کربنات‌لیتیوم سال ۲۰۲۴ را با ادامه کاهش قیمت آغاز کرد، به طوری که به کمترین میزان خود از ماه اوت ۲۰۲۱ رسید. سقوط قیمت لیتیوم بر فعالیت کارخانه‌‌‌های تولید باتری تاثیر مستقیم گذاشته است و از این‌رو بسیاری از معدن‌کاران برای ایجاد شوک قیمتی دست از معدن‌کاری برداشته‌‌‌اند تا میزان عرضه و تقاضا در بازار به حالت تعادل بازگردد و قیمت‌ها مجددا روند افزایشی به خود بگیرند.
سقوط آزاد قیمت لیتیوم در بازارهای جهانی

بررسی بازار جهانی نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۳ قیمت لیتیوم روند نزولی را طی کرده و در روزهای پایانی سال سقوط کرد و با این مسیر حتی محافظه‌‌‌کارانه‌‌‌ترین پیش‌بینی‌‌‌ها را نیز نادیده گرفت. به گفته تحلیلگران فست‌‌‌مارکت، کنسانتره اسپودومن در حال حاضر به قیمت ۹۵۰دلار در هر تن معامله می‌شود، در حالی که سال گذشته حدود ۸‌هزار دلار به ازای هر تن به فروش می‌‌‌رسید.

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که قیمت‌های کربنات‌لیتیوم در چین به‌عنوان مصرف‌کننده و تولیدکننده برتر دنیا می‌‌‌تواند بیش از ۳۰‌درصد در سال‌جاری نسبت به سطوح دسامبر ۲۰۲۳ کاهش یابد، چراکه پیش‌بینی شده است افزایش عرضه تولیدکنندگان اصلی از افزایش تقاضای کاربران باتری پیشی بگیرد.به عقیده تحلیلگران اقتصادی، سقوط قیمت لیتیوم احتمالا پیش از رسیدن به بزرگ‌ترین معدنچیان فلزات باتری در جهان، ضرر خود را بر تولیدکنندگان لیتیوم پرهزینه خواهد گذاشت.

افزایش ۴۰ درصدی میزان عرضه در سال ۲۰۲۴
در این راستا UBS انتظار دارد در سال ۲۰۲۴ میزان عرضه جهانی لیتیوم تا ۴۰‌درصد افزایش یابد و به بیش از ۱.۴میلیون تن کربنات‌لیتیوم برسد. همچنین پیش‌بینی شده است که میزان تولید در استرالیا و آمریکای لاتین به ترتیب ۲۲ و ۲۹‌درصد افزایش خواهد یافت. به گفته این بانک، انتظار می‌رود تولید لیتیوم در آفریقا نیز دوبرابر شود که این امر تحت‌تاثیر پروژه‌‌‌های زیمبابوه است.

بانک USB گفت: تولید لیتیوم در چین نیز در دوسال آینده ۴۰‌درصد افزایش خواهد یافت که با پروژه بزرگ CATL در استان جیانگشی جنوبی هدایت می‌شود. این بانک هشدار داد که کاهش قیمت مواد معدنی لیتیوم احتمالا به نصف شدن بالقوه سود شرکت لیتیوم ASX در سال مالی ۲۰۲۵ منجر خواهد شد.
قیمت کربنات‌لیتیوم با آغاز سال جدید میلادی در ژانویه ۲۰۲۴ به کمتر از ۹۷‌هزار و ۵۰۰یوآن به ازای هر تن رسید که پایین‌‌‌ترین قیمت از اوت ۲۰۲۱ بود و در بحبوحه افزایش میزان عرضه بیش از ۸۰درصدی طی ۱۲ماه گذشته قیمت کربنات‌لیتیوم سقوط کرد. بدبینی نسبت به فروش خودروهای الکتریکی در چین تقاضای لیتیوم را برای تولیدکنندگان باتری در فصل ذخیره‌‌‌سازی آنها محدود کرد.

در مقابل، شرکت‌ها از ذخایر بالای موجودی به دنبال مازاد عرضه ناشی از یارانه‌‌‌های گسترده دولت چین در طول سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ بهره بردند. این تحولات باعث شد تا بازیگران کلیدی بازار پیش‌بینی کنند که کسری لیتیوم بعدی در سال ۲۰۲۸ بازمی‌گردد؛ کمبودهایی که قیمت لیتیوم را به ۶۰۰‌هزار یوآن در نوامبر ۲۰۲۲ رساند. به گفته بانک UBS، سرمایه‌گذاری‌‌‌های قبلی روی افزایش عرضه ممکن است باعث شود عرضه معادل کربنات جهانی تا ۴۰‌درصد در سال ۲۰۲۴ جهش یابد و مازاد فعلی را عمیق‌تر کند.

معدن‌کاران لیتیوم دست از کار کشیدند
شرکت Core Lithiumفعالیت‌‌‌های خود را در پروژه Finniss متوقف کرده و ارزش دارایی‌‌‌های خود را کاهش داده، چراکه قیمت‌های ضعیف لیتیوم بر قیمت نهایی باتری تاثیر مستقیم گذاشته است و تولیدکنندگان باتری با توجه به شرایط فعلی بازار لیتیوم دست از تولید برداشته‌‌‌اند. این شرکت که تنها معدن‌‌‌کار لیتیوم در قلمرو شمالی استرالیا به حساب می‌‌‌آید، در ماه دسامبر بازنگری در عملیات خود را اعلام کرده بود و به دلیل شرایط سخت بازار، کار در معدن دوم پیشنهادی BP۳۳ خود را به حالت تعلیق درآورد.

Core Lithium روز جمعه گفت: این شرکت در ادامه برنامه بازنگری‌‌‌های خود، به فرآوری سنگ معدن انباشته‌شده باز خواهد گشت و عملیات در معدن روباز Grants، بخشی از مجتمع لیتیوم سنگ سخت فینیس را به حالت تعلیق درمی‌‌‌آورد. این تولیدکننده لیتیوم اعلام کرد: حدود ۲۸۰‌هزار تن سنگ معدن ذخیره شده است که به کارخانه فرآوری آن اجازه می‌دهد تا اواسط سال ۲۰۲۴ بدون هیچ‌گونه استخراج دیگری به فعالیت خود ادامه دهد.

معدن Grants جدیدترین عملیات لیتیوم استرالیا و تنها معدن خارج از استرالیای غربی است که در اکتبر ۲۰۲۲ افتتاح شد و تولید و فروش کنسانتره اسپودومن را در فوریه ۲۰۲۳ آغاز کرد. این شرکت سعی دارد با تعلیق کار در معادن بتواند قیمت جهانی لیتیوم را از شرایط سخت فعلی خارج کرده و به نوعی به‌عنوان محرک در بازار عمل کند.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0