يکشنبه 4 آذر 1403 شمسی /11/24/2024 4:59:00 AM
چالش نبود نقدینگی پیش روی فولادی‌ها

صنعت فولاد همچون دیگر صنایع با انواع چالش‌ها و موانع در روند تولید و بازار مواجه است، تا جایی که این عرصه با مشکلات مالی، ضعف مدیریت و تحریم‌ها دست‌و‌پنجه نرم می‌کند، اما مساله این است که این دغدغه‌ها نه‌تنها خود فولاد بلکه صنایع وابسته مرتبط را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
قطعات آلیاژی از ریل توسعه خارج می‌شوند

به طور مثال می‌توان به قطعات آلیاژی اشاره کرد که درنتیجه سیاست‌های دولت از ریل رشد و توسعه دور افتاده‌اند.
با اینکه تا به امروز فعالان حوزه ریخته‌گری قطعات آلیاژی با یکسری موانع و مشکلات از جمله ضعف تسهیلات بانکی روبه‌رو بوده و شرکت‌های مادر و شرکت‌های بزرگ نیز تزریق مالی به شرکت‌های وابسته و پیمانکاران را به درستی انجام نمی‌دادند، اما مشکلاتشان کمتر که هیچ فزونی هم داشته است.

در واقع این صنعت امسال با چالش‌های جدی قدیمی و جدیدی روبه‌رو شده که از بحث تامین اجتماعی، مالیات و بانک‌ها گرفته تا تامین انرژی را شامل می‌شود. به باور فعالان این عرصه مدتی است که با موارد ابتدایی همچون تامین گاز و برق نیز روبه‌رو هستند، مساله‌ای که نشانگر آن است که با اینکه برای شرکت‌های این حوزه تقاضای بالایی وجود دارد، اما یکسری تصمیمات غیر‌کارشناسی موانع را افزایشی کرده است.
مساله مهم‌تر اینکه این فعالان اقتصادی با سیاستی که دولت در پیش گرفته با نبود نقدینگی در بازار هم مواجه هستند. به این ترتیب رکود به همراه تورم شرایط را برای این عرصه دشوار‌تر کرده است. به این ترتیب با اینکه این صنعت روزگاری پویا بوده است، اما تحت تاثیر سیاستگذاری دولت تبدیل به یک صنعت کاملا دولتی شده و حیات شرکت‌های خصوصی و کوچک را بر این اساس رقم زده است. حالا فعالان این عرصه باور دارند اگر دولت چنین سیاست‌هایی را ادامه دهد در آینده‌ای نزدیک شاهد ضعف توسعه خواهیم بود و بعید است که فعالان آن بتوانند به سر منزل مقصود برسند.

رکود همراه با تورم بر بازار حاکم شده است
یک فعال حوزه ریخته‌گری قطعات آلیاژی گفت: صنعت ما متاثر از سیاستگذاری‌های دولت است و اگر سیاست‌ها در جهت مثبت باشد در مسیر رشد است، اما اگر به همین شکل ادامه یابد صنعت آینده خوبی ندارد. مرتضی رضایی با اشاره به بحث محدودیت‌های انرژی تصریح کرد: ما یکسری موانع و مشکلات قدیمی داریم، مثل مواردی که در حوزه تامین اجتماعی، مالیات و بانک‌ها وجود دارد.

ضمن اینکه در حال حاضر یکسری موانع جدید هم پیدا شده که از جمله آنها می‌توان به بحث کمبود برق اشاره کرد که نشان می‌دهد متاسفانه برای شرکت‌های با تقاضای بالا یکسری تصمیمات غیر‌کارشناسی گرفته شده است.

از سوی دیگر موضوع کمبود گاز را داریم که بحث تامین انرژی است و باعث شده که فعالان این عرصه معمولا در ۶ ماهه اول سال با مشکل نبود برق و ۶ ماهه دوم هم نبود گاز سروکار داشته باشند. وی ادامه داد: امسال با سیاستی که دولت در پیش گرفته شاهد بحث نبود نقدینگی در بازار هستیم که جهت کنترل تورم بوده است.

در واقع یک رکود شکل گرفته و در ادامه رکود همراه با تورم شده است. متاسفانه جلوی تسهیلات بانکی گرفته شده و شرکت‌های مادر و شرکت‌های بزرگ نیز تزریق مالی به شرکت‌های وابسته و پیمانکاران به درستی انجام نمی‌دهند، بنابراین صنعت ما امسال با چنین چالش‌هایی روبه‌رو است.

هزینه بالای تکنولوژی در ایران
رضایی درخصوص بحث تکنولوژی افزود: باید این واقعیت را بپذیریم که با توجه به اینکه دسترسی به اطلاعات، تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا سخت است و در برخی مواقع امکان‌پذیر نیست، لذا در برخی از حوزه‌ها عقب هستیم.

در واقع در مورد برخی تجهیزاتی که وارد می‌شود یا با تکنولوژی ۱۰ سال قبل اروپاست یا اینکه باید با استفاده از دانش خود مجموعه به خصوص دانش‌بنیان‌ها این تکنولوژی را به دست بیاوریم که زمانبر و هزینه‌بر است.

این فعال بخش صنعت معدن همچنین درخصوص آنچه می‌توان برای آینده صنعت فولاد متصور شد، گفت: صنعت ما صنعتی پویاست، اما بسیار متاثر از سیاستگذاری‌های دولت است. ما باید این واقعیت را قبول کنیم که صنعت کشور یک صنعت کاملا دولتی است و حیات و ممات شرکت‌های خصوصی و کوچک براساس تصمیمات دولت‌های ماست. اگر در جهت مثبت باشد حتما در مسیر رشد و شکوفایی است، اما اگر بخواهد به این شکل ادامه یابد بعید است بتوانیم به سر منزل مقصود برسیم.

ریخته‌گری فولاد آلیاژی
ریخته‌گری، فن شکل‌دادن فلزات و آلیاژها از طریق ذوب، ریختن مذاب در محفظه‌ای به نام قالب و سرد کردن و انجماد آن مطابق شکل محفظه قالب است. این روش کهن‌ترین فرآیند شناخته‌شده برای به‌دست آوردن شکل مطلوب فلزات است.

لازم به ذکر است که ریخته‌گری‌ها فقط محصولات فلزی را برای قطعات موتور، راه‌آهن یا لوله تولید نمی‌کنند، بلکه اجزایی را برای ماشین‌هایی تشکیل می‌دهند که برای ساخت بسیاری از محصولات مصرفی ضروری به آنها وابسته هستیم.

فولاد در چهار نوع اصلی در صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرد که شامل فولاد کربن، فولاد ابزار، فولاد ضدزنگ و فولاد آلیاژی است. مورد آخر از ترکیب چند فلز مختلف از جمله سیلیکون، نیکل، منگنز، تیتانیوم، مس، نیکل و آلومینیوم تشکیل شده و از ویژگی‌های آن می‌توان به مقاومت بالا در برابر خوردگی اشاره کرد.

این نوع از فولاد در تولید قطعات صنعتی فلزی همچون قطعات خودرو، پروژه‌های مکانیکی، صنایع نیروگاهی، فولادی، پتروشیمی و معادن مورد مصرف قرار می‌گیرد. فولاد آلیاژی حاوی چندین عنصر آلیاژی غیر‌از کربن است و به دلایلی همچون هزینه پایین، خواص مکانیکی مناسب، در دسترس بودن و سادگی کاربرد در صنعت بسیار پرکاربرد و پرطرفدار است. اما ریخته‌گری فولاد نوع خاصی از ریخته‌گری است که با استفاده از انواع مختلف فولاد به عنوان متریال اولیه به تولید قطعات مورد نیاز صنعت می‌پردازد.

ریخته‌گری فولاد معمولا زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که استفاده از چدن برای تولید قطعه به دلیل عدم مقاومت در برابر ضربه با محدودیت مواجه باشد. با توجه به کاربرد گستردگی استفاده از فولاد آلیاژی در صنعت ریخته‌گری فولاد آلیاژی برای تولید قطعات صنعتی بسیار اهمیت پیدا می‌کند. همچنین باید گفت ریخته‌گری آلیاژی در دو گروه ریخته‌گری فولاد کم‌آلیاژ و ریخته‌گری فولاد پرآلیاژ انجام می‌شود که هر کدام موارد کاربرد خاصی دارند.

ریخته‌گری کم‌آلیاژ مشابه ریخته‌گری کم‌کربن است با این تفاوت که سختی‌پذیری بالاتری دارد. در این نوع از ریخته‌گری میزان آلیاژ مورد استفاده در ساختار فولاد کمتر از ۸درصد است. ریخته‌گری پرآلیاژ برای فولادهایی با درصد آلیاژ بیشتر از ۸درصد انجام می‌شود.

میزان افزایش آلیاژها در این نوع از فولاد برای بهبود ویژگی‌هایی چون مقاومت در برابر خوردگی، حرارت یا اصطکاک خواهد بود.

منبع: روزنامه جهان صنعت



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین