او با اشاره به کاهش ذخایر سطحی گفت: با کاهش ذخایر دردسترس و سطحی،فعالیتهای معدنکاری، از حالت روباز به زیرزمینی و در اعماق زیاد متمایل خواهد شد. اما استخراج معادن در عمق، به دلیل نقل و انتقال نیروی انسانی، لوازم و تجهیزات، مواد معدنی استخراج شده، کاهش ساعت کار مفید، هزینههای فراهم نمودن شرایط کار در اعماق زمین مانند تهویه، تامین تمهیدات ایمنی و ...،قیمت تمام شده ماده معدنی را بسیار افزایش خواهد داد.
الماسی افزود: در راستای جستجوی ذخایر معدنی با عیار بالا، به طور فزایندهای استخراج از بستر دریاها، اقیانوسهاو سیارکهادنبال خواهد شد و پیشرفت در روشهای لیچینگبرجا In situ leaching و بکارگیری روشهای استخراج زیستی با استفاده از پروکاریوتهایا قارچها تکوین خواهد یافت.
عضو هیات امنای خانه معدن ایران با تاکید بر این که اکتشافات و استخراج فلزات از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، اظهار داشت:
اکتشاف و استخراج فلزات استراتژیک اهمیت ویژهای خواهد داشت و کشورهای دارای این ظرفیت نقش کلیدی در اقتصاد معدن ایفا خواهند کرد.
او ادامه داد: با کاهش ذخایر معدنی، بشر ناگزیر به سوی جایگزین کردن فلزات با مواد دیگر خواهد شد و از طرفی شرکتهای بازیافت مواد معدنی گسترش خواهند یافت تا بتوانند به هر طریق نیاز بازار را تامین کنند.
الماسی در ادامه به همه گیری کرونا اشاره و بیان کرد: همهگیری جهانی ویروس Covid-۱۹ موجب تغییرات عظیمی در نگرش عصر حاضر شده است که میشود آن را انعطاف پذیری در مقابله با بحران نامید.
او افزود: گسترش این ویروس بر بسیاری از کسب و کارها خصوصا شرکتهای فعال در حوزه انرژی و صنعت تاثرگذار بوده و اعمال محدودیتها باعث ارائه راهکارهای انعطاف پذیر برای کار از راه دور شده است.
الماسی ادامه داد: این موضوع در سالهای پیش رو قطعا موجب پیشرفتهای سخت افزاری و نرم افزاری خواهد شد تا مشاغل مختلف کنترل کار خود را در منازل و فارغ از بعد مکان بدست بگیرند.
عضو هیات امنای خانه معدن ایران شیوع کووید ۱۹ را دلیلی و توسعه در بخش های مختلف دانست و اظهار داشت: بازنگری در نحوه تولید ارزش و طراحی مجدد رویههای اجرا فعالیتهای مختلف بسط و گسترش خواهد یافت و شاهد آن خواهیم بود که سیستمهای خودکار، رباتهای هوشمند، سیستمهای کنترل از راه دور و اتوماسیون رشد بسیار شاخصی یابند و سرمایهگذاری های قابل توجهی در این حوزهها صورت پذیرد.
الماسی پیشرفت اقتصاد معدنی را با توجه به شرایط پیش رو ضروری دانست و گفت: به دلایل عدیده از جمله موارد فوق و اقتصاد معدنکاری در جهان، خواه ناخواه بایستی نحوه معدنکاری دنیا متحول گرددو راهکار آن،تبدیل فرایندهای مکانیکی گران قیمت و ناکارآمد به فرایندهای دیجیتالی است.
او افزود: با پیشرفت تکنولوژی نرمافزاری و فعالیت هوشمند، شرکتهای معدنی برای اینکه بازار را از دست ندهند باید قیمت تمام شده محصول را کاهش دهند و وارد فضای هوشمند فنآوریهای دیجیتال مانند اینترنت صنعتی اشیا(Internet of Things)IoTو اتوماسیون شوند و در این میان، رقبای شرکتهای معدنی، شرکتهای هوش مصنوعی خواهند بود.
عضو هیات امنای خانه معدن ایران بهره گیری از تکنولوژی را این در بخش اکتشافات پیش بینی کرد و گفت: در سالهای پیش رو، بابکارگیری رباتها در حفاریهای اکتشافی و شناسایی و آنالیز سنگها در زیرزمین، عملیات معدنی در اعماق زمین بدون حضور نیروی انسانی صورت خواهد گرفت و نیروی انسانی در سطح زمین، فعالیتها را در اعماق، هدایت و کنترل خواهند کرد و بسیاری از مشاغل حذف و مشاغل جدیدی بوجود خواهد آمد.
الماسی خاطرنشان کرد: شاید امروز دور از ذهن باشد ولی دیگر ماده معدنی استخراج شده، به شکل خام به سطح منتقل نخواهد شد، بلکه ماده معدنی پس از تغلیظ و فرآوری شدن در زیر زمین به سطح منتقل خواهد شد.
او با بیان اینکه در قرن بیست و یک شاهد آن بودیم که به واسطه گسترش جمعیت دنیا، بشر پیش به سوی خشک کردن دریاها و بلندمرتبهسازی گرایش یافت، تصریح کرد: پس دور از ذهن نخواهد بود که در قرن آتی بشر بواسطه افزایش جمعیت و چالشهای مقابله با آلودگی محیط زیستی، پیش به سوی احداث شهرکهای معدنی و صنایع معدنی زیرزمینی هوشمند گام بردارد.
عضو هیات امنای خانه معدن ایران با اشاره به پتانسیل ایران در زمینه معدن و صنایع معدنی بیان: کشور ما با توجه به تنوع و میزان ذخایر معدنی برداشت نشده، برای رسیدن به جایگاه شایسته خود در منطقه، باید در جهت درس گرفتن از اشتباهات و بهره بردن از تجربیات خود قدم گذاشته و با ایجاد امنیت سرمایه گذاریهای بلندمدت زمینه را برای آغاز عصر جدید معدنکاری در ایران فراهم سازد. صاحب نظران و دست اندرکاران بخش معدنی کشور بایستی بررسی کنند که در ۱۰۰ سال گذشته چه بر بخش معدن کشور گذشته و برای این بخش زیربنایی اقتصاد، چه کاری صورت داده شده است، بویژه در نیمه دوم قرن، بخش معدن و معدنکاری چه فراز و نشیبهایی داشته، چه تهدیدها و آسیبهایی بر آن وارد بوده و پشت سر گذاشته، چه تهدیدهایی تبدیل به فرصت شده و چه فرصتهایی از دست رفته که جای بحث فراوان دارد.
الماسی در پایان گفت: عصر آینده، عصر تکنولوژی خواهد بود و تکنولوژی نیازمند سرمایهگذاری است. ایران برای اینکه در موازنه قدرت دنیا حرفی برای زدن داشته باشد باید برنامههای بلندمدتی برای بخشهای زیربنایی کشور از جمله معدن داشته باشد.
مطالب مرتبط