بررسی قیمتها نشان میدهد که قیمت لیتیوم در چین نسبت به اواسط سال ۲۰۲۲ تاکنون حدود ۷۰ درصد کاهش را تجربه کرده است.
این درحالی است که کاهش تقاضا در چین به دلیل لغو یارانه برای خرید خودروهای برقی و همچنین پر شدن موجودی انبارهای تولیدکنندگان این خودروها ادامه دارد. همچنین برخی شرکتهای اصلی تصمیم گرفتهاند با کاهش تولید خود بهطور موقت و اخلال در زنجیره عرضه از ورود بازار لیتیوم به رکود جلوگیری کنند.
در بازار اورانیوم نیز به دلیل موج جدید استقبال از انرژی هستهای در غرب و تصویب این انرژی در رده سوختهای پاک در انگلستان که در نتیجه موجب بهبود تقاضا برای این فلز میشود، بهای اورانیوم افزایشی شد.
لیتیوم در کف قیمتی ۱۷ماهه
ریزش بهای لیتیوم در شرق آسیا همچنان ادامه دارد. شنبه گذشته بهای لیتیومکربنات در چین به ۱۸۲هزار و ۵۰۰یوآن (حدود ۲۷هزار دلار) بهازای هر تن رسید و بازده هفتگی منفی ۸درصدی و بازده ماهانه منفی ۴۰درصدی را به ثبت رساند. همچنین این سطح قیمتی حدود ۷۰درصد کمتر از سقف قیمتی این کامودیتی در نوامبر گذشته است. تداوم خوشبینی نسبت به افزایش عرضه در سال میلادی جاری نسبت به ۲۰۲۲ مهمترین عامل تاثیرگذار بر سقوط قیمت لیتیوم در دنیا نامیده میشود. از طرفی تصمیم سیاستگذاران چین مبنی بر قطع یارانه برای کمک به خانوارهایی که قصد خرید خودروهای برقی در این کشور را دارند بر کاهش فروش تولیدکنندگان این نوع خودروها بسیار موثر بوده و در نتیجه تقاضا برای لیتیوم از طرف شرکتهای خودروسازی کاهش یافته است. همچنین بررسی آمارها نشان میدهد که تولید بیش از حد باتریهای الکتریکی در پایان سال ۲۰۲۲ موجب شده است تا موجودی انبارهای این شرکتها بیشتر از حد نیاز پر شده و در نتیجه مجبور به فروش کالاها با تخفیفهای زیاد شوند.
تعیین سقف قیمتی
به گزارش رویترز، تولیدکنندگان برتر لیتیوم در اروپا طی هفته گذشته تصمیم گرفتند کف قیمتی ۲۵۰هزار یوآنی را برای هر تن لیتیوم تعیین کنند.
برخی کارشناسان معتقدند که این طرح در راستای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمتی و رخداد رکود در این بازار گرفته شده است. این شرکتها همچنین اعلام نکردهاند که تا چه زمانی این کف قیمتی را اجرا خواهند کرد. با این حال برخی خریداران معتقدند که احتمال اجرای این طرح ضعیف است؛ چرا که تقاضای جهانی برای این کالا نسبت به سال گذشته میلادی به طرز محسوسی کاهش یافته است. به گزارش رویترز، برخی از خریداران معتقدند که اگر در قیمت ۲۵۰هزار یوآنی مشتری وجود نداشته باشد، تولیدکنندگان مجبور خواهند شد قیمت خود را کاهش دهند.
کاهش مصنوعی عرضه لیتیوم
ریزش شدید بهای لیتیوم در دنیا، بهخصوص شرق آسیا، موجب شده است تا شرکتهای چینی تولید مواد کلیدی برای باتریهای برقی را در یک مرکز کلیدی کاهش دهند. بهگزارش نشریه چینی The Paper برخی از تولیدکنندگان لیتیوم در ییچون، شهری در جنوب شرقی چین، از جمله دو تولیدکننده اصلی، نرخ تولید را کاهش دادهاند تا از زیان بیشتر جلوگیری کنند.
