دوشنبه 26 آذر 1403 شمسی /12/16/2024 9:05:21 AM
  • گروه مطلب:| گزارش| معدن| فارسی|
  • کد مطلب:77050
  • زمان انتشار:پنجشنبه 22 آذر 1403-8:51
  • کاربر:

اتفاقات ناگوار در برخی معادن کشور از جمله در طبس موجب شد تا به صورت جدی رصد مستمر، نظارت دقیق بر ایمنی و کاهش ضریب خطا در معادن استان یزد مدنظر قرار گیرد.
مانیتورینگ ایمنی معادن یزد

کارشناسان معتقدند هزینه‌‌‌کرد در زمینه تامین ایمنی به ویژه ایمنی معادن، یک نوع سرمایه‌‌‌گذاری است و ایجاد یک محیط کار ایمن مانع بسیاری از هزینه‌های حوادث احتمالی و حوادث جبران ناپذیر آینده است.
یزد به عنوان دومین استان معدنی ایران با ۵۵۰ معدن کوچک، متوسط و بزرگ همواره با کمترین حوادث معدنی مواجه بوده با این حال با توجه به تاکیدات مسوولان کشور ، به دنبال ارتقای ایمنی بوده و هست. چندی قبل وزیر صنعت، معدن و تجارت در بازدید از نمایشگاه‌‌‌های بین‌‌‌المللی ایران کانمین ۲۰۲۴ و ایران متافو با بیان اینکه بسیاری از معادن ما هنوز نیاز به ایمن‌‌‌سازی دارند بر ضرورت استفاده از فناوری‌‌‌ها و تکنولوژی‌‌‌های نوین در معادن کشور تاکید کرد.

سیدمحمد اتابک با اشاره به ظرفیت‌‌‌ عظیم معادن کشور گفت: ما به‌‌‌طور جدی به دنبال جذب سرمایه‌‌‌گذاری در این بخش هستیم تا فناوری‌‌‌ها و تکنولوژی‌‌‌های نوین را به معادن کشور بیاوریم. وی با اظهار نگرانی از وضعیت ایمنی معادن افزود: بسیاری از معادن ما هنوز نیاز به ایمن‌‌‌سازی دارند و در این زمینه باید سرمایه‌‌‌گذاری‌‌‌های لازم انجام شود. ایمنی معادن نه تنها برای کارگران بلکه برای توسعه پایدار صنعت معدنی کشور حیاتی است.

پیگیری مانیتورینگ معادن بزرگ و متوسط استان یزد
یزد با ظرفیت‌‌‌های بزرگی که دارد به ویژه در نیروی انسانی و مباحث علمی و تخصصی، می‌‌‌تواند بحث هوشمندسازی ایمنی در معادن و استفاده از فناوری‌‌‌های نوین را که مدنظر وزیر صمت است به خوبی دنبال کند.

در این زمینه مدیرکل صنعت، معدن و تجارت یزد گفت: استان یزد در حال حاضر با پیگیری مانیتورینگ معادن بزرگ و متوسط تلاش دارد تا ضعف‌های نظارتی را که یکی از عوامل ناایمن شدن معادن هستند برطرف کند.

محمدکاظم صادقیان افزود: ۸۱۰ پروانه بهره‌‌‌برداری فعال در استان یزد وجود دارد و بیش از ۱۵هزار نفر در حوزه معادن استان مشغول به کار هستند. وی با بیان اینکه تامین امنیت معادن در دومین استان معدنی کشور ضروری است، اضافه کرد: اشیا، ادوات و تجهیزات ناایمن، رفتارهای ناایمن و مدیریت ناایمن سه‌‌‌رکن ناامن کردن معادن هستند.

مدیرکل صمت یزد ادامه داد: برای نمونه، نداشتن حفاظ‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مناسب صورت بین معدن‌‌‌‌‌‌‌‌‌کاران، عدم تجهیز ماشین‌آلات به هشدارهای ایمنی و عدم امکان نظارت صحیح ناوبری و تردد ماشین‌آلات مختلف در محیط معدن ایمنی را به‌‌‌شدت کم کرده است.

صادقیان یکی از علل این حوادث را ضعف نظارت ناشی از فقدان اتوماسیون در درون معادن عنوان کرد که باعث ایجاد نقاط کور نظارتی می‌‌‌شود.

وی در عین حال تاکید کرد: فقدان هوش مصنوعی ادراکی و هوشمند و تعیین ایمن یا ناایمن بودن فضای کار، شناسایی تخلفات کارگران یا تجزیه و تحلیل وضعیت ماشین‌‌‌‌‌‌‌‌‌آلات را به پدیده‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای دشوار تبدیل می‌‌‌کند از این رو استان یزد در حال حاضر تلاش دارد با پیگیری مانیتورینگ معادن بزرگ و متوسط، این ضعف‌ها را برطرف یا کاهش دهد.

این مسوول همچنین با اشاره به اهمیت موضوع ایمنی معادن در این استان افزود: ضلع اساسی در حوزه معادن، کارفرما است که باید دقت لازم را در زمینه ایمنی کارگران داشته باشد و از سوی دیگر نظام مهندسی که مسوول فنی معدن است نیز باید نکات ایمنی را در نظر بگیرد.

مدیرکل صمت یزد اضافه کرد: در این خصوص اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز باید تصمیمات سخت‌گیرانه‌‌‌ای در زمینه ایمنی کارگران در معادن مدنظر قرار دهد و با دقت آنها را دنبال کند. صادقیان با اشاره به حوادث اخیر برای کارگران برخی معادن کشور گفت: در راستای حفظ ایمنی کارگران معادن، اقدامات سخت‌گیرانه‌‌‌ای در استان یزد شروع شده و چند مسوول فنی نیز با توجه به سهل‌انگاری‌ها به هیات انتظامی معرفی شده‌اند و تلاش داریم حوادث تلخی در این استان معدنی اتفاق نیفتد.

عمده معادن استان از نوع خودپایدار هستند
البته درباره وقوع حوادث مشابه حادثه طبس در یزد رئیس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان معتقد است که نظارت بر ایمنی مستمر از سوی سازمان‌‌‌های مربوطه و وجود معادن خودپایدار در یزد، احتمال وقوع فاجعه معدن طبس در یزد را کاهش می‌‌‌دهد.

مجید دشت‌‌‌آبادی با اشاره به نظارت بر ایمنی معادن پرخطر یزد افزود: بیش از ۳۶۰ معدن فعال اعم از معادن سنگ آهن، شن و ماسه و... در استان یزد وجود دارد که وظیفه نظارت بر ایمنی این معادن به طور کلی بر عهده سازمان صمت است.

وی با بیان اینکه در صورت عدم پیگیری برای رفع نواقص ایمنی‌‌‌سازی طی بازه زمانی مقرر از جانب کارفرما، از طریق مراجع قضایی پیگیری‌‌‌های لازم انجام خواهد شد، ادامه داد‌: عمده معادن استان از ساختار فلزی برخوردارند که به این نوع معادن خودپایدار می‌‌‌گویند و از ایمنی بیشتری نسبت به دیگر معادن برخوردار هستند و احتمال بروز حادثه در چنین معادنی بیشتر است.

وی با تاکید بر اهمیت نظارت بر ایمنی معادن استان افزود: حوادث معدنی به معنای انفجار یا ریزش تاکنون در یزد صورت نگرفته اما شاهد حوادث غیرمستقیم معدنی بوده‌‌‌ایم با این حال هر ساله و به طور پیوسته فرآیند نظارت بر ایمنی توسط سازمان‌‌‌های مربوطه صورت می‌‌‌گیرد و در صورت تخلف به مراجع قضایی ارجاع داده می‌‌‌شود. به نظر می‌‌‌رسد اهمیت ایمن‌‌‌سازی معادن هر روز بیشتر مورد توجه متولیان امر قرار می‌‌‌گیرد ولی ضروری است این توجه با سرعت بیشتری همراه باشد تا از این به بعد شاهد حوادث ناگوار در معادن نباشیم.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین