به گزارش معدن نامه، اهرم های مقابله با رکود مسکن، مقاصد صادراتی ایران، گسترش همکاریهای صنعت پتروشیمی ایران و سوییس و افزایش معاملات مسکن طی هفته گذشته درصدر خبرهای مطبوعات اقتصادی کشور قرار گرفت.
روند صعودی تولید فولاد
در چهارماه اول سال میلادی 2018 ، فولاد مبارکه با تولید 2 میلیون و 276 هزار تن، فولاد هرمزگان با تولید 505 هزار تن و مجتمع فولاد سبا با تولید 388 هزار تن، به ترتیب رشد 12 و 6 و 70 درصدی را به ثبت رساندند. به گزارش انجمن جهانی فولاد (World Steel Association)، در مدت مذکور، ایران 8 میلیون و 127 هزار تن فولاد خام تولید کرد که در مقایسه با تولید سال گذشته (6 میلیون و 369 هزار تن) 27.6 درصد رشد نشان میدهد.
این گزارش حاکی است تولید فولاد خام ایران در آوریل 2018 با رشد 12.4 درصدی به یک میلیون و 950 هزار تن رسید. این در حالی است که این رقم در مدت مشابه سال گذشته یک میلیون و 735 هزار تن بود.تولید 64 کشور فولادساز جهان نیز در چهارماه نخست سال جاری میلادی 575 میلیون و 155 هزار تن ثبت شد که حاکی از رشد 4 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.همچنین میزان تولید فولادسازان جهان در آوریل 2018، با 4.1 درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به 148 میلیون و 322 هزار تن رسید. این رقم در آوریل سال گذشته 142 میلیون و 433 هزار تن ثبت شد.
اهرم های مقابله با رکود مسکن
کارشناسان مسکن معتقدند هماکنون با دو اهرم میتوان خطر بازگشت زودهنگام بازار معاملات ملک به دوره رکود را کنترل و برطرف کرد؛ اهرم اول به یک تغییر رفتار عمده در عوامل فروش واحدهای مسکونی مربوط میشود که هماکنون خود را در شکل اعمال تخفیف جزئی در برخی فایلهای فروش آپارتمان در بعضی محلات شهر تهران نشان میدهد؛ در صورت سرایت این رفتار به سایر فروشندگان در مناطق مصرفی میتوان نسبت به ادامه حرکت بازار مسکن در مسیر رونق امیدوار بود.
اهرم دوم به برقراری جریان پرداخت تسهیلات لیزینگ به متقاضیان خرید مسکن برمیگردد؛ هماکنون قدرت خرید تسهیلات 90 میلیون تومانی خرید مسکن از محل اوراق حق تقدم به واسطه افزایش دستکم 25 درصدی قیمت مسکن، به همین میزان کاهش یافته است؛ در حالی که سال گذشته متقاضیان خرید آپارتمان با احتساب میانگین قیمت مسکن در شهر تهران قادر به خرید یک آپارتمان 50 مترمربعی به قیمت 250 تا 300 میلیون تومان بودند واسطههای بازار مسکن میگویند هماکنون فایلهای فروش مسکن زیر 400 میلیون تومان کمیاب شده است.
به اعتقاد فعالان و کارشناسان بازار مسکن مسیر پرداخت تسهیلات لیزینگ باید به گونهای طراحی شود که تقاضای مصرفی و واحدهای کمسن در اولویت خرید با استفاده از این تسهیلات قرار بگیرند.
مقصدهای صادراتی ایران
آمارهای ارائه شده از سوی گمرک در دو ماه نخست امسال 100 کشور عمده مقصد صادراتی ایران را معرفی کرده است. ارزیابی رتبهبندی کشورهای مختلف دنیا نشان میدهد که بازاریابی ایران برای صادرات کالاهای خود در کشورهای منطقه و آسیایی موفقتر بوده است؛ بهطوری که 10 کشور اول این لیست به ترتیب چین، اماراتمتحدهعربی، عراق، افغانستان، هند، کرهجنوبی، ترکیه، پاکستان، اندونزی و تایلند هستند که بیشترین رشد مربوط به اندونزی است.
این امر نشان میدهد هدفگذاری صادراتی ایران به شکل قابلتوجهی بر کشورهای آسیایی متمرکز است. بررسی 20 کشور نخست مشتریان کالاهای ایرانی نشان میدهد، تنها کشور اروپایی حاضر در بین این مقاصد، ایتالیا است. این کشور در جایگاه سیزدهم فهرست 100 مقصد برتر صادراتی ایران قرار گرفته است. با نگاهی به 50 مقصد عمده صادراتی ایران هم بهجز ایتالیا تنها به نام 6 کشور دیگر اروپایی برمیخوریم. آلمان در رده 22، اسپانیا در رده 27، بلژیک در رده 32، انگلیس در رده 38، هلند در رده 42 و بلغارستان در رده 44 قرار دارد. اگرچه استراتژی توسعه صادرات به اروپا پس از برجام بهصورت جدیتر دنبال میشود اما آنچه در عمل دیده میشود مبین سهم بالای آسیاییها از صادرات ایران است. در میان این 100 کشور بررسی شده در گزارش گمرک، صادرات ایران به 31 کشور منفی و به 69 کشور مثبت بوده است.
گسترش همکاریهای صنعت پتروشیمی ایران و سوییس
شرکت ملی صنایع پتروشیمیایران و شرکت کازاله سوئیس، به تازگی بدون توجه به خروج آمریکا از برجام و هشدار این کشور به شرکتهای بین المللی برای حضور در ایران، زمینههای گسترش همکاریهای مشترک را بررسی کردند. «رضا نوروززاده» در دیدار با مدیران ارشد شرکت کازاله درباره فعالیتهای این شرکت در زمینه دانش فنی و نیز لایسنسهای مورد نیاز صنعت پتروشیمیایران مذاکره و رایزنی کرد. با توجه به این که شرکت کازاله در شرایط خاص همکاریهای مطلوبی با شرکتهای ایرانی داشته است از این شرکت درخواست شد این همکاری تداوم یافته و در ابعاد وسیع تری در زمینه دانش فنی و انتقال تکنولوژی ادامه یابد.
از جمله این همکاریها میتوان به ارائه دانش فنی واحدهای آمونیاک طرحهای استانی گلستان، لردگان و زنجان و همچنین همکاری با بخش خصوصی اشاره کرد.
همچنین مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمیو مدیران ارشد شرکت ایتالیایی «سایپم» به تازگی زمینههای همکاری در صنعت پتروشیمیرا بررسی کردند. بهینه سازی و اصلاح تولید، همکاری در پتروشیمیتبریز، پتروشیمیکرمانشاه، واحد استایرن پتروشیمیپارس و واحدهای اوره از جمله محورهای دیدار مقامات 2 شرکت بود.
افزایش معاملات مسکن
میانگین قیمت مسکن شهر تهران در اردیبهشت ماه 1396 متری چهار میلیون و 530 هزار تومان بود که این رقم در اردیبهشتماه 1397 به متری 5 میلیون و 980 هزار تومان رسیده و در این شرایط قدرت خرید مسکن توسط خانوارها با توجه به نرخ تورم عمومی حدود 25 درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر، نقش برخی دفاتر مشاوران املاک به عنوان عامل ثانویه در رشد قیمتها طی شش ماه اخیر محسوس بوده است.
با توجه به طولانی شدن دوره رکود مسکن و اثرپذیری از جهش قیمت ارز و سکه انتظار میرفت قیمت مسکن در سال 1397 با شیب ملایمی افزایش پیدا کند اما متقاضیان این حوزه به یکباره در فروردین و اردیبهشتماه امسال با افزایش 29 و 35 درصد قیمتها غافلگیر شدند. قیمت در بعضی مناطق تهران تا 53 درصد رشد کرد.
معاملات مسکن شهر تهران در اردیبهشتماه 16.7 درصد نسبت به ماه مشابه سال گذشته افزایش یافت و به رقم 19 هزار مورد رسید. قیمتها نیز بالاترین میزان افزایش از سال 1392 به بعد را تجربه کرد و 35 درصد رشد نقطه به نقطه را نشان داد. هماکنون متوسط قیمت مسکن شهر تهران متری 5 میلیون و 980 هزار تومان است.
رصد تراکم معاملات حاکی از آن است که مناطق مرفهنشین و متوسط به بالا همچون مناطق 1، 5، 2، 4 و 8 سهم بیشتری از رشد قیمت و معاملات را نسبت به دیگر مناطق داشتند. بر این اساس میتوان نتیجهگیری کرد خانوارهای متوسط که هدف صندوق پسانداز مسکن یکم بودهاند با جهش یکباره قیمتها دو مسیر را پیش روی خود میبینند؛ عدهای به خرید واحدهای قدیمی و کوچکمتراژ روی آوردهاند و عدهای دیگر هنوز تصمیمی برای خرید نگرفتهاند.
منبع: ایرنا
مطالب مرتبط