به گزارش معدننامه، اجرای طرح یادشده با هدف غربالگری، همزمان با سراسر کشور، از دوشنبه ۱۸ خردادماه لغایت ۱۵ تیرماه سالجاری در فولاد خوزستان انجام میشود.
بر پایه این گزارش، طرح بسیج ملی کنترل فشار خون با حضور مسعود توکلفرد مدیر بهداشت، درمان، ایمنی و محیط زیست فولاد خوزستان در دفتر مدیرعامل و چند معاونت این شرکت آغاز و فشار خون آنان، اندازهگیری شد.
کامران محمودی رییس طب صنعتی و بهداشت حرفهای فولاد خوزستان در گفت و گو با خبرنگار روابط عمومی درباره فشار خون اظهار داشت: خون در بدن ساکن نیست و در گردش است که به آن گردش خون میگویند. مهمترین بخش دستگاه گردش خون در بدن، قلب است. رگهایی که خون را به قلب وارد میکنند، سیاهرگ و رگهایی که خون را از قلب خارج میکنند، سرخرگ نام دارند. قلب با هر ضربان، خون را به دورن سرخرگها میفرستد و در نتیجه نیرویی به سرخرگها وارد می کند که باعث میشود فشاری به دیواره سرخرگها وارد شود که به آن فشار خون میگویند.
وی افزود: فشار خون بالا ممکن است علامت بالینی خاصی نداشته باشد و تنها راه تشخیص، اندازهگیری دورهای فشار خون میباشد به همین دلیل به آن قاتل خاموش میگویند. فشار خون زمانی بالا میرود که یا خون با قدرت بیشتر از قلب پمپ شود و یا مجرای سرخرگ تنگ شود. مهمترین عامل در ایجاد تنگی بر سر راه جریان خون، رسوب چربی است. با بالا رفتن سن به تدریج چربی بیشتری در جدار سرخرگها رسوب میکند و فرد بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار میگیرد. علاوه بر افزایش سن، برخی رفتارها مانند: فعالیت بدنی کم، تغذیه ناسالم و مصرف سیگار یا قلیان هم در ایجاد و تشدید فشار خون تاثیر دارند.
محمودی درباره هدفهای کلی این طرح اظهار داشت: در گام نخست با توجه به اینکه این بیماری فاقد علامت بالینی خاصی میباشد جهت افزایش آگاهی جامعه نسبت به عوامل خطر، پیامدها، اهمیت تشخیص زودرس و کنترل فشار خون بالا و در گام بعدی افزایش نسبت شناسایی و شروع مراقبت و درمان در بیماران مبتلا به پر فشاری خون در کشور میباشد.
رییس طب صنعتی و بهداشت حرفهای با بیان این مطلب که تنها راه تشخیص میزان فشار خون، اندازهگیری آن با دستگاه فشارسنج است، گروههای هدف در این طرح را افراد بالای ۳۰ سال، افراد دارای بیماری کلیوی و زنان باردار برشمرد.
وی در توضیح انواع فشار خون اظهار داشت: فشار خون در پزشکی به دو بخش اولیه و ثانویه تقسیم میشود. در فشار خون اولیه ۹۰ درصد موارد عواملی همچون (ژنتیک، مصرف زیاد نمک، چاقی، دیابت و...) در آن نقش دارند، اما علت زمینهای وجود نداشته و نامشخص است و در فشار خون ثانویه یک بیماری زمینهای مانند، اختلال کلیوی یا هورمونی ( بیماری تیرویید ) دلیل بروز فشار خون میشود.
وی با اشاره به اقسام فشار خون تصریح نمود: فشار خون به سه قسمت طبیعی، پیش فشار بالا و فشار خون بالا تقسیم میشود.
فشار خون طبیعی: زمانی که فشار خون فرد در حالت استراحت کمتر یا مساوی با ۱۲۰/۸۰ باشد.
پیش فشار خون بالا: برای افرادی است که از ۱۲۰/۸۰ تا ۱۴۰/۹۰ است و این افراد مستعد ابتلا به فشار خون در آینده می باشند که برای آنها توصیه به اصلاح الگوی زندگی می شود.
فشار خون بالا: افرادی که فشار خون آنان از ۱۴۰/۹۰ به بالا باشد، دارای فشار خون بالا هستند.
محمودی در بیان عوارض فشار خون بالا اذعان داشت: مهمترین اُرگانهایی که در فشار خون بالا دچار مشکل میشوند، قلب، مغز، کلیه و چشم میباشند. در افرادی که فشار خون بالا دارند، به علت فشار وارده بر قلب، به تدریج عضله قلب آنها ضخیم میشود. این ضخامت میتواند فشار بر قلب را افزایش داده و در طولانی مدت، عمر فرد را کم نماید. همچنین با رسوب چربی در دیواره، سرخرگهای قلب زودتر تنگ شده و خون کمتری به قلب میرسد که منجر به سکته قلبی میگردد. علاوه بر این رسوب چربی در دیواره سرخرگهای مغزی باعث کم شدن جریان خون به مغز گشته، اگر تنگی بسیار شدید شود و یا رگهای مغزی کاملاً بسته شوند، سکته مغزی رخ میدهد. همچنین فشار خون بالا باعث نارسایی کلیهها، خونریزی ته چشم، تاری دید و حتی کوری می شود.
وی در ادامه بیان داشت: بر اساس بررسیهای انجام شده در سال ۲۰۱۶ ، بالغ بر ۱۵ میلیون ایرانی معادل۲۰ درصد جمعیت کشور به بیماری فشار خون مبتلا می باشند. از این تعداد ۶۰ درصد از بیماری خود اطلاع داشته و تنها ۵۰ درصد افرادی که از بیماری خود اطلاع دارند دارو مصرف می کنند. این امر باعث کنترل نامناسب بیماری میشود و فقط ۱۹ درصد افرادی که دارو مصرف میکنند بیماری شان کنترل شده است.
رئیس طب صنعتی و بهداشت حرفهای در پایان سخنان خود با بیان اینکه در شرکت فولاد خوزستان مرکز طب صنعتی، اورژانس و درمانگاه خانواده متولیان امر اندازهگیری فشار خون هستند، گفت: کارکنان شرکت میتوانند از ۱۸ خردادماه لغایت ۱۵ تیرماه سال جاری برای اندازهگیری فشار خون خود مراجعه نمایند تا اطلاعات فشار خون آنان در سامانه بسیج ملی کنترل فشار خون، زیر مجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ثبت شود.
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست