يکشنبه 4 آذر 1403 شمسی /11/24/2024 8:36:36 PM
تحلیل‌گران مطرح کردند؛

با توجه به نوسانات قیمت فلزات گرانبها از ابتدای سال جاری میلادی، بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح داده‌اند تا بخش قابل توجهی از سرمایه خود را به بازار فلزات گرانبها وارد کرده و به طور مشخص بر روی طلا و ادامه روند صعودی قیمت آن سرمایه‌گذاری کنند.
پنج دلیل برای ادامه روند صعودی طلا و نقره

به گزارش بیرونیت به نقل از روابط عمومی ایمپاسکو آنچه تاکنون در سال ۲۰۲۳ اتفاق افتاده تایید می‌کند که شرایط برای افزایش قیمت طلا و نقره فراهم شده است. قیمت‌های دو فلز گرانبها شاهد جهش‌های چشمگیری در سال جاری بوده‌اند، به طور که طلا در چند هفته اخیر به اندازه چند سنت از بالاترین قیمت خود عبور کرده و نقره نیز با سطوح قیمتی که آخرین بار در یک دهه پیش دیده شده بود، معامله می‌شود.

اما به گفته برخی تحلیل‌گران، رالی فلزات گرانبها تازه آغاز شده است. تحلیل‌گران بر این باورند که هر دو فلز رکوردهای جدیدی را به ثبت خواهند رساند اما مساله تنها زمان است که دقیقا چه زمانی این رکوردهای جدید ثبت خواهد شد.

یک تحلیل‌گر ارشد بازار در شرکت ارزی اوآندا  در این باره گفت: من فکر می‌کنم بسیار محتمل است که در ماه‌های آینده شاهد عملکرد قوی طلا باشیم و به نظر می‌رسد طلا در آینده‌ای نزدیک به بالاترین سطح قیمتی خود خواهد رسید.

نقره نیز مسیر مشابهی را برای رسیدن به رکوردهای جدید دنبال می‌کند. جف کریستین شریک مدیر شرکت مشاوره کالا سی‌پی‌ام در ویدئویی اخیرا گفت: انتظار داریم که در مقطعی در سال‌های ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۶ به صورت میانگین سالانه شاهد قیمت‌های رکوردی باشیم.

با توجه به طیف وسیعی از تاثیرات بازار که سرمایه گذاران را به سمت طلا و نقره سوق می‌دهد، این چشم‌اندازهای صعودی بدون معنا نیستند که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می‌پردازیم:

۱. ترس از رکود

از نظر تاریخی طلا زمانی رشد می‌کند که شرایط اقتصادی جهان بدتر شود. آخرین گزارش مجمع جهانی اقتصاد نشان می‌دهد در حال که چشم‌انداز اقتصاد جهانی از ابتدای سال بهبود یافته اما ترس از رکود همچنان در میان دیدگاه‌های متفاوت رایج است. نزدیک به نیمی از شرکت کنندگان در آخرین نظرسنجی WEF گفتند که رکود اقتصادی محتمل است و این یک دلیل واقعی برای نگرانی است.

نرخ‌های اصلی شروع به کاهش کرده‌اند اما تورم اصلی بیش از حد انتظار است و نشانه‌هایی از افزایش را نشان می‌دهد. به گفته تحلیل‌گران فشار بر بسیاری از خانواده همچنان حاد است و بیش از سه چهارم پاسخ دهندگان انتظار دارند که هزینه زندگی در بسیاری از کشورها در سطح بحران در سال ۲۰۲۳باقی بماند.

در ایالات متحده، تورم همچنان بیداد می‌کند و با توجه به اینکه فدرال رزرو به دنبال توقف افزایش نرخ بهره است، این احتمال رکود اقتصادی را افزایش می‌دهد. سپس، بن بست سیاسی در مورد سقف بدهی ایالات متحده و ترس از نکول وجود دارد که بسیاری معتقدند می‌تواند رکود را تسریع کند.

