به گزارش معدننامه، سکاندار ایمیدرو در حالی معتقد است که معادن ایران تا 10 سال آینده به 20 میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز خواهند داشت در صورتی که اکنون اغلب قراردادهای همکاری ایران با هیاتهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی در دوران رکود رقم خورده است. دوران رکودی که از آن میتوان به عنوان عصریخبندان معادن ایران یاد کرد.
اکنون شرکتهای آسیایی، اروپایی و آفریقایی به دلیل ذخایر غنی معدنی ایران، وجود بازار بزرگ کشور و منطقهای، منابع انرژی، زیرساختهای مناسب، نزدیکی با کشورهای مستقل مشترک المنافع، همسایگی با کشور معدنخیز افغانستان و غیره برای سرمایهگذاری مشتاق شدهاند اما آیا ایران میتواند تنها با این اعلام آمادگیها و قراردادهایی که هنوز به دلیل سیاستگذاریهای مالیاتی و مشکلات بانکی بر روی کاغذ نیامده است، 20 میلیارد دلار سرمایهگذاری مورد نیاز خود را در بخش معدن ظرف 10 سال آینده تامین کند؟
با این حال بر اساس گزارش تازه منتشر شده ایمیدرو، از ابتدای سال جاری تا پایان مرداد ماه 95 ارزش صادرات محصولات معدنی و صنایع معدنی از 2.9 میلیارد دلار عبور کرد این در حالی است که در همین مدت ارزش واردات این محصولات به کشور به 1.4 میلیارد دلار رسید.
همچنین ارزش صادرات 5 ماه امسال در مقایسه با عملکرد مدت مشابه سال 94 با رشد 23درصدی همراه شد. در 5 ماه سال قبل ارزش صادرات محصولات معدنی و صنایع معدنی به 2.3 میلیارد دلار رسیده بود.
در این گزاش نکته قابل توجه این است که در تجارت این بخش، رشد صادرات زنجیره فولاد 62درصد، مس 471 درصد، روی 24درصد، سرب 45درصد، مولیبدن 147درصد، کروم 18درصد و میکا 861درصد است. در این مدت ارزش صادرات زنجیره فولاد به یک میلیارد و 293 میلیون دلار و مس به 422 میلیون دلار افزایش پیدا کرد.
بنا بر پایه این گزارش از ابتدای فرودین تا پایان مرداد ماه 95 ارزش واردات محصولات معدنی و صنایع معدنی با کاهش 26درصدی همراه شد و به 1.4 میلیارد دلار رسید. این در حالی است که ارزش واردات مدت مشابه سال قبل، بیش از 1.9 میلیارد دلار بوده است.
بررسیها نشان میدهد در حال حاضر ایران 2.7 میلیارد تن معادل یک درصد جهانی ذخایر سنگآهن، 2.6 میلیارد تن معادل 4 درصد جهانی ذخایر مس، 11 میلیون تن معادل 4 درصد جهانی روی محتوا، 250 تن معادل نیم درصد جهانی ذخایر طلا، 1.16 میلیارد تن معادل تقریبا 5 درصد جهان ذخایر بوکسیت دارد. با توجه به این ظرفیتهای معدنی باید دید چقدر بستر سرمایهگذاری خارجی در کشور فراهم است. با توجه به اینکه تکنولوژی در سرتاسر جهان با سرعت در حال بروز شدن است چه میزان ایران برای سرمایهگذاران خارجی جذاب خواهد بود؟
مطالب مرتبط