به گزارش بیرونیت به نقل از روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، استاد و رئیس پژوهشکده علومزمین این سازمان گفت: احداث پایههای پل در منطقه ساحلی مشکلی ندارد، اما پایههای پلها اگر در دریا نصب شود، باعث اختلال در جریانات طبیعی آب و جزرومد در بخش خاوری تنگهخوران میشود.
دکتر راضیه لک، با بیان اینکه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در تنگه خوران کار مطالعات رسوبشناسی و ژئوفیزیک دریایی کتاب و مقالات علمی-پژوهشی بین المللی ارزشمند و گستردهای انجام داده،تصریح کرد: یکی از دستاوردهای مهم این پژوهشها حاکی از آن است که طی هزاران سال در بخش مرکزی تنگه خوران، حتی یک میلیمتر رسوبگذاری در کف دریا در فاصله بین لافت-پهل که کوتاهترین فاصله بین جزیره قشم و سرزمین و همان مسیر انتخابی برای احداث پل خلیج فارس است، صورت نگرفته و این در حالی است که نرخ رسوبگذاری در مناطق مجاور آن و در بخش شمالی خلیج فارس حدود یک میلیمتر در سال محاسبه شده است.
وی با تاکید بر اینکه اکوسیستم خلیجفارس یک اکوسیستم زنده و حساس و رسوبات بستر آن با منشا شیمیایی، بیوشیمیایی و آواری است، افزود: اگر پایههای دریایی در کف دریا گذاشته شود، در جریان رفت و برگشتی آب و قدرت جابجایی کامل رسوب، اختلال ایجاد خواهد شد و در پشت این پایهها و در محدوده جنگلهای مانگرو، نرخ رسوبگذاری افزایش زندانی شده و آرامآرام باعث خشک شدن جنگلهای مانگرو میشود.
به گفته رئیس پژوهشکده علومزمین سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور؛ در حقیقت همانطور که ساخت میانگذر شهید کلانتری با محدود کردن جریان در دو سوی دریاچه ارومیه، سبب افزایش نرخ رسوبگذاری و یکی از عوامل بحران دریاچه ارومیه شناخته شد، این اتفاق اینبار برای جنگلهای مانگروی خلیجفارس رخ خواهد داد.
وی با اشاره به اینکه قشم یک ژئوپارک جهانی و جنگلهای حرا یک ژئوسایت آن محسوب میشود، گفت: حتی باید بررسی کرد آیا اتصال جزیره قشم به سرزمین اصلی برای توسعه منطقه مفید است یا خیر و چه تاثیرات مثبت و منفی بر جاذبه های گردشگری طبیعی و زمین شناسی این جزیره وارد خواهد آورد.
خانم لک، همچنین به آلودگیهای نفتی، آلودگیهای ناشی از فلزات سنگین و فلزات سمی و توسعه سواحل امارات و ساخت جزایر مصنوعی کشور امارات نیز اشاره کرد که با فرآیند مشابهی بر اکوسیستم خلیجفارس تاثیرگذار است و سبب برهم خوردن جریان چرخش طبیعی آب شده که هر دو سال و نیم در خلیج فارس رخ میدهد و عمده آلودگیهای موجود از جمله آلودگیهای نفتی، آلودگیهای ناشی از فلزات سنگین و فلزات سمی و غیره را با خود از مسیر تنگه هرمز به آبهای آزاد میبرد.
گفتنی است؛ پژوهشکده علوم زمین ۳۰ سال پیش زیرنظر سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با هدف تربیت دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا تاسیس شد و از سال ۱۳۹۷ نیز همگام با سیاستهای کلان کشور، ماموریت اصلی پژوهشکده علوم زمین از آموزشی به پژوهشی تغییر کرده است.
به گزارش دفتر ارتباط با صنعت وزارت علوم و فناوری در طی چهارسال متوالی (از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲)، پژوهشکده علوم زمین بین تمام دانشگاهها و پژوهشکدههای کشور در جذب درآمد اختصاصی تعداد و مبلغ قراردادهای ارتباط با صنعت و جامعه، جزو ۱۰ دانشگاه/موسسه پژوهشی پژوهشکده برتر شناخته شده است.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست