علی اصغرزاده در گفتوگو با بیرونیت با اشاره به چگونگی ایجاد ذهنیت جهت ایجاد پهنههای معدنی مطرح کرد: در بحث واگذاری پهنهها، نکته فنی که وجود دارد این است که زونهای متالوژنی از مساحت پیروی نمیکنند و قبل از اینکه بحث واگذاری این پهنهها به وجود بیاید؛ اجازه اکتشافات طبق ماده ۲۴ قانون معادن در قالب پروانه اکتشاف انجام میشد. این امر باعث میشد که، کار اکتشافی به منظور تهیه اطلاعات پایه در فاز شناسایی و پیجویی به درستی شکل نگیرد.
او افزود: به طور مثال کسی که قصد داشت ژئوفیزیک هوایی انجام دهد؛ عملا مساحتهایی نظیر ۲۵۰ کیلومتر مربع مساحت مناسبی برای انجام این کار نبود. از آن جا که برای مطالعه زونهای متالوژنی، باید مساحتهای بیشتری مورد بررسی قرار گیرد؛ بعد از اجرای طرح پهنهها در سطح کشور شرکتها رغبت پیدا کردند که، روی این زونها کار کنند و جهت تهیه لایه اطلاعاتی نظیر ژئوشیمی و ژئوفیزیک هوایی اقدام کنند.
او در ادامه با اشاره به معایب و فواید اجرای طرح ایجاد پهنههای معدنی گفت: این کار هم دارای فواید و هم مضراتی برای بخش معدن بود. از مزیتهای این طرح میتوان به سرعت گرفتن تهیه اطلاعات پایه اشاره کرد و شرکتها با گردآوری اطلاعات موجود، نسبت به تکمیل آنها اقدام میکردند. از معایب این طرح بلوک شدن محدودهها بود و سایر بخشهای خصوصی که متقاضی اخذ پروانه، در داخل پهنهها بودند؛ با مشکل مواجه میشدند؛ لذا، همیشه تضادی به جهت این امر در بحث پهنهها وجود داشت.
اصغرزاده با بیان دستاورد اجرای طرح پهنههای معدنی افزود: با توجه به تجربه شخصی بنده، ما بدون اجرای طرح پهنهها نمیتوانستیم محدوده امید بخش خوبی در کشور پیدا کنیم؛ زیرا اطلاعات پایه تکمیل نبودند. تاکنون ایمیدرو مساحتی حدوده ۶۶۰ هزار کیلومتر مربع را در بحث پهنهها کار کرده است و ماحصل این طرح در بحث پهنهها شناسایی بیش از ۱۷۰۰ اندیس جدید معدنی است.
او ادامه داد: با توجه به اینکه بخشی از این اندیسها فلزی و بخشی غیر فلزی بودهاند؛ طبق بخشنامه وزارت صمت، ایمیدرو حدود ۴۵۰ اندیس را در اختیار گرفته و نسبت به اخذ پروانه اکتشاف آنها اقدام کرده است؛ که از این تعداد، اکنون تعداد ۱۸۰ عدد از این محدودهها در کاداستر ثبت شده است. شناسایی این تعداد از اندیسهای جدید بدون اجرای طرح پهنهها امکان پذیر نبود و حتی بعضی از این محدودههای شناسایی شده در حد کلاس جهانی هستند.
مدیر اکتشافات ایمیدرو درباره چگونگی واگذاری این محدودها به بخش خصوصی عنوان کرد: ما مطابق قانون نمیتوانیم محدوده را در اختیار خود نگه داریم و بلافاصله بعد از اخذ گواهی کشاف، برای هر محدوده از طریق فراخوان عمومی جهت واگذاری و مشارکت در بخش خصوصی اقدام میکنیم.
مطالب مرتبط