به گزارش بلومبرگ، این منطقه حدود ۱۱درصد از کل تولید لیتیومکربنات این کشور را در سال ۲۰۲۲ به عهده داشته است. افزیش قیمت لیتیوم طی سال میلادی گذشته به رونق تولید و افزایش درآمد در شهر ییچون که در نزدیکی معدن لیتیوم قرار دارد منجر شده بود.
سوزان زو، تحلیلگر ریستاد انرژی معتقد است، تعلیق پالایش در شهر ییچون و کاهش تولید ممکن است از رکود قیمت حمایت و به تثبیت بهای کربناتلیتیوم در کوتاهمدت کمک کند.
وی همچنین اظهار کرد، بااین حال افزایش قابلتوجه قیمت تنها با بهبود چشمگیر تقاضا رخ میدهد که بعید است در کوتاهمدت شاهد این اتفاق باشیم. از طرفی غولهای چینی Ganfeng Lithium Group Co و Tianqi Lithium Corp که هر دو در سال ۲۰۲۲ درآمدی بیسابقه داشتند، در ابتدای ماه میلادی جاری اعلام کردند که کمبود جهانی مواد باتری میتواند در آینده کاهش یابد.
بازار اورانیوم
پس از طی یک دوره روند نزولی، بهای اورانیوم در کانال افزایشی قرار گرفت. شنبه گذشته بهای معاملات آتی اورانیوم در بورس کالای نیویورک به ۵۰دلار به ازای هر پوند رسید و بازده ماهانه مثبت ۳درصد را به ثبت رساند؛ چرا که خبرها از بهبود تقاضا برای این فلز نقرهای حکایت دارند.
بهتازگی دولت بریتانیا بهمنظور تسهیل سرمایهگذاری بخش خصوصی در ساخت و بهبود تاسیسات هستهای، انرژی هستهای را در طبقه انرژیهای سازگار با محیطزیست قرار داد. این تصمیم در راستای تصمیم اتحادیه اروپا مبنی بر تایید انرژی هستهای بهعنوان انرژی پایدار در ژوئیه سال میلادی گذشته بوده است.
همچنین در شرق آسیا، ژاپن لایحهای را تصویب کرده است که به رآکتورهای هستهای با قدمت بیش از ۶۰سال در صورت ارتقای ایمنی، اجازه میدهد همچنان کار کنند. این اقدام به دنبال صدور دستور ساخت نیروگاههای جدید و تایید راهاندازی ۱۷رآکتور خاموش در این منطقه انجام شده است. البته بررسی خبرها میگوید که عرضه نیز در حال افزایش است.
شرکت معدنی Cameco بهتازگی اعلام کرد که قصد دارد یکی از معادن خود را که در نزدیکی رودخانه مکآرتور قرار گرفته است بازگشایی کند. همچنین Kazatomprom، بزرگترین تولیدکننده اورانیوم در دنیا پیشبینی میکند که تولید خود را تا سال ۲۰۲۴ بین ۴ تا ۱۸درصد افزایش دهد. با این حال بهرغم عملکرد مالی خوب این شرکت در ۲۰۲۲،Kazatomprom پیشبینی تولید خود برای سال جاری میلادی را کاهش داد و اعلام کرد که تاخیر مداوم یا دسترسی محدود به برخی مواد حیاتی برای تولید، از جمله اسید سولفوریک و سایر تجیهزات بر برنامههای تولید این شرکت تاثیر منفی گذاشته است. همچنین این شرکت در ماه گذشته اعلام کرد که به لطف افزایش ۳۱درصدی میانگین قیمت اورانیوم درآمد کل سال میلادی گذشته آن حدود ۱۱۵درصد افزایش یافته است. این شرکت در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۱هزار تن اورانیوم تولید کرده؛ اما میزان تولید آن نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۴درصد کاهش داشته است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط