چنین وضعیتی گویای آن است که بدون سیاستگذارای مدبرانه نمیتوان مشکل را حل کرد و تنها شاهد آن خواهیم بود که شرایط بحرانیتر میشود. مساله مهم این است که مشکل صنعت برق باید در کشور مورد توجه جدیتری قرار گیرد و تا زمانی که این معضل حل نشود، قطعا در همه حوزهها با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
در این زمینه ضروری است که سیاستگذاران و مدیران مربوطه بهگونهای برنامهریزی کنند تا در فصول سرد سال و شرایط بحرانی، فشار کمتری بر بخش صنعت و معدن وارد شود. مسالهای که نیازمند مدیریت دقیق توزیع انرژی و همکاری میان وزارتخانههای مختلف از جمله صنعت، نیرو و نفت است. کارشناسان تاکید میکنند که نباید شاهد بیعدالتی در قطعی منابع بین صنایع فولادی کشور باشیم چراکه عدم توازن در میزان قطعی برق و گاز این صنایع را دچار اختلال جدی در فرآیند تولید و فعالیتهای اقتصادی کرده و اعتماد سرمایهگذاران را متزلزل میسازد.
اما تشدید ناترازی انرژی از چند سال گذشته منجر به کاهش تولید فولاد و محصولات زنجیره آهن و فولاد شده به طوری که براساس آخرین آمار انجمن تولیدکنندگان فولاد، افت ۵/۵درصدی تولید فولاد ایران ثبت شده است. کاهش تولید فولاد میانی کشور در۱۰ماهه امسال به دلیل محدودیتها در تامین برق و گاز صنایع رقم خورده است.
این ناترازی منجر به کاهش حدود ۵/۱میلیون تنی فولاد به ارزش بیش از ۶۵۰میلیون دلار شده است؛ این نکته از آنجا اهمیت دارد که فولادیها در کنار پتروشیمیها از بزرگترین تامینکنندگان ارز کشور بهشمار میروند.
براساس آمارهای منتشر شده از سوی انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور، نرخ افت تولید فولاد ایران در ۹ماهه امسال ۸/۴درصد بود که این رقم در پایان دیماه به ۵/۵درصد رسیده است. امسال حدود ۲۵میلیون و ۲۳۰هزار تن فولاد میانی تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته یکمیلیون و ۲۶۰هزار تن کمتر تولید شده است؛ بنابراین محدودیتهای انرژی در واحدهای کوچک و متوسط بخش خصوصی در ۱۰ماه گذشته در محصولات و زنجیره فولاد خود را در آمارها نشان داده است. کاهش ۲/۴درصدی در کل مقاطع طویل فولادی از جمله تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی و سایر مقاطع نیز از دیگر پیامدهای ناشی از ناترازی انرژی است.
تولید میلگرد با هشتمیلیون و ۲۴۵هزار تن در همین مدت با کاهش ۶/۵درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبهرو بوده است. همچنین تولید گندله سنگآهن با ۵۲میلیون و ۵۴هزار تن در ۱۰ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴/۳درصد کاهش داشته در حالی که تولید همین محصول در ۱۰ماهه سال گذشته به میزان ۵۳میلیون و ۸۷۹هزار تن بوده است.
به باور کارشناسان در سالهای اخیر وضعیت تولید و اشتغال در عرصه معدن به دلیل ناترازی انرژی بهشدت تحتتاثیر قرار گرفته است. موضوعی که باعث شده فعالان اقتصادی تولیدشان را کاهش داده، روبه ورشکستی رفته و در بلاتکلیفی مطلق دستوپا بزنند.
متاسفانه امسال تولیدکنندگان صنعت فولاد با خاموشیهای پیدرپی روبهرو بودهاند. مساله این است که گناه یک تولیدکننده چیست که باید علاوه بر تامین تسهیلات و ارز مورد نیاز مشکل ناترازی انرژی را هم تحمل کند؟! مسوولان چطور انتظار دارند که تولیدکنندگان صنایع مختلف که به دلیل محدودیتهای انرژی نتوانستهاند به درستی تولید و کسب درآمد کنند، مالیات، بیمه، اقساط بانکی و قبوض برق و گاز را به موقع پرداخت کنند؟!
این موضوع در حالی مطرح است که کارشناسان گلایه دارند که برخی از مسوولان سالهاست که به فکر منافع شخصی خود بودهاند، فرزندان خود را در خارج از کشور تربیت کرده و از سفره دولت بهره بردهاند و بدون دغدغهمندی برای تامین نیازهای اولیه فعالان اقتصادی گذران عمر کردهاند! ناترازی واژهای است که به باور فعالان اقتصادی به نوعی لاپوشانی سوءمدیریتها و بیکفایتیها برمیگردد و پیشنهاد میشود به جای ناترازی از ترک فعل دولتهای قبلی سخن بگوییم.
موضوعی که ما را به شرایط فعلی رسانده و باعث ایجاد مشکلاتی برای فعالان بخش خصوصی و کل جامعه شده است اما درخصوص بیکفایتی مدیران میتوان به آمارها نگاه کرد. به طور مثال مصرف برق در ایران ۵۸درصد رشد داشته است در حالی که ظرفیت تولید تنها ۷/۱درصد افزایش یافته، موضوعی که منجر به کمبود شدید برق شده است.
بیش از ۳۰۰ هزار میلیارد تومان ارزش تولید در فولاد از دست رفته است
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه به دلیل ناترازی در بخش انرژی مورد نیاز صنعت فولاد بیش از ۳۰۰هزار میلیارد تومان ارزش تولید در فولاد از دست رفته است، اظهار داشت: ناترازی انرژی و قطع گاز و برق منجر به کاهش تولید در ۱۰ماه امسال شده است که باید برای آن تدابیری اندیشیده شود.
سیدرسول خلیفهسلطانی افزود: صنعت فولاد تنها پنجدرصد گاز و هفتدرصد برق کشور را مصرف میکند این در حالی است که بیش از ۵۰درصد محدودیتهای انرژی بر فولادیها اعمال میشود. دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ادامه داد: ناترازی انرژی نهتنها منجر به کاهش تولید در فولاد و زنجیره آن میشود، بلکه کاهش صادرات و ارزآوری را به دنبال دارد.
وی با اشاره به اینکه ناترازی انرژی روزبهروز در کشور تشدید میشود و نیاز به چارهجویی اساسی دارد، گفت: این امر به سیاستهای غلط در گذشته برمیگردد در حالی که باید برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای رفع ناترازی انرژی و سرمایهگذاری در این عرصه صورت بگیرد. خلیفهسلطانی عنوان کرد: نباید به خاطر ناترازی انرژی، بخش مولد صنعت متوقف شود زیرا این کار بر افت تولید، صادرات و اشتغال اثرگذار است.
وی با بیان صنعت فولاد مکلف به ساخت نیروگاه شده است، گفت: برای ساخت نیروگاه ۱۰هزار مگاوات برقی باید حداقل ۶میلیارد دلار سرمایهگذاری صورت گیرد ضمن اینکه فولادیها تخصصی در حوزه ساخت نیروگاه ندارند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران بیان داشت: فولادیها میتوانند این هزینه را صرف تولید کنند اما به صورت داوطلبانه برای عبور از بحران ناترازی انرژی اقدام به راهاندازی نیروگاه کردهاند.
خلیفهسلطانی با اشاره به اینکه دولت قرار بود بسته حمایت از تولید را تهیه کند، گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت در بحث ناترازی انرژی برای صنعتگران بستهای تهیه کرد که باید این بسته به مرحله اجرا برسد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ابراز کرد: همانگونه که دولت انتظار ساخت نیروگاه و تامین انرژی از صنعتگران و تولیدکنندگان دارد باید دولت نیز در حوزه تنفس تسهیلات، مالیات، بیمه و سایر موارد از صنعتگران حمایت کند.
وی خاطر نشان کرد: ما نیز از از وزارت نیرو، نفت، اقتصاد و وزارت صمت میخواهیم تا از صنعتگران حمایت کنند و به بحران ناترازی انرژی توجه ویژهای داشته باشند.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست