جمعه 2 آذر 1403 شمسی /11/22/2024 4:50:33 PM
رینگ مقاطع طویل با معاملات نقدی خداحافظی کرد؟

با آغاز قطعی گاز در واحدهای فولادی شرایط تولید بیش از پیش دشوار شده‌است و از این‌رو تولید و عرضه آهن اسفنجی به حداقل رسیده که این موضوع به سایر حلقه‏‏‏‏‌های زنجیره فولاد نیز سرایت کرده‌ است.
تداوم رشد قیمت میلگرد بورسی

کاهش تولید شمش و کمبود نقدینگی در واحدهای نورد موجب‌شده تا قیمت میلگرد عرضه‌شده در تالار فیزیکی بورس‌کالا به نرخ بازار آزاد نزدیک شود و این موضوع موجب ریزش مشتریان بورسی شده‌است که برخی از کارشناسان، ثبت‌نام در سامانه بهین‏‏‏‏‌یاب را به‌عنوان یک عامل مدیریت قیمت محصولات فولادی در تالار صنعتی بورس‌کالا در شرایط فعلی ضروری می‌دانند.
بازار داخلی تا پیش از اعلام‌شدن نتایج انتخابات ریاست‌ جمهوری آمریکا منتظر عملکرد سیاسی ایران در منطقه بود و پس از آن انتخاب ترامپ توجه بازار داخلی و خارجی را به سمت خود معطوف کرد.

از طرفی مشکلات ناشی از قطعی گاز و برق در واحدهای احیای مستقیم موجب‌شده تا میزان تولید آهن اسفنجی کاهش یابد و از این‌رو حجم عرضه این محصول ابتدایی زنجیره فولاد در رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران به حداقل رسید. تولیدکنندگان آهن اسفنجی و فعالان فولادی دست به دامن دولت شده‌اند تا در چنین وضعیتی محدودیت‌های گازی را به حداقل برسانند و موضوع انرژی در صنایع مادر تحت‌کنترل باشد.

فقط بخش میانی فولاد فعال است
این در حالی است که مشکل تامین گاز برای نیروگاه‌های برق نیز وجود دارد و این موضوع موجب‌شده تا عرضه شمش نیز با محدودیت‌هایی مواجه شود و از این‌رو تولیدکنندگان شمش در تلاش هستند تا میزان صادرات خود را افزایش دهند و این در حالی است که قطعی گاز و برق موجب‌شده تا تولید آهن اسفنجی با چالش روبه‌رو شود و در ادامه تولید و عرضه شمش نیز تحت‌تاثیر این موضوع قرار می‌گیرد و عملا بازار داخل و خارج برای محصولات ایرانی شرایط مطلوبی ندارد. از طرفی دو مشکل اساسی برای بخش فولاد وجود دارد، اول اینکه به علت رقابت چینی‌‌‌‌‌ها قیمت شمش در بازار جهانی روند نزولی درپیش گرفته‌است و از این‌رو کارخانه‌‌‌‌‌های ایران به عرضه شمش با قیمت ۴۶۰ دلار به ازای هر‌تن فوب اصرار دارند و این در حالی است که مشتریان خواهان شمشی با قیمت ۴۳۰ تا ۴۴۰ دلار به ازای هر‌تن فوب هستند.
چالش دوم محدودیت زمانی پایان سال‌میلادی است و فقط دو ماه به انتهای سال‌۲۰۲۴ مانده‌است و با آغاز تعطیلات سال میلادی و چینی وضعیت بازارهای جهانی برای خرید فولاد ایرانی مختل می‌شود. زمزمه‌‌‌‌‌هایی در رابطه با محدودیت فروش شمش به بازرگان‌‌‌‌‌ها در بورس‌کالا شنیده می‌شود که در صورت تحقق این موضوع روند تولید در بسیاری از واحدهای نورد با معضل جدی مواجه خواهدشد، چراکه که نوردکاران با مشکل نقدینگی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. البته ضعف تقاضا برای میلگرد نیز به چالش‌های این زنجیره افزوده است و از این‌رو باید منتظر دوران کاهش عرضه، افزایش قیمت و رکود عمیق در بخش فولاد بود. همچنین بازار ورق تحت‌تاثیر اسلب قرار دارد و اسلب تولیدی وارد بازار جهانی می‌شود و این در حالی است که میزان تقاضا برای ورق کم گزارش می‌شود. در زنجیره فولاد حقیقتی که وجود دارد این است که فقط بخش میانی در این زنجیره فعال است که در سایه صادرات به‌سر می‌برد و در صورت اختلال در روند صادرات، بازار داخل به خواب زمستانی فرو خواهد رفت.

ریزش مشتریان بورسی
بررسی معاملات تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه نشان می‌دهد که میلگرد در کف قیمت پیشنهادی ۲۹‌هزار و ۵۰۰‌تومان تا ۳۰‌هزار‌تومان به ازای هر کیلوگرم مشتری نداشت. نرخ پایه عرضه در بورس‌کالا بیشتر از بازار آزاد است و در این‌صورت عملا معاملات نقدی تا حد زیادی انجام نمی‌شود و تالار صنعتی بورس‌کالا صرفا جولانگاه عرضه‌های اعتباری خواهد بود. سوالی که در این میان مطرح می‌شود این است که آیا زمان ثبت‌نام در سامانه بهین‌‌‌‌‌یاب فرا نرسیده‌است؟

قیمت پایه میلگرد عرضه‌شده در تالار فیزیکی بورس‌کالا به قیمت بازار آزاد رسیده‌است و در چنین شرایطی مشتری نقدی و واقعی از خرید عقب‌نشینی می‌کند و بازار نیاز به مدیریت و کنترل دارد. بررسی بازار فیزیکی بورس‌کالا در روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه نشان می‌دهد که ۱۹۲‌هزار و ۵۵۶‌تن انواع میلگرد در رینگ صنعتی عرضه شد که با تقاضای ۹۰‌هزار و ۷۷تنی مواجه شد و در پایان ۴۰‌هزار و ۷۱۸‌تن از این محصول مورد معامله قرارگرفت. به‌عبارت بهتر فقط ۲۰‌درصد میلگردهای عرضه‌شده با میانگین قیمت ۲۷‌هزار و ۶۲۶‌تومان به ازای هرکیلوگرم به‌فروش رسید‌که نسبت به هفته گذشته ۵۹۶‌تومان به ازای هر کیلوگرم افزایش قیمت به‌ثبت رسید.

میانگین قیمت پایه میلگردهای عرضه‌شده در رینگ معاملاتی ۲۳ آبان ماه ۲۶‌هزار و ۵۱۸‌تومان به ازای هر کیلوگرم تعیین شد که نسبت به هفته گذشته ۰.۵‌درصد افزایش داشته‌است. مقایسه معاملات میلگرد روز چهارشنبه ۲۳ آبان ماه با هفته گذشته نشان می‌دهد که میزان عرضه و معاملات این محصول ۲۴‌درصد رشد و ۱۵.۵‌درصد افت داشته‌است.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین