پنجمین گردهمایی و همایش صنعت دیرگداز کشور که از دوشنبه، 29 مهرماه در هتل المپیک آغاز شده بود، عصر دیروز، چهارشنبه اول آبانماه به کار خود پایان داد.
در این همایش آخرین دستاوردهای علمی صنعت نسوز کشور از بخش معدن تا تولید محصول نهایی مورد بررسی قرار گرفت و فعالان این صنعت نیز به ارائه جدیدترین محصولات خود برای رفع نیاز صنایع کشور به انواع فرآورده های مواد نسوز پرداختند.
فقر ذخایر باکیفیت منیزیت در کشور، لزوم توجه به اکتشافات منیزیت از سوی ایمیدرو و سازمان زمین شناسی، تولید رقابتی و ارائه استراتژی برای این صنعت از مهمترین موضوعات مورد بحث در این گردهمایی بود.
در آخرین روز از برگزاری نمایشگاه و همایش صنعت دیرگداز، احمد حیدرپور مدیرعامل شرکت فرآورده های نسوز پارس سخنرانی خود را با عنوان پیش بینی کاهش رشد صادرات مواد اولیه محصولات قلیایی چین به ایران و لزوم استفاده ازمنابع داخلی، آغاز کرد.
حیدرپور گفت: چین بیش از 40 نوع ماده اولیه طبیعی دیرگداز تولید می کند که از 30 میلیون تن تولید، 200 تا 300 هزار تن از این مواد وارد ایران می شود.
به گفته وی در حال حاضر تنها کشور صادرکننده مواد اولیه دیرگداز به ایران، چین است.
حیدرپور افزود: از لحاظ تعداد معادن پتانسیل خوبی در کشور وجود دارد که می تواند پاسخگوی نیاز کشور باشد.
مدیرعامل شرکت فرآورده های نسوز پارس ادامه داد: ایران دارای ذخایر دولومیت با کیفیتی است که متاسفانه به اندازه کافی روی این ذخایر کار نشده است، شهرهای لرستان، یزد، خراسان، همدان، سیستان و بلوچستان و همچنین مازندران بیشترین ذخیره دولومیت کشور را در خود جای داده اند.
در ادامه پنل تخصصی، مهدی قاسمی کاکرودی با در نظر گرفتن موضوع پیشرفت های اخیر در زمینه سرامیک های فوق دما گفت: در حال حاضر قطعاتی تولید می شوند که می توانند در محیط هایی با دمای بیش از 2 هزار درجه و همچنین محیط اکسایشی قرار گیرند.
به گفته او مقاومت و اکسیداسیون سرامیک ها موضوع بسیار مهمی است و این تولیدات باید بتوانند دمای بالای محیط را تحمل کنند.
محمد صادق نعمت اللهی، سرپرست دفتر فنی مدیریت نسوز ذوب آهن اصفهان نیز در ارائه مقاله ای تحت عنوان تغییر ابعاد و طرح چیدمان آجرهای نسوز، گفت: تنوع مصرف مواد نسوز در ذوب آهن بسیار بالا است.
به گفته او میزان مصرف نسوز به ازای یک تن تولید فولاد خام در ذوب آهن اصفهان 13 کیلوگرم است و به همین دلیل نقش مهمی در قیمت تمام شده فولاد دارد.
در ادامه همایش مقالات دیگری با عناوینی همچون اصلاح کیفیت منیزیای ذوبی ساخت ایران و روش های کاهش نرخ مصرف الکترودهای گرافیتی در کوره های قوس الکتریکی ارائه شد.
در بخش نمایشگاه نیز شرکت های مطرح در صنعت دیرگداز کشور همچون شرکت تهیه و تولید مواد نسوز کشور و شرکت فرآورده های نسوز ایران حضور فعال و موثری داشتند.
در ادامه بخشی از اظهارات فعالان این صنعت را مرور می کنیم:
على حسین زاویه دبیر انجمن صنفى کارفرمایی صنعت مراد نسوز:
صنعت نسوز از تامین مواد اولیه رنج مى برد
باید مصرف کنندگان چشم انداز مواد اولیه را بررسی کرده و راهکارهایی براى آن ارائه دهند
برخى معادن کوچک در زمینه اکتشاف مشکل دارند که مى توانند در طرح فعال سازى معادن کوچک مورد بررسى قرار گیرند
تولید منیزیت از دولومیت به طور مستقیم در تولید آجرهاى مورد استفاده در صنعت فولاد کاربرد دارد
معادن منیزیت زیادى در کشور با سیلیس بالا وجود دارد که باید به روشى این منیزیت را قابل استفاده کرد
باید بخشى از مشکل کمبود منیزیت را با دولومیت حل کرد
دولت همپاى صنعت نسوز کشور نبوده است، باید اقدامات جدى در زمینه اکتشافات انجام شود
استحصال منیزیت از آب دریا روشى پر هزینه است.
مطالب مرتبط