به گزارش بیرونیت، روزنامه جهان صنعت نوشت: با توجه به اینکه سود بسیاری از شرکتهای فولادی در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است، باید گفت که هزینه این بیتدبیری را علاوه بر بخش خصوصی، خود دولت هم میدهد. به این صورت که کاهش درآمد شرکتها به طور حتم به کاهش درآمدهای مالیاتی دریافتی از سوی دولت منجر میشود، اما حالا که مساله ضعف سود را مطرح کردیم خوب است اشاره کنیم که تامین هزینه مالی، کمبود مواد اولیه، افزایش مالیات، حقوق دولتی بالا، تامین اجتماعی، قطع گاز و برق، عوارض صادراتی و… همگی باعث شدهاند که سود مدنظر تولیدکننده به حداقل ممکن برسد و در نهایت شاهد باشیم که توان شرکتها در بخش تولید به شدت کاهشی شود.
امروز صنعت فولاد در حوزههای صادرات، تقویت سازمانهای غیردولتی و تربیت سرمایه انسانی کارآمد، تقویت اکتشافات، میتواند همچنان پیشران باشد اما به شرط آنکه کمتر شاهد مداخلات دولت باشیم. مساله این است که با اینکه در اصل ۴۴ قانون اساسی بر نقش بخش خصوصی تاکید شده، اما دولت هم خود را دخالت داده و گویا برای این اصل قانونی جایگاه کمتری قائل است!
چرا دولت مداخله میکند؟
رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد تصریح کرد: در سال ۱۳۸۵ طبق ابلاغیه رهبر معظم انقلاب زمینه فعالیت بخش خصوصی تقویت شد و این امر به ورود و جذب سرمایهگذاری بخش خصوصی انجامید و چرخ فولاد به حرکت درآمد، بنابراین سرمایهگذاران صنعت فولاد بخش خصوصی هستند. حال این سوال پیش میآید که آیا دولت میتواند برای سرمایه بخش خصوصی هر تصمیمی که میخواهد، بگیرد؟!
بهرام سبحانی خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته صنعت فولاد با بخشنامههای خلقالساعه روبهرو بوده، ضمن اینکه مدل قیمتگذاری در بورس کالا، افزایش هزینههای مربوط به حقوق و دستمزد، حاملهای انرژی و حملونقل هزینه تولید را بالا برده و در همین حال، فولادساز مجبور به کاهش قیمت است.
وی گفت: در شرایطی که حقوق و دستمزد ۵۷ درصد و قیمت برق، گاز و حاملهای انرژی، حملونقل هزینه خدمات دولتی و… بعضا چندبار در سال افزایش پیدا میکند، چگونه میتوان انتظار داشت قیمت فولاد ثابت بماند؟ او تاکید کرد: این محدودیت و قطعی انرژی در شرایطی است که اکنون صنعت فولاد کمتر از ۵ درصد گاز کشور را مصرف میکند.
ضعف سیستمی بانک مرکزی
رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد اظهار داشت: اینکه هر صادرکننده باید ارز خود را به کشور بیاورد و بر آن نظارت باشد، حرفی نیست اما سیستم بانک مرکزی سیستم درستی نیست؛ سیستمی که میگوید ما ارز را باید تحویل دهیم و برای دریافت ارز مورد نیاز تولید درخواست ارز بدهیم.
او تصریح کرد: در بحث تابآوری دو امر مهم است؛ نخست انتظاراتی است که از دولت وجود دارد و دیگری عملکرد خود شرکتهای فولادی است.
رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: در یک سال گذشته اتفاقاتی در صنعت فولاد کشور رخ داده که به لزوم گردهمایی فولادسازان انجامیده است. سبحانی گفت: صنعت فولاد امروز با تولید ۳۳ میلیون تن در سال توانسته خود را در جایگاه دهم جهانی تولیدکنندگان قرار دهد. سال ۱۳۸۵ ایران ۹ میلیون تن تولید و بیست میلیون تن مصرف داشت و یک واردکننده مطلق فولاد بود و طی ۱۷ سال از سال ۱۳۸۵ تاکنون ظرفیت تولید به ۳۳ میلیون تن رسید.
مشکلات، ریشه در افکار پوسیده دارد
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحث انرژی و گاز گفته است: صنعت نیاز به انرژی دارد، بر این اساس صنعتگران نباید معطل بمانند، بلکه باید سرمایهگذاری کنند. در واقع هر چقدر در این راه سرمایهگذاری کنید به شما برمیگردد.
عزتالله اکبریتالارپشتی با تاکید بر اینکه مشکلات ما ریشه در بیمدیریتی با افکار پوسیده دارد، تاکید کرد: در کشورمان منابع برق و گاز داریم و ظرفیت بخش خصوصی باید مورد استفاده قرار گیرد، زیرا بخش خصوصی انگیزه، سرمایه و فکر دارد.
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در بخش اکتشافات باید از بخش خصوصی کمک جدی گرفت، گفت: باید سازوکار دقیقی ایجاد کرد و سرمایهگذاری همراه با دانش انجام شود.
«تالارپشتی» با تاکید بر بومیسازی قطعات و محصولات صنعت فولاد گفت: باید از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان در این مسیر بهرهبرداری شود.
رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: با دانش و دست سازندگان داخلی محصولات خوبی در کشور تولید شده است، ما در مجلس شورای اسلامی نیز در کنار صنعتگران و تولیدکنندگان هستیم.
جایگاه ویژه فولاد در بورس
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه گفت: صنعت فولاد در بازار سرمایه جایگاه ویژهای داشته و سهمی بیش از ۳۰ درصد از کل سودآوری در این بازار دارد. مجید عشقی افزود: بزرگترین آفتی که میتواند بر سر راه توسعه اقتصادی کشور قرار گیرد ناامید کردن ملت از اصلاحات است. وی ادامه داد: تامین مالی صنعت فولاد و حفظ سرمایهگذاریها اهمیت زیادی برای بازار سرمایه دارد.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار کرد: همه فعالان در بخشهای خصوصی و دولتی یک هدف را دنبال میکنند، اما به نظر میرسد در راهکارهایی که اتخاذ میکنند اختلافنظرهایی وجود دارد که از مسیر نشستهای گفتمانی قابلحل است.
«عشقی» گفت: در سال گذشته بیش از ۲۰۰ همت بازگشت سرمایه به شرکتهای بورسی صورت گرفت. وی بیان کرد: در سازمان بورس تلاش بر این است که مصرف انرژی تمام شرکتها بررسی شود، چه شرکتهای انرژیبر و چه غیر از آنها، با این حال توفیق در کاهش مصرف انرژی نیاز به یک برنامهریزی بلندمدت دارد. وی تاکید کرد: سرمایهگذاری از محل سود شرکتها از اولویتهای سازمان بورس بوده و همواره در بورس کالا تامین نیاز داخل در اولویت بوده است.
وی افزود: سیاستگذار فکر میکند با قیمتگذاری دستوری میتواند مشکلات را حل کند، اما این راهکار موفق نبوده است. «عشقی» گفت: تداوم تولید شرکتهای فولادی در بلندمدت نیازمند سرمایهگذاری قابلتوجهی از سود حاصله در طرحهای توسعهای شرکتهاست.
فولاد، صنعت مظلومی است
مدیرعامل بورس کالای ایران تصریح کرد: گاه ثبات قوانین با تغییر دستورالعملها اشتباه گرفته میشود. از آنجایی که بازار یک موجود زنده و دائم در حال تغییر است بنابراین نیاز به تغییرات مستمر قوانین دارد.
سیدجواد جهرمی گفت: فولاد، صنعت مظلومی است و در این بین تضاد منافع مدیریت زنجیره را دچار مشکل کرده است. وی با بیان این نکات ادامه داد: رسالت بورس کالا تقسیم سود در سراسر زنجیره است. وی بیان کرد: در دو دهه گذشته آموختیم که برای مدیریت بازار چه باید انجام دهیم. بنابراین از سال ۱۳۹۷ تلاش کردیم استقلال بورس کالا را حفظ کنیم. امروز هم در تلاش هستیم در تامین مالی شرکتها موثر باشیم.
جهرمی گفت: رونق قراردادهای بلندمدت برای تسهیل تامین مواد اولیه تولید، راهاندازی اوراق سلف ارزی با همکاری صندوق توسعه ملی برای تامین مالی صنایع و راهاندازی قراردادهای آتی فولاد همچون بورسهای کالایی دنیا از جمله اقدامات توسعهای بورس کالا بهشمار میرود.
مطالب مرتبط