📍معدن سرب نخلک
این معدن که در فاصله 120 کیلومتری شمال شرق شهرستان نائین اصفهان و 45 کیلومتری انارک واقع شده جزو قدیمی ترین و باستانی ترین معادن ایران است و سابقه فعالیت معدنکاری در این مجتمع به بیش از 2000 سال قبل می رسد. معدن سرب و نخلک موزه ای از معدنکاری باستانی ایران را برای گردشگران به تصویر می کشد.
📍«هرمز» یا تنها کوه خوراکی دنیا
در مسیر دریایی قشم به جزیره هرمز کوههایی به رنگ زرد، سفید و قرمز دیده میشوند که در نوع خود بینظیر هستند. کوه قرمز رنگی که خاکش خوراکی است و مردم محلی از خاک سرخ آن بهعنوان ادویه در طبخ ماهی، نان، تهیه ترشی و مربا استفاده میکنند. یکی دیگر از کاربردهای ذخایر این معدن استفاده آن در محصولات لوازم آرایشی است. معدن خاک سرخ هرمز سابقه اى بسیار دیرینه در تاریخ معدنکاری ایران دارد.
📍کوشک نمکی قم
خانه ای نمکی که تماما از نمک طراحی شده و در دریاچه نمک استان قم واقع شده است. این بنای بینظیر نمکی با طراحی منحصر به فرد چند بادگیر جایزه معمار امسال را از آن خود کرده و مورد توجه گردشگران شهر کاشان قرار گرفته است. اگر به دنبال آرامش و سفر به یک فضای بکر هستید، حتما سری به این سازه نمکی بزنید.
📍ژئوپارک قشم
ژئوپارک قشم در جزیره قشم استان هرمزگان در جنوب ایران واقع شده و نخستین ژئوپارک خاورمیانه است که از سال ۱۳۸۵ به عضویت شبکه جهانی ژئوپارکهای تحت حمایت یونسکو درآمدهاست. این ژئوپارک به عنوان نخستین ژئوپارک ایران یکى از منحصر به فردترین ژئوپارکهاى جهان است که به واسطه قرار گرفتن در کنار سواحل زیباى خلیج فارس و جنگل دریایى حرا، چندین پدیده بارز زمین شناسى را در خود جای داده و به پارک زمین شناسی ایران تبدیل شده است.
📍گنبد نمکی جاشک
کوه نمک جاشک یا همان گنبد نمکی دشتی ناحیه وسیع و مرتفع شمالی کوه جاشک منتهیالیه جنوبی رشته کوه زاگرس، حدفاصل شهرستان دیر و دشتیدر استان بوشهر است. این گنبد یکی از بزرگترین و فعال ترین و زیباترین گنبدهای نمکی ایران و خاورمیانه و از جاذبههای طبیعی استان بوشهر است. این گنبد در بهمن سال ۱۳۸۶ به عنوان اثر طبیعی ملی فسیلی به عنوان یکی از مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسیده است. مهمترین خصوصیات بارز کوه نمکی جاشک به نوع نمک های این کوه نمکی، گنبدها و غارهای منحصر به فرد، آبشارها، بلورها و … میتوان اشاره کرد.
📍کوه های مریخی چابهار
کوههای مینیاتوری چابهار یا کوههای مریخی چابهار نام کوههایی با ساختار و شکل ویژه در فاصله ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری بعد از شهر چابهار، در مسیر گواتِر در سمت چپ جاده است که به دلیل نوع و وضعیت فرسایش و گونه رسوبی خاص، اشکالی شبیه به ناهمواریهای سطح مریخ دارد. رسوبات آهکی بقایای بدن جانداران دریایی سختپوستان و ماهیها به همراه ماسه و خاک رس، مواد اصلی تشکیل دهنده رسوبات این کوهها است.
📍تپههای گِلفِشان چابهار
در جنوب استان سیستان و بلوچستان، 90 کیلومترى شمال چابهار محدودهاى به نام گِلفِشان که تپههایى به ارتفاع تقریبا 100 تا 150 متر دارد، واقع شده است. از این تپههای معروف به گِلفِشان که پدیدهای طبیعی است گلولای از زیر زمین به شکل چشمهوار به سطح زمین میرسد و شکل ماهوری بخود میگیرد. در این محل گِل به صورت حباب در طول وعرض سه متر در سه متر به بالا پرتاب میشود. مردم محلى معتقدند که این گل خاصیت مداوایى پوستى دارد. این در حالی است که از این موارد در سطح استان مناطق مستعد معدنى فراوانى وجود دارد و برای گردشگران جذاب خواهد بود.
📍معدن سنگ آهن چادرملو
این معدن در قلب کویر مرکزی ایران، در دامنه شمالی کوه های خاکستری رنگ چاه محمد در حاشیه جنوبی نمک زار ساغند بفاصله 180 کیلومتری شمالی شرقی شهر یزد و 300 کیلومتری جنوب طبس قرار گرفته است. در این معدن، استخر، سونا، جکوزی، رستوران، کافیشاپ، باشگاه سوارکاری و رصدخانه مجهز ساخته شده است. این امکانات به این دلیل در معادن ایجاد شده که پس از پایان ذخایر معدنی بتوان از آنجا برای جذب گردشگران بهره گرفت.
📍معدن فیروزه نیشابور
معدن فیروزه نیشابور از گذشته ها به مرکزی بکر برای گردشگران داخلی و خارجی معروف بوده است. محبوبترین فیروزه جهان، متعلق به نیشابور است. این معدن زیرزمینی است و تونلی بودن آن همواره برای گردشگران، دانشجویان و پژوهشگران داخلی و خارجی جذاب بوده است.
📍معدن سنگ چینی نیریز
استان فارس به دلیل ساختار ویژه زمین شناسی خود، ذخایری غنی از انواع سنگ های دگرگونی به ویژه مرمریت را در خود جای داده و علاوه بر تولید سنگ تزیینی و نما تبدیل به فضایی پر از آرامش برای گردشگران شده است. شاخصترین معادن این استان «چینی نیریز»،«شایان مرمریت»، «مرمریت باقرآباد» و «کرم دهبید» است.