جمعه 2 آذر 1403 شمسی /11/22/2024 11:06:02 PM
بررسی وضعیت صنعت خاکستری در دنیا

قیمت سیمان در بازارهای جهانی از دهه ۹۰ میلادی صعودی است اما این محصول خاکستری با افت قیمت هم روبه‌رو بوده که نشان از بحران‌های اقتصادی در سطح جهان داشته است.
تقاضا برای سیمان کاهشی شد

امروز داده‌ها نشان می‌دهد تقاضا برای سیمان در بخش ساخت‌و‌ساز چین در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است و چینی‌ها کمتر از هر زمان دیگری سیمان می‌خرند، موضوعی که بر کاهش قیمت سیمان تاثیرگذار بوده است.
هر مرحله از افت قیمت سیمان همزمان با یک بحران اقتصادی روبه‌رو بوده است. با توجه به مصرف سیمان در ساخت‌و‌ساز ساختمان اگر تقاضا برای سیمان بالا باشد یعنی پروژه‌های ساخت‌و‌ساز یک کشور شرایط خوبی دارند و در مقابل کاهش قیمت سیمان خبر خوبی برای مخاطبان آن نخواهد بود. در بخش ساخت‌و‌ساز چین با سرریز شدن محصولات فولادی این کشور با قیمت پایین‌تر در بسیاری از کشورهای جهان همراه بوده است.

حالا وضعیت سیمان چینی‌ها تهدیدی برای بازار سایر کشورهای جهان ایجاد می‌کند اما در بازار داخلی ایران قیمت سیمان سال‌جاری افزایشی بوده است. کارشناسان محدودیت‌های تولید و توزیع انرژی از جمله برق را دلیل اصلی رشد قیمت سیمان عنوان کرده‌اند. هرچند قیمت سیمان در بازارهای داخلی به مراتب پایین‌تر از سیمان در سایر کشورهای جهان و حتی کشورهای همسایه است.
در حال حاضر به دلیل محدودیت برق شاهد کاهش تولید سیمان در کشور هستیم که همین مساله بر جو بازار تاثیر گذاشته و باعث شده که دلالان سیمان را با قیمت بالاتر به دست مصرف‌کننده برسانند. این در شرایطی است که تولیدکنندگان هیچ سهمی از این افزایش قیمت ندارند. مساله این است که در شرایطی که ایران جزو شش کشور اصلی تولیدکننده اصلی سیمان در دنیا شناخته می‌شود اما نتوانسته‌ایم چنین مشکلی را حل کنیم.
مساله دیگر اینکه کمبود برق در حالی بر واحد‌های سیمانی حکمفرماست که در فصل ساخت‌و‌ساز قرار داریم و مصرف سیمان به اوج خود در طول سال رسیده است. خوب است بدانیم برقی که امسال صنعت سیمان دریافت کرده، نصف سهمیه‌ای است که در تابستان ۱۴۰۲ از آن برخوردار بوده است.

فعالان این حوزه باور دارند که در فصل گرم سال گذشته برق‌رسانی به واحد‌های سیمانی با شرایط بهتری صورت می‌گرفت و این واحدها می‌توانستند تولید را همراستا با تقاضا رشد دهند و با وجود رشد ۱۰درصدی تقاضا می‌توانستند بازار را به خوبی مدیریت کنند اما امسال شرایط مساعد نیست.

افت پروژه‌های ساخت‌و‌ساز
سیمان شاخص مهمی برای سنجش اقتصاد بسیاری از کشورهای جهان است زیرا‌ درصد بالایی از سیمان تولیدی به بتن تبدیل می‌شود و بتن در بخش ساخت‌و‌ساز مورد استفاده قرار می‌گیرد. آمارها نشان می‌دهد مصرف سیمان در جهان از سال ۱۹۹۰ تاکنون روند صعودی داشته ولی در هر مرحله با ایجاد یک بحران اقتصادی تقاضا برای سیمان کاهش پیدا کرده و به دنبال آن قیمت سیمان نزولی شده است.

در نتیجه کاهش قیمت سیمان در هر بازه زمانی نشان‌دهنده افت پروژه‌های ساخت‌و‌ساز و به دنبال آن بحران یا اختلال در نظام اقتصادی کشورهای بزرگ است. بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت سیمان در سال ۲۰۲۴ برای چهارمین‌بار از سال ۱۹۹۲ کاهشی شده است.
کاهش قیمت سیمان در سال ۲۰۲۴ تا‌کنون جزئی بوده ولی در سال ۲۰۰۸ و در آغاز بحران اقتصادی آمریکا نیز ابتدا قیمت سیمان به طور جزئی کاهش یافت. تغییرات قیمت سیمان در سال شیوع کووید ۱۹ و پس از آن اگرچه کاهش یافت ولی منفی نشد. قیمت سیمان از سال ۱۹۹۲ روند صعودی دارد و افزایش شدید در هر سال بیانگر رونق اقتصادی یا تورم است بنابراین چرخه‌های انقباضی بانک‌های مرکزی با شدت گرفتن رشد قیمت سیمان آغاز می‌شود.
قیمت هر تن سیمان از سال ۱۹۹۲ تا‌کنون بیش از سه‌برابر افزایش یافته است و این روند صعودی در ماه‌های گذشته متوقف شد. داده‌ها نشان می‌دهد تقاضا برای سیمان در بخش ساخت‌و‌ساز چین در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته است.

چینی‌ها کمتر از هر زمان دیگری سیمان می‌خرند و این مساله بر کاهش قیمت سیمان موثر بود. ضمن اینکه چشم‌انداز مثبتی از رشد تقاضای سیمان در چین وجود ندارد. چینی‌ها بیشتر از تمام کشورهای جهان سیمان تولید می‌کنند و توقف بخش ساخت‌و‌ساز آنها منجر به عرضه سیمان چینی به بازارهای جهانی شده است.

گرانی قابل پیش‌بینی بود
پیشتر علی‌اکبر الوندیان در واکنش به افزایش اخیر قیمت سیمان در ایران گفت: بروز این گرانی قابل پیش‌بینی بود و آنچه این افزایش قیمت را رقم زده هیجانات بازار برآمده از انتظار تورمی با پیش‌بینی کاهش تولید کارخانه‌هاست و‌گرنه قیمت فروش سیمان تولیدکننده‌ها که در بورس کالا عرضه می‌شود با توجه به قواعد و مقرراتی که وضع شده و بر اجرای این قوانین نیز نظارت وجود دارد باعث شده که قیمت فروش سیمان از طرف تولید‌کننده متعادل باشد و در موارد استثنایی که قیمت به دلیل افزایش تقاضا و رقابت تغییری خارج از عرف داشته، بورس معامله را باطل کرده است.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان افزود: کاهش تولید سیمان به دلیل محدودیت برق واحد‌های تولیدی بر جو روانی بازار سیمان تاثیر گذاشته و دلالان و واسطه‌گران با استناد به همین کاهش تولید در پی کمبود برق، سیمان را با قیمت بیشتری به دست مصرف‌کننده می‌رسانند.
الوندیان ادامه دا دکمبود برق در حالی بر واحد‌های سیمانی حاکم است و تولید را دچار اختلال کرده که در فصل ساخت‌و‌ساز قرار داریم و مصرف سیمان به اوج خود در طول سال رسیده است.
او تصریح کرد: تنها راه بازگشت ثبات به بازار در شرایط کنونی تامین برق موردنیاز واحد‌های تولیدی به‌ویژه در مناطق پرمصرف است، در شرایط کنونی مصرف‌کننده و تولیدکننده هر دو خسارت می‌بینند، صنعت هزینه‌های ثابت زیادی دارد و با بروز اختلال و کاهش تولید هزینه‌های تولید افزایش می‌یابد و به کارخانه‌ها خسارت زیادی تحمیل می‌شود.
منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین