نرخ ارز روز گذشته از نوسان دور ماند و دلار با قیمت حولوحوش ۵۱ هزار در بازار معامله شد. این موضوع نشان میدهد تحرکات سیاسی بر اقتصاد ایران تاثیر دارد اما کوتاهمدت است و دلیل آن هم وجود تورم در اقتصاد عنوان میشود. این اتفاقات در بازار فولاد هم تاثیر میگذارد و کشورها با وضعیت بهتری به حال خود ادامه میدهند اما ایران نسبت به فولادسازان دیگر شرایط استثنایی را پیش رو دارد.
در این میان، اولین نکته مربوط به نحوه عرضه در بورس کالاست و مورد بعدی به موضوع قیمتگذاری و پس از آن هم به محدودیت برق برمیگردد. هفته گذشته وزارت صمت اعلام کرده بود هنوز برنامهای برای محدودیت برق ندارد اما دیروز اطلاعیه مشترکی از سوی وزارتخانههای نیرو و صمت اعلام شد. به همین دلیل، به منظور تامین انرژی مورد نیاز صنایع بیش از سال گذشته برنامهریزی توسط وزارتخانههای صمت و نیرو اتفاق افتاده است. البته برنامه تامین برق صنایع کشور در تابستان سالجاری طی جلسات متعدد کارشناسی بین وزارتخانههای صمت و نیرو و همچنین بهرهگیری از تجربه سال گذشته در سه گروه تدوین و ابلاغ شده است.
براساس این برنامه، در گروه الف آمده است که برق مورد نیاز همه واحدهای صنعتی کوچک و واحدهای صنفی- صنعتی به ویژه کارگاههای تولیدی کوچک که بیش از ۹۰ درصد کل واحدهای صنعتی و تولیدی کشور (حدود ۵۸۰ هزار واحد صنعتی) را شامل میشود، بدون هیچ محدودیتی تامین خواهد شد.
در گروه ب، برق مورد نیاز واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی و واحدهای صنعتی خارج از شهرکهای صنعتی با دیماند بیش از ۵۰۰ کیلووات نیز از ۲۰ خرداد تا ۱۷ شهریور در شش و نیم روز هفته بهطور کامل تامین خواهد شد و صرفا نصف روز در هفته و از ساعت ۱۱ تا ۲۳ در برنامههای مدیریت مصرف مشارکت خواهند کرد. با توجه به برنامهریزی انجام شده، امکان جبران محدودیت این نصف روز و تولید حداکثری برای این واحدها در سایر ایام هفته (شش روز و نیم) با جابهجایی ساعات کاری حتی به صورت شبانهروزی فراهم است.
در گروه ج برق مورد نیاز صنایع بزرگ (حدود ۳۰۰ واحد صنعتی) مطابق برنامه مدیریت مصرف ابلاغی وزارت نیرو و وزارت صمت در دوره تعیین شده تامین میشود. مشارکت این واحدها از طریق جابهجایی بخشی از بار مصرفی آنها از ساعات اوج به ساعات غیراوج و نیز مدیریت زمان بهرهبرداری از تجهیزات وابسته به انرژی در برنامههای مدیریت مصرف بوده و در سایر زمانهای دوره تابستان، انرژی مورد نیاز این واحدها بهطور حداکثری تامین میشود. حالا باید دید وضعیت فولاد ایران نسبت به گذشته چه تغییری خواهد کرد.
در عین حال، بررسی وضعیت انبارهای کشور نشان میدهد که موجودی انبارهای فولاد کشور در خرداد ۱۴۰۲ با جهش قابل توجه ۵ میلیون تنی نسبت به سطح فروردین امسال، به محدوده ۱۶ میلیون تن رسیده که بالاترین سطح بوده است. این موضوع حاکی از آن است که بازارهای صادراتی بهصرفه نیست و تحریک تقاضا در داخل وجود ندارد، بر همین اساس، ذخیرهسازی محصولات افزایش یافته است. تیرآهن و شمش فولاد شاهد بیشترین رشد موجودی در بین اقلام زنجیره فولاد کشور است.
از سوی دیگر، در بازار جهانی و صادراتی تایلند برای ورق گرم ایران و ترکیه عوارض تعیین کرده است، همچنین آمارها نشان میدهد سهام ساختمانی در چین در مسیر بهبود قرار دارد. به دنبال بهبود شرایط فولاد در بورس کالای تانگشان، سهام شرکتهای ساختمانی چینی که گاهی تا مرز ورشکستگی رفته بودند در بورس هنگکنگ به یکباره افزایش یافت. به نظر میرسد تصمیم مقامات این کشور این است که با افزایش مشوقهای خرید مسکن و بهبود صنعت ساختمان سرعت رشد اقتصادی را افزایش دهند. کاهش پیشپرداخت خرید مسکن یکی از مشوقهایی است که تاکنون اعلام شده است.
منبع: روزنامه جهان صنعت
مطالب مرتبط
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست