با توجه به این پتانسیلها کارشناسان باور دارند که نگاه دقیق به بخش معدن میتواند بخشی از اقتصاد کشور را تکان و جایگاه و رتبه معدنی کشور را در جهان افزایش دهد و تاثیرات بسزایی در تعیین قیمت فلزات داشته باشد. با توجه به این نکات فعالان معدنی از رییسجمهور درخواست دارند که به توسعه بخش معدن کمک کند.
ایران انواع مختلف کمربندهای کوهزایی را در دل خود دارد؛ ۵/۱۲درصد کوهزایی در کشور ما بوده و ۶درصد ذخایر جهان در کوهزایی است که میتواند ما را در حوزه معدن به سطح خوبی برساند. در ادامه ۱۲معدن در ایران داریم که در ابعاد جهانی هستند بنابراین پتانسیل معدنی در کشور وجود دارد، این در حالی است که برای توسعه معدنکاری فضای مناسبی نداریم.
به باور کارشناسان، معدنکاری در کشور ما هزاران مشکل دارد و برای آن باید طرحی نو درانداخت چراکه با این مدل حکمرانی کشور نمیتوان شرایط خوبی را در حوزه معدن ایجاد کرد و علیرغم پتانسیلها نمیتوانیم از آنها استفاده کنیم.
معادن کوچک
عضو هیاتمدیره انجمن مس ایران با اشاره به معادن کوچک گفت: لازم است رییسجمهور به بخش معدن علیالخصوص معادن کوچک و متوسط، نگاه توسعهای داشته باشد تا درآمدزا! معادن بزرگ دست خود دولت است و آنها میتوانند نیازهای دولت را تامین کنند اما معادن کوچک و متوسط فرآیند توسعهای مثل اشتغالزایی، اقتصاد محلی، دانشی و بازوی دولت را باید داشته باشند.
معدن نیازمند مدیران شایسته
احمد مشکانی درباره اهمیت استفاده از مدیران شایسته گفت: باید از مدیران زبده، فهیم و کاربلد در بدنه دولت استفاده شود. شاهد آن هستیم که مدیران میانی و پاییندستی تخصص، تجربه و درک زمان و مکان را ندارند و با تصمیمات غلط مسبب رکود بخش معدن شدهاند.
اگر یک بنگاه کاملا خصوصی را به ایشان بدهید، بعد از گذشت زمان با قوانینی که خود ایجاد کردهاند، بنگاه را ورشکسته خواهند کرد. لیکن رییسجمهور طبق سخنانی که بیان کرد از مدیران برجسته، توانا، آشنا به قوانین و توانایی حل مساله در شرایط بحرانی استفاده کند.
او با اشاره به اهمیت نظارت گفت: رییسجمهور باید نظارت بر مدیران و کارمندان دولت را به خوبی انجام دهد و از نیروی جوان و باتجربه میانسال به خوبی استفاده کند. اگر نظارت در کار نباشد شاهد کمکاری، بروکراسی دولتی، امضاهای طلایی، رشوهخواری و موارد مشابه در برخی از کارمندان و مدیران خواهیم بود.
جایگاه بخش خصوصی
عضو هیاتمدیره انجمن مس ایران با اشاره به اهمیت توجه به نظر بخش خصوصی خاطرنشان کرد: رییس جمهور باید از نظرات و تواناییهای بخش خصوصی استفاده کند و نقش بخش خصوصی را در تصمیمگیریها افزایش دهد و موتور بخش خصوصی را به عنوان یک بازوی محرک دولت روشن کند. در واقع با استفاده از انجمنهای تخصصی، اتاق بازرگانی، خانه معدن و صنعت و دیگر مجموعههای معدنی به دنبال تغییر قوانین غلط و راهکاری مناسب برای توسعه بخش معدن باشد.
او با بیان اینکه رییسجمهور باید چالش بخش معدن را توسط کارگروههای دولتی و خصوصی بررسی و راهکارهای مناسب را اجرایی کند، تصریح کرد: رییسجمهور باید قوانین بخش صادرات و واردات را به نحوی اجرا کند که صادرات افزایش یابد و تکنرخی کردن ارز به جز کالاهای اساسی را هم در اولویت قرار دهد.
مشکانی تاکید کرد: بهتر است قوانین یا دستورالعملهایی ایجاد شود تا سرمایهگذاران داخلی و خارجی تشویق به سرمایهگذاری در این بخش شوند.
نوع نگاه باید عوض شود
پیشتر رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای صنایع و معادن سرب و روی ایران با بیان اینکه بخش معدن در طول این سالها به شدت تحت فشار تحریمهای داخلی و خارجی بوده است به «جهانصنعت» گفته بود: نوع برخورد وزارت صمت، سازمان برنامه و بودجه، کمیسیون معدن و صنایع معدنی مجلس با بخش معدن بیشتر درآمدزایی بوده، این در حالی است که انتظار میرود نگاه به بخش معدن بیشتر اقتصادی و توسعهای باشد.
حسن حسینقلی با اشاره به مشکل حقوق دولتی معادن گفت: مساله این است که هرچه حقوق دولتی از بخش معدن دریافت شده به این عرصه برگردانده نشده و همه آن در جای دیگری که نباید هزینه شده است.
ضمن اینکه چندین سال است که حقوق دولتی افزایش چشمگیری داشته که پرداختش برای معدنکار دشوار است، بنابراین انتظار داریم حقوق دولتی به سالهای ۹۷ برگردد و این رقمهای سرسامآور با فشارهای مضاعف برداشته شوند.
او در رابطه با این پرسش که چه انتظاری از دولت پزشکیان دارید، اظهار کرد: انتظار داریم رییسجمهور انتخابی قانونگریز نباشد و به قانون عمل کند. از قانون اساسی گرفته تا قوانین معدنی همه را لحاظ کند و به قانون احترام بگذارد؛ مسالهای که باعث میشود مشکلاتی که دولتهای قبلی به وجود آوردهاند از بین برود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای صنایع و معادن سرب و روی ایران با تاکید بر اینکه رییسجمهور باید تحریمها را بردارد، ادامه داد: ما نیاز به ارتباط با همه دنیا داریم چراکه بحث تحریم بخش معدن را بیچاره کرده است. انتظار داریم به بخش معدن توجه ویژه شده و به عنوان پیشران اقتصاد در نظر گرفته شود.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست