وضعیت صنعت خاکستری در سال‌۱۴۰۲ بررسی شد

محدودیت انرژی و مشکلات صادراتی نتوانست صنعت سیمان را در سال‌۱۴۰۲ از پای درآورد و آمار و ارقام نشان می‌دهد که میزان معاملات انواع سیمان در سال‌مورد بررسی نسبت به مدت مشابه در سال‌گذشته چیزی حدود ۱۴.۳‌درصد افزایش داشته‌ و این در حالی است که قیمت این محصول نیز نسبت به سال‌۱۴۰۱ بیش از ۵۹‌درصد رشد را به‌ثبت رسانده است.
روزهای روشن سیمانی‌ها

سال ۱۴۰۲ برای صنعت سال ‌نسبتا خوبی به‌حساب می‌آید، چراکه با وجود همه مشکلات در بخش‌های مختلف میزان تولید و فروش در این صنعت نسبت به سال‌گذشته روند صعودی را در پیش گرفتند، بنابراین بررسی این بازار نشان می‌دهد که از ابتدای سال‌۱۴۰۱ تا روز ۱۱ اسفند ماه در مجموع چیزی حدود ۵۲‌میلیون و ۷۲۴‌هزار و ۶۴۸‌تن انواع سیمان به‌فروش رسید‌که ۴۲۳‌هزار و ۳۷۰‌تن به‌صورت سلف و ۸۳‌هزار و ۴۵۰‌تن به‌صورت نسیه و ۵۲‌میلیون و ۲۱۷‌هزار و ۸۲۸‌تن به‌صورت نقدی در تالار صنعتی بورس‌کالای ایران در مدت مورد بررسی مورد معامله قرارگرفت.

این در حالی است که عرضه‌‌‌‌‌‌کننده‌‌‌‌‌‌های انواع سیمان توانستند در این بازار در مدت ۱۲ ماهه سال‌۱۴۰۲ به میزان ۶۰‌میلیون و ۲۰۵‌هزار و ۷۸۷‌تن سیمان را مورد معامله قرار دهند که ۵۹‌میلیون و ۶۶۳‌هزار و ۲۷۷‌تن سیمان به‌صورت نقدی و ۳۵۴‌هزار و ۸۵۰‌تن به‌صورت نسیه و مابقی به‌صورت سلف به‌فروش رسید.

همچنین مقایسه آمار و ارقام میزان فروش دو سال‌متوالی نشان می‌دهد که در سال‌جاری صنعت سیمان با وجود تمام مشکلات همچون محدودیت گاز و برق و چالش‌های صادرات و نقدینگی توانستند که ۱۴.۲‌درصد افزایش را در میزان معاملات خود به‌ثبت برسانند.

همچنین بررسی قیمت سیمان این نتیجه را حاصل می‌کند که در مدت یک‌ساله مورد بررسی این محصول معدنی رشد قیمت ۶۰‌درصدی را نیز به‌همراه داشته که این موضوع نیز به رونق صنعت سیمان کمک کرده‌ است.

بررسی تالار صنعتی بورس‌کالای ایران نشان می‌دهد که این بازار در آخرین هفته معاملاتی سال‌۱۴۰۲ یا به‌عبارت بهتر از ابتدای هفته‌جاری تا روز ۲۳ اسفند ماه میزبان یک‌میلیون و ۵۷۷‌هزار و ۸۹۶‌تن انواع سیمان بوده‌است که این میزان با استقبال دو‌میلیون و پنج‌هزار و ۱۴۶ تنی مواجه شد و از این میزان تقاضا چیزی حدود یک‌میلیون و ۵۰۳‌هزار و ۲۷۳‌تن موردمعامله قرارگرفت. معاملات انواع سیمان در هفته‌جاری با میانگین قیمت پایه ۹‌هزار و ۸۳۲‌ریال به ازای هر کیلوگرم انجام شد.

مازاد کلینکر، به داد سیمانی‌‌‌‌‌‌ها رسید
به عقیده بسیاری از صنعتگران و فعال این حوزه ظرفیت اسمی تولید سیمان سالانه ۹۰‌میلیون ‌تن برآورد شده‌است و این در حالی بوده که نیاز داخلی با ۶۰‌میلیون ‌تن سیمان تامین می‌شود و ۳۰‌میلیون ‌تن مازاد باید از طریق صادرات به‌فروش برسد. مشکلی که در این میان مطرح می‌شود محدودیت کشورهای مقصد برای فروش است، چراکه صنعتگران ایران بازار قدیمی کشور عراق و افغانستان را به دلیل مسافت و مسائل سیاسی از دست داده‌اند و فقط کشورهای حوزه CIS ازجمله مهم‌ترین مقاصد مهم و اصلی برای صادرات کلینکر ایران باقی‌می‌ماند، در نتیجه با وجود محدودیت صادرات در کشور مازاد کلینکر وجود دارد و صنعتگران از این میزان مازاد برای جبران تولید در فصل زمستان استفاده می‌کنند.

صنعت سیمان در فصل تابستان با بحران قطعی برق و در فصل سرما با محدودیت گاز همراه هستند و از این‌رو می‌توان گفت در سال‌جاری مازاد کلینکر به کمک تولیدکننده‌‌‌‌‌‌ها آمده تا میزان تولید و فروش در مدت ۱۲ ماهه سال‌۱۴۰۲ نسبت به سال‌گذشته با رشد همراه باشد.
از طرفی اسفند، ماه پرفروشی برای سیمان‌‌‌‌‌‌ها به‌حساب می‌آید، چراکه با آغاز سال‌جدید و شروع ساخت‌‌‌‌‌‌وسازها هرچند اندک موجب افزایش استفاده از این ماده‌معدنی می‌شود که افزایش قیمت را در سال‌جدید به‌همراه خواهد داشت و از این‌رو میزان تقاضا برای سیمان در آخرین ماه سال‌نسبت به ماه‌های پیش از آن افزایش می‌‌‌‌‌‌یابد.

یکی دیگر از معضلات این صنعت تفاوت قیمت سیمان در بازار آزاد و بورس‌کالا است، چراکه تولیدکننده‌‌‌‌‌‌ها محصول خود را در بازار آزاد باید با قیمت پایه عرضه کنند که نسبت به قیمت عرضه در بورس‌کالا رقمی پایین‌تر است، اما با این وجود قیمت پایه منطقی به‌نظر می‌رسد و از این‌رو تولید برای صنعتگر صرفه اقتصادی خواهد داشت تا با برقراری تعادل در فروش داخلی و صادراتی و انبار‌کردن کلینکر بتواند چرخ صنعت سیمان را همواره در حال حرکت نگه دارد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0