذخایر چند فلزی تامین خواهد شد بر همین اساس، افزایش قیمت طلا امکان‌سنجی مالی یک پروژه معدنی مس طلا را بهبود خواهد بخشید.

پروژه‌های معدنی نوپا
اوسمار بر این باور است اگرچه توسعه پروژه‌های معدنی دشوار خواهد بود اما راه‌اندازی پروژه‌های معدنی جدید کاری بسیار سخت‌تر است. وی همچنین زمان اکتشاف تا رسیدن به مرحله تولید در پروژه‌های جدید مس را حدود ۲۰ سال اعلام کرد و این در حالی است که این رقم در یک دهه گذشته کمتر از ۱۰ سال بود. مدیر اجرایی شرکت «Triple Flag Precious Metals» حتی پای خود را فراتر گذاشت و اعلام کرد: توسعه پروژه‌های نوپا ممکن است با چاشنی شانس هم همراه باشد. اگر یک شرکت به دنبال اجرای یک پروژه توسعه‌ای در محل دارایی‌ها و زیرساخت‌های معدنی خود بوده و از حمایت جامعه محلی نیز برخوردار باشد، احتمال موفقیت‌آمیز بودن توسعه پروژه این شرکت بسیار بالا خواهد بود.
اوسمار خاطرنشان کرد: طبق تحلیل‌های انجام شده از هر پنج پروژه یک پروژه معدنی در موعد تعیین شده و در چارچوب بودجه اختصاص یافته راه‌اندازی می‌شود.
از دیدگاه وی، گاهی اوقات در رابطه با راه‌اندازی پروژه‌های معدنی سوءبرداشت‌هایی صورت می‌گیرد و از آنجا که سرمایه‌گذاران تصور می‌کنند یک شرکت معدنی ظرفیت بالاتری برای عرضه مواد تولیدی خود دارد، پس احتمال ضرر در سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ها نسبت به شرکت‌های کوچک‌تر کمتر است اما با این وجود داده‌های ارزیابی شده خلاف این مطلب را ثابت می‌کند. علاوه‌براین، شرکت‌های بزرگی هم وجود دارد که سرمایه‌گذاری در آنها موجب افزایش میزان تولید شده است.
مدیر اجرایی شرکت «Triple Flag Precious Metals» اظهار داشت: خطری که چنین سرمایه‌گذارانی ممکن است در توسعه این پروژه‌های معدنی در بلندمدت با آن مواجه شوند این است که قیمت مس احتمال دارد روندی نزولی را تجربه می‌کند.
ویل آدامز، تحلیلگر موسسه «Fastmarkets» خاطرنشان کرد: حجم عرضه و تقاضای مس در بازار به اندازه روند صعودی اخیر قیمت‌های آن، رشد را تجربه نکرده است. حجم ذخایر مس در انبارهای بورس آتی شانگهای به شدت افزایش یافته است و کاهش اختلاف قیمت‌های این فلز در بورس فلزات لندن نشان از محدودیت دسترسی به فلز نامبرده در بازار ندارد. علاوه‌براین، کاهش تعرفه‌های ذوب و پالایش را می‌توان به مازاد تولید واحدهای ذوب نسبت داد و این مساله ارتباطی با رشد حجم تقاضا برای کنسانتره مس در بازار فیزیکی ندارد.
به علاوه روند صعودی اخیر قیمت مس به تحولات بازار آتی مس در بورس کالای شیکاگوی آمریکا (CME) و جابه‌جایی محموله‌های نگهداری شده در انبارهای ذخایر بازار فیزیکی ارتباط دارد. بر همین اساس، امکان تحویل بسیاری از محموله‌‎های مس موجود به انبار ذخایر بورس کالای شیکاگو به دلیل شرایط ایجاد شده وجود ندارد.
از این رو به نظر می‌رسد حجم عرضه مس از طریق بازار قراضه چین با روندی صعودی همراه شده است به طوری که افزایش قیمت این فلز باعث شد تمایل معامله‌گران برای بالا بردن حجم عرضه قراضه خود به واحدهای ذوب افزایش پیدا کند.

رونق معادن داخلی در پی افزایش قیمت جهانی مس
چندی پیش کوروش شعبانی نایب‌رییس انجمن مس ایران درباره علت افزایش قیمت مس در سطح جهانی گفت: عوامل مختلفی ممکن است در افزایش قیمت مس نقش داشته باشند. از جمله این عوامل می‌توان به رشد اقتصادی چین اشاره کرد زیرا چین در‎حال تلاش برای بازگشت به شرایط اقتصادی و تجاری و همین‌طور اجرای برنامه‌های اقتصادی قبل از شیوع کرونا است و همین‌طور، کمبود تولید و عرضه این محصول در بازار‌های جهانی بر افزایش قیمت این فلز تاثیر‌گذار بوده‌ است.
او درباره تاثیر افزایش قیمت جهانی مس و تاثیر آن بر بازار ایران تشریح کرد: عمده صنایع و معادن مس ایران، کوچک مقیاس هستند و درتولید‌های کوچک مقیاس، هزینه‌ها بالاست و صرفه اقتصادی معادن و صنایع کوچک محدود است اما برای معادن بزرگ‌تر با مقیاس جهانی، ممکن است هزینه‌های تمام شده تولید، نصف قیمت جهانی مس باشد اما در معادن کوچک مقیاس به دلیل کوچک بودن، پرریسک بودن و پر‌هزینه بودن، حاشیه سود پایین است. وقتی قیمت جهانی افزایش پیدا می‌کند، حاشیه سود بالاتر می‌رود و این امکان به وجود می‌‌آید که معادن کوچک را هم راه‌اندازی کرد و تولید را افزایش داد.
شعبانی درباره صادرات مس ایران با توجه به افزایش قیمت جهانی اذعان داشت: افزایش قیمت جهانی مس و وارد شدن آن به کانال ۱۰‌هزار دلار به ازای هر تن با توجه به افزایش قیمت دلار داخلی، صادرات به صرفه‌تر می‌شود و رونق بیشتری پیدا می‌کند.
او درباره چالش‌های سایر کشور‌ها به دلیل افزایش قیمت جهانی مس تصریح کرد: برای کشور‌هایی که وارد‌کننده مس هستند، چالش‌هایی به وجود می‌آید. به طور مثال کشوری مثل ژاپن که وارد‌کننده مس هست، هزینه تمام‌شده کالا‌هایی مثل خودرو، لوازم الکتریکی و… به دلیل افزایش قیمت مس ممکن است افزایش قیمت داشته باشد.

منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0