شنبه 3 آذر 1403 شمسی /11/23/2024 6:43:20 AM
قطعی برق، واحدهای فولادی را تعطیل می‌کند؟

چهارمین هفته از تیرماه در حالی برای بخش فولاد رقم خورد که کاهش انتظارات تورمی موجب بی‏‏‌رمقی تالار صنعتی بورس‌کالای ایران شده است. 
ادامه کف‌نشینی معاملاتی میلگرد

در کنار تعطیلات، تشدید قطعی برق طی هفته جاری، میزان تولید و عرضه انواع محصولات، از شمش گرفته تا میلگرد را کاهشی کرد؛ به طوری که روز یکشنبه کمترین میزان عرضه برای شمش از ابتدای سال‌جاری تاکنون رقم خورد؛ موضوعی که قدرت تولید را از نوردکاران سلب کرده است.

بخش فولاد به انتظار روی کار آمدن دولت جدید نشسته است تا شاید با پایان قطعی برق در این صنعت رونق به رینگ‏‏‌های فیزیکی این بخش بازگردد.
در چهارمین هفته از شروع فصل تابستان، با توجه به کاهش انتظارات تورمی، همه بخش‌‌‌ها ازجمله صنعت فولاد تحت‌تاثیر این موضوع قرار گرفته است.

به عبارت بهتر، کاهش انتظارات تورمی، رکود را در بازار فولاد بیش از پیش افزایش داده؛ به طوری که میزان عرضه‌‌‌ و تقاضا در بازار آزاد نسبت به هفته‌‌‌های گذشته کاهش قابل‌توجهی داشته است.

این در حالی است که قیمت‌های محصولات فولادی همچنان در حال کاهش است و گویی فولادکاران به انتظار افت هرچه بیشتر نرخ ارز در بازار آزاد نشسته‌‌‌اند تا بتوانند مواد اولیه مصرفی خود را با قیمت پایین‌‌‌تری تهیه کرده و محصول نهایی را در بازار عرضه کنند.

از طرفی بخش فولاد با معضل قطعی برق دست‌وپنجه نرم می‌کند و براساس اخبار منتشرشده، طی هفته جاری قطعی برق تشدید شده است و به طور تقریبی همه واحدهای فولادی تعطیل شده‌‌‌اند و به دلیل قطعی برق، تولید در کارخانه‌‌‌ها و واحدهای بخش فولاد خوابیده است.

در این بین فقط یکی از کوره‌‌‌های شرکت فولادمبارکه فعال است و برق مصرفی آن نیز از طریق نیروگاه جدید این واحد تولیدی تامین می‌شود.

وضعیت جدید کارخانه‌‌‌های فولادی نشان می‌دهد که وزارت نیرو به توافق دو ماه پیش خود با صنعت فولاد، پایبند نبوده و میزان قطعی‌‌‌ها هم‌زمان با افزایش دما افزایش داشته، به طوری که امکان فعالیت شبانه از واحدهای تولیدی نیز سلب شده است. قطعی برق علاوه بر ضرر به کارخانه‌‌‌های فولادی به اقتصاد کشور نیز آسیب خواهد رساند.

بی‌‌‌رمقی در تالار فیزیکی محصولات فولادی
با توجه به اینکه قیمت پایه شمش در تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در حال افزایش است و طبق فرمول جدید تعیین قیمت میلگرد که ضریبی ۱۱درصدی از میانگین قیمت معاملات شمش است محاسبه می‌شود، از این‌رو با افزایش قیمت پایه شمش، میلگرد نیز گران می‌شود.

میانگین قیمت معاملاتی شمش طی هفته جاری ۲۲‌هزار و ۸۷۱تومان به ازای هر کیوگرم به ثبت رسید که با احتساب ارکان بورس و هزینه حمل در درب کارخانه‌‌‌های نورد به قیمت ۲۶‌هزار تومان می‌رسد و با توجه به کاهش قابل‌توجه تقاضا برای میلگرد در رینگ فیزیکی بورس‌کالا، خرید شمش برای نوردکاران از تالار صنعتی صرفه اقتصادی ندارد و از این‌رو شمش مصرفی خود را از بازار آزاد خریداری می‌کنند.

بررسی بازار فیزیکی مقاطع طویل طی چند هفته اخیر نشان می‌دهد که میزان تقاضا و معاملات آن در حال کاهش است و نوردکاران محصولات خود را در بازار آزاد عرضه می‌کنند.

با توجه به شرایط فعلی و همچنین کاهش نرخ ارز در بازار آزاد، ترمز بخش فولاد کشیده شده است و پیش‌بینی می‌شود که قیمت در بازار فولاد افزایشی نباشد و در ثبات نسبی به سر ببرد و تا مستقر شدن تیم اقتصادی دولت چهاردهم باید منتظر ماند و دید که چه برنامه و آینده‌‌‌ای در انتظار این صنعت مادر است. اما به طور کلی پیش‌بینی می‌شود که با اتمام تعطیلات مذهبی و از ابتدای مردادماه معاملات کم و بیش با رونق نسبی انجام شود.

بررسی تالار صنعتی و معدنی بورس‌کالای ایران در روز چهارشنبه ۲۷تیرماه نشان می‌دهد که این بازار میزبان ۲۹۶‌هزار و ۹۷۹تن انواع میلگرد بود و با تقاضای ۱۹‌هزار و ۲۰۲تنی مواجه شد و در نهایت ۱۵‌هزار و ۲۹۱تن انواع میلگرد با میانگین قیمت موزون ۲۵‌هزار و ۸۵۱تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش رسید.

بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد در چهارمین هفته از تیرماه فقط ۵‌درصد از میلگردهای عرضه‌شده مورد معامله قرار گرفت که کمترین میزان معاملات میلگرد از ابتدای سال‌جاری تاکنون بوده است و این در حالی است که قیمت پایه این محصول طی هفته جاری نسبت به هفته گذشته ۱.۱‌درصد افزایش داشته است.

همچنین روز یکشنبه ۲۴تیرماه ۱۴۰۳، بورس‌کالا میزبان عرضه بیش از ۴۹‌هزار تن شمش بود که با توجه به ثبت تقاضای ۱.۶برابری نسبت به عرضه و با احتساب معاملات مچینگ، ۶۶‌درصد از این عرضه‌‌‌ها در رینگ فیزیکی بورس‌کالای ایران به فروش رسید.

قیمت میانگین موزون شمش ۵SP در معاملات روز ۲۴تیرماه ۲۲‌هزار و ۸۷۱تومان به ازای هر کیلوگرم بود که افزایش ۰.۴درصدی را نسبت به هفته گذشته به ثبت رساند.
در شرایطی که بیشتر کارخانه‌‌‌های فولادی به دلیل قطعی برق در تعطیلی اجباری به سر می‌‌‌برند، روز یکشنبه ۲۴تیرماه کمترین حجم عرضه شمش فولادی در سال‌جاری رقم خورد و ۶۶‌درصد از میزان شمش‌‌‌های عرضه‌شده مورد معامله قرار گرفت. این آمار و ارقام نشان می‌دهد که قطعی برق به نوردکاران نیز رسیده و آنها هم امکان خرید شمش و تولید مقاطع فولادی را ندارند.

بلای چینی در کمین فولاد ایرانی
براساس اخبار منتشرشده از شرق آسیا، چینی‌‌‌ها میزان زیادی شمش صادراتی را با قیمت ۴۷۳ تا ۴۷۶دلار به ازای هر تن، فوب و به صورت تحویل فوری وارد بازار کرده‌‌‌اند. در حالی که تولید حداکثری توسط غول‌‌‌های سرزمین اژدها ادامه دارد، سرریز ویرانگر فولاد چینی به بازارهای جهانی بدون شک شرکت‌های زیادی را در بازارهای حفاظت‌نشده به کام ورشکستگی خواهد کشاند و این هشداری جدی برای صنعت فولاد ایران به حساب می‌‌‌آید.

با توجه به این موضوع که مسیر صادراتی فولاد ایران با تحریم‌‌‌های داخلی و خارجی دست و پنجه نرم می‌کند و فروش محصولات فولادی در بازارهای بین‌المللی با دشواری‌‌‌هایی مواجه است، در صورت عدم‌بازنگری در سیاست‌‌‌های صادراتی توسط دولت جدید، اقدامات چینی‌‌‌ها یک هشدار جدی برای بخش فولاد ایران خواهد بود و موجب تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی خواهد شد.
منبع: دنیای اقتصاد



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین