بهای مس که به عنوان معیاری برای سنجش فعالیت اقتصادی در کشورها در نظر گرفته می‌شود، در پایین‌‌‌ترین نرخ چند ماه اخیر خود قرار گرفته است.
کاهش استقبال خریداران مس در  جهان| افزایش تدریجی تقاضای بازار

به گزارش بیرونیت به نقل از روزنامه جهان صنعت: قیمت فلزات اساسی طی ماه‌های اخیر به آخرین وضعیت اقتصادی کشورهای صنعتی به خصوص چین و البته ارزانفروشی روسیه گره خورده است. به همین دلیل، اکثر این فلزات به ویژه مس، آلومینیوم و روی نوسان کمی را تجربه کرده‌اند.
کاهش فعالیت اقتصادی در چین به عنوان مهم‌ترین عامل تاثیر‌گذار بر کاهش تقاضای صنعتی به تداوم کاهش قیمت‌ها در بازار فلزات صنعتی منجر شده است، به صورتی که به‌طور مثال بهای مس که به عنوان معیاری برای سنجش فعالیت اقتصادی در کشورها در نظر گرفته می‌شود، در پایین‌‌‌ترین نرخ چند ماه اخیر خود قرار گرفته است.
با اینکه فلز مس از مهم‌ترین فلزات صنعتی محسوب می‌شود که کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد، اما قیمت جهانی مس بیش از ۱۰ درصد ریزش داشته که امید فعالان بازار مس برای افزایش قیمت‌ها و بازگشت رونق به این بازار را تا حد زیادی زیر سوال برده است. با این‌‌‌حال برخی تحلیلگران معتقدند کمبود عرضه را می‌‌توان عاملی در نظر گرفت که از کاهش بیشتر قیمت‌ها جلوگیری کند. در ادامه در بازار آلومینیوم نیز افت تقاضا به همراه رشد تولید در چین به کاهش بهای این فلز منجر شده است. همچنین قیمت فلز روی در مدت ۷۰ روز اخیر بیش از ۲۷ درصد کاهش پیدا کرده که باعث شده شاهد یکی از بزرگ‌ترین ریزش‌ها در تاریخ این فلز باشیم.


ملزومات رسیدن به تولید یک میلیون تنی کاتد مس
به هر حال با توجه به اینکه آینده فلزات اساسی از جمله مس روشن است،‌کارشناسان بر لزوم تمرکز ایران بر این مهم تاکید دارند. در این خصوص رییس انجمن مس ایران گفته است: اگر بخواهیم ۳ تا ۵ درصد از ذخایرمان را استخراج کنیم، هدف‌مان باید رسیدن به یک میلیون تن تولید کاتد مس باشد.
بهرام شکوری درباره آینده قیمت مس افزود: آینده مس روشن است. پیش‌بینی‌های مختلفی از قیمت مس شده است، ولی آنچه مسلم است این است که تا سال‌های ۲۰۳۰ و ۲۰۵۰ اختلاف بزرگی میان میزان عرضه و تقاضا خواهیم داشت.
وی ادامه داد: تقاضا برای مس با توجه به نوآوری‌‌ها و فناوری‌های جدیدی که ما را از سوخت‌های فسیلی منفک می‌کند و به سمت سوخت‌های پاک سوق می‌دهد، موجب می‌شود که در نتیجه تقاضا برای برخی فلزات غیرآهنی از جمله مس افزایش پیدا کند و کمبودی از عرضه به وجود بیاید که روی قیمت این محصول تاثیر خواهد داشت.
شکوری افزود: بهترین پیش‌‌بینی رسیدن به قیمت ۱۵ هزار دلار برای مس است. البته پیش‌بینی ۱۰ هزار و ۷ هزار دلار هم برای آن شده است، اما به نظر می‌رسد ۱۵ هزار دلار با اختلافی که بین عرضه و تقاضا در آینده اتفاق خواهد افتاد و اقبالی که نوآوری‌های جدید برای مس دارند، دور از ذهن نباشد.
وی گفت: وقتی که این اختلاف میان عرضه و تقاضا وجود دارد ما می‌توانیم سهم بیشتری را از بازار بگیریم. ما امروز کمتر از نیم درصد از ذخایرمان را اکتشاف کرده‌ایم، این در شرایطی است که با اکتشافات سطحی به آن رسیده‌ایم، اگر اکتشافات را توسعه دهیم طبیعتا ذخایر بیشتری را از مس می‌توانیم داشته باشیم.
رییس انجمن مس ایران افزود: اگر بخواهیم ۳ تا ۵ درصد از ذخایرمان را استخراج کنیم، هدف‌مان باید رسیدن به یک میلیون تن تولید کاتد مس باشد. خوشبختانه جهت‌گیری در مس، رسیدن به تولید یک میلیون تن کاتد مس است. صنایع ملی مس ایران هم یکی از اعضای انجمن مس ایران است که بزرگ‌ترین سهم را تولید مس کشور دارد. باید تولیدمان را ۳ برابر بیشتر کنیم تا بتوانیم به هدف مورد نظر برسیم.
شکوری درباره پیش‌شرط‌های رسیدن به تولید یک میلیون تن کاتد مس گفت: لازمه این کار این است که هم فعالان این حوزه اقدام کنند و فعالیت‌شان را توسعه دهند و دوم اینکه اکتشاف توسعه پیدا کند و ذخایر بیشتری ایجاد شود، نکته دیگر اینکه دولت باید بستر لازم را فراهم کند و همه بخش‌های دیگر هم باید کمک کنند تا شرایط تسهیل شود تا در نهایت به یک میلیون تن تولید کاتد مس برسیم.


