*وضعیت مالی شرکت فولاد مبارکه به لحاظ استحکام ساختارهای مالی و تاثیر آن بر بورس چگونه است؟
فروش داخلی، صادرات و جایگاه سهام فولاد مبارکه بسیار مستحکم و جزء سهام های با ثبات بورس در امسال بوده است. با وجود تحریمها در یک سال گذشته، این شرکت به لحاظ مالی و سرمایه گذاری توانسته به موفقیت و سود بیشتری دست پیدا کند. خوشبختانه تحریمها نتوانست خللی در این بین ایجاد کند.
*آیا در زمان ریزش ارزش سهام، این شرکت در بورس، حمایتهای لازم را از سهامدار انجام میدهد؟
سهام شرکت فولاد مبارکه یک سهام فولادی است و ما اعتقادی به سفته بازی و حمایتهایی از این دست نداریم؛ زیرا باور ما بر این است که قیمت سهم باید به طور طبیعی و با جریان عرضه و تقاضا بالا و پایین شود. همانطور که ملاحظه میکنید، بازه قیمت سهام فولاد مبارکه به دلیل عملکرد خوب یک بازه منطقی است؛ بنابرین دلیلی برای اینگونه حمایتها وجود ندارد.
*عملکرد فولاد مبارکه درخصوص شفافیتهای مالی چگونه است؟
اطلاع رسانیها و شفافیتهای مالی به طور مرتب روی بورس سامانه کدال به روز میشود و سرمایهداران از روی این سامانه میتوانند در جریان کلیه فعل و انفعالات سهام و عملکرد مالی شرکت قرار گیرند.
*تحریم ها چه تاثیری بر تهیه تجهیزات و قطعات داشته است؟
تحریم ها از ابتدای انقلاب وجود داشتهاند؛ اما در یک سال گذشته تشدید شدهاند، مثلا فولادسازهای اروپایی مثل sms، دنیلی و... به دلیل تحریمها تمایلی به همکاری با ما ندارند. بنابرین به عنوان یک مرکز صنعتی و بنگاه اقتصادی نمیتوانیم منتظر بمانیم تا این شرکتها همکاریشان را از سر بگیرند. به همین دلیل، مدتی است که با شرکتهای فولادی چین و صاحب تکنولوژی مذاکراتی را انجام دادهایم تا تکنولوژیهای آنان را فرا بگیریم.
*چرا کشور چین را برای این همکاری بزرگ فولادی انتخاب کردهاید؟
از طرفی؛ شرکتهای چینی این توانایی را دارند که تکنولوژی را به کشور ما انتقال دهند. برخی مواقع، ممکن است یک شرکت فولادی قوی در انتقال تکنولوژی ضعیف باشد. از طرف دیگر، چین به دلیل مراودات تجاری و صنعتی که با امریکا دارد؛ محدودیتهایی شامل آن شده است. اما به دلیل داشتن شرکتهای زیاد فولادی، ممکن است برخی از این شرکتها محدودیت نداشته باشند. بنابرین این شرکتها به راحتی و بدون مشکل میتوانند با ما همکاری داشته باشند. همچنین چینیها از اینکه در بازار فولاد ایران صاحب سهم باشند، استقبال میکنند.
*بومی سازی قطعات، تجهیزات و دانش فنی توسط مهندسان ایرانی چه تاثیری روی ارز بری دارد؟
در 17 سال پیش، قطعات و تجهیزات مورد نیاز شرکت فولاد مبارکه از خارج وارد تامین میشد؛ اما در حال حاضر با فرایند بومی سازی، سالها است که این تجهیزات در خود شرکت تولید و مصرف میشود.
*یکی از مصارف ارزی مختص به تامین الکترود گرافیتی است آیا توانستهایم آن را بومی سازی کنیم ؟
چند سالی است که شرکتهای متعدد ایرانی اقدام به تولید این محصول کردهاند؛ اما متاسفانه هنوز به کیفیت مطلوب دست پیدا نکردهایم که بتوان جایگزین الکترودگرافیتی وارداتی شود. همچنین با سرمایه گذاری و تاسیس کارخانهای با مشارکت شرکتهای دیگر در اردکان در تلاش تولید این محصول هستیم که متاسفانه تا به امروز موفق به تولید آن نشدهایم.
عمده مصارف فولاد مبارکه الکترودهای سایز 600 و 700 است که شرکتهای معدودی توانایی تولید آن را دارند. اخیرا چین اقدام به تولید آن کرده است؛ اما کیفیت شرکت های فیلیپس، کنکو، میتسو و بوش را ندارند، اما حداقلهای قابل قبولی را دارند.
