به گزارش بیرونیت، در حالی که کارخانههای ایرانی روزی ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر سنگ تولید میکنند. یعنی آنها ۱۰۰ برابر بیشتر از ایران تولید سنگ دارند. بنابراین ما صد پله در زمینه تکنولوژی از کشورهای پیشرفته دنیا عقب هستیم که این میزان بسیار قابل توجه و قابل تامل است.
این در حالی است که بیش از ۱۵ سال است که هیچکدام از تجهیزات و ماشینآلات نسل جدید در حوزه فرآوری سنگ وارد کشورمان نشده است که این موضوع بسیار چالشبرانگیزی است. اما تفاوت ما با سایر کشورها این است که در بسیاری از کشورها دولت و بانکها به تولیدکنندگان در واردات تجهیزات جدید کمک میکنند.
در واقع تولیدکنندگان تنها ۲۰ درصد از هزینه واردات دستگاههای جدید را پرداخت میکنند و بقیه هزینه را دولت و بانکها پرداخت میکنند. در نتیجه تولیدکننده دستگاه را وارد میکند و پس از اینکه در حوزه کاری به رونق رسید به صورت اقساطی مابقی هزینه را به دولت یا بانک بازمیگرداند. این در صورتی است که در ایران هیچ بانکی به صنعت کار وام نمیدهد و دولت هم هیچ حمایتی از بخشهای دولتی و صنعتی کشور ندارد.
تحلیلگر بازارهای جهانی سنگ درخصوص فرآوری سنگ گفت: عمدهترین مشکلی که درحال حاضر در بخش فرآوری سنگ ایران وجود دارد، این است که متاسفانه سالهاست نتوانستهایم از تجهیزات مدرن دنیا برای فرآوری سنگ استفاده کنیم. زیرا در این رابطه کاستیهای فراوانی وجود دارد، که اگر این مشکلات برطرف نشود، شاهد پیشرفت چشمگیر در زمینه فرآوری سنگ نخواهیم بود.
سیامک حاج سیدجوادی در پاسخ به این سوال که در بخش فرآوری سنگ تاکنون چه عملکردی داشتهایم، پاسخ داد: متاسفانه در بخش فرآوری سنگ بسیار عقب هستیم. در واقع در زمینه تکنولوژی و ماشینآلات به نسبت بسیاری از کشورهای جهان بسیار عقب ماندهایم، زیرا ماشینآلات در ایران بسیار قدیمی هستند. در دنیا کارخانههای نسل جدید فرآوری به بازار آمدهاند که در ایران چنین تکنولوژیهایی هنوز وجود ندارد. در واقع نتوانستهایم از چنین فرصتهایی در کشورمان استفاده کنیم و سطح کارخانههای فرآوری را ارتقا دهیم.
تولید بیش از ۱۰۰ برابری
تحلیلگر بازارهای جهانی سنگ خاطرنشان کرد: در تکنولوژی جدید چیزی حدود ۲۰ هزار مترمربع سنگ تولید میکنند، در حالی که کارخانههای ایرانی روزی ۲۰۰ تا ۳۰۰ متر تولید سنگ دارند، یعنی آنها ۱۰۰ برابر بیشتر از ایران میتوانند در زمینه تولید سنگ فعالیت داشته باشند. بنابراین ما صد پله در زمینه تکنولوژی از کشورهای پیشرفته دنیا عقب هستیم، که این میزان بسیار قابل توجه و قابل تامل است، زیرا اگر همین حالا هم اقدام به تهیه تکنولوژیهای جدید کنیم، سالها طول میکشد تا به ظرفیتهای تولیدی سایر کشورها برسیم.
جوادی تاکید کرد: درحال حاضر کشور اسپانیا ۵/۴ میلیون تن تولید سنگ دارد که ۲۰۰ کارخانه هم فرآوری سنگ را در این کشور انجام میدهند. این در حالی است که ایران با ۸ میلیون تن تولید ۵ هزار کارخانه فرآوری سنگ دارد. این مقایسه از نظر ظرفیت دو کشور است. از نظر کیفیت هم به همین صورت است. در ایران از نظر وجود سنگهای متنوع و باکیفیت پتانسیلهای بسیار خوبی وجود دارد. کارشناس صنعت سنگ اظهار کرد: نسل جدید تولید سنگ در جهان بسیار تغییر کردهاند، زیرا تکنولوژیهای فراوانی روی کار آمده است که به میزان بسیار زیادی میتوان تولید انجام دهند و کیفیتهای خوبی هم داشته باشند. در واقع در سایر کشورهای جهان، میزان فرآوری، نوع فرآوری و عملیات فرآوری کاملا تغییر کرده است.
ضعف واردات
کارشناس صنعت سنگ درخصوص واردات تکنولوژیهای جدید در حوزه فرآوری سنگ پاسخ داد: متاسفانه هنوز هم موفق نشدهایم دستگاههای جدید فرآوری را وارد کشور کنیم. البته یک مرحله واردات تکنولوژی در زمان ریاستجمهوری آقای خاتمی داشتیم. البته آن زمان هم مشکلات خاص زمان خودش را داشت، از جمله اینکه دستگاهها با قیمتهای بسیار بالا و به صورت غیرکارشناسانه وارد کشور شد.
جوادی خاطرنشان کرد: متاسفانه تجهیزات را افرادی وارد کشور کردند که اصلا در این صنعت فعالیت نداشته و آگاهی لازم از نوع و کیفیت دستگاهها نداشتند. طوری که هنوز هم بعد از گذشت سالها بسیاری از واردات این دستگاهها هنوز مورد استفاده قرار نگرفته و در انبارها خاک میخورند.
به گفته وی، تمام این مشکلات به خاطر این است که از کارشناسان و افراد آگاه برای واردات تجهیزات استفاده نکردهاند تا از نظرات آنها استفاده کنند. برای همین با وجود پرداخت هزینههای بسیار بالایی که این تجهیزات داشته است مورد استفاده قرار نگرفتند. این نشاندهنده ضعف مدیریتی است که در کشور با آن روبهرو هستیم.
جوادی ادامه داد: بیش از ۱۵ سال است که هیچ کدام از تجهیزات و ماشینآلات نسل جدید در حوزه فرآوری سنگ وارد کشورمان نشده است. البته شاید بسیار به ندرت وارد شده باشد، اما در مقیاس مورد نیاز تکنولوژی وارد کشور نشده و در این زمینه کاستیهای فراوانی وجود دارد.
مشکل تامین ماشینآلات
تحلیلگر بازارهای جهانی سنگ افزود: قیمت ماشینآلات بسیار بالاست، طوری که اگر بخواهیم یک خط وارد کشور کنیم، باید حدود ۴ تا ۵ میلیون یورو هزینه شود. این میزان حدود ۲۵۰ میلیارد تومان میشود که رقم بسیار بالایی است. بنابراین هر تولیدکنندهای توان واردات چنین دستگاههایی را ندارد. در واقع ارز چنین مبالغ سنگینی باید از کجا تامین شود؟
کارشناس صنعت سنگ گفت: در کشورهای دیگر خود دولت و بانکها در این زمینهها سرمایهگذاری انجام میدهند. کشوری مثل ترکیه فقط ۲۰ درصد از هزینه تامین ماشینآلات و تجهیزات بهروز دنیا را تولیدکنندگان پرداخت میکنند، مابقی هزینههای واردات را دولت و بانکها تامین میکنند و سپس به صورت بلندمدت و اقساطی پول را برمیگردانند. این در حالی است که چندسالی هم به تولیدکننده استراحت میدهند تا کارهایشان رونق بگیرد، سپس شروع به پرداخت اقساط خود کنند.
وی افزود: واحدهای صنعتی کشورمان برای نقدینگی چرخش مالیشان همچنان مشکل دارند، زیرا دولت و بانکها هیچگونه حمایتی از صنف تولیدی و صنعتی کشور ندارد. تقریبا هیچ بانکی به بخش صنعتی کشور وام نمیدهد و این یکی از بزرگترین مشکلاتی است که متاسفانه بخشهای تولیدی کشور با آن مواجه هستند.
جوادی تاکید کرد: بنده به شخصه به این صنعت امیدوارم و باید مشکلات این بخش صنعتی کشور حل شود. زیرا ما هم از پتانسیلهای معدنی و سنگهای باکیفیت در ایران برخوردار هستیم. هم اینکه نیروی جوان متخصص داریم که باید با این افراد کمک و از تخصصهای خوب کشور استفاده کنیم.
میتوانیم بهرهوری را بالا ببریم
تحلیلگر بازارهای جهانی سنگ تاکید کرد: عمدهترین مشکلی که در کشور ما وجود دارد، ضعف مدیریتی است که قبل از هر چیزی باید این ضعف در کشورمان برطرف شود. در انجیاُها و سیستم اتاق بازرگانی همچنین در بخش مدیریتهای دولتی مشکلات فراوانی وجود دارد. تا زمانی که ضعف مدیریتی ارگانهای بزرگ کشور برطرف نشود و نتوانند تصمیمات درستی اتخاذ کنند، نمیتوان توقع داشت بخشهای صنعتی و تولیدی کشور مشکلاتشان برطرف شود و در شرایط خوب اقتصادی قرار بگیرند.
به گفته وی صنعت سنگ مثل سایر صنایع تولیدی کشور نیازمند حمایتهای دولتی در زمینه تامین مالی دستگاههای جدید و گردش مالی است. زیرا تا زمانی که صنعتکاران و تولیدکنندگان از حمایتهای دولتی و حمایت بانکهای بزرگ کشور بهرهمند نباشند، نمیتوانیم به ارزآوری خوبی در بخش صنایع کشور برسیم.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط