احتیاط خریداران به رکود در معاملات شمش و مقاطع انجامید

رکود سنگین مصرفی در بازار داخلی آهن و فولاد، تضعیف بازار صادراتی شمش و محصولات فولادی ایران همراستا با افت تقاضا در بازار جهانی و کاهش نرخ و چشم‌‌‌انتظاری نسبت به نتایج دور جدید مذاکرات هسته‌‌‌ای، به رکود در معاملات فولاد در رینگ صنعتی بورس کالای ایران منجر شد. 
ضعف چندوجهی تقاضا در بازار فولاد

در این شرایط، صعود نرخ ارز به کانال ۲۹‌هزار تومانی ظرف ۱۰روز گذشته نیز نتوانست بر جذابیت معاملات محصولات فولادی در بازار آزاد بیفزاید و معامله‌‌‌گران سرمایه‌‌‌ای بازار مقاطع فولادی برخلاف سایر بازارها احتیاط بیشتری از خود نشان داده‌‌‌اند و منتظر مشخص شدن نتایج دور جدید مذاکرات هسته‌‌‌ای هستند. نرخ محصولات فولادی با صعود نرخ ارز افزایشی نشد، اما بازگشت نرخ ارز به کانال ۲۸‌هزار تومانی در اواسط ساعات کاری روز گذشته به‌سرعت بر این بازار اثرگذار شد و به گفته فعالان این بازار بر رکود حاکم بر بازار افزود و به افت نرخ منجر شد.

همزمان با تضعیف بهای شمش و محصولات فولادی در بازارهای جهانی با محوریت چین، از قیمت عرضه شمش فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا کاسته شد؛ به‌‌‌گونه‌‌‌ای که تولیدکنندگان شمش موظف شدند روز گذشته، نهم آذرماه، هر کیلوگرم شمش فولاد خود را در بازه قیمتی ۱۲‌هزار و ۸۰۰تومان تا ۱۳‌هزار و ۹۰تومان در بازار فیزیکی عرضه کنند. به این ترتیب پس از یک‌ماه، کرانه پایین بهای عرضه شمش فولاد به کانال ۱۲‌هزار تومانی بازگشت.

ظرف هفته‌‌‌های اخیر از جذابیت فولاد در بازارهای جهانی کاسته شده و این محصول در بازارهای مختلف در حال فاصله‌‌‌ گرفتن از قیمت‌های اوج خود است، اما نرخ ارز به‌‌‌عنوان سیگنال دیگر اثرگذار بر بازارهای کالایی، روند معکوس داشته و بهای ارزهای نیمایی و آزاد در بازار داخل رو به افزایش گذاشته که این موضوع سیگنالی در جهت رشد شمش و محصولات فولادی است. رشد نرخ ارزهای نیمایی و آزاد از سویی بر قیمت پایه اثرگذار می‌شود و از طرف دیگر با جهت‌‌‌دهی به انتظارات تورمی خریداران، نظر آنها را به رقابت برای خرید محصول جلب کرده و زمینه رشد بهای معامله را مهیا می‌کند. با وجود این، بررسی روند معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالا حاکی از آن است که اثرگذاری سیگنال‌‌‌های مثبت ارزی بر بازار آهن و فولاد کشور به حداقل رسیده و در حال حاضر، سیگنال‌‌‌ قیمت‌های جهانی و برآورد تقاضای داخلی و صادراتی اصلی‌‌‌ترین مولفه‌های جهت‌‌‌دهنده به بازار شده‌اند.

دست به عصا شدن خریداران شمش
روز گذشته، ۱۳۲‌هزار و ۴۶۰تن شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالا عرضه شد که از این میزان تنها ۳۸‌هزار تن شمش مورد معامله قرار گرفت. به این ترتیب با وجود عقب‌نشینی قیمت پایه، تنها ۲۹‌درصد از شمش فولاد عرضه‌شده در این بازار مورد دادوستد قرار گرفت. این موضوع می‌تواند بیانگر ذهنیت کاهشی قابل ملاحظه میان نوردکاران یا انتظار تضعیف بیشتر بازار محصولات فولادی باشد. بررسی روند معاملات شمش فولاد در بازار فیزیکی بورس‌کالا حاکی از آن است که میزان شمش فولاد مورد معامله در رینگ دیروز کمترین حجم معامله این بازار پس از هفته پایانی شهریورماه بود. این در حالی است که نرخ ارز آزاد در بازار داخل نسبت به این بازه زمانی افزایشی حدود ۲‌هزار تومانی داشته و از کانال ۲۷‌هزار تومانی در هفته پایانی شهریور به کانال ۲۹‌هزار تومانی ظرف هفته جاری صعود کرده است. به‌طور معمول انتظار می‌رود رشد نرخ ارز در بازار داخل، متقاضیان را به افزایش خرید جذب کند، اما این مرتبه چنین رویه‌ای در بازار داخل اتفاق نیفتاد. قرار گرفتن در فصل سرد سال که زمان رکود مصرفی در بازار داخل است، تضعیف بازار صادراتی با افت نرخ فولاد در بازارهای جهانی، از جمله بازار CIS و چین و شروع دور جدید مذاکرات هسته‌‌‌ای در وین مهم‌ترین دلایل عقبگرد تقاضای فولاد در رینگ صنعتی بورس‌کالا در روز گذشته بودند. هنوز مذاکرات ادامه دارد، اما انتشار اخبار مثبت از آن باعث شد اواسط دیروز نرخ ارز به کانال ۲۸‌هزار تومانی بازگردد. این موضوع بر روند معاملات بازار آزاد و معاملات مقاطع فولادی امروز (روز چهارشنبه) اثرگذار خواهد شد. قرار گرفتن در فصل سرد سال باعث شده است تا رکود مصرفی برای فولاد سنگین‌‌‌تر از قبل شود، در عین حال انبار تجار انباشته از مقاطع طویل فولادی است. این موضوع باعث می‌شود تا عزمی برای تولید محصول با هدف تامین بازار داخل وجود نداشته باشد. ظرف ماه‌‌‌های اخیر تولید به منظور صادرات، مهم‌ترین انگیزه نوردکاران از تولید بود که با توجه به منفی شدن وضعیت بازار فولاد در بازارهای جهانی این انگیزه نیز از میان رفته است. این موضوع نیز بر رکود در خرید شمش به‌‌‌عنوان ماده اولیه اصلی فولادسازان کشور افزود. در عین حال، دور جدید مذاکرات هسته‌‌‌ای در حال برگزاری است. از همین رو فعالان بازار آهن و فولاد احتیاط بیشتری دارند و ترجیح می‌دهند تا مشخص شدن نتایج مذاکرات وین در خرید شمش و محصولات فولادی دست به عصا و با احتیاط عمل کنند. جدا شدن مسیر شمش و محصولات فولادی از نوسان نرخ ارز خواسته دولت و بسیاری از فعالان این صنعت بود که این خواسته با دستور محقق نشد، اما رکود سنگین مصرفی و سرمایه‌‌‌ای در بازار داخل و احتمال تضعیف بازار صادراتی آن را محقق کرد.

راه بازار مقاطع از نرخ ارز جدا شد
بهای مقاطع طویل فولادی در بازار آزاد کشور ظرف ۱۰روز اخیر از نوسانات مثبت نرخ ارز و صعود به کانال ۲۹‌هزار تومانی سیگنال نگرفت و بهای میلگرد در بازار آزاد تهران از کانال ۱۶‌هزار تومانی به کانال ۱۵‌هزار تومانی عقب‌نشینی کرد. ظرف روزهای ابتدایی هفته جاری میلگرد در بازار آزاد تهران نرخی با ثبات داشت، به نحوی که هر کیلوگرم میلگرد در بازار آزاد تهران طی این هفته در محدود ۱۵‌هزار و ۶۰۰ تا ۱۵‌هزار و ۸۰۰ تومان به فروش رفت. به گفته فعالان بازار آهن و فولاد کشور در این شرایط نه‌‌‌تنها نوسانات مثبت نرخ ارز نتوانست میلگرد را به مدار رشد نرخ برگرداند، بلکه حتی تغییری در حجم معاملات ایجاد نکرد و همچنان بازار در وضعیت رکود سنگین مصرفی و سرمایه‌‌‌ای قرار دارد. در این شرایط، بازگشت نرخ ارز به کانال ۲۸‌هزار تومانی که پس از بسته شدن رینگ معاملات شمش فولاد در بورس کالا اتفاق افتاد، توانست سیگنال کاهشی مضاعفی برای بازار آزاد آهن و فولاد کشور داشته باشد.

امروز (چهارشنبه دهم آذرماه) رینگ صنعتی بورس‌کالا میزبان عرضه مقاطع طویل فولادی است. شنیده‌‌‌ها از کاهش حدود یک‌درصدی قیمت پایه میلگرد نسبت به عرضه هفته قبل حکایت دارد. با وجود این و با توجه به روند معاملات شمش و رکود سنگین مصرفی در بازار داخل استقبال از عرضه امروز دور از انتظار است.

سیگنال‌‌‌های جهانی، بازار داخل را کاهشی کرد
ظرف دو روز ابتدایی هفته جاری بهای شمش و محصولات فولادی در بازار داخلی چین روند باثبات با تمایلات افزایشی داشت، اما اغلب تحلیلگران این رشد قیمتی را بادوام ندانسته و بر این باورند که بازار همچنان تحت فشار سیگنال‌‌‌های منفی قرار خواهد گرفت.

در شرایطی که بازار داخلی چین با تمایلات افزایشی هرچند اندک روبه‌رو شده، نرخ شمش فولاد در بازار CIS رو به تعدیل گذاشته است؛ به‌‌‌نحوی که واحدهای فولادی این منطقه برای فروش محصول خود به ارائه تخفیف روی آورده‌‌‌اند. در این شرایط طبیعتا بهای شمش و محصولات فولاد صادراتی ایران نیز متاثر از سیگنال‌‌‌های جهانی در مسیر افت نرخ نوسان خواهد کرد و به تبع آن، بازار داخل نیز از این کاهش نرخ بهره‌‌‌مند خواهد شد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0