حتی مسوولان با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از ۲۰هزار مگاوات قطعی برق داریم، اعلام کردهاند که سال آینده هم برق کافی در اختیار تولیدکنندگان قرار نخواهد گرفت. این در حالی است که خسارات وارده به فولادسازان به دلیل محدودیت انرژی در ۹ماهه سال جاری بیش از ۱۰۰هزارمیلیارد تومان برآورد شده است و مشخص نیست چه کسی باید تاوان آن را بدهد؟!
در سالهای اخیر وضعیت تولید و اشتغال در عرصه معدن به دلیل ناترازی انرژی بهشدت تحتتاثیر قرار گرفته است؛ موضوعی که باعث شده فعالان اقتصادی تولید خود را کاهش داده ، روبه ورشکستی رفته و در بلاتکلیفی مطلق دستوپا بزنند .متاسفانه امسال تولیدکنندگان صنعت فولاد با خاموشیهای پیدرپی روبهرو بودهاند. سئوالی که مطرح میشود این است که گناه یک تولیدکننده چیست که باید علاوهبر تامین تسهیلات و ارز موردنیاز مشکل ناترازی انرژی را هم تحمل کند؟! مسوولان چطور انتظاری دارند که تولیدکنندگان صنایع مختلف که به دلیل محدودیتهای انرژی نتوانستهاند بهدرستی تولید و کسب درآمد کنند، مالیات، بیمه، اقساط بانکی و قبوض برق و گاز را به موقع پرداخت کنند؟!
این موضوع در حالی مطرح است که کارشناسان گلایه دارند برخی از مسوولان سالهاست که به فکر منافع شخصی بودهاند، فرزندان خود را در خارج از کشور تربیت کرده و از سفره دولت بهره بردهاند و بدون دغدغهمندی برای تامین نیازهای اولیه فعالان اقتصادی گذران عمر کردهاند! ناترازی واژهای است که به باور فعالان اقتصادی به نوعی لاپوشانی سوءمدیریتها و بیکفایتیها برمیگردد و پیشنهاد میشود به جای ناترازی از ترک فعل دولتهای قبلی سخن بگوییم. موضوعی که ما را به شرایط فعلی رسانده و باعث ایجاد مشکلاتی برای فعالان بخش خصوصی و کل جامعه شده است اما درخصوص بیکفایتی مدیران میتوان به آمارها نگاه کرد. به طور مثال مصرف برق در ایران ۵۸درصد رشد داشته است در حالی که ظرفیت تولید تنها ۷/۱درصد افزایش یافته، موضوعی که منجر به کمبود شدید برق شده است.
البته درخصوص بحث انرژی بهتازگی وزیر صمت از بیاعتنایی کمیسیون اقتصادی گله کرده است و بیتوجهی این نهاد به بسته حمایتی وزارت صمت از واحدهای تولیدی و صنایع درخصوص تامین گاز و برق را ضربه جبرانناپذیر به تولید دانسته است. در واقع سهمیه حداقلی که برای صنعت و تولید با حضور معاونان رییسجمهور، وزرا و سازمان برنامهوبودجه در دولت مطرح شده و به کمیسیون اقتصاد رفته، در کمال ناباوری توسط این کمیسیون کنار گذاشته شده است! با چنین سیاستهایی به طور حتم تابآوری صنایع به آخر میرسد و توانی بیش از این برای ادامه تولید باقی نخواهد ماند.
در این زمینه با اینکه تشکلهای معدنی از وزارتخانههای اقتصادی دولتی خواستار حمایت از صنایع کشور و جبران بخشی از زیانهای وارده به آنها هستند اما هنوز اقدام خاصی صورت نگرفته است. به طور مثال در هفته جاری هم سهمیه گاز فولادیها مجددا کاهش یافته و باعث شده که تابآوری صنایع بهشدت کاهشی شود. در این خصوص تشکلها خواستار توجه بیشتر دولت به مشکلات و ارائه راهکارهای عملی برای جبران خسارتها شدهاند.
تقلیل مجدد گاز و برق تحویلی به صنایع
در این زمینه وزیر صنعت، معدن و تجارت بیاعتنایی کمیسیون اقتصادی به گاز و برق صنایع و بسته حمایتی وزارت صمت از واحدهای تولیدی و صنایع را ضربه جبرانناپذیر به تولید بهعنوان پیشران توسعه کشور دانست.سیدمحمد اتابک، وزیر صنعت، معدن و تجارت، تامین برق و گاز تولید و صنعت را اولویت کشور اعلام کرد. وی گفت: اگر تولید با وقفه مواجه شود، اشتغال نابود شده و معضلات اجتماعی ناشی از آن گریبانگیر معیشت خانوار خواهد شد.
وی با ابراز تاسف افزود: سهمیه حداقلی که برای صنعت و تولید با حضور معاونان رییسجمهور، وزرا و سازمان برنامهوبودجه در دولت مطرح شد و به کمیسیون اقتصاد رفت اما در کمال ناباوری، حداقل تعیین شده هم توسط این کمیسیون کنار گذاشته شد.
وزیر صمت به تصویب کلیات طرح حمایتی در کمیسیون زیربنایی اشاره کرد و یادآور شد: بعد از طرح و موافقت کلیات در کمیسیون زیربنایی، طرح حمایتی عینا به دولت رفت و به درخواست رییس کمیسیون اقتصادی دیگر بار به کمیسیون ارجاع داده شد.
وی در ادامه تاکید کرد: تابآوری صنایع به انتها رسیده و توانی بیش از این برای ادامه تولید باقی نمانده است.
اتابک به کسانی که طرح را بر زمین گذاشتند، گفت: تولیدکننده و صنعتگر توانی برای حفظ بنگاه و اشتغال کارکنانش ندارد و عواقب سوء ناشی از این سهلانگاری متوجه اهالی صنعت و آحاد جامعه خواهد بود.
احتمال قطع کامل برق صنایع در روزهای آینده
علیمحمد ابویی، رییس هیاتمدیره انجمن نوردکاران فولاد نیز در این همایش گفت: خبر خوبی برای فعالان صنعت فولاد ندارم، از وزارت صمت و وزارت کشور خبرهایی به گوش میرسد مبنی بر اینکه دستور داده شده که برق صنایع به طور کامل قطع شود.
ابویی با بیان اینکه طی این سالها با راهکارهای مختلفی مانند احداث نیروگاه از سوی دولت مواجه بودهایم، گفت: زمانی که آقای علیآبادی وزیر صمت بودند میگفتند صنعتگران طبق قانون میتوانند از وزارت نیرو به دلیل خسارت قطعی برق شکایت کنند و حالا ایشان وزیر نیرو هستند.
تاثیر منفی ناترازی انرژی بر وضعیت ولید و اشتغال
جهانبخش شکری، عضو هیاتمدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در همایش بررسی چالش ناترازی انرژی و روند قیمتگذاری برق در صنعت فولاد اظهار کرد: متاسفانه امسال تولیدکنندگان صنعت فولاد با سه ماه خاموشی مواجه بودند.
وی ادامه داد: همچون سال گذشته، امسال انرژی موردنیاز دراختیار صنعتگران نبود و وزیر هم تاکید کرد که سال آینده برق در اختیار تولیدکنندگان نخواهد بود، به طوری که در حال حاضر بیش از ۲۰هزار مگاوات قطعی برق داریم.
شکری تاکید کرد: متاسفانه هیچگونه زیرساختی در این زمینه وجود ندارد. با این میزان سرمایهگذاری در سایر کشورها میتوان عملکرد بهتری داشت و به دنبال سرمایهگذار جدید هستند که در این حوزه سرمایهگذاری کنند. وی افزود: گناه یک تولیدکننده چیست که باید علاوهبر مشکلات ناترازی انرژی، چالش درخصوص تامین تسهیلات و ارز موردنیاز داشته باشد. شکری گفت: هم اکنون صنعت روبه ورشکستی است و در یک بلاتکلیفی مطلق بهسر میبریم. شکری ادامه داد: بنده بیش از ۷۰سال است که در منطقه کرمانشاه سرمایهگذاری کردهام اما تمامی واحدهای تولیدی در حال نابودی است. سوال این است که دولت چه سیاستی مدنظر دارد؟
عضو هیاتمدیره خانه صنعت ایران اظهار کرد: انتظار میرود وزیر برای رفع مشکلات تولیدکنندگان چارهاندیشی کند. اکنون نیاز به توجه و اقدامات جدی دولت و مجلس برای بهبود وضعیت بلاتکلیفی تولیدکنندگان هستیم.
فولاد صنعتی انرژیبر است
سیدمحمد احرامیان، عضو هیاتمدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به بررسی وضعیت منابع آبی و انرژی در کشور پرداخت و گفت: برداشت منابع آبی کشور به میزان ۱۵۰مترمکعب است که تنها ۱۵صدمدرصد از کل منابع آبی را تشکیل میدهد و این عدد بهشدت بالا رفته و نگرانکننده است.
وی ادامه داد: تولید گاز کشور به ۳۰۰میلیارد مترمکعب میرسد که از این مقدار ۲۹۴میلیارد مترمکعب مربوط به کل کشور است و به صنایع مختلفی مانند پتروشیمی، سیمان و فولاد اشاره شده است. احرامیان بیان کرد: مصرف کل انرژی در کشور به ۳۳۰میلیارد کیلووات ساعت میرسد که کمتر از ۱۰درصد از این مقدار به مصرف برق مربوط میشود.
وی تاکید کرد: در این میان، حدود ۲۵۰۰ مگاوات از برق تولیدی در نیروگاهها به خود نیروگاهها اختصاص دارد.
احرامیان بیان کرد: با توجه به اینکه در صنعت فولاد میزان انرژی، بالاتر از حد معمول است، نیازمند توجه جدی مسوولان هستیم اما متاسفانه هیچ مزیتی در این وضعیت وجود ندارد و نیاز به توجه و تغییرات اساسی در مدیریت منابع انرژی داریم.
ضرورت همکاری دولت و تولیدکنندگان
آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت و معدن در ادامه به تشریح ساختار انجمنهای صنعتی و معدنی در ۳۱ استان کشور پرداخت و گفت: اکنون انجمنها به صورت خودگردان و خصوصی اداره میشوند.
وی به مشکلاتی از جمله کمبود انرژی و تاثیر آن بر تولید اشاره کرد و گفت: جلساتی برای بررسی ناترازی انرژی و تاثیر آن بر قیمت تمامشده صنعت فولاد برگزار شده است.
خالقی با اشاره به مشکلات ناشی از قطعی گاز و برق در صنایع گفت: این موضوعات بهشدت بر تولید و هزینههای کارفرمایی تاثیر گذاشته است.
دبیرکل خانه صنعت و معدن اظهار کرد: در سالهای اخیر وضعیت تولید و اشتغال بهشدت تحتتاثیر قرار گرفته است. وی به سیاستهای جبرانی دولت برای حمایت از تولیدکنندگان و کارگران اشاره کرد و گفت: خواستار توجه بیشتر دولت به مشکلات موجود و ارائه راهکارهای عملی برای جبران خسارتها هستیم.
خالقی در ادامه در مورد چالشهای قانونی و مشکلاتی که تولیدکنندگان با آن مواجهه هستند نیز گفت: اکنون خواستار تسهیل شرایط برای تولیدکنندگان و کارگران هستیم. احرامیان به ضرورت همکاری بین بخشهای مختلف دولت و تولیدکنندگان برای حل مشکلات تاکید کرد و گفت: باید به دغدغههای تولیدکنندگان توجه بیشتری شود.
دبیرکل خانه صنعت و معدن به وضعیت نگرانکننده قدرت خرید کارگران و کارمندان اشاره کرد و خواستار اقداماتی برای بهبود شرایط اقتصادی و حمایت از تولیدکنندگان و کارگران شد.
حال صنعت خوب نیست؛ استهلاک از سرمایهگذاری پیشی گرفته است
سیدجواد حسینیکیا، نایبرییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این همایش بیان کرد: وزیر نیرو میگوید آنقدر نیروگاه داریم که میتوانیم برق عراق را هم تامین کنیم، منتها مساله اصلی انرژی مورد نیاز خود نیروگاههاست.
حسینیکیا توضیح داد: یک پیشنهادی مطرح است که پتروشیمیها با دولت کاری نداشته باشند و اختصاصی برای خودشان گاز استخراج کنند و به مصرف برسانند تا از اساس مشکل حل شود.
وی گفت: بسته حمایتی وزارت صمت که مسکن موقتی است بیش از سه ماه است که در جریان بوده و هنوز به نتیجه نرسیده است. براساس این طرح حمایتهایی درخصوص قبوض انرژی، بیمه تامیناجتماعی، مالیات و بازپرداخت وام بانکها انجام خواهد شد تا صنایع کمتر متضرر شوند.
نایبرییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به گلایه یکی از صنعتگران از رویه صندوق توسعه ملی پرداخت و گفت: در مورد وامهای ارزی باید جلساتی تشکیل و این موضوع بررسی شود. با نوسانات ارزی موجود، اگر قرار باشد تولیدکننده به قیمت روز ارز را برگرداند کل کارخانهاش هم جوابگوی بدهی نخواهد بود.
حسینیکیا در پایان تاکید کرد: حال صنعت خوب نیست، استهلاک از سرمایهگذاری پیشی گرفته و زنگ هشدار به صدا درآمده است. باید دست به دست هم بدهیم تا از این مشکلات عبور کنیم و از تهدیدها فرصت بسازیم.
مشکلات بخش خصوصی افزایش یافته است
سیدمجتبی رضوی، نایبرییس اول خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در مورد چالشهای ناترازی انرژی و روند قیمتگذاری برق در صنعت فولاد، اظهار کرد: واژه ناترازی در واقع به نوعی لاپوشانی سوءمدیریتها و بیکفایتیهای گذشته برمیگردد و به جای ناترازی، کمبود انرژی را نتیجه ترک فعلهای انجام شده در طول زمان باید دانست.
وی ادامه داد: کمبود انرژی باعث ایجاد مشکلاتی برای بخش خصوصی و مردم عادی شده است.
رضوی در خصوص قیمتگذاری برق گفت: قانونی به نام قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق تصویب شده که طبق ماده ۳ آن، وزارت نیرو و نمایندگان کمیسیون انرژی مجلس باید سالانه قیمت انرژی را تعیین کنند و این فرآیند باید در فروردینماه هر سال انجام شود اما در دو سال گذشته، وزارت نیرو این کار را به تاخیر انداخته که منجر به تلاطماتی در صنایع کشور شده است.
وی همچنین به شکایتهای متعدد از وزارت نیرو اشاره کرد و افزود: وجود نمایندگان بخش خصوصی در فرآیند قیمتگذاری ضروری است تا منافع تولیدکنندگان درنظر گرفته شود و از تصمیمگیریهای یکطرفه جلوگیری شود.
رضوی از اهمیت توجه به نظرات بخش خصوصی در تعیین قیمت انرژی و تاثیر آن بر صنعت فولاد تاکید کرد.
در ادامه سیدمحسن ابویی، عضو خانه صنعت، معدن و تجارت در ادامه این همایش با بیان اینکه به علت کمبود زیرساختها ناترازی انرژی ایجاد شده است، گفت: هر روز به بهانههای مختلف راهکارهایی برای صنایع عنوان میشود که شدنی نیست.
وی افزود: وقتی صنعتگران از قطعی برق گلهمند هستند به ما میگویند که از وزارت نیرو شکایت کنید، این در حالی است که باید جلوی این مدیریتهای ناکارآمد را گرفت.
رشد مصرف برق در ایران تا ۵۸درصد
در ادامه آنوش رحام، دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران بیان کرد: ایران با وجود منابع غنی نفت و گاز و ظرفیتهای عظیم در ۴۶سال گذشته نتوانسته است بهخوبی از این منابع بهرهبرداری کند و در بسیاری از شاخصها به عقب رفته است.
وی با انتقاداتی به نمایندگان مجلس و مسوولان دولتی، گفت: این افراد به مردم سیگنالهای غلطی دادهاند و نتوانستهاند مشکلات را حل کنند.
دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران گریزی به شکاف بین زندگی مسوولان و مردم زد و تصریح کرد: بسیاری از مسوولان فرزندان خود را در خارج از کشور تربیت میکنند و از سفره دولت بهرهمند میشوند.
در ادامه، رحام در مورد چالشهای جدی در بخش انرژی افزود: مصرف برق در ایران ۵۸درصد رشد داشته است، در حالی که ظرفیت تولید تنها ۷/۱درصد افزایش یافته و این امر منجر به کمبود شدید برق شده است. دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل ایران خاطرنشان کرد: در حال حاضر، مشکلاتی در حوزه صنعتگران برای واردات تجهیزات ایجاد شده که دولت باید به بخش خصوصی اجازه دهد تا مشکلات را حل کنند.
وی به افزایش تعرفه برق صنایع اشاره کرد و گفت: این افزایش تعرفهها بهشدت بر تولیدکنندگان فشار وارد میکند.
لزوم تصویب فوری بسته حمایتی وزارت صمت
در همین رابطه دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران بر لزوم تصویب و اجرایی شدن هرچه سریعتر بسته حمایت از تولید وزارت صنعت، معدن و تجارت در بحث ناترازی انرژی شد.
سیدرسول خلیفهسلطانی در اظهاراتی گفت: سیدمحمد اتابک وزیر صنعت، معدن و تجارت در سخنرانی خود در جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد خبر خوبی به صنعتگران داد و آن تصویب بسته حمایت از تولید در کمیسیون زیربنایی دولت و حمایت رییسجمهور از این بسته حمایتی بود که موجب دلگرمی تولیدکنندگان و کارآفرینان کشور در شرایط سخت ناترازی انرژی شد.
به گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد، پیگیریهای فشرده صنعتگران، تولیدکنندگان و انجمنهای صنفی حاکی از این است که این بسته که مورد حمایت جمعی از صنعتگران کشور است، در کمیسیون اقتصادی دولت معطل مانده است.
خلیفهسلطانی تصریح کرد: وزارت صمت نماینده صنعتگران در دولت است و صنعتگران و تولیدکنندگان خواستار همراهی وزارتخانههای اقتصادی با بسته حمایتی وزارت صمت هستند.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی افزود: انتظار ما از وزارتخانههای اقتصادی دولت، حمایت از صنایع کشور و جبران بخشی از زیانهای وارده به آنهاست. این در حالی است که در هفته جاری سهمیه گاز فولادیها مجددا کاهش یافته و تابآوری صنایع بهشدت کم شده است. به گفته خلیفهسلطانی، انتظار و درخواست فولادسازان، تصویب فوری این بسته حمایتی در هیات وزیران است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اعلام اینکه خسارات وارده به فولادسازان از بابت محدودیت انرژی آن هم فقط در ۹ماهه امسال بیش از ۱۰۰هزارمیلیارد تومان برآورد میشود، گفت: آیا دغدغه وزرای اقتصادی دولت صرفا باید مدیریت نرخ ارز و مقررات ارزی باشد؟ آیا تضعیف صنعت کشور و تاثیرات منفیای که بر معیشت مردم دارد، برای کمیسیون اقتصادی دولت اهمیت ندارد؟
وی افزود: مسوولان دولت چگونه انتظار دارند تولیدکنندگان صنایع مختلف که به دلیل محدودیتهای انرژی تحمیل شده بر آنان نتوانستهاند بهدرستی تولید و کسب درآمد کنند، مالیات، بیمه، اقساط بانکی و قبوض برق و گاز و امثالهم را به موقع پرداخت کنند؟
خلیفهسلطانی خاطرنشان کرد: انتظار و درخواست جمعی صنعتگران و کارآفرینان کشور از وزارت نیرو، نفت و اقتصاد این است که تدابیری اتخاذ کنند تا بسته ارائه شده توسط وزارت صمت هر چه زودتر تصویب و اجرایی شود تا اقتصاد، صنعت و تولید کشور بیش از این متضرر نشود.
همچنین امیر علیقلیزاده، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت نیز در این همایش گفت: در مورد برق مشکل تعداد نیروگاهها و ظرفیت تولید نیست، اصل مشکل گاز است. میزان تولید گاز با مصرف همخوان نیست و ظرفیت شبکه خانگی به شدت بالا رفته و به دو بخش صنعت و نیروگاه فشار وارد کرده است.
علیقلیزاده خطاب به فعالان صنعت فولاد گفت: تابستان بسیار سختی پیشروی داریم. گفته میشود که ناترازی برق در تابستان سال آینده به ۲۰هزار مگاوات میرسد که به نظر من منتظر بیش از ۲۴هزار مگاوات ناترازی باشید.
وی درخصوص ساخت نیروگاه توسط صنایع گفت: باید به این موضوع توجه کنید که نیروگاه نیازمند گاز است و وضعیت فعلی فولاد مبارکه را که نیروگاه دارد در نظر بگیرید. اگر تولید فولاد مبارکه متوقف شود، به تبع آن فعالیت ۱۳زنجیره هم متوقف میشود.
مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت همچنین به بحث انرژیهای تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: بهرهگیری از انرژی تجدیدپذیر هم شرایطی دارد و نمیتوان در هر مکان و استانی از این انرژی استفاده کرد و از طرفی هم در برخی نقاط کشور شرایط استثنایی داریم. ضمن اینکه در این خصوص باید ظرفیت تقسیم کشوری را هم در نظر داشت تا پاسخگوی میزان حجم سرمایهگذاری برای انرژیهای تجدیدپذیر باشد.
علیقلیزاده گفت: اگر انجمنهای مختلف برنامه دارند که به سمت تامین نهادههای انرژی بروند بهتر است در قالب یک برنامه پیشنهادی با وزارت نیرو و نفت هماهنگیهای لازم را انجام دهند و وزارت صمت هم در خدمتشان است.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست