حالا یکی از مشاوران تجاری سابق کاخ سفید اعلام کرده که تعرفههای دونالد ترامپ بر آلومینیوم و فولاد، بیشتر ناشی از نگرانی از تصاحب بازارهای جهانی توسط چین و آسیب تولید آمریکا بوده و گویا ترامپ دست به یک اقدام پیش دستانه زده است.
تعرفههایی که قرار است از ۱۲مارس اعمال شوند، بیشتر نشانگر نگرانی آمریکا درخصوص اقدامات ناکافی برای متوقف کردن ظرفیت مازاد بوده است درنتیجه به طور کامل به چین و سیاستها و اقدامات غیربازاری این کشور مربوط میشود.
مساله این است که فولاد یکی از مهمترین صنایعی است که با اعمال تعرفههای ترامپ بر کشورهای مکزیک و کانادا تحتتاثیر زیادی قرار خواهد گرفت. براساس گفته تحلیلگران، تعرفههای اعمالشده توسط رییسجمهور آمریکا دونالد ترامپ علیه کانادا، مکزیک و چین این پتانسیل را دارند که بر سود شرکتها تاثیر بگذارند و مسیر تورم، رشد اقتصادی و عملکرد بازار سهام را تعیین کنند. اگرچه برخی شرکتهایی که با مکزیک و کانادا درگیر هستند پس از آنکه ترامپ موافقت کرد تعرفههای جدید بر این کشورها به مدت یک ماه به تاخیر بیفتند، بخشی از زیانهای خود را جبران کردند اما سرمایهگذاران همچنان در حال ارزیابی پیامدهای گسترده این تعرفهها هستند.
همچنین کارشناسان از این امر سخن میگویند که تعرفههای ترامپ میتواند تاثیرات متفاوتی بر بازار داخلی ایران داشته باشد تا جایی که گفته میشود اگر تولیدکنندگان داخلی نتوانند با این قیمتها رقابت کنند، با مشکلاتی مواجه خواهند شد.
ترس آمریکا از چین
کیت کالوتکیویچ، مدیر ارشد سیاست تجارت بینالملل در شورای اقتصاد ملی در دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ گفت: تعرفهها، منعکسکننده این نگرانی است که آنچه آمریکا تاکنون برای متوقف کردن ظرفیت مازاد در این بخشها انجام داده، کافی نبوده است. او افزود: تعرفهها تقریبا به طور کامل به چین و سیاستها و اقدامات غیربازاری این کشور مربوط میشوند که این اشباع جهانی را ممکن کرده است. این تعرفهها قرار است از ۱۲مارس اعمال شوند.
منابع آگاه به بلومبرگ نیوز گفتند که دولت ترامپ فشار بر مکزیک را برای اعمال تعرفههای خود بر واردات از چین افزایش داده است. کانادا در اکتبر، ۲۵درصد تعرفه بر طیف گستردهای از فولاد و آلومینیوم ساخت چین اعمال کرد و همچنین به نگرانی در مورد ظرفیت مازاد اشاره کرد.
به گفته کالوتکیویچ، هدف ترامپ از تحمیل این تعرفهها به کانادا و مکزیک این است که اطمینان حاصل کند آمریکا، بهترین توافق را به دست میآورد.
تاثیر تعرفههای ترامپ بر فولاد ایران؛ تهدید یا فرصت؟
در همین رابطه عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: تعرفههای ترامپ میتواند تاثیرات متفاوتی بر بازار داخلی ایران داشته باشد که احتمالا نرخها کاهش یابد اما از طرف دیگر اگر تولیدکنندگان داخلی نتوانند با این قیمتها رقابت کنند با مشکلاتی مواجه خواهند شد.
بهادر احرامیان با اشاره به تاثیر تعرفههای ترامپ در بازار جهانی فولاد بیان کرد: به طور کلی هدف ترامپ از وضع این تعرفهها، حمایت از تولیدکنندگان داخلی آمریکاست. با این کار، واردات برخی محصولات به آمریکا کاهش یافته و تولیدات داخلی آن کشور جایگزین میشود. این موضوع میتواند به افزایش عرضه محصولات فولادی در بازار جهانی منجر شود که طبیعتا بر قیمتها تاثیر میگذارد.
وی ادامه داد: بر همین اساس، در صورتی که عرضه محصولات فولادی در بازار جهانی افزایش یابد، ممکن است قیمت در سایر کشورها کاهش پیدا کند.
به گفته عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، افزایش قیمت دلار معمولا بر قیمت مقاطع فولادی تاثیر مستقیم دارد چرا که هزینههای تولید و واردات مواد اولیه افزایش مییابد.
احرامیان اضافه کرد: با این حال برخی تولیدکنندگان ممکن است نتوانند قیمتهای خود را با نرخ دلار آزاد تطبیق دهند زیرا قیمتهای صادراتی آنها براساس نرخ رسمی ارز تعیین میشود. این موضوع باعث میشود که تاثیر افزایش قیمت دلار بر بازار داخلی کمتر شود.
وی خاطرنشان کرد: از طرفی افزایش قیمت دلار معمولا به عنوان یک تعدیل تورمی در نظر گرفته میشود که بر کل اقتصاد تاثیر میگذارد. این موضوع فقط محدود به محصولات فولادی نیست بلکه میتواند بر قیمت سایر کالاها مانند مس و کالاهای اساسی نیز تاثیرگذار باشد. در واقع، این یک پدیده کلی است که به بخش خاصی از بازار محدود نمیشود.
ضربه ۲۸میلیارد یورویی تعرفههای فولاد و آلومینیوم ترامپ به اروپا
اتحادیه اروپا تخمین میزند که موج اول تعرفههای فولاد و آلومینیوم دونالد ترامپ در راستای تشدید گسترده جنگ تجاری رییسجمهور آمریکا به ۲۸میلیارد یورو برابر ۳/۲۹میلیارد دلار از صادرات این بلوک خواهد رسید.
به گفته افراد نزدیک به تفکر اتحادیه اروپا، تعرفههای فولاد و آلومینیوم دونالد ترامپ علیه اروپا به ۲۸میلیارد یورو خواهد رسید. مقدار کالاها که براساس ارزیابی اتحادیه اروپا شامل محصولات مشتق نیز میشود، حدود چهار برابر بیشتر از آخرین باری است که ترامپ بخش فلزات این اتحادیه را هدف قرار داد.
ترامپ به عنوان بخشی از تلاش خود برای بازنویسی قوانین تجارت جهانی، مجموعهای از عوارض شامل ۲۵درصد تعرفه بر صادرات فولاد و آلومینیوم را اعلام کرد که از ۱۲مارس اعمال خواهد شد. او همچنین تعرفههای تلافیجویانهای را برای سیاستهای شرکای تجاری که به عنوان موانعی برای تجارت آمریکا تلقی میشوند، در نظر گرفته است. کمیسیون اروپا که بر اقدامات تجاری اتحادیه اروپا اختیار دارد، از اظهارنظر خودداری کرد.
برای اتحادیه اروپا، مبارزه بر سر تعرفههای فلزات آمریکا در سال ۲۰۱۸ در دوره اول ترامپ آغاز شد، زمانی که آمریکا به دلیل نگرانیهای امنیت ملی، نزدیک به ۷میلیارد دلار صادرات فولاد و آلومینیوم اروپا را با عوارض تعرفه هدف قرار داد. در آن زمان، مقامات بروکسل این ایده را که اتحادیه اروپا چنین تهدیدی برای آمریکا ایجاد میکند را به تمسخر گرفتند.
در اولین حمله، آمریکا کالاهای فولادی را با تعرفه ۲۵درصدی و آلومینیوم را با ۱۰درصد تعرفه هدف قرارداد و برای برخی محصولات معافیتهایی در نظر گرفت. بلومبرگ پیشتر گزارش داده بود که اینبار هیچ معافیتی در نظر گرفته نشده است.
بلوک ۲۷کشوری با هدف قرارداد شرکتهای حساس دست بهتلافی زد، ازجمله موتورسیکلتهای شرکت هارلی دیویدسون و شلوار جین Levi Strauss & Co. این اقدامات بهصورت محصول به محصول اعمال شد و شامل کالاهای کشاورزی و پوشاک علاوه بر محصولات فولادی و آلومینیومی بود.
دو طرف در سال۲۰۲۱ با یک آتشبس موقت موافقت کردند، زمانی که آمریکا تا حدی اقدامات خود را حذف کرد درحالیکه اتحادیه اروپا تمام اقدامات محدودکننده خود را متوقف کرد.
اتحادیه اروپا گفته است که به سرعت و متناسب با تعرفههای آمریکا پاسخ خواهد داد و میتواند به عنوان اولین گام لیستهایی را که قبلا تعلیق شده بود، دوباره فعال کند. بلومبرگ پیش از این گزارش داده که کمیسیون در حال تهیه فهرستهای مختلفی با بخشها و کالاهای مختلف بوده که هدف آنها آسیبرسانی بیشتر بهطرف آمریکایی ازجمله در حوزههای انتخابیه حساس است.
این کمیسیون گفته که رفع تعرفههای تعلیق شده که تا پایان ماه مارس متوقف شده است، میتواند بهسرعت انجام شود.
به گفته منابع آگاه، ماروس سفکوویچ رییس بازرگانی اتحادیه اروپا که هفته گذشته با هاوارد لوتنیک،وزیر بازرگانی آمریکا، جیمیسون گریر نماینده منتخب تجاری آمریکا و مدیر شورای اقتصاد ملی کوین هاست، دیدار کرد به نمایندگان اتحادیه اروپا گفت که جو مثبت است اما هنوز مذاکرهای انجام نشده است. سفکوویچ گفت که از این نشست به عنوان اولین نقطه تماس برای باز کردن کانالهای ارتباطی و تلاش برای رد ادعاهای آمریکاییها که به گفته او نادرست است، از جمله اینکه مالیات بر ارزشافزوده اروپا برای آمریکا ناعادلانه بوده، استفاده کرده است.
برای جلوگیری از درگیری تجاری، سفکوویچ به همتایان آمریکایی خود پیشنهاد داده است که تعرفههای گمرکی بر کالاهای صنعتی، ازجمله خودرو، یکی از خواستههای دیرینه ترامپ، کاهش یابد.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست