فروکش کردن تورم در آمریکا باعث ایجاد امیدواری میان فعالان بازارهای مالی و کالایی دنیا از کاهش سختگیری فدرالرزرو در خصوص رشد نرخ بهره شد و این امیدواری سیگنالی مثبت برای بازارهای مالی و کالایی دنیا به ارمغان آورد. با این حال، تصمیم قطعی فدرالرزرو در خصوص نرخ بهره میتواند روند نوسان نرخ کامودیتیها را به شکل شفافتری مشخص کند. در حالی که عقبنشینی فدرالرزرو از رشد نرخ بهره فرصت افزایش بهای کامودیتیها را فراهم میکند، فرصت کاهش نرخ بهره بانکی را در اختیار چینیها قرار داده و از این منظر نیز سیگنالی مثبت برای کالاییها به ارمغان خواهد آورد.
واکنش مثبت فلزیها به دادههای اقتصادی
اقبال به معاملات کالاییها بازگشت و بر نرخ این محصولات در بازارهای جهانی ظرف ساعات پایانی روز سهشنبه ۱۳ژوئن و همچنین ظرف ساعات ابتدایی بازگشایی بازار در روز چهارشنبه چهاردهم ژوئن افزوده شد. رشد نرخ شامل حال اغلب کامودیتیها بود. با وجود این، فلزات آهنی و غیرآهنی رشد نرخ محسوسی را به ثبت رساندند، به نحوی که بر ارزش سنگآهن، فولاد، نیکل، روی، آلومینیوم، سرب، روی و قلع افزوده شد. نیکل با ثبت نرخ ۲۲هزار و ۲۹۴دلار به ازای هر تن به بیشترین نرخ ظرف یکماه اخیر رسید؛ فلز روی با ثبت نرخ ۲۴۵۰دلار به ازای هر تن به بیشترین نرخ پس از نوزدهم ماه مه رسید؛ مس با ثبت رشد نرخ ۸۳/ ۳دلار به ازای هر پوند بیشترین نرخ پس از روز نهم ماه مه را تجربه کرد و سنگآهن نیز با ثبت نرخ ۱۱۴دلاری به بیشترین قیمت پس از روزهای پایانی آوریل صعود کرد.
حمایت دادههای اقتصادی آمریکا از بهای کامودیتیها
فروکش کردن تورم در ایالاتمتحده آمریکا برای ماه مه، زمینه رشد نرخ کالاهای پایه را مهیا کرد؛ در حالی که تورم افسارگسیخته در آمریکا و عزم فدرالرزرو برای مهار آن از طریق افزایش نرخ بهره با ایجاد واهمه از بروز رکود اقتصادی، زمینه عقبگرد بهای کامودیتیها را فراهم کرده بود. فروکش کردن ادامهدار تورم ظرف ماههای اخیر با ایجاد امیدواری نسبت به عقبنشینی فدرالرزرو از افزایش بیشتر در نرخ بهره، باعث شد تا ظرف ساعات ابتدایی روز چهارشنبه چهاردهم ژوئن، بازارهای مالی و کالایی دنیا سبزپوش شوند.
شاخص قیمت مصرفکننده برای آمریکاییها در ماه مه نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۴درصدی داشت؛ اگرچه این نرخ فاصله محسوسی با هدفگذاری ۲درصدی تورم از سوی فدرالرزرو دارد، برای یازدهمین ماه متوالی از نرخ تورم در آمریکا کاسته شده و در عین حال داده شاخص قیمت مصرفکننده برای ماه مه کمتر از برآورد اقتصاددانان شرکتکننده در نظرسنجی رویترز بوده است. در حالی از سرعت رشد تورم مصرفکننده در آمریکا برای ماه مه نسبت به مدت مشابه سال قبل کاسته شد که تورم ماه مه نسبت به ماه قبل (آوریل) با رشد ۱/ ۰درصدی اعلام شد. اقتصاددانان انتظار رشد ۲/ ۰درصدی تورم مصرفکننده در آمریکا در بعد ماهانه را داشتند.
فروکش کردن تورم بیش از پیشبینیها، بیانگر آن است که اقدامات فدرالرزرو برای مهار تورم تاکنون نتیجهبخش بوده است. در این شرایط فعالان بازارهای مالی و کالایی دنیا به کاهش سختگیری انقباضی از سوی فدرالرزرو امیدوار شدهاند. بنابراین فرصت رشد نرخ در بازارها فراهم شده است.
سیگنال مثبت چین برای کالاییها
در شرایطی که اصرار فدرالرزرو بر مهار تورم با تکیه بر رشد نرخ بهره از مارس ۲۰۲۲ تاکنون باعث ناامیدی کامودیتیها از رشد تقاضا با احتمال بروز رکود اقتصادی شده است، توجه فعالان بازارهای کالایی معطوف به اخبار چین بهعنوان دومین اقتصاد جهانی و بزرگترین اقتصاد کالامحور جهانی است. برخلاف جریان افزایشی تورم در کشورهای غربی، تورم در چین تحت کنترل است؛ این موضوع دست دولت چین را برای اجرای سیاستهای انبساطی در جهت حمایت از اقتصاد باز میگذارد. شاخص قیمت مصرفکننده در چین برای ماه مه نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد ۲/ ۰درصدی اعلام شد که این رقم کمتر از پیشبینی رشد ۳/ ۰درصدی این شاخص از سوی اقتصاددانان بود.
ظرف هفتههای پایانی سال گذشته میلادی، دولت چین از اجرای سیاستهای سختگیرانه انقباضی خود عقب نشست. این موضوع باعث امیدواری فعالان بازارهای کالایی دنیا نسبت به رشد تقاضا برای کامودیتیها شد و زمینه رشد نرخ این محصولات با محوریت کالاهای صنعتی را در بازارهای جهانی فراهم کرد. با این حال کاهش محدودیت قرنطینه کرونایی در چین نتوانست مطابق انتظار، به رشد تولید در این کشور منجر شود. در این زمینه بانک خلق چین میتواند با اعمال سیاست پولی و مالی انبساطی از بهبود فعالیت تولیدی در این کشور حمایت و زمینه رشد نرخ در بازارهای کالایی را فراهم کند. پایین بودن تورم در چین تا حد زیادی دست بانک مرکزی این کشور برای اعمال سیاست انبساطی را بازمیگذارد. با این حال، بانک خلق چین در استفاده از سیاستهای انبساطی دست به عصا عمل میکند؛ چرا که اتخاذ سیاست انبساطی در شرایطی که سایر بانکهای مرکزی دنیا در حال اخذ سیاست انقباضی هستند، زمینهساز کاهش ارزش نرخ پول ملی میشود.
ظرف هفته جاری بانک خلق چین برای حمایت از رشد اقتصادی در این کشور، نرخ بازپرداخت معکوس هفتروزه خود را با تزریق ۲میلیارد یوآن از طریق ابزار اوراق قرضه کوتاهمدت، از ۲درصد به ۹/ ۱درصد کاهش داد. این موضوع سیگنالی مثبت برای بازارهای کالایی با محوریت رینگ فلزات صنعتی بود. البته همچنان نرخ بهره میانمدت و بلندمدت در این کشور تغییری نکرده است. در حال حاضر نرخ بهره وام یکساله در چین برابر ۶۵/ ۳درصد و نرخ بهره بلندمدت پنجساله که عمدتا برای ساختوساز از آن استفاده میشود برابر ۳/ ۴درصد است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط