جمعه 29 فروردين 1404 شمسی /4/18/2025 3:20:09 AM
  • گروه مطلب:| گزارش| معدن| فارسی|
  • کد مطلب:77649
  • زمان انتشار:سه شنبه 2 بهمن 1403-6:46
  • کاربر:

نقره به دلیل کاربردهای گسترده و جذابیت سرمایه‌گذاری در بازارهای جهانی، رقیب جدی‌ای برای طلا شده و رشد قیمتی چشمگیری را تجربه کرده است. 
نقره طلاتر خواهد شد!

مساله مهم این است که اگر ارزش بازار این کالا مانند طلا و نفت افزایش یابد، اهمیت نقش تقاضای جهانی و پتانسیل کاربرد‌های صنعتی این فلز را نشان خواهد داد. در ادامه از آنجایی که دارایی‌هایی با ارزش بالای بازار، معمولا از نقدشوندگی بیشتری برخوردارند بنابراین، این مهم به سرمایه‌گذاران امکان می‌دهد که به راحتی وارد بازار نقره یا از آن خارج شوند.
در بررسی رشد ارزش نقره همین بس که در سال۲۰۱۵ نسبت ارزش بازار طلا به نقره ۲۰واحد بود که به ۵واحد در سال۲۰۲۲ رسید که این مهم رشد قابل‌توجه نقره در بازارهای جهانی را نشان می‌دهد. همچنین بهتر است بدانیم که قیمت نقره از ۱۵ دلار به ازای هر اونس در سال۲۰۲۰، به ۳۰ دلار به ازای هر اونس در سال۲۰۲۴ رسید. این بدان معناست که نقره در مدت زمان پنج سال با رشد کامل روبه‌رو شده در حالی که طلا در همین بازه زمانی تنها ۴۶‌درصد رشد داشته است.
مدت‌هاست که این فلز به دلیل ویژگی‌های منحصر‌به‌‌فرد یکی از اجزای حیاتی در بخش صنعت شناخته می‌شود و البته اهمیت آن روزبه‌روز هم روبه افزایش است. ازجمله موارد مثبت کاربردی این فلز می‌توان به رسانای بالای الکتریکی و حرارتی، بازتابندگی و خواص ضدباکتریایی، نقش آن در پنل‌های خورشیدی و صنعت خودروسازی اشاره کرد. نقش غیرقابل جایگزین نقره در فناوری‌های مدرن و راه‌حل‌های انرژی سبز نیز نباید نادیده گرفته شود. حال این موارد و افزایش تقاضای سرمایه‌گذاری از عوامل مهم تاثیرگذار بر بازار جهانی نقره هستند. باتوجه به افق۲۰۳۰ که به دلیل مشکلات زیست‌محیطی و رشد جمعیت نیاز به انرژی پایدار بیشتر می‌شود، در نتیجه باید گفت نقره از طلا هم طلاتر خواهد شد.
حالا با ورود شمش نقره به بورس کالا و افزایش ارزش بازار این فلز گرانبها متوجه می‌شویم که نقره توانسته است جایگاه ویژه‌ای در سبد سرمایه‌گذاری پیدا کند اما سوال مهم این است که آیا نقره می‌تواند آینده‌ای بهتر از طلا داشته باشد؟ آیا آینده نقره همچون بیت‌کوین و طلا با رشد‌ مناسبی عجین خواهد شد یا کماکان سرمایه‌گذاران نمی‌توانند به دید سرمایه‌گذاری روی این فلز حساب باز کنند؟

تغییر نگرش سرمایه‌گذاران به دارایی‌های امن
تقاضای صنعتی برای نقره یکی از عوامل کلیدی محرک بازار جهانی نقره است. نقره به دلیل ویژگی‌های منحصربه‌فردی مانند رسانایی بالای الکتریکی و حرارتی، بازتابندگی و خواص ضدباکتریایی، یکی از اجزای حیاتی در کاربرد‌های صنعتی مختلف است. این فلز به طور گسترده در صنایع الکترونیک، پنل‌های خورشیدی و صنعت خودروسازی استفاده می‌شود. به‌عنوان مثال، خمیر نقره در سلول‌های فتوولتائیک برای پنل‌های خورشیدی کاربرد دارد که به دلیل حرکت جهانی به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر، تقاضای آن افزایش یافته است. این تقاضای قابل‌توجه، نقش غیرقابل جایگزین نقره در فناوری‌های مدرن و راه‌حل‌های انرژی سبز را نشان می‌دهد و به طور چشمگیری بازار را پیش می‌برد.
تقاضای سرمایه‌گذاری نیز یکی دیگر از عوامل مهم تاثیرگذار بر بازار جهانی نقره است. سرمایه‌گذاران نقره را به‌عنوان یک دارایی امن، مشابه طلا، به‌ویژه در زمان‌های عدم اطمینان اقتصادی یا نوسانات بازار، در نظر می‌گیرند. سکه‌ها، شمش‌ها و صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) نقره همواره توجه سرمایه‌گذاران نهادی و خرده‌فروشی را که به دنبال تنوع‌بخشی به پرتفوی خود و محافظت در برابر تورم یا کاهش ارزش ارز هستند، به خود جلب می‌کنند.
از آنجایی که ارزش بازار براساس حاصل‌ضرب حجم معاملات در قیمت کالا به دست می‌آید، مشخصا افزایش در تقاضا، افزایش در قیمت‌ها را نیز به همراه خواهد داشت. در همین راستا قیمت نقره از ۱۵دلار به ازای هر اونس در سال۲۰۲۰ به ۳۰دلار به ازای هر اونس در سال۲۰۲۴ رسیده است. این یعنی نقره در مدت زمان پنج سال با رشد ۱۰۰‌درصدی مواجه شده است در حالی که رشد طلا در همین بازه زمانی تنها ۴۶‌درصد بوده است. گفتنی است در بازه زمانی مذکور، تنش‌ها و جنگ‌ها در سراسر دنیا به حداکثر خود رسیده است و فرصت خوبی برای رشد طلا را ایجاد کرده بود.

نقره در بورس کالا
به واسطه این اقبال جهانی و تغییر نگرش در مصرف انرژی با توجه به افق۲۰۳۰، توجه به نقره در داخل کشور نیز به حداکثر خود رسیده است. در همین راستا از ۲۰آذرماه، مبادلات نقره در بورس کالا آغاز شده و تاکنون در مجموع ۳۵۵۱کیلوگرم شمش نقره در قالب گواهی سپرده و قرارداد آتی به ارزش بیش از ۳۳۵‌میلیارد تومان در این بازار معامله شده است اما این پایان کار نبوده و در هفته گذشته و در تاریخ ۲۶دی ماه رکورد ارزش معاملات این گواهی زده شد و معادل ۶۰۹کیلوگرم برابر با ۵۷‌میلیارد تومان معامله در رینگ نقره صورت گرفت.
می‌توان گفت اقبال جهانی به نقره، این کلاس دارایی را حتی از طلا نیز متمایز کرده است. از نسبت ارزش بازار این دو کالا که از ۲۵واحد به ۵واحد کاهش یافته تا رشد قیمتی خیره‌کننده نقره، این کالا را به یک دارایی امن بدل کرده است. حتی با توجه به افق۲۰۳۰ که به دلیل چالش‌های زیست‌محیطی، رشد جمعیت، نیاز به انرژی پایدار و تعهدات بین‌المللی برای مقابله با تغییرات اقلیمی، توجه به انرژی‌های تجدید‌پذیر قوت خواهد گرفت و اینجاست که نقره از طلا هم طلاتر خواهد شد.
گفتنی است امروزه از نقره برای آلیاژهای لحیم و لحیم کاری، باتری‌ها، دندانپزشکی، تراشه‌های LED، راکتورهای هسته‌ای، انرژی فتوولتائیک (یا خورشیدی)، تراشه‌های RFIDبرای ردیابی بسته‌های یا محموله‌ها در سراسر جهان، نیمه‌هادی‌ها، صفحه نمایش لمسی، مواد نگهدارنده چوب و بسیاری دیگر از مصارف صنعتی استفاده می‌شود. بیشترین مصرف‌کنندگان نقره برای کاربردهای صنعتی در دهه گذشته آمریکا، کانادا، چین، هند، ژاپن، کره جنوبی، آلمان و روسیه بوده‌اند.

رسیدن قیمت آلومینیوم به بالاترین سطح ۳ماهه اخیر
در ادامه به اهمیت آلومینیوم می‌پردازیم. قیمت آلومینیوم در بازارهای جهانی با نشانه‌های رشد تقاضا در چین و موفقیت اقدامات محرک اقتصادی پکن، بهترین عملکرد هفتگی خود طی سه ماه گذشته را ثبت کرده است. این روند نشان‌دهنده بهبود شرایط بازار فلزات صنعتی از جمله آلومینیوم است. با وجود چالش‌های مداوم در روند تقاضا، برخی فعالان بازار معتقدند عوامل تاثیرگذار بر روند عرضه، نقش پررنگ‌تری در بازار آلومینیوم اولیه اروپا در سال۲۰۲۵ ایفا خواهند کرد.
به دنبال امیدها به رشد تقاضای فلزات در چین و نشانه‌هایی از موفقیت تلاش‌های پکن برای احیای اقتصاد، آلومینیوم بهترین هفته خود را در سه ماه اخیر به ثبت رساند. داده‌های منتشر شده در روز جمعه ۱۷ژانویه ۲۰۲۴ نشان داد که تولید ناخالص داخلی چین در سال۲۰۲۴، به میزان ۵‌درصد افزایش یافته و به هدفگذاری دولت دست یافته است. اقدامات محرک اقتصادی در سه ‌ماهه پایانی سال گذشته میلادی، منجر به رشد ۴/‏۵‌درصدی شد که سریع‌ترین نرخ رشد در شش فصل اخیر است و پیش‌بینی‌های متوسط اقتصاددانان را پشت سر گذاشت.
تولید صنعتی و خرده‌فروشی چین نیز از انتظارات فراتر رفت و کاهش قیمت مسکن در ماه دسامبر۲۰۲۴ با سرعت کمتری ادامه یافت. این تحولات نشانه‌هایی از تثبیت در بخش املاک و مستغلات، یکی از ارکان اصلی تقاضا برای فلزات صنعتی از مس و آلومینیوم تا فولاد را نشان می‌دهد.
قیمت آلومینیوم تا ۶/‏۱‌درصد افزایش یافت و به ۲‌هزار و ۶۵۸دلار در هر تن در بورس فلزات لندن رسید که بالاترین سطح از اواخر ماه نوامبر تاکنون است. قیمت‌ها در بعدازظهر به وقت محلی در سطح ۲‌هزار و ۶۷۲دلار قرار داشت و در حال ثبت بهترین هفته خود از اواخر ماه سپتامبر با رشد ۹/‏۳‌درصدی بود.

در ادامه وضعیت بازار آلومینیوم آلیاژی«P۱۰۲۰»
اروپا در سال۲۰۲۵ با توجه به وابستگی پریمیوم‌ها به تغییرات ژئوپلیتیکی و محدودیت‌های ایجاد شده در سمت عرضه و افت حجم تقاضای مداوم نامشخص ارزیابی می‌شود. پریمیوم آلومینیوم آلیاژی«P۱۰۲۰» با شرط پرداخت تعرفه‌های گمرکی در بندر روتردام هلند، رقمی حدود ۳۵۰ تا ۳۷۵دلار در هر تن در روز ۹ ژانویه ۲۰۲۵ ارزیابی شد که افزایش ۴۹‌درصدی را نسبت به مدت مشابه سال۲۰۲۴ نشان می‌دهد. همچنین پریمیوم آلومینیوم آلیاژی «P۱۰۲۰» بدون احتساب تعرفه‌های گمرکی، رقمی حدود ۳۰۰ تا ۳۲۰ دلار در تن با شرط تحویل در بندر روتردام ارزیابی شد که نسبت به سال۲۰۲۴، حدود ۷۵‌درصد افزایش را تجربه کرد.
در آغاز سال۲۰۲۴، جهش هزینه‌های حمل‌و‌نقل یکی از چالش‌هایی بود که بازار آلومینیوم اروپا با آن مواجه شد. با توجه به اختلالات ایجاد شده در دریای سرخ، کشتی‌های حمل بار که از کانال سوئز عبور می‌کردند، برای در امان ماندن از مشکلات به وجود آمده مجبور بودند مسیر خود را به دماغه امید نیک تغییر دهند. این مساله سبب شد زمان تحویل محموله‌ها و هزینه حمل بار با کشتی‌ها افزایش پیدا کند. اختلالات ایجاد شده در دریای سرخ باعث شد تعداد زیادی از فعالان بازار، ریسک واردات فلزات به خصوص فلز آلومینیوم به اروپا را به جان نخرند. به همین دلیل حجم مبادلات تجاری این فلز و در نتیجه عرضه آن در بازار قاره سبز نزولی شد.
علاوه ‌بر این، روند صعودی قیمت آلومینیوم در بازار آسیا موجب شد پریمیوم آلومینیوم آلیاژی «P۱۰۲۰» با شرط تحویل در بندر روتردام هلند افزایش پیدا کند، بر همین اساس بازار آلومینیوم اروپا با محدودیت دسترسی مواجه شد.
حتی با وجود روند صعودی قیمت‌ها در سال۲۰۲۴، فعالان بازار بر این باورند که پریمیوم آلومینیوم آلیاژی «P۱۰۲۰»با شرط تحویل محموله‌ها در بندر روتردام برای ترغیب به افزایش حجم واردات از مبدا کشورهای آسیایی جهش چندانی پیدا نخواهد کرد و هزینه‌های لجستیکی بالا برای واردکنندگان جبران نمی‌شود. شماری از منابع آگاه اظهار داشتند که اگر شرایط به همین منوال ادامه پیدا کند، حجم عرضه آلومینیوم آلیاژی «P۱۰۲۰» کاهش بیشتری را تجربه خواهد کرد و به موازات آن، پریمیوم این محصول نیز روندی صعودی را به ثبت می‌رساند.
در همین راستا، انتظار می‌رود پریمیوم محموله‌های آلومینیوم آلیاژی «P۱۰۲۰» با شرط تحویل در بنادر اصلی ژاپن برای سه ماهه نخست سال۲۰۲۵ روند صعودی خود را حفظ کند. شماری از فعالان بازار اروپایی، رقم پریمیومی بیشتر از ۱۷۵دلار در هر تن با شرط تحویل در بنادر اصلی اروپا و تقبل هزینه ارسال توسط خریدار (CIF) که در سه ماهه پایانی سال۲۰۲۴ تعیین شده بود را برای این محصول آلومینیومی در سه ماهه نخست۲۰۲۵ پیش‌بینی می‌کنند.
منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین