سروش فولادچی در گفت وگو با معدننامه با بیان مطلب فوق اظهار کرد: یکی از کلیدیترین پرسشهایی که امروز در سطح جامعه بهویژه میان نخبگان کشور مطرح میشود این است که چرا با گذشت چند ماه از اجرایی شدن برجام اتفاق خاصی در اقتصاد ایران رخ نداده است. در پاسخ میتوان پرسید که اگر برجام به سرانجام نمیرسید چه سرنوشتی در انتظار اقتصاد ایران بود و آیا فضا به سمتی بهبود وضعیت اقتصادی میرفت؟ پاسخ خیر است و فعالان اقتصادی بهخوبی میدانند که در صورت به نتیجه نرسیدن برجام عزمی برای ادامه فعالیتهای اقتصادی به جا نمیماند چون در فضایی که با محدودیتهای بینالمللی همراه بودیم عملا نمیتوانستیم با دنیای خارج ارتباط برقرار کنیم.
او افزود: برجام حداقل این امیدواری را به وجود آورد که برای ادامه کار در اقتصاد ایران فضایی جدید به وجود آمده و می توان با استفاده از آن فعالیتهایی را به انجام رساند. این انرژی مثبتی که در بین فعالان اقتصادی کشور به وجود آمده حاصل برجام است و به همین خاطر بازیگران اقتصاد کشور با شور و شعفی دو چندان به توسعه فعالیتهای خود روی آوردهاند.
دبیر اجرایی چهارمین کنگره بینالمللی معدن در ادامه تصریح کرد: اما جای سوال اینجاست که برجام در معدن چگونه خود را نشان داده و با توجه به پتانسیلهای معدنی کشور چه فرصتی پیش روی این بخش مهم از اقتصاد ایران قرار گرفته است؟ همه دستاندرکاران معدنی کشور میدانند که یکی از دلایل عقبماندگی معادن کشور عدم دسترسی به تکنولوژیهای جدید و به روز دنیاست که در دوره تحریمها بخش معدن از دستیابی به آن محروم شده بود.
فولادچی افزود: بخش معدن کشور در قسمتهای مختلف از قبیل پیجویی، اکتشاف، استخراج و فرآوری گرفته تا زنجیره صنایع معدنی، دارای تجهیزات قدیمی شده بود از این رو نوسازی معادن یکی از کلیدی ترین اقداماتی است که باید در این بخش صورت گیرد. می توان با توجه ارتباطاتی که ایجاد شده قراردادهایی را با شرکتهای بزرگ سازنده تجهیزات معدنی به مانند مدل خرید هواپیما، منعقد و معادن را از ماشین آلات نو بهرهمند کرد. درست است که کمبود نقدینگی به یکی از مسائل اساسی کشور تبدیل شده اما اگر اهموفیالاهمی صورت گیرد متوجه خواهیم شد که بخش معدن برای تزریق نقدینگی جزو اولویتهای اصلی بوده و بهتر است سیاستگذاران بستههای تشویقی را برای توسعه و تجهیز این بخش مد نظر قرار دهند.
دبیر اجرایی چهارمین کنگره بینالمللی معدن با بیان اینکه نامساعد بودن فضای کسب و کار خود عاملی است که سبب شده برخی از سرمایهگذاران در فضای پساتحریم وارد فعالیتهای معدنی نشوند، گفت: آنها بیم آن را دارند که سرمایههایشان در این راه تلف شود. بهبود فضای کسبوکار و احترام به رای شورای عالی معادن به عنوان فصلالخطاب یکی از نیازهای عمده بخش معدن کشور است نه اینکه هر سازمان یا نهاد غیر مرتبطی، به رای خود برای بخش معدن کشور تصمیم گیری کند و راه را بر توسعه این بخش ببندد.
فولادچی ادامه داد: از دیرباز وجود معادن، به عنوان یکی از مهمترین منابع خدادادی، عامل برتری اقتصادی تمدنها نسبت به یکدیگر بوده است. این امر با پیشرفتهای علمی و فنآوری در یک صد سال گذشته وجههای متمایز به خود گرفته است. مصرف فولاد و سیمان (که هر دو ریشه در منابع معدنی دارند) ملاکی برای توسعه اقتصادی کشورهاست. ظهور قدرت های بزرگ بین المللی به عنوان مصرفکننده کلان محصولات معدنی گواهی بر این مدعاست.
او ادامه داد: ایران به علت موقعیت خاص جغرافیایی و قرار گرفتن در یک زون معدنخیز در جهان، قابلیتی عظیم برای استفاده بهینه از این نعمات را دارد. وجود بیش از 60 ماده معدنی در کنار دسترسی به سوخت ارزان میتواند ایران را به عنوان یکی از قطبهای معدنی جهان مطرح سازد.
فولادچی بیان کرد: در این میان، مجهز شدن به دانش روز، ارتباط منطقی با سرمایهگذاران بینالمللی و تعامل سازنده با جهان را میتوان به عنوان زیرساختهای انکار ناپذیر این هدف برشمرد. تاکید مسولان عالی نظام بر اقتصاد مقاومتی، لزوم توجه بیش از پیش به منابع ملی را روشن میسازد. امری که پس از برجام و با همت همه تصمیمسازان، تصمیمگیران و مجریان، چشم انداز روشنی برای آن پیش بینی می شود.
دبیر اجرایی چهارمین کنگره بینالمللی معدن افزود: ارتباط دو سویه با فعالان و دست اندرکاران حوزه معدن و صنایع معدنی در جهان نیازمند برگزاری و شرکت منظم در رویدادهای تخصصی است و نقش انجمنهای صنفی و علمی در آن بیش از هر امری، ضروری به نظر میرسد. از طرفی امروزه شاهد آن هستیم که در موضوعات مختلف، رویدادهای تخصصی متنوعی بعضا با موضوع یکسان در زمان ها و محل های مختلفی برگزار میشود. این امر در بسیاری از مواقع سبب بروز مشکلات متعددی برای مخاطبین و همچنین شرکتکنندگان در این رویدادها است.
او ادامه داد: صرف هزینه های موازی، عدم امکان مشارکت همه فعالین در تمام و یا اکثر این رویدادها به دلیل مشغلههای مالی و زمانی و همچنین سردرگمی مخاطبین و مشارکتکنندگان جهت انتخاب و اولویتبندی آنها جهت حضور و استفاده بهینه مواردی است که میتواند هدف اصلی برگزاری نمایشگاه ها و همایش های تخصصی که در راس آن تعامل سازنده و مفید دستاندرکاران است را کمرنگ کرده و به مخاطره بیندازد.
فولادچی افزود: تاکید متولیان اصلی حوزه معدن و صنایع معدنی و عزم سه نهاد صنفی وعلمی بزرگ معدنی کشور یعنی خانه معدن ایران، سازمان نظام مهندسی معدن ایران و انجمن مهندسی معدن ایران بر یکپارچه سازی رویدادهای معدنی با هدف جلوگیری از تفرق مخاطبان داخلی و خارجی امری مبارک است که میتواند زمینه ثبت این مهم را در تقویم بین المللی متخصصان، به عنوان بزرگترین رویداد معدنی ایران، فراهم آورد.
بر اساس این گزارش، برای نخستین بار و با هدایت وزارت صنعت، معدن و تجارت، "نمایشگاه بینالمللی معدن و صنایع معدنی (ایران کانمین)"، "کنگره بین المللی معدن و صنایع معدنی" و "کنفرانس مهندسی معدن ایران" و با مشارکت و حمایت مهمترین فعالان این حوزه همچون سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ایمیدرو، در یک زمان و یک مکان برگزار می شوند. برپایی این رویداد یکپارچه در تاریخ 15 لغایت 18 آبان سال جاری و در محل دایمی نمایشگاه های بینالمللی تهران، این امکان را به مخاطبین می دهد تا با صرفه جویی در زمان خود، با بیشترین تمرکز در آن شرکت کنند. رویدادی که علاوه بر غنای علمی، فرصت معرفی شایسته شرکت های داخلی و خارجی فعال را در این حوزه مهیا کرده است.
همچنین امید می رود تمام دست اندرکاران این حوزه با نگاه به آینده کشور و ضرورت استفاده بهینه از این سرمایه بین نسلی، با پیوستن به موج عظیم ایجاد شده، بستر رشد بیش از پیش بخش معدن و صنایع معدنی ایران را فراهم آورند.
مطالب مرتبط