يکشنبه 4 آذر 1403 شمسی /11/24/2024 7:27:34 AM
وضعیت بازارهای جهانی بررسی شد

جنگ در نوار غزه به معضل افزایش هزینه‌های برق و کاهش تقاضای داخلی ترکیه اضافه شده و این مهم روی بازارهای این کشور تاثیر گذاشته است. به این ترتیب روند واردات قراضه ترکیه نزولی شده و این مساله دست خریداران را برای چانه‌زنی باز کرده است.
بازار فولاد در فراز و فرود

به گزارش بیرونیت، روزنامه جهان صنعت نوشت: در ادامه درخصوص قیمت سنگ‌آهن باید گفت که با توجه به اینکه از تعطیلات هفته طلایی چین (۲۹ سپتامبر تا ۶ اکتبر) می‌گذرد شاهد این هستیم که قیمت سنگ‌آهن تکان خورده و جان تازه‌ای گرفته است. در واقع وقتی چین تعطیل است و در بازار حضور ندارد، کل دنیا هم خاموش می‌شود. باید گفت که در صنعت فولاد و چرخه زنجیره فولاد و بازارهای محصولات معدنی آنقدر که چین تاثیر‌گذاری دارد، آمریکا و هند و کشورهای دیگر ندارند. حالا بازگشت خریداران از تعطیلات یک‌‌هفته‌ای و از سر‌گیری خریدها جهت تکمیل موجودی، بازار سنگ‌آهن را بهبود بخشیده است.
بیلت صادراتی فوب دریای سیاه نوسانات زیادی داشته و به‌رغم روند افزایشی در طول هفته، در آخر هفته روی ۴۷۵ دلار به‌ازای هر تن فوب دریای سیاه ثبت شده است. میلگرد نیز در بازار چین روند نزولی داشته و سطح تولید بالای آن باعث افت قیمت‌ها شده است. در ادامه قیمت میلگرد صادراتی ترکیه نیز به دلیل درگیری‌های نوار غزه و کاهش تقاضا همچنان در سرازیری بوده است. البته احتمال افت بیشتر قیمت میلگرد به دلیل کاهش تقاضای جهانی دور از انتظار نیست.
در رابطه با قیمت آلومینیوم نیز باید گفت که در سال‌جاری حدود ۶/۷‌ درصد کاهش یافته است، چراکه رکود گسترده در بخش‌های ساختمانی و صنعتی به میزان تقاضا ضربه وارد کرده و در عین حال عرضه نیز افزایشی شده است. از این رو میزان عرضه و تقاضا در بازارهای جهانی در حالت تعادل قرار ندارد. با توجه به این مسائل حوزه صادرات محصولات نهایی آلومینیومی نیز با چالش‌‌‌های متعددی مواجه است.
در ایران قیمت میلگرد از هر کیلو ۱۷ هزار تومان به ۳۳ هزار تومان هم افزایش پیدا کرد و رشد دو برابری داشت. در ادامه معاملات آتی آلومینیوم پس از رسیدن به بالاترین رقم پنج‌ماه اخیر به سمت ۲‌هزار و ۱۹۲ دلار در هر تن حرکت کرد و کاهش یافت، چراکه چشم‌‌‌انداز جنگ‌‌‌طلبانه فدرال‌رزرو باعث افزایش ارزش شاخص دلار آمریکا و مختل شدن وضعیت در بخش صنعت شد.
در ادامه بازار تیرآهن و پروفیل حاکی از بازگشت رکود در بازار آهن است. طوری که در بیشتر مبادی فروش شاهد ثبات یا کاهش قیمت آهن هستیم. البته هفته گذشته در پی رفتارهای هیجانی بازارهای مالی و کالاهای سرمایه‌ای به دلیل اخبار سیاسی مرتبط با تنش بین حماس و اسرائیل، قیمت‌ها در بازار آهن افزایشی شد. این وضعیت بر بازارهای مختلف مالی نیز اثر داشت و منجر به افزایش قیمت کالاهای سرمایه‌ای از جمله آهن‌آلات شد. اما به نظر می‌رسد با توقف افزایش نرخ ارز، روند صعودی در سایر بازارهای مالی و کالاهای سرمایه‌ای نیز متوقف شده است.


بازگشت خریداران سنگ‌آهن از تعطیلات
قیمت سنگ‌آهن در اواخر هفته گذشته جان تازه‌ای گرفت. بازگشت خریداران از تعطیلات یک‌هفته‌ای و از سر‌گیری خریدها جهت تکمیل موجودی، بازار سنگ‌آهن را بهبود بخشید. آخرین قیمت سنگ‌آهن کیفیت ۶۲‌ درصد در بازار چین ۵/۱۱۸ دلار در هر تن بود که حدود ۴ دلار در تن بالاتر از قیمت پایانی هفته پیش بود.
جنگ در نوار غزه به معضل افزایش هزینه‌های برق و کاهش تقاضای داخلی ترکیه اضافه شده است. روند واردات قراضه ترکیه همچنان نزولی است و دست خریداران را برای چانه‌زنی بازتر کرده است. آخرین قیمت قراضه وارداتی سنگین ۸۰-‌۲۰ آمریکا ۳۶۰ دلار در هر تن سی‌اف‌آر بود که ۱۱ دلار نسبت به هفته پیش افت کرد. قراضه صادراتی سنگین کلاس۲ ژاپن نیز به دنبال افت تقاضای خریداران اصلی به ۳۳۶ دلار در تن فوب کاهش یافت. متوسط قیمت قراضه وارداتی سنگین در شرق آسیا نیز ۳۸۴ دلار در هر تن سی‌اف‌آر بود که نسبت به هفته قبل یک‌ دلار کاهش داشت.
در هفته گذشته بیلت صادراتی فوب دریای سیاه نوسان زیادی داشت و به‌رغم روند افزایشی در طول هفته، در آخر هفته روی ۴۷۵ دلار به‌ازای هر تن فوب دریای سیاه ثبت شد. در بازار داخلی چین قیمت بیلت روی ۴۷۷ دلار در هر تن درب کارخانه ثابت بود. قیمت بیلت وارداتی به چین نیز از ۴۶۷ دلار در هر تن سی‌اف‌آر فراتر نرفت. در بازار واردات جنوب شرق آسیا نیز قیمت بیلت در سطح ۵۱۰ تا ۵۲۰ دلار در هر تن سی‌اف‌آر شنیده می‌شد.


وضعیت قیمت میلگرد
میلگرد در بازار چین روند نزولی داشت و سطح تولید بالا باعث افت قیمت‌ها شد. قیمت میلگرد صادراتی چین به ۵۲۹ دلار در هر تن سقوط کرد. آخرین قیمت میلگرد در بورس شانگهای نیز ۴۹۵ دلار در هر تن شنیده شد که نسبت به ۵۱۸ دلار در تن هفته پیش، کاهش قابل‌توجهی داشت. احتمال افت بیشتر قیمت میلگرد به دلیل کاهش تقاضای جهانی دور از انتظار نیست. در ادامه قیمت میلگرد صادراتی ترکیه به دلیل درگیری‌های نوار غزه و کاهش تقاضا همچنان در سرازیری بود و به ۵/۵۶۲ دلار در هر تن رسید. در بازار داخلی آمریکا میلگرد در ۸۵۵ دلار به‌ازای هر شورت تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی اروپا نیز میلگرد روی ۶۰۵ یورو در هر تن درب کارخانه بدون تغییر باقی ماند. همچنین هفته گذشته ورق گرم صادراتی فوب دریای سیاه همچنان روی ۵۶۵ دلار در هر تن فوب باقی ماند. متوسط قیمت ورق گرم صادراتی چین با کمی افزایش به ۵۴۴ دلار در هر تن فوب رسید. در بازار داخلی اروپا ورق گرم روی ۷۱۰ یورو در هر تن درب کارخانه ثبات داشت. در بازار داخلی آمریکا هم ورق گرم روی ۷۱۵ دلار در هر شورت تن درب کارخانه ماند و نسبت به هفته قبل تغییری نداشت.


شرایط آلومینیوم روسی
در ماه سپتامبر صندوق تامینی Squarepoint Capital LLP بیش از ۱۰۰میلیون دلار آلومینیوم روسی را از بورس فلزات لندن خریداری کرد که آخرین نمونه از خرید فلزات توسط شرکت‌های مالی به حساب می‌‌‌آید، چراکه تقاضای ضعیف باعث افزایش ارزش سهام شده است. این صندوق که بیشتر به دلیل رویکرد کمی در تجارت شناخته می‌شود، درخواست تحویل حدود ۵۰‌هزار تن آلومینیوم ذخیره‌شده در انبارهای LME در کره‌جنوبی را داشت. آمارها نشان می‌دهد که قیمت آلومینیوم درLME طی سال‌جاری حدود ۶/۷ درصد کاهش یافته است، چراکه رکود گسترده در بخش‌های ساختمانی و صنعتی به میزان تقاضا ضربه وارد کرده و در عین حال عرضه نیز افزایش یافته است. از این رو میزان عرضه و تقاضا در بازارهای جهانی در حالت تعادل قرار ندارند. اما بازیگران مالی با این دیدگاه که امکان دارد قیمت آلومینیوم روند افزایشی به خود بگیرد، تمایل به خرید دارند. به عبارت بهتر در صورت ضعیف ماندن بازار، موجودی انبارها افزایش می‌‌‌یابد و معاملات مالی و انبارداری جذاب‌‌‌تر می‌شود. به گزارش بلومبرگ، سیتی‌‌‌گروپ در رقابت تامین مالی فلزی، حجم زیادی آلومینیوم و روی را درLME خریداری کرده است که در این معامله معامله‌‌‌گران مازاد عرضه را با قیمت‌های پایین خریداری کرده و به دنبال کسب سود با افزایش قیمت در آینده هستند. معاملات‌Squarepoint و Citi نشان می‌دهد که بازیگران مالی برای رسیدن به حجم زیادی از مواد روسی تمایل زیادی از خود نشان می‌دهند که این موضوع از زمان تهاجم روسیه به اوکراین شدت گرفته و موجودی به انبارهای LME سرازیر شده است. آخرین آمارهای LME نشان می‌دهد که سهم عرضه روسیه در کل موجودی‌‌‌های آلومینیوم در بورس از ۸۱‌ درصد در ماه قبل به ۷۶‌ درصد در سپتامبر کاهش یافته است.


افزایش دو برابری قیمت میلگرد در ایران
بنا به گفته رییس انجمن انبوه‌سازان استان تهران، در سه ماهه اول امسال صدور پروانه ساخت نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۲۷ درصد کاهش پیدا کرد. با توجه به اینکه قطع ادامه افزایش قیمت‌های مصالح ساختمانی مقطعی است، بنابراین با سرد شدن هوا و آغاز عملیات اجرایی نهضت ملی مسکن دوباره افزایش قیمت مصالح ساختمانی از سر گرفته می‌‌شود. ایرج رهبر درباره افزایش قیمت مصالح ساختمانی و اثرگذاری آن روی قیمت تمام‌شده مسکن اظهار کرد: مصالح ساختمانی سهم ۷۰ درصدی در هزینه تمام‌شده ساخت دارد و در سه ماهه اول امسال شاهد افزایش قیمت دو برابری برخی از مصالح ساختمانی از جمله میلگرد بودیم.
وی ادامه داد: در حال حاضر معاملات مسکن در رکود است و معمولا در رکود قیمت‌ها ثابت می‌ماند، اما عامل این ثبات قیمت علاوه بر رکود بازار مسکن، این است که اخیرا با اعتراضات جدی وزیر راه‌وشهرسازی و سازندگان مسکن نسبت به جهش قیمت‌ دو قلم مصالح مهم و اثرگذار در ساختمان‌سازی در بورس کالا، فعلا جلوی ادامه افزایش قیمت‌ فولاد و سیمان در بورس کالا گرفته شده‌ است. این اعتراضات نسبت به قیمت‌گذاری‌ها در بورس کالا شوکی به قیمت‌ها در بورس وارد کرد. رهبر با اشاره به نمایشی بودن ثبات قیمت‌های مصالح ساختمانی در بورس کالا تاکید کرد: اینکه تا حدودی التهابات قیمتی فروکش کرده به این دلیل است که نگویند در بورس کالا هر قیمتی که بخواهند فولاد و سیمان را می‌فروشند وگرنه میلگرد در ابتدای سال از هر کیلو ۱۷ هزار تومان به ۳۳ هزار تومان هم افزایش پیدا کرد و رشد دو برابری داشت.


بازگشت رکود به بازار تیرآهن
بررسی بازار تیرآهن و پروفیل حاکی از بازگشت رکود در بازار آهن است. به طوری که در بیشتر مبادی فروش شاهد ثبات یا کاهش قیمت آهن هستیم. جدیدترین قیمت تیرآهن در هر شاخه از سایزهای مختلف شرکت‌های تولیدکننده در بنگاه‌های تهران و اصفهان بین سه میلیون و ۷۰ هزار تا ۱۲ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان عرضه شد. عمده قیمت‌ها نسبت به روز قبل ثابت یا کاهشی بوده و کاهش قیمت‌ها بین ۱/۰ تا ۹/۱ درصد بوده است.
قیمت بیشتر انواع ورق سیاه نیز نسبت به روز گذشته ثابت یا نزولی بوده و فقط در چند مورد شاهد افزایش قیمت بودیم. بر اساس قیمت هر رول از انواع ورق سیاه دیروز بسته به سایز و شرکت تولیدکننده بین حدود ۲۹ هزار تومان تا ۳۴ هزار و ۵۰۰ هزار تومان قیمت داشت.
قیمت ورق رنگی نیز با کاهش ۹/۰ درصدی نسبت به روز قبل به حدود ۵۱ هزار و ۴۰۰ تا ۵۲ هزار و ۸۰۰ تومان رسیده است.
قیمت بیشتر انواع پروفیل ساختمانی نیز نسبت به روز گذشته ثابت بوده یا بین ۵/۰ تا ۸/۰ درصد کاهش یافته است. قیمت هر پروفیل ساختمانی شش متری به ۳۳ هزار و ۳۰۰ تا ۳۵ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت دارد.
البته هفته گذشته در پی رفتارهای هیجانی بازارهای مالی و کالاهای سرمایه‌ای به دلیل اخبار سیاسی مرتبط با تنش بین حماس و اسرائیل، قیمت‌ها در بازار آهن نیز افزایش یافت. بر این اساس در پی تنش بین اسرائیل و حماس، درگیری‌هایی که با عملیاتی با عنوان طوفان‌الاقصی شروع شد، بازار ارز در فاصله زمانی کوتاهی رشد بیش از ۲۰۰۰ تومانی را تجربه کرد و بازار سرمایه نیز قرمزپوش شد.
این وضعیت بر بازارهای مختلف مالی نیز اثر داشت و منجر به افزایش قیمت کالاهای سرمایه‌ای از جمله آهن‌آلات شد. به نظر می‌رسد با توقف افزایش نرخ ارز، روند صعودی در سایر بازارهای مالی و کالاهای سرمایه‌ای نیز متوقف شده است. هرچند با وجود توقف روند صعودی در بازار ارز، نرخ دلار در بازار آزاد هنوز به قبل از شروع جنگ، یعنی به زیر ۵۰ هزار تومان برنگشته است.
به طور کلی قیمت آهن‌آلات به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ از جمله این فاکتورها می‌توان به نوسانات قیمت دلار، میزان عرضه و تقاضا، نیاز صنایع وابسته، وضعیت بورس کالا، میزان صادرات و واردات، هزینه‌های حمل‌و‌نقل و غیره اشاره کرد.
در ماه‌های اخیر هم در بیشتر موارد شاهد رکود و ثبات طولانی در بازار آهن به دلیل رکود در بازار مسکن، کاهش قیمت‌های جهانی و همچنین اخبار سیاسی مثبت و به تبع آن کنترل نسبی نرخ ارز بودیم. بر این اساس ماه‌ها بود که بازار آهن داخلی به دلیل رکود در بازار مسکن و نبود نقدینگی، گرفتار رکود بود و تقاضای موثری در آن مشاهده نمی‌شد.
آنطور که رضا شهرستانی عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد توضیح داده، در اصل اخبار مرتبط با توافق هسته‌ای در ماه‌های اخیر باعث شد مردم منتظر کاهش نرخ ارز باشند و برای خرید دست نگه دارند. از طرف دیگر سیاست‌های انقباضی بانک‌ها منجر به کاهش پرداخت وام‌ها شده و در نتیجه نقدینگی از دست مردم خارج شده است.
طبق گفته‌های او کاهش قیمت جهانی نیز در پی دامپینگ روس‌ها در بازار و رقابت منفی بین خودشان برای صادرات و نابسامانی در بازار چین بوده است. در اصل چین به دلیل مشکلاتی که در حوزه مسکن داشته، سیاست‌های انقباضی در پیش گرفته که منجر به رکود شده است. در آمریکا و اروپا نیز افزایش نرخ بهره برای کنترل تورم منجر به کاهش ساخت‌و‌ساز و توسعه شده است. در مجموع همه این شرایط منجر به رکود در بازار جهانی فلزات در ماه‌های گذشته شد.
طبق گفته‌های رییس اتحادیه فروشندگان آهن، بازارهای صادراتی هم امسال بازار خوبی نبوده و به جای ایران، ترکیه با برنامه‌ریزی توانسته موفقیت‌های بیشتری در منطقه کسب کند. با توجه به این شرایط و طبق گفته‌های فعالان بازار به نظر می‌رسد شرط رونق بازار در بازار آهن، برنامه‌ریزی برای صادرات یا رونق ساخت‌و‌ساز مسکن خواهد بود. هرچند معادلات بین‌المللی در حال حاضر باعث به‌هم‌ریختگی بازارهای داخلی در کشور شده است.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین