«معدن نامه» در گفت‌وگو با «علی اصغر زاده»، مدیر اکتشاف ایمیدرو، بررسی کرد:

لغو زمان واگذاری محدوده‌های اکتشافی در روزهای گذشته صرفاً به سیاستی بازمی‌گردد که وزارت صمت در پیش‌گرفته تا همه بازیگران بخش معدن بتوانند از این فرصت استفاده کرده و محدوده‌های موردنظر خود را در شفافیت کامل ثبت کنند.
دلایل تأخیر در واگذاری ۲۰۰ محدوده اکتشافی

معدن نامه|مدیر اکتشاف ایمیدرو گفت: رسم بر این است که وزارتخانه چند بار برای واگذاری محدوده‌ها اطلاع‌رسانی کرده و آن را کنسل کند تا بدین‌صورت همه فعالان معدنی برای روز واقعی واگذاری‌ها آماده باشند. واگذاری ۲۰۰ محدوده امیدبخش منتفی نشده و به‌زودی از سوی وزارت صمت تاریخ جدید آن اعلام خواهد شد.

علی‌ اصغر زاده در گفت‌وگو با «معدن نامه» بابیان این مطلب افزود: لغو زمان واگذاری محدوده‌های اکتشافی در روزهای گذشته صرفاً به سیاستی بازمی‌گردد که وزارت صمت در پیش‌گرفته تا همه بازیگران بخش معدن بتوانند از این فرصت استفاده کرده و محدوده‌های موردنظر خود را در شفافیت کامل ثبت کنند.

او گفت: معمولاً وزارت صمت از طرق مختلف نسبت به اطلاع‌رسانی برای واگذاری بلوک‌های امیدبخش معدنی اقدام می‌کند بااین‌حال برخی فعالان محلی معادن و شرکت‌ها تعاونی ممکن است از این اخبار بی‌اطلاع بمانند ازاین‌رو، سیاست بر آن است تا چند بار تاریخ ثبت محدوده‌ها اعلام‌شده و سپس لغو شود. در این صورت است که چنین خبری دهان‌به‌دهان می‌گردد و همه بازیگران می‌توانند در ثبت این مناطق اقدامات لازم را به عمل‌آورند.

مدیر اکتشاف ایمیدور افزود: فرآیند ثبت محدوده‌های معدنی و برنامه‌ریزی برای واگذاری بلوک‌های امیدبخش صرفاً در اختیار وزارت صمت است و از طریق سیستم کاداستر صورت می‌گیرد که میزان شفافیت در آن بالا بوده و فساد و رانتی وجود ندارد.

او به فعالان معدنی توصیه کرد: با توجه به اعلام قریب‌الوقوع زمان واگذاری محدوده‌های امیدبخش معدنی، بهتر است آنان مدارک موردنیاز را تهیه‌کرده و اسکن کنند و حتماً به هنگام ثبت محدوده‌های معدنی از دستگاه‌های کامپیوتری مجهز و اینترنت پرسرعت بهره‌مند شده باشند تا اختلالی در ثبت‌نام آنان به وجود نیاید.

ثبت محدوده به معنای مالکیت معدن نیست

اصغر زاده با اشاره به این موضوع که برخی از افراد غیر فنی و خارج از صنف معدنی گمان می‌کنند که ثبت محدوده به معنای مالکیت معدن است بهتر است بدانند که تازه در ابتدای راه قرارگرفته‌اند و حداقل باید شش مرحله دیگر را طی کنند تا گواهی کشف برای آنان صادر شود.

او گفت: کسانی که اقدام به ثبت موفق محدوده‌های امیدبخش معدنی می‌کنند، در ابتدا با توجه به تبصره 3 قانون معادن باید هزینه‌هایی را در این خصوص بپردازند، اقدام به گرفتن مسئول فنی از سازمان نظام‌مهندسی معدن کنند، موارد تبصره 2 قانون معادن را نیز به اجرا دربیاورند و آنگاه از مراجع ذی‌صلاح استعلام بگیرند.

اصغر زاده گفت: کسانی که این سه مرحله را با موفقیت پشت سر می‌گذرانند باید استعلام‌های سازمان محیط‌زیست، منابع طبیعی و سایر مراجع را در دست داشته باشند و با تهیه طرح اکتشافی خود نسبت به اخذ پروانه اکتشاف اقدام کنند.

او افزود: در حقیقت افراد متقاضی پس‌ازآنکه استعلام‌های مربوطه را گرفتند و مشکلی ازنظر زیست‌محیطی وجود نداشت، طرح اکتشافی خود را باید بر اساس استانداردهای موجود ارائه دهند که در صورت تائید کارشناسان، پروانه اکتشاف برای آنان صادر خواهد شد.

مدیر اکتشاف ایمیدرو افزود: گرفتن پروانه اکتشاف جدی شدن عملیات معدنی کاری را نشان می‌دهد و بیانگر آن است که فعال معدنی تازه می تواند عملیات اکتشاف را به صورت قانونی بر اساس تبصره 8 قانون معادن انجام دهد. بنابراین یکسال مهلت دارد تا عملیات اکتشاف را انجام دهد و به ذخیره برسد.  او پس‌ازاین مرحله اعلام می کند که چه میزان ذخیره کشف کرده و بر اساس آن گواهی کشف را دریافت می‌کند که در زبان عامیانه به این معناست صاحب ذخیره معدنی شده است.

او گفت: گواهی کشف بر اساس قانون قابل خرید و فروش و انتقال به غیر است اما فعالان معدنی باید این موضوع را مدنظر داشته باشند که پس از گواهی کشف باید تمهیدات لازم را برای انجام عملیات بهره‌برداری در نظر بگیرند و معدن را حداکثر تا یکسال بعد آماده بهره‌برداری کنند و گواهی بهره‌برداری را نیز اخذ کرده و معدن فعال شودد.

اصغر زاده افزود: اگر متقاضیان محدوده‌های معدنی در هریک از این مراحل تعلل به خرج دهند و نتوانند نسبت به فعال کردن معدن اقدام کنند، گواهی کشف آنان بر اساس ضوابطی باطل و به متقاضیان دیگری واگذار خواهد شد. اما در این میان حق و حقوق دارنده گواهی کشف بر اساس قانون حفظ شده و از سوی دارنده جدید گواهی کشف به او پرداخت خواهد شد.

ثبت‌نام‌ها قابل خریدوفروش نیستند

مدیر اکتشاف ایمیدرو گفت: همان گونه که اشاره شد، برخی گمان می‌کنند همین‌که ثبت‌نام آنان صورت گرفت سند مالکیت معدن را به دست آورده‌اند و می‌توانند نسبت به خریدوفروش آن اقدام کنند. این در حالی است که ثبت‌نام‌ها قابل خریدوفروش نیستند و تا کار به گواهی کشف نکشد نمی‌توان ثبت‌نام کنندگان را مالک معدن نامید.

او افزود: در کشورهای معدنی دنیا نیز واگذاری محدوده‌های امیدبخش معدنی نیز چنین روالی برای ثبت‌نام دارد و در فضایی شفاف صورت می‌گیرد و هر کس که صلاحیت بهره‌برداری از معدن را داشته باشد و زودتر اقدام به ثبت محدوده‌های معدنی از طریق سیستم کاداستر کند، اجازه مطالعات بیشتر در رابطه با آن محدوده‌ها به او داده خواهد شد.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0