به گفته استراتژیست‌های جی‌پی مورگان سرمایه‌گذاران احتمالا از طلا حمایت می‌کنند چرا که انتظار می‌رود این شرط‌بندی‌ها مانعی در برابر احتمال رکود اقتصادی آمریکا در سال جاری باشد.

تحلیل‌گران جی‌پی مورگان در یادداشتی در بلومبرگ نوشتند: بحران بانکی ایالات متحده تقاضا برای طلا را به عنوان نماینده‌ای برای کاهش نرخ‌های واقعی و همچنین پوششی در برابر یک «سناریوی فاجعه آمیز» افزایش داده و به نظر می‌رسد این موضوع طولانی مدت در ماه‌های اخیر به یک اجماع تبدیل شده است.

۲. بحران بانکی

صحبت از صنعت بانکداری که به میان می‌آید، به نظر می‌رسد که هنوز بدترین‌ها در راه است.

بخش بانکی ایالات متحده در هفته گذشته زمانی که دولت دارایی‌های نخستین بانک جمهوری را توقیف کرد و آن را در جی‌پی مورگان به حراج گذاشت، دچار بحران عمیق‌تری شد. این دومین ورشکستگی بزرگ بانک در تاریخ ایالات متحده و سومین ورشکستگی یک وام دهنده متوسط در دو ماه گذشته بود.

فروش سهام بانک‌ها در وال استریت هم دنبال شد، نشانه‌ای از اینکه علیرغم تضمین‌های تنظیم‌کننده‌های مالی و بانکداران، عدم اطمینان همچنان بر این صنعت دامن می‌زند. اکنون توجه بازار به دو بانک پک وست و وسترن الاینس معطوف شده که سهام آنها از زمان ورشکستگی بانک سیلیکون ولی در اواسط مارچ تحت فشار بوده است.

تحلیل‌گران یو بی اس در یادداشتی خطاب به مشتریان نوشتند: در حالی که بسیاری فکر می‌کردند فروش فرست ریپابلیک باعث توقف مکالمات «بعد از این نوبت کیست؟» می‌شود، سرمایه‌گذاران به وضوح به تمرکز بر باقی بازیکنانی که ضعیف‌ترین تلقی می‌شوند ادامه می‌دهند.

نگرانی بزرگتر این است که ورشکستگی بانک‌ها ممکن است منجر به شک و تردید در مورد بانک‌های نسبتا سالم شود و یک سرایت مالی ایجاد کند که می‌تواند بر اقتصاد گسترده‌تر تاثیر بگذارد.

این نوید بسیار خوبی برای چشم‌انداز طلاست که به وحشت بازار ناشی از ترس‌های شدید در بین سرمایه‌گذاران پاسخ مثبت داد. معاملات آتی طلا روز پنجشنبه به بالاترین سطح تاریخی خود یعنی ۲۰۷۲ دلار در هر اونس رسید، در حالی که طلای نقدی در فاصله چند ست از ثبت یک رکورد جدید بود.

۳. حرکت بعدی فدرال رزرو

همچنین باید تصمیم نهایی فدرال رزرو ایالات متحده در مورد نرخ بهره را رصد کرد. در اقدامی که این هفته پیش‌بینی می‌شد، فدرال رزرو دهمین افزایش نرخ بهره خود را در مدت کمی بیش از یک سال اعلام کرد، در حالی که به طور آزمایشی اشاره کرد که چرخه انقباض فعلی در حال پایان است.

ما پیشتر ثابت کرده بودیم که نرخ بهره واقعی، به جای تورم، چیزی است که واقعا عملکرد طلا را در دوره‌های طولانی‌تر تعیین می‌کند. اگر فدرال رزرو تصمیم به توقف افزایش نرخ بهره بگیرد، این امر باعث تقویت بیشتر شمش می‌شود چرا که به طور کلی رابطه نفی با نرخ‌های واقعی نشان می‌دهد.

آنچه امیدوارکننده‌تر است اینکه حتی زمانی که جروم پاول، رییس فدرال رزرو نسبت به توقف افزایش نرخ بهره متعهد نبود، طلا نزدیک به سطح ۲ هزار دلار در هر اونس باقی ماند و الگوهای افزایش نرخ‌های قبلی را به چالش کشید. به گفته پاول، بانک مرکزی همچنان باید عواقب ورشکستگی‌های اخیر بانک‌ها را ارزیابی کند، منتظر حل و فصل مذاکرات بدهی ایالات متحده باشد و روند تورم را رصد کند.

همانطور که گفته شد، بازار همچنان انتظار دارد که ماه می آخرین افزایش نرخ بهره در این چرخه انقباضی باشد و شاهد کاهش احتمالی نرخ در اوایل سپتامبر است.

تحلیل‌گران به کیتکونیوز گفته‌اند که این فضای نااطمینانی اقتصادی قابل توجه «برای طلا نسبتا مثبت باقی می‌ماند، حتی اگر نوسانات بازار در انتظارات سیال افزایش نرخ بهره فدرال رزرو افزایش یابد.» برخی اشاره کردند که با وجود ابهام زیاد، بازار طلا باید بتواند حمایتی  بین ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰  دلار در هر اونس را حفظ کند.

یکی از تحلیل‌گران رویترز تاکید کرده است: توانایی طلا برای به پایان رساندن بدون تغییر علیرغم اشاره‌های جنگ طلبانه (رییس فدرال رزرو) پاول، آن را برای یک حرکت جدید به سمت بالاترین رکوردها در حال حاضر که فدرال رزرو متوقف شده و وضعیت سقف بدهی به طور فزاینده‌ای وخیم به نظر می‌رسد، موقعیت خوبی دارد.

۴. تقاضای قوی طلا

نشانه‌ای از جذابیت قوی این فلز گرانبها تقاضای قوی از سوی بانک‌های مرکزی است که سال گذشته ۱۰۸۷ تن طلا خریداری کردند.

خریدهای مازاد تا اوایل سال ۲۰۲۳ ادامه یافت. شورای جهانی طلا در این راستا روز جمعه گذشته اعلام کرد که در سه ماه اول سال ۲۰۲۳، بانک‌های مرکزی مجموعا ۲۲۸ تن به ذخایر جهانی اضافه کردند که بالاترین میزان خرید در سه ماهه اول است.

لوئیز استریت تحلیل‌گر ارشد بازار در شورای جهانی طلا در گفت‌وگویی با سی‌ان‌بی‌سی بر اهمیت فزاینده طلا برای بانک‌های مرکزی در زمان‌های نامشخص تاکید کرد و گفت: در بالای درخت طلا از نظر اینکه چرا نهادهای بخش رسمی آن را نگه می‌دارند، همیشه چیزهایی مانند نقش آن به عنوان یک دارایی تنوع بخش، ذخیره بلندمدت ارزشی آن است. اما به طور فزاینده‌ای در طول دو سال گذشته، اهمیت آن را هم شاهد بوده‌ایم که عملکرد خود را در مواقع بحرانی نمایان می‌کند.

استریت همچنین در زمینه سرمایه‌گذاری به سی‌ان‌بی‌سی گفت که شورا شاهد افزایش قابل توجهی در تقاضا در ماه مارچ بود که با ورود قابل توجهی به صندوق‌های قابل معامله با پشتوانه طلا پس از فروپاشی بانک سیلیکون ولی مشخص شد که تا حدی جریان خروجی را در دو ماه اول جبران کرد.

تقاضای شمش و سکه نیز ۵ درصد نسبت به سال قبال افزایش یافت و تقاضای ایالات متحده به دلیل تراس از رکود اقتصادی و فرار به سمت امن در میان آشفتگی بانکی به بالاترین سطح سه ماهه خود از سال ۲۰۱۰ رسید. این امر به جبران ضعف در اروپا، به ویژه آلمان کمک کرد، جایی که تقاضا ۷۳ درصد کاهش یافت، عمدتا به دلیل مثبت شدن نرخ بهره واقعی و افزایش قیمت طلا به یورو که در عین حال افزایش سود را هم به دنبال داشت.