افت بهای مس در سطح جهانی
قیمت فلز سرخ در چهار ماه اخیر به کمترین سطح رسیده است؛ چراکه تداوم افت تقاضا در بازارها جهانی و به ‌خصوص شرق آسیا، موجب کاهش استقبال خریداران از این کامودیتی شده است. با وجود اینکه تحلیلگران در سال گذشته معتقد بودند در صورت کاهش محدودیت‌های کرونایی در چین تقاضا برای انواع کامودیتی‌‌‌‌ها از جمله فلزات صنعتی همچون مس با رشد چشمگیری مواجه خواهد شد اما بررسی داده‌‌‌های اقتصادی نشان می‌دهد که برخلاف تصور عموم، اقتصاد این کشور با لغو سیاست کرونا صفر به اندازه‌‌‌ای که پیش‌بینی می‌‌‌شد رونقی نداشته است.
با این حال برخی تحلیلگران معتقدند انقباض در عرضه عاملی است که با وجود کاهش چشمگیر تقاضا مانع افت بیشتر قیمت‌‌‌ شده است. به گزارش رویترز، موجودی انبار مس بورس شانگهای با کاهش به زیر سطح ۱۳۵‌هزار تن به کمترین میزان در سال‌ جاری رسیده است. همچنین موجودی انبار بورس فلزات لندن به زیر ۶۰‌ هزار تن رسیده است. در این بین شیلی نیز که از جمله مهم‌ترین تولید‌‌‌کنندگان مس دنیاست به‌ تازگی اعلام کرده که برآورد این کشور از تولید مس در سال میلادی جاری حدود ۷‌درصد کمتر از میزان تولید در ۲۰۲۲ خواهد بود. این درحالی است که تولید مس در شیلی در سال گذشته نسبت به ۲۰۲۱ بیش از ۱۰‌درصد کاهش داشته است.
البته برخی تحلیلگران معتقدند دلیل اینکه میزان مصرف مس در چین کمتر از سطح انتظارات قرار گرفته، این است که صنعت چین در رکود دوران کرونا کمتر از بخش‌‌‌های دیگر اقتصاد متضرر شد؛ به این معنا که افت رشد در این بخش صنعتی کمتر از سایر صنایع به‌خصوص بخش‌هایی مانند بخش خدمات بوده است. دلیل دیگر کاهش نیاز چین به مس می‌‌‌تواند افت تقاضا برای صادرات این فلز باشد؛ چرا که سایر کشورها نیز درگیر کند شدن فعالیت اقتصادی هستند.
ازآنجاکه بهای مس را به‌ عنوان کالایی که کاربردی گسترده در صنایع مختلف دارد می‌‌‌توان به عنوان عیاری برای سنجش میزان رونق در یک اقتصاد دانست، بنابراین می‌توان گفت رشد آن نیز همبستگی بالایی با میزان رشد در بخش‌های مختلف اقتصاد دارد. در نتیجه با توجه به چشم‌انداز رکودی در دیدگاه سرمایه‌‌‌گذاران افت قیمت مس منطقی به نظر می‌‌‌رسد.


بهبود چشم‌انداز بازار مس
اما تحلیلگران در خصوص آینده بازار مس برای ماه میلادی جاری معتقد هستند که مس به احتمال زیاد همچنان در مرز درگیری بین رکود اقتصاد جهانی و افزایش تقاضای چین گیر خواهد کرد. با این حال، نتایج نظرسنجی رویترز نشان داده که تقاضای بازار برای فلزات اساسی به‌رغم حضور کمرنگ سرمایه‌گذاران و خریداران طی ماه‌های آتی به تدریج افزایشی خواهد بود. اما کیفیت تقاضای چین، همچنان نقشی تعیین‌کننده در آینده قیمت و بازار این فلزات ایفا خواهد کرد. این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که انتظارات برای عرضه افزوده مس طی سال جاری میلادی، از ۱۶۵ هزار تن در نظرسنجی ماه قبل به ۱۳۳ هزار تن کاهش یافته است که بیانگر افزایش کشش و تقاضا در بازار مس است.
از طرف دیگر گزارش چشم‌انداز بازار سرمایه بانک جهانی که اواخر ماه آوریل منتشر شده، نشان می‌دهد که قیمت جهانی مس طی سال ۲۰۲۳ در قیاس با سال گذشته، حدود ۴ درصد کاهش دارد و این در حالی است که این رقم برای سال ۲۰۲۴ به بالای ۶ درصد خواهد رسید. البته صندوق بین‌المللی پول نیز با انتشار گزارشی معتقد است که وضعیت اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۴ به نسبت سال جاری وخیم‌تر خواهد شد و به احتمال زیاد، شاهد شکل‌گیری نوعی رکود جهانی در اقتصاد جهانی خواهیم بود.
وضعیت بازار آلومینیوم
بهای آلومینیوم نیز همچون ارزش سایر فلزات صنعتی در حال کاهش است. رشد تولید آلومینیوم در چین به دلیل کاهش هزینه‌‌‌های تولید واحد‌‌‌های ذوب به همراه افت تقاضا برای این فلز زمینه‌ساز عقبگرد قیمتی شده است. همچنین میزان تولید نرخ بهره‌برداری واحد‌‌‌های ذوب آلومینیوم افزایش یافته است که در نتیجه می‌‌‌تواند به افزایش بیشتر تولید در ماه‌های پیش‌رو منجر شود. با این‌‌‌حال بررسی آمارها نشان می‌دهد که با وجود رشد تولید، همچنان موجودی آلومینیوم در دنیا در سطح پایینی قرار دارد و می‌‌‌تواند به کاهش بیشتر قیمت‌ها در کوتاه‌‌مدت کمک کند. با این‌‌‌حال از آنجا که ظرفیت تولید همچنان در حال افزایش است، احتمالا در اواخر سال میلادی جاری بازارها با مازاد عرضه آلومینیوم مواجه شوند که در نهایت می‌‌‌تواند به افت بیشتر قیمت‌ها منجر شود.


کاهش قیمت روی
قیمت فلز روی در مدت ۷۰ روز بیش از ۲۷ درصد کاهش پیدا کرد تا این روند یکی از بزرگ‌ترین ریزش‌ها در تاریخ فلز روی باشد. روی در این مدت خیلی بیشتر از انتظارها کاهش پیدا کرد و با توجه به افزایش عرضه‌های جهانی اگر در طرف تقاضا اتفاق خاصی روی ندهد، شاید فلز روی به کف‌های قیمتی سال ۲۰۲۰ برگردد.
۷۰ روز قبل قیمت هر تن روی در بورس فلزات لندن بالاتر از ۳ هزار و ۴۰۰ دلار بود تا اینکه با آغاز یک روند نزولی شدید قیمت روی با ۲۷درصد کاهش به کانال ۲ هزارو ۵۰۰ دلار رسید. البته روند نزولی قیمت روی از ۱۳ ماه قبل آغاز شد وقتی قیمت هر تن روی بالاتر از ۴ هزار و ۴۰۰ دلار رفت ولی با آغاز سیاست‌های انقباضی بانک‌های مرکزی روی در یک رالی نزولی پرقدرت ریزشی شد تا اینکه امروز کارشناسان از احتمال نزول بیشتر روی خبر می‌دهند.
گروه بین‌المللی مطالعه سرب و روی (ILZSG) مدعی است بازار جهانی امسال با کمبود مازاد عرضه مواجه خواهد شد. این گروه ۳ ماه قبل پیش‌بینی کرد مازاد عرضه در سال ۲۰۲۳ برابر ۱۵۰ هزار تن خواهد بود ولی پیش‌بینی خود را به ۴۵ هزار تن کاهش داد. با این حال کاهش مازاد عرضه به ۴۵ هزار تن در بازار ۱۴ میلیون تنی فلز روی شاید تاثیر چندانی نداشته‌ باشد. در مقابل مازاد عرضه، آمارها از کاهش تقاضا حکایت دارد.
گروه بین‌المللی مطالعه سرب و روی (ILZSG) در گزارشی اعلام کرد تقاضا برای روی در سال ۲۰۲۲ نزدیک به ۹/۳ درصد کاهش یافت. تقاضا در چین به عنوان بزرگ‌ترین مصرف‌کننده روی هم حدود ۹/۴ درصد کاهش پیدا کرده؛ زیرا بخش‌های ساخت‌و‌ساز چین با محدودیت‌های کرونایی به صورت نصفه و نیمه فعال بودند. براساس آمار حدود ۶۰درصد از مصرف روی در بخش ساخت و ساز و خودرو است که هر دو حوزه در طول یک سال گذشته شرایط خوبی را تجربه نکردند. اگرچه پیش‌بینی می‌شود در سال ۲۰۲۳ تقاضا در چین افزایش داشته‌ باشد ولی تولید روی در چین نیز روندی صعودی دارد. گروه بین‌المللی مطالعه سرب و روی (ILZSG) انتظار دارد تولید روی پالایش‌شده در چین طی سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۴ درصد افزایش پیدا کند.
اما اگر ریزش قیمت روی ادامه‌‌دار باشد، نزدیک‌ترین سطح تقاضا کانال ۲ هزار و ۲۰۰ دلار خواهد بود و در صورت از دست رفتن این سطح، روی شاید به کانال کمتر از ۲ هزار دلار نفوذ کند.
خبرگزاری‌های مختلف از جمله رویترز طی ماه‌های گذشته بارها از فعالان بازار فلزات در مورد آینده روی نظرسنجی کرده‌ است و روی همیشه بیشتر از پیش‌بینی فعالان بازار نزولی بود. برای مثال ۵ ماه قبل وقتی قیمت روی در کانال ۳ هزار و ۱۸۰ دلار نوسان می‌کرد، کارشناسان در نظرسنجی رویترز انتظار داشتند قیمت روی تا ۳ هزار دلار کاهش پیدا کند ولی خیلی راحت ۳ هزار دلار از دست رفت.


افزایش اندک قیمت نقره
قیمت نقره نیز در بازارهای جهانی پس از رسیدن به کف شش هفته‌ای خود در روز دوشنبه، با اندکی افزایش مواجه شده و با این حال، احتمال ادامه روند اصلاحی قیمت همچنان وجود دارد.
نقره هفته جاری را با کمترین قیمت خود طی ۴۵ روز گذشته آغاز کره و نهایتا طی روز دوشنبه به ۲۴ دلار در هر اونس اصلاح داشت. علیرغم افزایش قیمت نسبتا کم در آغاز صبح روز سه‌شنبه، به نظر می‌رسد روند قیمت از قدرت کافی برای بازگشت به فیب اصلاحی ۵۰درصد خود در بازه زمانی ماه‌های مارس تا آوریل و در محدوده قیمتی ۸۰/۲۳ دلار ناتوان باشد.
همچنین، دو اندیکاتور مهم قیمت یعنی RSI۱۴ و MACD در محدوده فروش قرار داشته و احتمال ادامه اصلاح قیمت تا ۵۰/۲۳ دلار وجود دارد. اما در صورت ادامه روند ریزشی برای قیمت نقره، می‌توان انتظار اصلاح تا محدوده فیب ۸/۶۱درصد را داشت که روی ۲۵/۲۳ دلار قرار داشته و در حقیقت، آخرین نقطه امید گاوها به حساب می‌آید.
اما در صورت تغییر روند بازار، و افزایش قیمت از محدوده ۲۴ دلار، مقاومت فوری پیش روی ما روی ۲۰/۲۴ دلار قرار خواهد داشت که در صورت موفقیت گاوها برای عبور از این محدوده می‌توان انتظار افزایش قیمت تا ۵۰/۲۴ الی ۶۰/۲۴ دلار را داشت. همچنین این نکته را باید مد نظر قرار داد که SMA ۲۰۰ روزه نقره روی ۰۰/۲۵ دلار قرار دارد که دستیابی احتمالی گاوها به آن در تغییر روند میان‌مدت این فلز گرانبها بسیار مهم است.


بازیگران اصلی بازار فلزات اساسی
هند و چین از جمله بازیگران اصلی در بازار مواد اولیه جهان به ویژه در بخش‌هایی چون فلزات اساسی محسوب می‌شوند. در حقیقت، میزان نیاز این دو کشور و البته توان خرید آنها در افزایش یا کاهش قیمت مواد اولیه در جهان بسیار مهم است.
براساس پیش‌بینی‌های انجام‌شده توسط صندوق بین‌المللی پول، انتظار می‌رود اقتصاد قاره آسیا بیش از ۶/۴ درصد رشد را برای سال ۲۰۲۳ تجربه کرده و بیش از ۷۰ درصد از متوسط رشد اقتصاد جهانی طی سال جاری را به خود اختصاص دهد. همچنین دو اقتصاد بزرگ قاره آسیا یعنی هند و چین نیز طی سال جاری میلادی به ترتیب حدود ۹/۵ و ۲/۸ درصد رشد را تجربه خواهد کرد که هند دست بالاتر را نسبت به چین در اختیار دارد.
البته علیرغم خوش‌بینی صندوق بین‌المللی پول در خصوص اقتصاد آسیا برای سال جاری، این صندوق همزمان هشدار داده است که سال آینده رشد اقتصادی آسیا به دلیل افزایش تورم و هزینه تولید، با افتی چشمگیر مواجه خواهد شد.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0