ضمن اینکه پیشبینی میشود با افزایش تقاضای چین در جایگاه بزرگترین مصرفکننده فلزات غیرآهنی از جمله مس در ادامه سال همچنان به دلیل انتظارات از تقاضای قوی و نگرانیها از کاهش عرضه شاهد افزایش قیمتها در این عرصه باشیم.
به گزارش بیرونیت به نقل از روزنامه جهان صنعت، منحنی قیمت این فلز نشان میدهد سه ماهه نخست سال ۲۰۲۳ بهای این فلز جریانی رو به رشد را تجربه کرده است. در حالی که مس در آغاز سال جدید میلادی ۸۴۰۰ دلار قیمت داشت و در ماه نخست تا فراتر از ۹۴۰۰ دلار هم پیش رفت اما در ادامه سیری کم و بیش کاهشی به خود گرفت. طوری که در روز گذشته (۱۶ فروردین ۱۴۰۲) قیمت جهانی مس به حدود ۸۷۳۰ دلار در تن رسید. با اینکه قیمت این فلز استراتژیک اوایل سال ۲۰۲۲ میلادی حدود ۹۸۸۰ دلار در تن بود با طی نوساناتی در ماه سپتامبر به حدود ۷۳۰۰ دلار رسید.
اما حالا قیمتها باز روند صعودی گرفتهاند. پیشبینی میشود که قیمت مس بعد از نوسانات در هفتههای اخیر بار دیگر به دلایل مختلف از جمله افزایش تقاضای چین بعد از لغو محدودیتهای کرونایی، افزایش ساختوساز زیرساختها و سرمایهگذاری انرژیهای جدید در این کشور و افت موجودی انبارها از مرز ۹۰۰۰ دلار عبور کند. البته این رشد قیمتی در حالی برای مس اتفاق افتاده است که برخی پیشبینیها خبر از احتمال صفر شدن موجودی انبارهای دنیا تا ۵ ماه آینده میدهند. بنابراین انتظارها در بلندمدت برای مس ادامه روند صعودی است.
تولید ۸/۲۱ میلیون تن کنسانتره مس
تولید کنسانتره مس جهان در سال ۲۰۲۲ میلادی با افزایش ۴/۳ درصدی به ۸/۲۱ میلیون تن رسید. براساس جدیدترین گزارش گروه مطالعات بینالمللی مس (ICSG)، معادن مس جهان از ابتدای ژانویه تا پایان دسامبر ۲۰۲۲ میلادی حدود ۲۱ میلیون و ۸۱۱ هزار تن کنسانتره تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال ۲۰۲۱ میلادی ۲۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تن بود. از این میزان
۱۱ میلیون و ۳۷ هزار و ۹۰۰ تن مربوط به قاره آمریکا، ۴ میلیون و ۶۹۶ هزار و ۶۰۰ تن آسیا، ۳ میلیون و ۹۲ هزار و ۳۰۰ تن آفریقا، ۲ میلیون و ۸۷ هزار و ۹۰۰ تن اروپا و ۸۹۶ هزار و ۶۰۰ تن مربوط به اقیانوسیه بوده است.
در همین مدت، ظرفیت معادن مس جهان به ۲۷ میلیون و ۳۱۷ هزار تن رسید که نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ میلادی (۲۶ میلیون و ۳۴ هزار تن)، حاکی از افزایش ۵ درصدی است. فعالان مس جهانی طی ۱۲ ماهه ۲۰۲۲، حدود ۲۵ میلیون و ۶۷۲ هزار تن مس تصفیهشده تولید کردند. این رقم در مدت مشابه سال ۲۰۲۱ میلادی، ۲۴ میلیون و ۸۰۱ هزار تن بود که نشاندهنده افزایش ۵/۳ درصدی است.
همچنین ظرفیت تولید کارخانههای مس تصفیهشده در جهان طی سال ۲۰۲۲ میلادی، ۳۱ میلیون و ۴۲ هزار تن بود که در مقایسه با رقم مدت مشابه سال ۲۰۲۱ میلادی (۳۰ میلیون و ۱۳۸ هزار تن)، حدود ۳ درصد افزایش یافت.
افزایش قیمت جهانی مس
معاملات آتی مس در اواخر ماه مارس نزدیک به ۱/۴ دلار در هر پوند افزایش یافت. انتظارات از تقاضای قوی و نگرانیها از کاهش عرضه، قیمت مس را افزایش داد. دادههای جدید نشان میدهد که تقاضای مس در چین در ماه فوریه ۱۳ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته است که این امر به دلیل افزایش ساختوساز زیرساختها و سرمایهگذاریهای انرژیهای جدید در چین است. علاوه بر آن، صادرات از کشور پرو در ژانویه به دلیل اعتراضات گسترده سالانه ۲۰ درصد کاهش یافت، و همچنین موجودی انبارها در بورس آتی شانگهای در سطوح پایینتری باقی ماندند.
پرش قیمتی مس با سکوی تقاضای چین
حالا قیمت مس بعد از نوسانات در هفتههای اخیر بار دیگر به دلایل مختلف اقتصادی و غیراقتصادی از مرز ۹۰۰۰ دلار عبور کرده است. این رشد قیمتی در حالی برای مس اتفاق افتاده است که برخی پیشبینیها حاکی از احتمال صفر شدن موجودی انبارهای دنیا تا ۵ ماه آینده است و البته موجودی فعلی نیز کمترین سطح از سال ۲۰۰۸ تاکنون است. تحلیلها نشان میدهد که افزایش تقاضای چین بعد از لغو محدودیتهای کرونایی و البته افت موجودی انبارها در چین مهمترین عامل در افزایش قیمت مس است. طوری که در همین ۴ هفته اخیر موجودی انبارهای چین ۲۸ درصد کاهش یافته است. بانک سرمایهگذاری گلدمنساکس درباره ذخایر مس میگوید؛ در صورت تداوم روند ۳ ماهه ابتدای ۲۰۲۳ موجودی انبارهای مس دنیا تا ماه آگوست یعنی ۵ ماه دیگر به پایان میرسد و در این شرایط بازار به دنبال قیمتهای بالاتر به منظور تحریک عرضه خواهد بود. با این وجود در بلندمدت بیشتر سناریوها برای مس حاکی از آن است که تا سه سال آینده قیمت آن در محدود ۱۲ تا ۱۵ هزار ثبت میشود. بنابراین انتظارها در بلندمدت برای مس ادامه روند صعودی فعلی است.
ترافیگورا یکی از بزرگترین تریدرهای مس دنیا درباره پیشبینی خود از قیمت مس میگوید که قیمت مس به زودی به بالای ۱۰ هزار دلار میرسد و حتی احتمال رسیدن آن به ۱۲۰۰۰ دلار نیز وجود دارد.
قیمت دیگر فلزات اساسی
قیمت هر تن روی در بورس فلزات لندن ۲۸۹۸ دلار است. قیمت این فلز در ماه نخست سال تا ۳۵۰۰ دلار نیز رسیده بود اما در ادامه با یک سیر کاهش تدریجی در کانال ۲۰۰۰ دلار قرار گرفت و همچنان در آن مانده است.
هر تن نیکل در بازار یادشده ۲۳ هزار و ۳۷۲ دلار قیمت دارد. در سه ماهی که از سال جاری میلادی گذشته این فلز سیری از کاهش قیمت را تجربه کرد و از بالای ۳۰ هزار دلار در هر تن به بهای یادشده در ماه چهارم رسید.
قیمت هر تن سرب در بورس فلزات لندن ۲۱۱۵ دلار است. در ۲۰۲۳ میلادی برای سرب نیز همچون نیکل جریانی از کاهش قیمت برقرار بود. سرب سال جاری را با بهای نزدیک به ۲۳۳۳ دلار آغاز کرد اما در ادامه سال قیمت آن ریزش داشت. نرخ روز هر تن قلع نیز ۲۶ هزار و ۴۰ دلار است. در حالی که در ابتدای سال این فلز ۲۴۷۵۰ دلار قیمت داشت. در ماه نخست تا ۳۲هزار دلار هم اوج گرفت اما در ماه سوم تا ۲۲ هزار دلار سقوط کرد؛ با این حال از نیمه دوم ماه سوم جریان افزایشی قیمت آن آغاز شد که تا امروز هم ادامه دارد.
مطالب مرتبط