به گفته شورای جهانی طلا، تصویر ترکیبی برای سه ماهه اول نشان می‌دهد که چگونه منابع متنوع تقاضای طلا نقش و عملکرد آن را به عنوان یک دارایی جهانی زیر و رو می‌کند.

استریت در گزارش سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ نوشت:‌ یکی از وجوه مشترک این بود که انواع سرمایه‌گذاران به طلا به عنوان ذخیره ارزشی در زمان‌های نامحدود نگاه می‌کردند. در پس زمینه آشفتگی در بخش بانکی، تنش‌های ژئوپولیتیکی جاری و محیط اقتصادی چالش برانگیز، نقش طلا به عنوان یک دارایی امن در کانون توجه قرار گرفته است. در این چشم‌انداز، به ویژه با کاهش باد مخالف ناشی از افزایش شدید دلار آمریکا و نرخ بهره این احتمال وجود دارد که تقاضای سرمایه‌گذاری در سال جاری رشد کند.

استریت با ارائه پیش نمایشی از آنچه پیش رو داریم، خاطرنشان کرد:‌ تقاضای مثبت برای صندوق‌های معاملاتی طلا در سه ماهه دوم تاکنون ادامه یافته و تهدید احتمالی رکود بازار توسعه یافته ممکن است محرکی برای شتاب گرفتن جریان‌های ورودی در اواخر سال باشد. خرید بانک مرکزی احتمالا به قوت خود باقی می‌ماند و سنگ بنای تقاضا در سراسر سال ۲۰۲۳ خواهد بود.

۵. عرضه راکد

روی دیگر سکه، عرضه است که شورای جهانی طلا تخمین می‌زند که رشد سالانه ۱ درصدی نسبت به سال قبل به یک هزار و ۱۷۴ تن در سه ماهه اول ۲۰۲۳ داشته که ناشی از رشد حاشیه‌ای ۲ درصدی در تولید معدن و افزایش ۵ درصدی در بازیافت بوده است.

با این حال، با توجه به روند صعودی تقاضا تا پایان سال، باید دید که آیا رشد عرضه برای جلوگیری از کسری بازار کافی است یا خیر؟

توجه به این نکته مهم است که طبق داده‌های شورای جهانی طلا، تقاضای طلا در سال گذشته با ۱۸ درصد افزایش به ۴ هزار و ۷۴۱ تن، تقریبا برابر با سال ۲۰۱۱ بود – زمانی که تقاضای سرمایه‌گذاری استثنایی بود. در همین حال، کل عرضه تنها ۲ درصد افزایش یافت و به ۴ هزار و ۷۵۵ تن رسید که عمدتا به دلیل افزایش تولید معدن به بالاترین سطح در چهار سال گذشته ا ست.

برای نقره، بازار در حال حاضر در کمبود عرضه طولانی مدت فرو رفته است که ممکن است سال‌ها طول بکشد تا از آن بهبود یابد. آخرین داده‌های موسسه نقره نشان می‌دهد که تقاضای سالانه این فلز گرانبها نیز با ۱۸ درصد  افزایش به رکورد ۱.۲۴ میلیارد اونسی در برابر عرضه راکد در سال ۲۰۲۲ رسیده که احتمالا مهمترین کسری تاریخ است.

فیلیپ نیومن در شرکت تحقیقاتی متالز فوکوس که داده‌های موسسه نقره را تهیه کرده است، گفت: ما در حال حرکت به سمت پارادایم متفاوتی برای بازار هستیم.

به گفته این موسسه، در سال ۲۰۲۳، به احتمال زیاد شاهد تکرار سال گذشته خواهیم بود که انتظار می‌رود کسری بازار به دلیل تقاضای جامد در سطح ۱۴۲.۱ میلیون اونس باقی بماند.

از آنجایی که نگرانی‌ها در مورد کمبود عرضه همچنان ادامه دارد، بازار فلزات گرانبها برای حفظ روند صعودی خود از ابتدای سال ۲۰۲۳ موقعیت خوبی خواهد داشت.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین