به گزارش معدن نامه، مهدی کرباسیان معتقد است تکمیل زنجیره فولاد و کشف ذخایر جدید سنگآهن برای کاهش خطر تامین مواد اولیه مهمترین اولویت ایمیدرو در سالهای اخیر بوده است. به گزارش معدن ۲۴، رئیس ایمیدرو همچنین بیان میکند شرکتهای خارجی با ایمیدرو مذاکرات متعددی داشتند اما در زمان انتخابات امریکا، روند محدودتر شده است.
او درباره عملکرد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) اظهار کرد: ایمیدرو در ۴ سال گذشته با توجه به واگذاری داراییهای خود، با حجم زیادی از طرحها سرو کار داشت که منابع مالی برای اجرای آنها وجود نداشت. برای این کار، استراتژی خود را تغییر داد و بر جذب منابع بخش خصوصی برای اجرای پروژهها متمرکز شد. شرکتهای زیادی با مشارکت بخش خصوصی تشکیل شد.
کرباسیان ادامه داد: ۷ طرح فولاد استانی واگذار شد که در آن بخش خصوصی یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان پول آورد. با شرکت اوپال برای اجرای طرحهای سنگان مشارکت شد که آورده بخش خصوصی در آنها ۷۰۰ میلیارد تومان بود. برای طرح الکترود گرافیتی شریک گرفتیم و با شرکتهای مبارکه و چادرملو شریک شدیم که یکصد میلیارد تومان برای طرح هزینه کردند. طرح آلومینیوم جنوب که از قبل با بخش خصوصی شریک شده بودیم، در این دولت اجرا شد.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به اولویتهای این سازمان گفت: اولویت شماره یک ایمیدرو،، اکتشاف و پیدا کردن ذخایر معدنی در کشور بود. موضوع دیگر اینکه یکی از چالشهای اصلی در بخش معدن و صنایع معدنی، بحث زیرساختهاست که در دستور کار ایمیدرو بود. احداث جاده و سایر زیرساختهای معدنی و همچنین توسعه زیرساختهای صنایع معدنی در مناطق ویژه، جزو اولویتهای ویژه ایمیدرو بود که انجام شد.
به گفته کرباسیان، با واگذاری داراییها به بخش خصوصی باید طرحی تهیه میشد، در نتیجه در قالب بستههای سرمایهگذاری و کنفرانس جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی (اجلاس معدن و صنایع معدنی-IMIS در ۲ سال متوالی) طرحهای جدید، تعریف و به بخش خصوصی معرفی و منتقل شد.
وی با اشاره به استفاده از ظرفیتهای برجام، افزود: با لغو محدودیتهای بینالمللی، با شرکت ایتالیایی دانیلی وارد همکاری شدیم و این شرکت در ایران سرمایهگذاری کرد، ماه گذشته نیز کارخانه ماشینسازی خود را در حوالی کرج راهاندازی کرد. در اصفهان نیز، شرکت اساماس در حال سرمایهگذاری است که در ماههای آینده به بهرهبرداری میرسد.
رئیس هیات عامل همچنین درباره حجم سرمایهگذاری در ۴سال پیشرو، اظهار کرد: در ۴ سال آینده (دولت دوازدهم)، ۳۸ طرح در بخش معدن و صنایع معدنی با سرمایهگذاری ۹ میلیارد و ۲۴۴ میلیون دلار اجرا و تکمیل خواهد شد. این طرحها شامل ایجاد زیربناهای لازم در معادن بزرگ و مناطق معدنی، واحدهای احیای مستقیم ۵ طرح فولاد استانی (نیریز، سبزوار، میانه، بافت و قائنات)، فاز ۱ طرح آلومینیوم جاجرم، نیروگاه هرمز - غدیر و اکسین، آلومینیوم چابهار (تکمیل مطالعات)، منطقه ویژه کاشان (فاز ۱)، کنسانتره سنگان - توسعه ملی کنسانتره سنگان - فولاد شرق کاوه، گندلهسازی سنگان – اپال، کنسانتره سنگان - فولاد خراسان، آلومینیوم جنوب، فرآوری تیتانیوم کهنوج (سرباره)، فرآوری تیتانیوم کهنوج (کنسانتره)، کنسانتره ۲، ۴ میلیون تنی سنگان – اپال، کنسانتره سنگان - فولاد مبارکه، گندلهسازی سنگان - توسعه ملی، گندلهسازی سنگان - فولاد شرق کاوه، تجهیز معدن زغالسنگ خمرود، سرب و روی مهدیآباد، اسکله منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان، عناصر نادر خاکی (فاز صنعتی)، توسعه منطقه ویژه خلیجفارس (۲۵۰۰ هکتار زمین جدید)، توسعه طلای زرشوران (فاز ۲)، نیروگاه آلومینیوم جنوب، نیروگاه و آب شیرینکن پارسیان، احداث کارخانه استحصال کلرید کلسیم و هیدروکسید منیزیم در مجتمع پتاس خور و بیابانک، فولاد مکران چابهار، الکترود گرافیتی (فاز ۱) - واردات محصولات نیمه ساخته و تولید الکترود، تولید پترولیوم کک (پروژه اصلی)، آلومینای خلیجفارس (فاز مطالعات و شروع عملیات اجرایی)، احداث کارخانه تولید اکسید منیزیم از دریاچه نمک قم، استحصال مواد معدنی از شورابههای ترود، تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب (پروژه اصلی) و تجهیز زغال سنگ پروده ۴ طبس است.
وی اولویت سرمایهگذاری در امسال را تکمیل طرحهای نیمه تمام که در نیمه نخست سال به بهرهبرداری میرسد، دانست و گفت: همچنین تمرکز ما روی ایجاد توازن در زنجیره ارزش معدن و صنایع معدنی خواهد بود که در نیمه دوم سال، طرحهای بیشتری در بخش گندلهسازی و آهن اسفنجی به بهرهبرداری میرسد و از جمله اهداف ما، رساندن این طرحها به خط تولید و عرضه است.
به گفته کرباسیان، در امسال، ۱۹ طرح شامل ۳ واحد احیای مستقیم فولادهای استانی (شادگان، میانه و نیریز)، تولید کنسانتره سنگآهن جلالآباد، نیروگاه هرمز- غدیر و اکسین، کارخانه ۲/۵ میلیون تنی کنسانتره سنگآهن سنگان، خط انتقال و پست برق سنگان، خط انتقال برق منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان، آمادهسازی زیرساختهای منطقه ویژه صنایع انرژی بر لامرد (آب، برق، فنس گمرک و سیل بند)، بهرهبرداری از ۵ طرح زیربنایی احداث جاده دسترسی به معادن (مسیر دسترسی به معادن طزره، معادن الیگودرز، معادن سیمان زابل، باند دوم خواف سلامی و تکمیل روسازی جاده شورجستان) و گندلهسازی ۵ میلیون تنی سنگان راهاندازی میشود.
وی ادامه داد: مجموع سرمایهگذاری «طرحهای قابل بهرهبرداری» امسال، یک میلیارد و ۴۷ میلیونن دلار است.
رئیس هیات عامل ایمیدرو تصریح کرد: همچنین ۲۰ طرح در برنامه کلنگزنی امسال قرار دارند کهه مشتمل بر شروع عملیات اجرایی کاتالیست آذرشهر، آمادهسازی زیرساخت منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان، جذب سرمایهگذار بلوک ۱ پروده طبس، تولید هیدرات ویژه در جاجرم، فاز ۲ طلای زرشوران، تجهیز ذخایر شورابههای قم، اسکله منطقه ویژه صنایع انرژی بر پارسیان، احداث خط انتقال آب از سد سده، دشت زوزون و نمکزار خواف برای سنگان، طرحهای مجتمع پتاس خور و بیابانک (کارخانه استحصال کلرید کلسیم و هیدروکسید منیزیم و نیز سولفات پتاسیم و اسید کلریدریک)، کنسانتره ۲/۴ میلیون تنی سنگان (اپال)، آغاز احداث واحد کنسانتره سرب و روی مهدیآباد، تجهیز بلوک ۲ و ۳ پروده شرقی و احداث کارخانه زغالشویی در طبس، تجهیز و استخراج زغال سنگ زون ۵ پروده شرقی طبس (فولاد زرند ایرانیان) و واگذاری معادن ۴، ۵ و ۶ گل گهر است و «طرحهای کلنگزنی» ۲ میلیارد و ۲۹۸ میلیون دلار است.
کرباسیان درباره تراز تجاری بخش معدن و صنایع معدنی در سال گذشته، بیان کرد: از ابتدای فروردینن تا پایان اسفند سال گذشته، ۵۷ میلیون و ۶۴۸ هزار و ۱۶۴ تن انواع محصولات معدنی شامل محصولات زنجیره فولاد، مس، آلومینیوم، سیمان، سرب، روی، فلزات و سنگهای گرانبها، زغال سنگ و کک، انواع فرو کروم، مولیبدن، تیتان، میکا، نیکل، آنتیموان، انواع سنگ و... صادر شد. میزان ارزش این محصولات صادر شده نیز بیش از ۷ میلیارد دلار بوده است.
وی اظهار کرد: در واقع، میزان صادرات محصولات معدنی در سال ۹۵ در مقایسه با سال ۹۴، از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۳۸ درصد و ۱۷ درصد رشد یافت. به گفته کرباسیان، بیشترین میزان صادرات از نظر وزنی متعلق به سنگآهن با ۲۱ میلیون و ۱۹۳ هزار تن و کمترین حجم به نیکل با ۲۰ تن اختصاص داشته است. از نظر ارزشی نیز، بیشترین صادرات مربوط به زنجیره فولاد و صنایع پایین دستی با ۲ میلیارد و ۶۹۹ میلیون دلار و کمترین میزان مربوط به آنتیموان بوده است.
همچنین، این حجم از محصولات صادراتی در سال ۹۵، از نظر وزنی ۴۴ درصد و از نظر ارزشی ۱۶ درصد از سهم تجارت خارجی را به خود اختصاص داده است. وی با اشاره به واردات نیز، تصریح کرد: در بخش واردات، ۵ میلیون و ۸۹۲ هزار و ۵۹۱ تن انواع محصولات معدنی به ارزش ۳ میلیارد و ۷۴۳ میلیون دلار وارد کشور شد که در مقایسه با مدت مشابه سال ۹۴ از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۲۶ درصد و ۱۷ درصد کاهش نشان میدهد.
بیشترین میزان واردات از نظر وزنی متعلق به زنجیره فولاد و محصولات پایین دستی با ۴ میلیون و ۱۶ هزار و ۹۳۷ تن و کمترین حجم به زنجیره مولیبدن با ۷۵ تن اختصاص داشته است. از نظر ارزشی نیز، بیشترین واردات مربوط به زنجیره فولاد و صنایع پایین دستی با ۲ میلیارد و ۵۳۳ میلیون دلار و کمترین واردات مربوطبه زنجیره مولیبدن بوده است. سهم بخش واردات از تجارت خارجی کشور در سال ۹۵ از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب ۱۸ و ۸ درصد بوده است.
وی همچنین درباره برنامههای اکتشافی این سازمان در امسال، گفت: برنامه ایمیدرو تکمیل طرحهای اکتشافی سالهای اخیر است. پهنههای اکتشافی به محدودههای امیدبخش رسیده و در تلاش هستیم آنها را آماده کنیم، سپس یا به بخش خصوصی واگذار کنیم یا با این بخش مشارکت کنیم. تاکنون تعدادی فراخوان داده شده و این برنامه تا پایان سال ادامه خواهد داشت. همچنین پیدا کردن ذخایر جدید از اولویتهای ما است که باید انجام شود.
کرباسیان در پایان افزود: روند سرمایهگذاری در ماههای اخیر در حوزه معدن مطلوب بود و شرکتهای خارجی با ایمیدرو مذاکره میکردند اما از زمان انتخابات امریکا، روند محدودتر شده است. در همین هنگام، انتخابات ایران نیز انجام شد و منتظر بودند تعیین تکلیف شود. انتظار داریم با انتخاب آقای روحانی دوباره شرکتهای خارجی بیایند و بتوانیم در طرحهای مشخصی با آنها تفاهمنامه سرمایهگذاری منعقد کنیم.
منبع: صمت
مطالب مرتبط