*صادرات و کاهش ذخایر سنگ آهن چه تاثیری روی تولید فولاد داشته است؟
از طرفی، به دلیل محدودیت ذخایر سنگ آهن، عدم اکتشاف ذخایر جدید و عدم بهره برداری، در صورت اکتشاف با محدودیت در تولید کنسانتره آهن مواجه هستیم. از طرف دیگر، امروزه معدنکاران خود فولادساز شدهاند و سنگ آهن را مصرف میکننده که این مسئله موجب کاهش سهم کارخانههای فولادی شده است. بنابرین شرکت فولاد مبارکه با خرید آهن اسفنجی از کارخانجات دیگر سعی کرده تا خللی بر روند تولید اسلب و ورق وارد نشود، اما به هرحال خرید آهن اسفنجی موجب بالا رفتن هزینههای تمام شده میشود.
*دولت در رابطه با سنگ آهن چه سیاستی را باید در پیش بگیرد؟
در کوتاه مدت شناسایی شرکتهای تولید مواد اولیه، سنجش میزان واردات آنها و عدم اجازه صادرات و در بلند مدت کمک به اکتشاف معادن جدید با کمک پتانسیل های بخش خصوصی از اقداماتی است که دولت باید انجام دهد.
*برای تکمیل زنجیره و انجام صفر تا صد پروسه تولید چه اقداماتی انجام شده است؟
همانطور که میدانید؛ بیش از نیمی از تولید فولاد کشور بر عهده فولاد مبارکه است. بنابراین این شرکت اگر دچار مشکل شود، تبعات آن دامن گیر شرکتهای دیگر خواهد شد. با سرمایه گذاریهایی که در معدن سنگان شده است؛ امیدواریم کارخانههای تولید کنسانتره را خریداری کنیم.
به طور کلی، این مشکل با کشف معادن و ذخایر جدیدی که بتواند مواد اولیه شرکتهای فولادی را تامین کند، حل خواهد شد. در این رابطه ما به تنهایی نمیتوانیم مشکل را حل کنیم. در واقع دولت، وزارت صنعت، معدن و تجارت و شرکت های معدنی باید درکنار ما قرار گیرند. خوشبختانه شرکت ایمیدرو و شخص آقای غریب پور در بحث توزیع کنسانتره و گندله ورود پیدا کرده است و توانسته نقش مثبت و سازنده ای را ایفا کند که امیدواریم این رویه ادامه پیدا کند.
*مزایای سرمایه گذاری در معدن سنگان در کشور افغانستان چیست؟
با توجه به اینکه کشور افغانستان دارای معادن غنی سنگ آهن است. واردات از این کشور برای ما بسیار به صرفهتر خواهد بود. اما در این رابطه حفظ و تضمین امنیت کشور افغانستان در اولویت است و امیدواریم تا نهادهای ذی ربط بتوانند آن را تامین کنند. توجه داشته باشیم که اگر در این رابطه پا پیش نگذاریم، کشورهای رقیب ورود پیدا خواهند کرد.
*با توجه به تحریمها و وضعیت مالی فولاد مبارکه تکمیل طرح شهید خرازی نورد گرم ٢ چقدر جدی است؟
با در نظر گرفتن بودجه مالی و بررسیهای صورت گرفته اجرایی شدن این طرح بسیار جدی است. در این رابطه نیازی به حمایت مالی دولت نداریم. در این قرارداد عنوان شده برخی هزینهها بهصورت تحویل کالا به طرف خارجی باشد. این یک مزیت برای شرکت فولاد مبارکه به حساب میآید؛ زیرا علاوه بر صادرات محصولات، میتوانیم طرحمان را توسعه دهیم. خط نورد گرم 2 کلیدیترین و مهمترین سرمایه گذاری این شرکت است که طبق برنامهریزیها و حمایتهای عوامل زیربط کاملا عملیاتی است و اگر این اتفاق بیفتد، نه تنها میزان کمی تولید افزایش مییابد، بلکه ورقهایی که تا به امروز از خارج وارد میشد را تولید میکنیم.
*چه مشکلاتی برای اجرای این طرح وجود دارد؟
با توجه به اینکه تعداد کشورهایی که صاحب تکنولوژی فولاد هستند، زیاد نیست؛ نگاه ما در این طرح بر دستیابی به دانش جدید، تکنولوژی فولاد و خودکفایی محصولاتی است که وارد میکنیم. اما متاسفانه برخی با ایجاد حواشی در اجرایی شدن این طرح، سنگ اندازی میکنند. دستیابی به دانش و تکنولوژی روز فولاد، تنوع سبد تولیدات فولادی، کاهش واردات و کاهش خروج ارز از کشور از مزایای اولیه این طرح است.
*از چه زمانی این طرح اجرایی خواهد شد؟
تمام تلاش فولاد مبارکه این است که کلنگ زنی این طرح در سال 98 اتفاق بیفتد و پیشبینی میشود با برنامهریزیهای صورت گرفته 900 روزه به بهره برداری برسد.
*فولاد مبارکه چه تعداد طرح توسعه دارد؟
طرح توسعه فولاد هرمزگان که به وسیله آن یک و نیم میلیون تن اسلب تولید میشود، طرح تولید کنسانتره و گندله در سنگان که امیدواریم در سال اینده به بهره برداری برسد؛ از طرحهای در دست انجام این شرکت است.
منبع: ایلنا
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست