واحدهای ذوب ادعا میکنند برای تامین ارز موردنیاز واردات مواد مصرفی در این صنعت باید شمش موجود در بازار داخل را صادر و پودر آلومینا وارد کنند. در چنین شرایطی دولت ارزی به این موضوع تخصیص نمیدهد و در این حین مدعی است که واحدهای ذوب میتوانند از ارز سایر واحدها استفاده کنند، اما هنوز سازوکار این تصمیم به مرحله اجرا نرسیده و دولت وعده ۳دیماه را به واحدهای ذوب برای چنین اقدامی داده است.
معاملات آلومینیوم طی هفتههای گذشته در بازار فیزیکی بورسکالای ایران ابطال شد و وزارت صمت و دولت پاسخگوی این اتفاق نبودند. در چنین وضعیتی سندیکای آلومینیوم و اتاق ایران وارد عمل شدند و با هماهنگی با بورسکالای ایران، واحدهای ذوب را گرد هم جمع کردند که در نهایت به توافقی مبنی بر این منجر شد؛ عرضهها با این شروط انجام شود که ۷هزار تن عرضه انجام شود و قیمتگذاری نیز با فرمول حاصلضرب قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن با دلار آزاد تعیین شود و خلوص شمش تحویلی نیز ۹۹.۷درصد به بالا باشد.
به دنبال اقداماتی که پیشتر انجام شد و با اصلاح قیمت عرضه آلومینیوم در بورسکالا و تاثیر قیمت دلار آزاد بر آن برای آنکه نگرانی واحدهای ذوب در این خصوص به حداقل برسد و قیمت کشفشده در بورسکالا به زیان آنها نباشد و کمتر از قیمت تمامشده محصول باشد، مجبور به مهندسی کردن عرضه شدند و در این بین تصمیمهای جدید سندیکای آلومینیوم و اتاق بازرگانی اتفاق خوبی بود و موجب افزایش میزان عرضه به اندازه قابل قبولی شد. با دخالت وزارت صمت این وضعیت بعد از دو هفته با مشکل روبهرو شد و عرضه آلومینیوم با خلوص پایین و حجم عرضه کمتر این محصول بازار را وارد شرایط بحرانی کرد.
در این میان مجددا بخش خصوصی وارد عمل شد و با همکاری اتاق بازرگانی و سندیکای آلومینیوم و واحدهای ذوب و برای تداوم شرایط و عرضه مناسب آلومینیوم در بورسکالا فرمول جدیدی مطرح شد و به عبارت بهتر مبنای عرضه محصول در رینگ فیزیکی قرار گرفت.
دلار، آلومینیوم را گران کرد
قیمت LME و دلار آزاد برای قیمتگذاری آلومینیوم مورد قبول واقع شد و قرار بر این شد که حجم عرضهها افزایش یابد و به صورت منظم و هفتگی بازار فیزیکی با عرضه بالای آلومینیوم در جریان باشد که طی دو هفته اخیر این اتفاق در تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران رخ داده است. در این خصوص نیز بورسکالای ایران همکاری مطلوبی با سندیکای آلومینیوم و اتاق ایران در راستای بهبود شرایط عرضه آلومینیوم در بازار فیزیکی داشته است.
در این باره میتوان گفت که بورسکالای ایران طی دوهفته اخیر توانسته است میزان تقاضاها را مدیریت کند، به طوری که پیشتر میزان سهمیهها کمتر بود و به برخی از واحدهای تولیدی میزان آلومینیوم کمتری میرسید، اما با دخالت بخش خصوصی و مدیریت بورسکالا این موضوع تا حدودی حل شده است. به عبارت بهتر دست دلالان از رینگ فیزیکی کوتاه شده است و مشتریان واقعی میتوانند آلومینیوم را با قیمت عادلانهای خریداری کنند.
اقدامات هماهنگی بین بورسکالای ایران، سندیکای آلومینیوم و اعضای پاییندستی و بالادستی سندیکا انجام شده است که امید میرود این اقدامات استمرار داشته باشد و افزایش اندک آلومینیوم در بورسکالا نیز به دلیل افزایش قابلتوجه نرخ ارز در بازار آزاد است. قیمت آلومینیوم به قیمت جهانی این فلز و بهای نرخ ارز وابسته است و هر نوع تغییری در این مولفههای موثر موجب نوسان قیمت آلومینیوم در بازار فیزیکی بورسکالای ایران میشود. در شرایط فعلی فقط در عرضههای اعتباری آلومینیوم رقابت وجود دارد.
افزایش انتطارت تورمی، کمبود انرژی و افزایش هزینههای تولید موجب شده است تا شرایط تولید دشوار شود؛ از اینرو کمبود نقدینگی در واحدهای تولیدی موج میزند و در چنین وضعیتی بانکها از ارائه تسهیلات به واحدهای تولیدی خودداری میکنند. این موارد موجب شده است تا سرمایه در گردش واحدهای تولیدی بهشدت کاهش یابد و در این صورت تولیدکنندهها بهاجبار به خرید اعتباری روی میآورند.
هرچند قیمت تمامشده محصول خریداریشده بالاتر از رقم خرید نقدی تمام میشود، با این حال رقابت در خریدهای اعتباری نسبت به خریدهای نقدی بسیار بیشتر است. بررسی تالار صنعتی و معدنی بورسکالای ایران در هفته چهارم معاملاتی آذرماه سالجاری نشان میدهد در این بازه زمانی ۶هزار و ۳۲۵تن شمش آلومینیوم در این بازار عرضه شد که با تقاضای ۳هزار و ۸۵۰تنی مواجه شد و در نهایت ۵هزار و ۶۵۰تن شمش مورد معامله قرار گرفت. میانگین قیمت شمش آلومینیوم در هفته مورد بررسی ۱۸۷هزار و ۸۱۶تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبت رسید که نسبت به هفته گذشته افزایش داشته و این رشد قیمت تحتتاثیر افزایش نرخ ارز و اوجگیری قیمت این فلز در بازار جهانی رقم خورده است.
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست