به گزارش بیرونیت به نقل از ایسنا، مواد نسوز ریختنی گروهی از مواد مقاوم در برابر حرارت هستند که به دلیل خواصی همچون نصب راحت و سریع، امکان اجرا در ضخامت کمتر و امکان تعمیر به صورت موضعی و حتی در حالت گرم، توجه بیشتری را در مقایسه با آجرهای نسوز به خود معطوف کردهاند؛ چرا که این نسوزها معمولاً شامل خاکهای سیلیسی، خاکهای اسپینل، جرم روکش تاندیش و یا جرمهای آلومینایی هستند و در کورههای القایی، پاتیلها و تاندیشها به کار میروند.
نسوزهای ریختنی یک پیش مخلوط شامل دانههای نسوز، زمینه، چسبانندهها (بایندرها) و مواد کمکی هستند و در زمان نصب، این مواد با مایعی (معمولاً آب) مخلوط شده و با لرزش در یک نگهدارنده مشخص (سیستمهای انکراژ) ریخته میشوند تا یک قطعه نسوز را ایجاد کنند.
در ساخت نسوزهای ریختنی از بایندرهای مختلفی از جمله بایندرهای کلوئیدی استفاده میشود. بایندرهای کلوئیدی در مرحله سفت شدن (setting process) با دیگر ذرات دیرگداز ترکیب میشوند و ذرات کلویید با یکدیگر به شکل زنجیرههایی متصل میشوند که به این فرآیند انعقاد (Gelation) گفته میشود و عامل اصلی اولیه در استحکام یک سیستم سرامیکی به حساب میآید.
وجود ذرات در ابعاد نانومتری در کلوئید مورد استفاده در نسوزهای ریختنی موجب تسریع فرایند انعقاد و افزایش استحکام نسوز میشود؛ از این محققان یکی از شرکتهای دانش بنیان این مواد نسوز حاوی نانوذرات را طراحی و تولید کرده اند که به عنوان جایگزین "کستهای" ریختنی در کارخانجات فولادی، صنایع سیمان و پتروشیمی استفاده میشوند.
به نقل از ستاد نانو، استفاده از نانوذرات در آن موجب افزایش چشمگیر استحکام فشاری سرد شده است. قیمت مناسب، مقاومت فشاری سرد بسیار بالا، تحمل دما از ۱۴۰۰ تا ۱۸۵۰ درجه سانتی گراد، وجود نانوذرات با ابعاد کمتر از ۵۰ نانومتر از مزیتهای این محصول به شمار می رود.
مطالب مرتبط