به گزارش بیرونیت به نقل از انتخاب، کانیهای نادر برای محصولات پیشرفته ضروری هستند، همه چیز از ماشینهای برقی موبایل تا جنگنده.
اما چین بر زنجیره تأمین آنها سلطه دارد و با تیره شدن روابط آمریکا و چین، غرب نگران است که جایگزینی برای چین ندارند و این مساله مشکلاتی را برای تولید ایجاد کرده است.
*کانیهای نادر چه هستند؟
کانیهای نادر مجموعهای از ۱۷ عنصر با اسامی عجیبی مانند لانتیوم و تربیوم است. البته در کل زمین تقریباً زیاد هستند.
اما به دلیل خصوصیات شیمیاییشان بسیار پراکندهاند که اسختراج و پردازش آنها را غیراقتصادی میکند که نامگذاریشان هم به همین دلیل است.
آنها مجموعاً دمای ذوب و جوبش بالایی دارند اما واکنش آنها با عناصر دیگر است که واقعاً مفیدشان میکند، برای بسیاری کاربردهای الکتریکی اپتیکال و مغناطیسی ضروری هستند و در حال حاضر در موبایل و خودروهای برقی کاربرد گسترده دارند. در صنعت دفاعی هم بسیار مهم هستند.
*کانیهای نادر از کجا آمدهاند؟
نیم قرن پیش معدن مانتنپس در کالیفرنیا منبع اصلی کانیهای نادر دنیا بود
اما تلاش موفق چین برای تبدیل شدن به تأمین کننده اصلی، باعث شد آنها اکنون ۸۴ درصد کل کانیهای نادر دنیا را تأمین کنند.
وخامت سریع روابط میان آمریکا و چین باعث نگرانی درباره تأمین آن توسط پکن شده، در آگوست چین تهدید به تحریم لاکهید مارتین بزرگترین تولیدکننده تسلیحات آمریکا کرد.
این کار باعث شد آمریکا، انگلستان و استرالیا برای ایجاد زنجیره تأمین جایگزین اقدام کنند.
در حال حاضر تنها یک تأمینکننده عمده غیرچینی وجود دارد، لاینس، شرکتی در استرالیا.
اما لاینس تنها توان پردازش کانیهای نادر سبک را در تاسیسات مالزی خود دارد
از اینرو شرکتهای غربی برای کانیهای نادر سنگین صرفاً متکی به چین میمانند.
*آیا چین به عرضه خود ادامه خواهد داد؟
در جولای پنتاگون سرمایهای در اختیار لاینس وامپی متریال آمریکا قرار داد تا تاسیسات پردازش کانیهای نادر سنگین را در آمریکا طراحی کنند.
آمریکا و استرالیا توافقنامهای برای تأمین سرمایه جدید برای کانیهای نادر امضا کردهاند که شامل هردوی امنیت و تأمین میشود. اما ایجاد زنجیره تأمین غیرچینی آسان نخواهد بود. با وجود فراوان بودن کانیهای نادر، روند تفکیک آنها چالشهای فنی و زیستمحیطی دارد.
سلطه چین بر بازار به معنی امکان فشار بر قیمت و رقبا خواهد بود. راهبرد پکن به نام ساخت چین ۲۰۲۵ مبتنی بر ایجاد زنجیره تأمین عمودی یکپارچه است که شامل معدن پردازش و تولید هایتک میشود مانند خودروهای برقی.
کارشناسان می گویند دقیقاً به همین دلیل غرب باید زنجیره تأمین خودش را برای کانیهای نادر و مگنتهای پیشرفته لازم برای عصر دیجیتال ایجاد کند در غیر این صورت میلیونها شغل فناوری به چین مهاجرت خواهند کرد.
مطالب مرتبط