به گزارش بیرونیت، روزنامه جهان صنعت نوشت: کشور ما چهارمین رتبه از نظر ذخایر غنی معادن سنگ و هفتمین رتبه از نظر میزان تولید سنگ ساختمانی در جهان را دارد.
جلال بهبودی کارشناس سنگ درباره وضعیت صادرات سنگ ایران گفت: با توجه به مشکلاتی که در ایران وجود دارد، صنعت سنگ ایران هم با گرفتاری و مشکلات فراوانی روبهرو است. به خصوص اینکه با جهان نمیتوانیم ارتباط داشته باشیم و انتقال پول در بخش صادرات کار بسیار سختی شده است. بنابراین بسیاری از بخشهای تولیدی و صنعتی ایران به خصوص سنگهای ساختمانی با مشکلات فراوانی مواجه شدهاند. به خصوص اینکه بانکهای ایرانی نمیتوانند با سایر بانکهای جهانی در زمینه انتقال پول ارتباط داشته باشد که این مساله به تنهایی بخش صادرات سنگ ایران را با چالش بزرگی روبهرو کرده است. در نتیجه علاوه بر مشکلات خاصی که در صنعت سنگ ایران وجود دارد، مسائل بانکی و تحریمهای اقتصادی مزید بر علت شده و بخش صادرات سنگ با مشکلات عدیدهای روبهرو شده است. در این زمینه باید مسوولان مربوطه بیشتر تامل کنند تا با راهکارهای مناسب به نتیجه مطلوبی برسند.
بهبودی ادامه داد: این مشکلات نفس بخش سنگ ایران را به شماره انداخته است، اما همچنان فعالیتهای تولیدی و صادراتی کژدار و مریز فعالیت خودشان را انجام میدهند، زیرا اگر فعالان این حوزه با وجود مشکلات و کاستیها فعالیتهایشان را انجام دهند این صنعت از بین میرود. چیزی حدود ۹۰۰ هزار تن سنگ در طول سال صادر میشود. این درحالی است که بیش از ۲۵ میلیون تن سنگ در ایران استخراج میشود. بنابراین این میزان از صادرات حتی کمتر از ۱۰ درصد است که رقم بسیار ناچیزی را برای کشور به ارمغان میآورد.
او درباره اینکه حجم صادرات سنگ ایران چه میزان است، خاطرنشان کرد: حجم صادرات سنگ ایران به قدری نیست که اصلا بخواهیم درمورد آن صحبت کنیم. کمتر از ۱۰ درصد استخراج سنگهای ساختمانی ایران به سایر کشورها صادر میشود. بنابراین این اعداد و ارقام پایین در حد و اندازهای نیست که بر روی آن وقت و انرژی صرف شود. در واقع چیزی حدود ۹۰۰ هزار تن سنگ در طول سال صادر میشود. این درحالی است که بیش از ۲۵ میلیون تن سنگ در ایران استخراج میشود. بنابراین، این میزان از صادرات حتی کمتر از ده درصد است که رقم بسیار ناچیزی را برای کشور به ارمغان میآورد. درحال حاضر برگشت پول صادرات خودش معضل بزرگی است. به خصوص اینکه وقتی پول به سیستمهای بانک مرکزی بازمیگردد تا به دست تولیدکننده برسد نفس افراد را میگیرد. در همین شرایط باید کار را سرپا نگه داریم و به فعالیتهایمان ادامه بدهیم.
صادرات واسطهای!
کارشناس سنگ تصریح کرد: همچنین مشکل دیگری که در بخش صادرات سنگ ایران وجود دارد، صادرات به صورت واسطهای است. یعنی افرادی واسطه میشوند تا سنگ از معدنداران دست تولیدکنندگان و مصرفکنندگان در خارج از کشور برسد. این روش در تمام دنیا معمول است، اما در ایران به صورت دلالبازی درمیآید که یا معدنکاران ضرر میکنند یا سودهای بسیار کمی نصیبشان میشود. بنابراین بحث واسطهها باید توسط بخش دولتی مورد نظارت و کنترل دقیق قرار بگیرند تا مشکلی برای فعالان این صنعت بزرگ به وجود نیاید. به خاطر همین نبودن تخصص است که در بخش صادرات و فروش و بازگشت پول دچار مشکل شدهایم، چراکه افراد تلاش نکردهاند روشهای بازاریابی نوین در حوزه سنگ را یاد بگیرند و به صورت اصولی و حرفهای در این بخش فعالیت کنند. برای همین است با وجود اینکه در بخش تولید و تنوع سنگ هیچ کم و کاستی در ایران وجود ندارد، ولی همچنان در بخش فروش در ایران و خارج از کشور مشکلات فراوانی وجود دارد.
این کارشناس سنگ درباره اینکه چه پیشنهادی برای بهبود وضعیت سنگ در بخش تولیدی و صادراتی دارید، گفت: تنها پیشنهادم این است که فعالان بخش سنگ باید در بخشهای مختلف صنعت سنگ آموزش ببینند و از تخصصهای لازم و کافی برخوردار باشند. زیرا اگر افراد به حد کافی دانش و مهارت داشته باشند بسیاری از مشکلات و گرفتاریهایی که درگیر آن هستیم به شکل اتوماتیک حل میشود. ولی وقتی افراد از کمترین اطلاعات در این حوزه برخوردارند و هیچ تلاشی برای کسب مهارتهای مورد نیاز نمیکنند، قطعا شاهد کم و کاستیهای زیادی خواهیم بود. زیرا این تخصص و مهارت است که در حوزهای میتواند راهگشای مشکلات باشد. بهتر است تمامی مشکلات و کاستیها از ریشه حل شود که عمدهترین مساله هم همین بحث آموزش افراد مشغول در این حرفه است. وقتی مشکل آموزش فعالان حوزه سنگ برطرف شود، قطعا سایر مشکلات هم به صورت سیستمی برطرف میشود و با گرفتاریهای کمتری در این بخش مواجه میشویم.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست